16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEFUL PICCJ RECUNOASTE DERAPAJELE PROCURORILOR – Primul Procuror General al Romaniei care vorbeste deschis despre dosarele facute pe genunchi. Mesajul lui Alex Florenta de “Ziua Justitiei”: “Avem nevoie de procurori care sa inteleaga increderea profunda pe care societatea a investit-o in ei… Scandalurile, deciziile de practica uneori insuficient explicate si de aceea greu de inteles de catre public, precum si erorile judiciare au aruncat o umbra asupra institutiilor noastra”

Scris de: G.T. | pdf | print

7 July 2024 16:13
Vizualizari: 2695

Procurorul General al Romaniei, Alex Florenta (foto), este primul sef al Ministerului Public ce vorbeste deschis despre erorile judiciare comise in ultimii zeci de ani. Alex Florenta a recunoscut in mesajul transmis duminica, 7 iulie 2024, de “Ziua Justitiei”, ca erorile judiciare au contribuit din plin la imaginea erodata pe care Justitia o are in momentul de fata.


Pe langa erorile judiciare, Alex Florenta mai identifica scandalurile din magistratura si deciziile luate in anumite dosare, insuficient explicate, drept cauze pentru lipsa de incredere a oamenilor in Justitie. In acest context, Florenta aminteste ca procurorii sunt administratorii interesului public, aparatorii justitiei si protectorii societatii, datoria lor fiind de a aplica legea in mod corect si impartial. Totodata, seful PICCJ subliniaza ca procurorii trebuie sa fie constienti de increderea cu care au fost investiti de societate si sa nu uite ca au obligatia de a sustine in permanenta doar ceea ce este corect, indiferent de posibilele reactii de adversitate.

 

Prezentam mesajul Procurorului General Alex Florenta:

 

“Puterea democratiei depinde de puterea sistemului nostru judiciar, iar puterea sistemului nostru judiciar depinde de integritatea si daruirea celor care servesc in cadrul acestuia.

Astazi sarbatorim Ziua Justitiei, o zi dedicata principiilor care stau la baza societatii noastre si valorilor care trebuie sa ne ghideze activitatea de aparatori ai legii. Este un moment de reflectie, de reafirmare a angajamentelor noastre si de celebrare a rolului crucial pe care justitia il joaca in vietile noastre.

Statul de drept este baza oricarei societati democratice. Este fundamentul pe care se sprijina libertatile noastre si cadrul in care functioneaza societatea moderna. Fara stat de drept nu poate exista democratie, nici o protectie eficienta a drepturilor omului si nici o garantie a dreptatii. Statul de drept este garantia ca oricine, indiferent de statutul sau pozitia sa, este tras la raspundere pentru incalcarea legii dupa aceleasi standarde legale, fara nicio discriminare sau favorizare. Este ceea ce ii protejeaza pe cei slabi de cei puternici, pe individ de colectiv si minoritatea de majoritate. Este ceea ce ii protejeaza pe cei slabi de cei puternici, pe individ de colectiv si minoritatea de majoritate.

Esentiala pentru mentinerea statului de drept este prezenta unor institutii judiciare puternice si independente. O justitie independenta nu este un lux; este o necesitate. Aceasta serveste drept control asupra celorlalte puteri ale statului, prevenind abuzurile de putere si protejand drepturile individuale. Fara independenta reala a sistemului judiciar si a institutiilor care il compun nu poate exista o justitie corecta.

In acest cadru, procurorii joaca un rol esential. Suntem administratorii interesului public, aparatorii justitiei si protectorii societatii. Datoria noastra este sa aplicam legea in mod corect si impartial, sa cautam permanent adevarul si sa ne asiguram ca justitia este in mod real facuta si perceputa ca atare. Aceasta nu este doar o responsabilitate uriasa, ci si o provocare enorma. Fiecare decizie pe care o luam, fiecare caz pe care il instrumentam influenteaza in mod direct vietile oamenilor si structura societatii noastre.

De aceea, avem nevoie de procurori nu doar bine pregatiti si buni cunoscatori ai legii, ci si onesti si curajosi. Avem nevoie de procurori care sa inteleaga increderea profunda pe care societatea a investit-o in ei, care sa fie dispusi sa sustina ceea ce este corect, chiar si in fata adversitatii. Doar o astfel de dedicare fata de actul de justitie, reafirmata constant si fara nuante, este cea care poate castiga respectul si increderea publicului.

In ultimii ani, institutiile judiciare s-au confruntat cu provocari care au zdruncinat increderea publicului in sistemul nostru judiciar. Scandalurile, deciziile de practica uneori insuficient explicate si de aceea greu de inteles de catre public, precum si erorile judiciare au aruncat o umbra asupra institutiilor noastre. Este de datoria noastra sa restabilim aceasta incredere, dar pentru acest lucru trebuie sa fim pe deplin constienti de nevoile si asteptarile societatii pe care o servim. Institutiile judiciare nu trebuie sa functioneze izolat; ele trebuie sa se angajeze constient impreuna cu societatea civila, sa-i inteleaga preocuparile si sa raspunda nevoilor sale in permanenta evolutie. Incurajand dialogul cu societatea civila, ne putem asigura ca sistemul nostru de justitie nu este doar eficient, ci si echitabil si incluziv.

Participarea si contributia publicului sunt vitale in formarea unui sistem de justitie care reflecta cu adevarat valorile si aspiratiile comunitatii. Trebuie sa fim receptivi la perceptia publica, dispusi sa ascultam vocile celor care se simt marginalizati sau privati de drepturi. Doar printr-o astfel de abordare putem identifica la timp si in mod corect problemele sistemice si putem conlucra spre reforme semnificative si reale. Transparenta in procesele derulate, accesibilitatea serviciilor judiciare si responsabilitatea pentru actiunile noastre sunt componente esentiale in reconstruirea increderii publicului.

Mai mult, trebuie sa recunoastem ca justitia nu este un concept static, ci unul dinamic, care evolueaza odata cu societatea. Pe masura ce normele si valorile societatii se schimba, la fel trebuie sa se schimbe si abordarea noastra fata de justitie. Acest lucru necesita un angajament pentru imbunatatirea si inovarea continua in cadrul institutiilor noastre judiciare. Prin adoptarea de noi idei si metodologii, prin colaborarea stransa cu organizatiile societatii civile si un parteneriat cu mass-media bazat pe incredere si respectul comun pentru valorile democratice, putem imbunatati calitatea si corectitudinea proceselor judiciare.

Prin acest parteneriat cu societatea, ne putem asigura ca sistemul nostru de justitie isi serveste adevaratul scop: mentinerea statului de drept, protejarea drepturilor fundamentale si promovarea echitatii si egalitatii pentru toti. Puterea democratiei depinde de puterea sistemului nostru judiciar, iar puterea sistemului nostru judiciar depinde de integritatea si daruirea celor care servesc in cadrul acestuia.

Sarbatorind astazi Ziua Justitiei, e un bun prilej sa ne reafirmam angajamentul fata de aceste principii. Sa onoram statul de drept, sa ne sprijinim institutiile judiciare independente si sa ne dedicam infaptuirii justitiei. Impreuna, putem construi o societate in care dreptatea nu este doar un ideal, ci o realitate pentru toti.

Comentarii

# dragos barna date 7 July 2024 17:38 +2

cum ramane cu paraditii si paraditorii?

# maxtor date 8 July 2024 02:58 -23

pomeneam ca exista/a existat un Protocol intre ministeru justitiei,ministerul public,parchetul general si Posta Romana sa nu se mai stampileze corespondenta-data comunicarii ramane necunoscuta,deci: mai departe sa vadem DE CE plicurile NU MAI AU ADRESA DESTINATARULUI,vezi plicurile cu "fereastra" -evident,alta forma de CORUPERE,de tagaduire a actului de comunicare! (ei au metoda infecta si parshiva de a capsa plicul -shmecherie jegoasa de 2 bani de la copiii clasei muncitoare ajuns azi functionarii Statului) -SA TRIMITA RECOMANDATE!

# santinela date 8 July 2024 06:34 -16

"Care incredere profunda a investit societatea in procurori" ? Increderea societatii in procurori,mai ales in aia de la DNA,este ZERO .Aici se mai poate adauga si sectia Nufarul de la CSM,de la ICCJ si in general in sistemul de justitie de la noi. Vorbe sforaitoare in discurs,ce din coada dau sa sune . Nimic despre Portocala,Onea,Ene, etc etc !

# Plâng în continuu,de când am citit si date 8 July 2024 07:39 -5

Recitesc articolul asta. In suspine,in zughituri,...

# dragos barna date 8 July 2024 09:56 -144

Cum reparam abuzurile si atrocitatile unor magistrati tortionari? Cum ii eliminam din sistem? Caci cu procurori ca Ilona PANICA de la SUPC si jduecatori precum Aida Popa, nu avem nici o sansa, ce sa mai vorbim de spre inspectia judiciara? Celtuim banii aiurea, bagam oameni la puscarie, distrugem investitiile cu fonduri comunitare pentru a mentine niste oameni care probabil nu ar merita nici sa fie acolo unde sunt si nici pensii speciale,pentru ceea ce au facut, pentru a avea ei o viata buna. Mai promovam nulitati precum Oana Stroiu si Mihai Neagor de la CA Brasov la MJ. Incalcari cvasigeneralizate ale art 3 al Regulamentului CE 2988/85 vizand ajustarea termenelor de prescriptie a raspunderii penale / administrative/ control de catre majoritatea judecatorilor si procurorilor din aceasta tara, incalcari ale jurisprudentei obligatorii a CJUE (C-106/77, C-462/01,C-2207/08, C-105/14,C-42/17,...,T-265/08 pct 36 ) Condamnari ulterioare prescriptiei speciale a raspunderii penale(v C-52/14)

# Avocat în penal date 8 July 2024 15:11 -6

Domnule procuror general, de ce nu se da drumul dosarelor magistraților procurori si judecători inregistrate atât la SIIJ cât și la parchetul general. De ce sunt tergiversat mii de dosare rezultate din plangerile făcute magistraților paraditori precum portocala, on ea, man, Emilian Eva și mulți alții. Atat timp cât aceste dosare sunt ținute intenționat în sertarele parchetului general pentru a se prescrie faptele groaznice săvârșite de acesti așa-ziși magistrati sunteți complice la genocidul provocat de paraditori din justiție.

# Rupa Vili date 8 July 2024 17:29 +1

Recunoaște că se fac erori judiciare ,doar că , nu zice nimic despre cum trebuie ajutate victimele magistraților . Nimic nu spune despre victimele torturii , CEDO a condamnat pe tortură România după anul 1998 , în cazul meu cEDO a condamnat pe tortură România în anul 2009 .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva