15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SENIOARA SUNA MOBILIZAREA – Presedinta de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu, apel la sefii curtilor: „Sugerez convocarea Adunarilor generale care sa comunice romanilor ca justitia nu e un substitut, ci o putere in stat... Baza e in judecatori, nu in CSM sau in alte institutii. Noi facem corpul de judecatori sa fie o putere. Sa lasam deoparte orgoliile. Sa facem front comun impotriva celor ce vor sa destabilizeze sistemul judiciar... Au determinat epurarea politica prin pensionare”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

6 June 2024 18:27
Vizualizari: 3629

Judecatoarea Viorica Costiniu (foto) – presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania – suna mobilizarea joi, 6 iunie 2024, pentru toate instantele din tara, in ideea ca judecatorii sa se solidarizeze si sa tina piept asaltului prin care guvernantii atenteaza la independenta magistratilor.Ne referim la cel mai recent proiect de ordonanta de urgenta, prin care guvernul Marcel Ciolacu intentioneaza sa suspende toate procesele pe drepturi salariale daca Inalta Curte de Casatie si Justitie va fi sesizata cu pronuntarea unei dezlegari de drept pe aceeasi tema (click aici pentru a citi). Precizam ca este a doua iesire publica a judecatoarei Costiniu in aceeasi zi, prima fiind un apel catre sefa ICCJ Corina Corbu (click aici pentru a citi).

Revenind: in acest al doilea mesaj, presedinta de onoare a AMR le solicita tuturor sefilor de curti de apel din Romania nu doar sa coalizeze intregul corp al judecatorilor din tara, ci si sa le comunice romanilor ca „justitia romana nu este un substitut, ci o putere in stat si care trebuie, cu demnitate, sa-si sustina statutul prin fiecare judecator constient, responsabil, ca pilon al dreptatii”.


Epurarea magistraturii prin pensionari


In acelasi context, judecatoarea Costiniu acuza ca puterea politica a supus magistratura unui adevarat proces de epurare: a creat suficienta instabilitate legislativa pe partea de salarizare, incat sa provoace binecunoscutele valuri de pensionari din instante si parchete.


Redam intreaga scrisoare deschisa adresata de Viorica Costiniu presedintilor de CA-uri:


„Stimati colegi presedinti de Curti de Apel,


Dupa 35 de ani de magistratura ca judecator de scaun, dupa ani grei de reformare a justitiei pe principiile statului de drept, in spirit democratic, justitia ce s-a cladit, cu eforturile noastre comune, se surpa la vedere, sub ochii nostrii.

Peste 4 milioane de dosare si mult mai multe milioane de justitiabili isi pun speranta in munca judecatorului.

Stim cu totii cu ce greutati ne-am confruntat si cat de greu si in prezent le surmontam, cu sacrificii care nu pot fi comensurate ca numar, ci doar in multe zile cand, dedicat si devotat profesiei, ii dai prioritate inaintea vietii de familie.

Si atunci cum putem accepta sa fim desconsiderati, cum putem accepta minimalizarea judecatii noastre pana la alinierea fortata? Cum putem accepta sa fim supusi judecatii altora nu in virtutea unor cai legale, ci in plin proces de instrumentare a cauzelor?

Indraznesc, cu respectul cuvenit, sa sugerez convocarea unei sedinte a presedintilor de instante, sa se ia pulsul magistraturii si chiar daca este cazul (in opinia mea, este cazul) convocarea Adunarilor generale care sa comunice romanilor ca justitia romana nu este un substitut, ci o putere in stat si care trebuie, cu demnitate, sa-si sustina statutul prin fiecare judecator constient, responsabil, ca pilon al dreptatii.

Mi se pare firesc ca Presedintele ICCJ sa fie chemat / invitat la sedinta presedintilor de curti de apel.

In 2004, prin lege, presedintele Inaltei Curti era definit ca seful puterii judecatoresti, iar functia de judecator, in general, era definita ca functie de demnitate.

Prin aceeasi lege, bugetul instantelor a trecut la presedintele ICCJ.

Ministru la acel moment, doamna Mona Pivniceru a pregatit Ordinul prin care se facea transferul de la MJ la ICCJ, stabilindu-se conditiile, numarul de personal necesar etc...

Doamna Livia Stanciu, presedinte al ICCJ, a refuzat sa respecte legea si Ordinul ministerial si, cu sprijin politic (un alt partener, se pare), in tacerea CSM-ului de la acel moment, textul a fost abrogat.

Dupa multi ani, singurul presedinte al ICCJ a acceptat sa preia bugetul instantelor in vremuri vrajmase: doamna judecator Corina Corbu.

S-a reusit legal. Reusita aceasta a fost insa sanctionata.

Nicio masura de sustinere pentru aceasta noua activitate a presedintelui ICCJ.

Cu doar doua persoane, ICCJ a inceput sa-si indeplineasca noua misiune. Nu este exclus sa fi fost si erori.

In prezent, exista un staff care sa gestioneze administrarea bugetului de catre ordonatorul principal de credite cu cei secundari.

Baza este in judecatori, nu in CSM (autoritate administrativa a justitiei) sau in alte institutii judiciare.

Noi facem corpul de judecatori sa fie o putere.

E vremea si acum sa lasam deoparte orgoliile, vanitatile, intrigile, disensiunile, frustrarile si sa facem front comun impotriva celor care vor sa destabilizeze sistemul judiciar si care, ca intr-un scenariu bine ticluit, au continuat cu defaimarea in piata publica a justitiei, speculand si aspecte care nu ne fac cinste, dar care sunt singulare si asumate, au determinat epurarea politica prin pensionare (care a fost mai radicala decat epurarea eleganta din ministeriatul lui Valeriu Stoica), au adus atingere principiului independentei materiale si politice a judecatorului prin diminuarea veniturilor, prin masuri discriminatorii in sistem.

Judecatorul are un Statut unic, indiferent daca este in activitate sau pensionar.

Seniorii din justitie, ca si in alte tari, sunt rezerva permanenta pentru situatii dificile, lipsa de personal din varii motive ori vacantare de posturi.

Cooptarea la nivelul instantelor a seniorilor pentru diferite activitati contribuie la coagularea experientelor comune intre generatii in beneficiul actului de justitie.

Cei retrasi din activitate se alatura colegilor lor, ii sustin si raman vajnici aparatori ai Statutului judecatorului, pregatiti sa impiedice orice demers de destabilizare si ingreunare a vietii profesionale a colegilor aflati in activitate.

As dori ca mesajul meu de buna-credinta sa fie bine inteles si sa reflectati la sugestia facuta cu speranta ca si acum vom trece si peste acest hop prin unitate si constientizarea responsabilitatii noastre, a tuturor, de sustinere a sistemului judiciar nealterat, neviciat de 'pohte ce-au pohtit altii' doar pentru ca, vremelnic avand puterea, o exercita abuziv si destructiv.

Cu respect,

Judecator de Curte de Apel Viorica Costiniu

Hon. President AMR”.

Comentarii

# Iosub Rodica date 6 June 2024 20:06 +131

Tot respectul pentru doamna Presedinte si pentru colegii magistrati care si-au respectat obligatiile profesionale. Insa nu pot sa nu-i aduc la cunostinta doamnei presedinte ca din tot ceea se spune in presa este si adevarat. Eu sunt victima colegului magistrat, care nu apara aceasta institutie, dumnealui o denigreaza prin solutiile proaste pe care le pronunta in favoarea persoanelor influente,, asta din cauza ca are sustinere de politic si de catre unii colegi magistrati . Am fost grefier timp de 25 ani, am lucrar cu acest judecator si stiu exact cu ce se ocupa. Cu respect , intreb de ce grefierul nu este respectat, de ce nu se spune adevarul despre silutionarea dosarelor si cate dosare sunt redactate de catre grefier? Dupa parerea mea, ar trebui ca dvs. sa eliminati gunoaiele din instantele de judecata si sa apreciati mai mult grefierul care munceste constiincios si de multe ori trebuie sa ia pozitia ghiocelui. Cu stima. si respect,

# Just date 6 June 2024 20:48 -456

Stimata doamna, indepententa materiala se poate asigura din bugetul statului numai daca sunt fonduri pt asta! De unde sa mai suporte bugetul de stat plata lunara a unor pensii ingrozitor de mari ?? Pai Ciolacu asta trebuie sa faca toata ziua buna ziua, sa faca rost de bani sa plateasca zeci si sute de mii de pensii si salarii magistratilor, politistilor , de unde isi permite statul sa le plateasca tinerilor pensionari (45-50ani) pensii de 15-20-30-40-50.000 lei lunar ??? De unde acesti bani ???

# ”Justitia...putere in stat”! Sa traiti, tovarasu general! date 7 June 2024 09:28 -313

”justitia romana nu este un substitut, ci o putere in stat ”, la ordinele SRI! Vi s-a dat puterea, dar neavând educatia si cultura necesare, nu ati stiut ce sa faceti cu ea. Ca sa gestionezi puterea, trebuie sa fi pregatit pentru asta. Ori, voi v-ati trezit dintr-o data Dumnezei, prin hazard si nu prin munca voastra, si ati inceput sa distrugeti. Ar fi trebuit sa construiti. Ar fi trebuit sa fiti etalon de moralitate, independență, cultura, educatie. Sunteti departe de ce ar trebui sa fiti. Vorbele astea...”putere in stat” va arata valoare, de fapt lipsa ei. Daca ajungeti sa va clamati puterea, va aratați de fapt caracterul. ”Defaimare publica”...Ca sa vezi, nu sunteti singurii care au putere. Presa e o putere in stat si nu face decat sa prezinte mizeria din sistem. Si nu va place ce vedeti cand vi se aseaza oglinda in fata. Dar despre astea, mai nimic. Nu am vazut pe nimeni sa convoace Adunarea generala ca sa semnaleze interventia SRI in justitie. Asta nu va deranjat, probabil!

# santinela date 7 June 2024 11:04 -426

Doamna Costiniu tot respectul pentru dvs si magistratii ca dvs dar din pacate sunt foarte putini.Nu trebuie sa spuneti romanilor ca puterea judecatoreasca este o putere fiindca asta au simtit-o, pe pielea lor, sute-mii de cetateni si familiile lor distruse de aceasta "putere" nevinovati fiind.Fata de privilegiile pe care le aveti si situatia financiara, mult deasupra fiecarui slujbas al tarii, mi-ar fi rusine cu asa "revendicari". Respectul oamenilor se castiga prin corectitudine si munca ori acum nu este cazu la majoritatea magistratilor de astazi !

# Indignat date 7 June 2024 11:37 -393

Distinsa doamna este naiva, aparent. Dar nu este altceva decat o ciorba reincalzita, metoda prin care sistemul corupt vrea sa-si traga haina noua. Dar nu este panica, listele cu magistratii santajati vor aparea anul acesta. Si uite-asa, vom scapa de vreo 3500 de pensionari speciali, distrugatori de destine. Chiar, pt o gaina furata, arest 30 de zile, pt o tara distrusa, o vrajeala de control judiciar, o ancheta fara perchezitii-noroc cu o anumita parte a presei, a filmat can controlatii si-au golit birourile de hartii si dispozitive-si pe specialii din magistratura ii plimba, din nou, grija pt beneficii! Dragii mosului, mai sunt doar cateva ore! Credeti ca sistemul mafiot care v-a corupt si protejat va va mai tine in brate? Gresiti, acum se joaca scape cine poate! Pt cei cu musca pe caciula, va asteapta vremuri interesante! Grele!

# Pintea date 7 June 2024 12:14 -357

Justitia e compromisa definitiv, pentru generatii intregi!Magistratii colaboratori, umflati cu pensii si salarii enorme, au contribuit la destabilizarea Tarii, la spolierea ei, la subminarea tuturor institutiilor statului. Totul din cauza ca ei sunt lipsiti de constiinta, au slugarnicia si coruptia in sange. Mizeria din ultimii 20 ani nu se va mai sterge. Nimeni nu a facut NIMIC si NIMENI nu va plati. Doar CETATEANUL simplu va plati si va fi justitiabilul care va trebui sa dea piept cu un sistem de justitie corupt pana in strafunduri.

# mitrofan date 7 June 2024 12:15 -548

Dar o lege a raspunderii nu cere duoamna costiniu? Așa sa plateasca fiecare din salariu sau pensioara proprie abuzurile comise / În rest vaicareală multă.

# Indignat date 8 June 2024 14:56 -822

Wow! Sunt verde! Cred ca s-au prins multi "magistrati" ca vor da ochii cu mine! S-au rasucit, dosarele SIPA inca ii bantuie! Nu va mai straduiti, vom inlatura prescriptia pt cauzele anchetate/judecate si vom institui raspunderea personala. Tre sa recunoasteti ca asa este corect, aveti de unde sa platiti, cu salarii si pensii nesimtite. De maine...syam de vorba, gugustiucilor! Stiti ca ne vom folosi de sistemul anterior, asa-i?

# Un cetățean nemultumit date 14 June 2024 09:03 0

Doamne ajuta! Am văzut postarea unde apar listele cu cei ,,susținuți" poate așa scăpăm și noi cetățenii de niste neprofesioniști. Luptați pentru răspunderea personală. Eu risc să rămân acasă cu un copil cu probleme datorita unor magistrați minune ai Statului Român, care prin toate hotărârile s-au chinuit să îmi trimită copilul in traficul de persoane in loc sa îl ajute să facă terapie. L-au lăsat fără pense de întreținere, zici că un copil se întreține singur, mi-au băgat incasa unim cu probleme cu drogurile, nu de alta, dar sa fie siguri că dacă am fost salvați într-un fel sau altul să nu avem nicio șansă să trăim, etc

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva