15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEFUL SRI, SOMAT SA SCOATA ACOPERITII DIN PARCHETE - In ziua in care Romania a suferit o noua condamnare la CEDO in dosarul Revolutiei, presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989” Teodor Maries a facut apel la Eduard Hellvig: „In Parchetul General exista ofiteri acoperiti ai SRI-ului! Domnule Hellvig, va rog sa-i retrageti! Va rog sa ne lasati liberi!... Clasarea dosarului produsa de cei patru procurori de caz, de unul din micii teroristi ai Revolutiei, Nitu Tiberiu, si de generalul Coldea”

Scris de: Cristina GHENEA | pdf | print

23 February 2016 18:35
Vizualizari: 13709

Asociatia „21 Decembrie 1989” trage un semnal de alarma asupra implicarii serviciilor in Justitie si in institutiile statului si considera ca redeschiderea dosarului Revolutiei – de neocolit, avand in vedere ca CEDO continua sa condamne Romania pentru tergiversarea anchetarii evenimentelor din decembrie `89 – ii sperie pe multi dintre cei care au dorit cu orice pret ingroparea atrocitatilor in urma carora mii de oameni au fost ucisi. Intr-o conferinta de presa sustinuta marti, 23 februarie 2016, dupa publicarea deciziei Curtii Europene in cauza Elena Apostol si altii contra Romaniei, presedintele Asociatiei, Teodor Maries (foto 2), l-a nominalizat, ca facand parte dintre acestia, inclusiv pe prim-adjunctul SRI generalul Florian Coldea (foto stanga), si i-a cerut sefului SRI Eduard Hellvig (foto dreapta) sa-si retraga acoperitii din parchete, pentru ca anchetele sa-si poata urma cursul firesc.


Teodor Maries a declarat ca ultima decizie a Curtii de la Strasbourg a venit ca o gura de oxigen pentru unii, dar ca o bomba pentru altii, facand in acest sens trimitere la cei care au inchis dosarul Revolutiei, printre care i-a amintit nu doar pe procurorii militari, in frunte cu Ion Vasilache, ci si pe Tiberiu Nitu si pe Florian Coldea: „Decizia a venit dupa clasarea dosarului produsa de cei patru procurori de caz, de Ion Vasilache, seful Sectiei Parchetelor Militare, de unul din micii teroristi ai Revolutiei - Nitu Tiberiu, fost Procuror General, si, o spun fara rezerve astazi, de generalul Coldea!”.

Astfel, presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989” s-a declarat convins ca agentii acoperiti ai SRI sunt infiltrati atat in Parchetul General, cat si in Parchetul Militar, fapt pentru care i-a adresat un mesaj public lui Eduard Hellvig: „In Parchetul General exista ofiteri acoperiti ai SRI-ului! In Parchetul Militar exista ofiteri acoperiti ai SRI-ului! Domnule Hellvig, va rog sa-i retrageti! Va rog sa-i retrageti! Va rog sa ne lasati liberi! Va rugam, cum noi v-am daruit libertate si cei care au cazut in decembrie `89 au daruit libertate pentru intreaga tara, fac apel la serviciile speciale sa lase procurorii si judecatorii liberi sa judece conform propriei constiinte, nu conform ordinului primit de la serviciile speciale implicate – si atunci, si o parte continua si azi – in evenimentele tragice din decembrie `89”.

Teodor Maries a precizat, de asemenea, ca speranta ca dosarul Revolutiei sa fie redeschis, cu atat mai mult cu cat CEDO a constatat din nou lipsa unei anchete efective in aceasta cauza, sta in decizia Procurorului General interimar Bogdan Licu. In acest sens, reprezentantii Asociatiei au depus, luni 22 februarie 2016, la Parchetul General al Romaniei, o noua plangere impotriva rezolutiei de clasare din 14 octombrie 2015, iar Bogdan Licu a anuntat ca va reanaliza dosarul. Asta in timp ce, in prezent, cauza se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie unde are termen in data de 18 martie 2016.

Prezent la conferinta de presa a Asociatiei „21 Decembrie 1989”, avocatul Antonie Popescu a declarat ca, daca nici in contextul noii hotarari a Curtii EDO, Romania nu face lumina in evenimentele in care si-au pierdut viata peste 1.200 de cetateni, aceasta ar fi „o chestiune de multa rea-vointa sau de analfabetism judiciar din partea judecatorilor si procurorilor romani: „Nu cred ca isi permite un judecator, in anul 2016, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, chiar fie el si sub influenta serviciilor speciale, cum spunea domnul Maries mai devreme, nu cred ca-si mai permite sa sfideze Curtea, decat daca traim in Federatia Rusa si s-a instalat un regim 'Putin'”.

Prezentam declaratia presedintelui Asociatiei „21 Decembrie 1989” Teodor Maries:

Decizia de astazi cred ca inchide pentru totdeauna distanta dintre 14 decembrie 1989 si 18 iunie 1990. In opinia Asociatiei 21 Decembrie, si a mea personala, asa cum o spun de 26 de ani, aceasta perioada infractionala continua, a puterilor statului, a celor care au detinut arme de foc – armata, militie, securitate, garzi patriotice – impotriva demonstrantilor pentru libertate care au facut posibila despartirea de un regim totalitar si trecerea catre democratie, iar aceste ultime cuvinte sunt o parafrazare, pentru ca apartin Curtii Europene si consider ca sunt corecte.

Nu stiu daca autoritatile romane au asteptat aceasta decizie sau nu - vor mai fi multe altele, caci sunt peste 200 de plangeri in acest moment la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, plangeri care au vechime un an, doi, maxim trei, dar cea de azi a venit ca o bomba pentru unii dintre dansii, ca o gura de oxigen pentru noi toti, caci chiar simteam nevoia ca CEDO sa confirme deciziile anterioare. De data asta decizia a venit dupa clasarea dosarului produsa de cei patru procurori de caz, de Ion Vasilache, seful Sectiei Parchetelor Militare, de unul din micii teroristi ai Revolutiei - Nitu Tiberiu, fost Procuror General, si, o spun fara rezerve astazi, de generalul Coldea! Fara rezerve azi, chiar daca pana acum aveam.

In Parchetul General exista ofiteri acoperiti ai SRI-ului! In Parchetul Militar exista ofiteri acoperiti ai SRI-ului! Domnule Hellvig, va rog sa-i retrageti! Va rog sa-i retrageti! Va rog sa ne lasati liberi! Va rugam, cum noi v-am daruit libertate si cei care au cazut in decembrie `89 au daruit libertate pentru intreaga tara, fac apel la serviciile speciale sa lase procurorii si judecatorii liberi sa judece conform propriei constiinte, nu conform ordinului primit de la serviciile speciale implicate – si atunci, si o parte continua si azi – in evenimentele tragice din decembrie `89.

Si am sa va spun ce nu v-am spus niciodata, astazi in SRI exista ofiterul care in 1990, in 13 iunie, a dat declaratie in fata procurorilor militari – este vorba de un dosar care s-a judecat, in care am fost condamnat in prima fata la 6 luni cu suspendare, iar dupa 2 ani am fost achitat de Inalta Curte – si a spus: 'L-am auzit pe Teodor Maries, in data de 12 iunie 1990, ca pe data de 13 va aduce 15 mii de oameni la televiziune si tot pe Teodor Maries l-am auzit, in aceeasi zi de 12 iunie, ca va aduce 15 mii de mineri'. Astazi, acest om lucreaza in SRI. Cand a fost intrebat in fata instantei, de judecatoarea care a finalizat prima etapa a dosarului '13-15 iunie', din care am facut parte, a spus 'Asa mi s-a spus sa scriu, doamna judecator'. Si totusi, Serviciul Roman de Informatii tine asemenea oameni... Asemenea oameni sigur ca se tem de aceste dosare.

Sigur ca Serviciul Roman de Informatii, in SIE, in Directia de Informatii a Armatei, in Armata Romana insasi, in multe nationale, in multe institutii ale statului, astazi se afla oameni de varsta 45-46-47 de ani care atunci, in decembrie `89, s-au aflat cu arma in mana la Dalles, la Baricada si unii au creat diversiunea de dupa 22 decembrie... Acesti oameni se tem (...)”.

Comentarii

# securistul de serviciu date 23 February 2016 19:59 +13

Doamenlor si domnilor, ce prostii mai spune si Maries asta!!! Sa scoata Helving si SRI-ul acoperitii din parchete si instante!! Cu alte cuvinte,Maries doreste sa lase instantele pustii.Si cine sa se mai prefaca domnule Maries ca judeca "Dosarul Revolutiei"?? Femeia de seviciu de la ICCJ?? N-ati inteles nimic din tot ce s-a intamplat in ultimii 26 de ani, o spun cu parere de rau, d-nule Maries.Nu noi v-am impuscat la revolutie d-nule Maries.V-au impuscat securistii dar noi, urmasii lor, neosecuristii, dezavuam atitudinea lor de atunci si ne delimitam de ea, pentru simplul motiv ca au tras in voi cu gloante oxidabile (noi acum folosim gloantele cu gheata) dar nu putem face nimic, pentru simplul motiv ca nimeni nu-i atat de nebun incat sa-si condamne originea.Am fost si noi nervosi atunci si ne pare rau acum dar strigau asa de tare "JOS COMUNISMUL" si "JOS SECURISMUL" incat nu ne-am putut abtine sa nu-i impuscam pe cei mai vehementi dintre ei.

# Mulder, agentul mulder date 23 February 2016 20:12 +12

Dl Maries va admir darzenia! Ma uimeste insa ca pe prea putini ii mai intereseaza ca justitia sa fie arma care face diferenta dintre lege si faradelege, dintre profesionisti si cadre, dintre responsabili si iresponsabili - si aici vb de magistrati. Sa dea Domnul sa va gasiti dreptatea, iar adevarul sa trimfe! Doamne ajuta! Poate cretinii aia alesi o sa inteleaga ce ineeamna responsabilitatea magistraților....poate! Si va initia legean..

# Secretosu date 23 February 2016 20:19 +8

Sa spui lucrurilor pe nume, sa ceri in numele adevarului, dreptate, transparenta, libertate, toate astea se intampla in strada, la televizor(...). Dar acesti functionari ai statului, se fac ca nu aud, ori nu le place, ori nu stiu sa fie comunicativi, decat la ordine(!). Asa ca, vorba ardeleanului: - De ce atata graba? 8) :-*

# d.d.d. date 23 February 2016 21:23 +9

caporal cu patru stele ... 

# Maria date 24 February 2016 04:39 +4

oe kovesi  (pe care o certa basescu in urma cu cativa ani) nu a enumerat-o acest Maries  ibusnuit ca la intervale de timp sa faca "cure de slabire"! Acum cine plateste? Si eu?

# Salvamar date 24 February 2016 18:19 +5

Domnule Maries, suntem 4 PATRU persoane, fosti jurbnalisti din Timisoara, care am fost in Piata Universitatii - o experienta cam trista pentru ca era sa-l linsati pe fotograful nostru, care mi0a aruncat mie aparatul de fotografiat in mers, in timp cel urmareau cativa handralai de la corturi. La tribuna improvizata, la un moment dat a urcat o femeie cu ceva in brate care cica era un copil de sase saptamani si un barbat imbracat in miner. Cica veneau de pe Valea Jiului sa sprijine manifestatia din Piata. Acesta urla ca minerii vor sa vina la Bucuresti sa-l alunge pe Iliescu, dar nu sunt lasati sa urce in tren. Asa ca las-o mai moale. Cei patru nici unul nu face politica si nu sunt implicati in vreun partid... Si mai am domnule Maries, mai am....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva