16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SENTINTE STRAMBE IMPOSIBIL DE INDREPTAT – Asociatia Procurorilor din Romania regreta eliminarea caii extraordinare de atac: “Recursul in anulare formulat de procurorul general a permis indreptarea a mii de hotarari vadit netemeinice si esential nelegale... Daca exista hotarari judecatoresti pronuntate cu grava neglijenta sau rea-credinta, poate fi angajata raspunderea magistratului”

Scris de: R.S. | pdf | print

27 October 2014 10:40
Vizualizari: 10298

Desi nu se obisnuieste ca alte institutii de presa sa publice pozitii oficiale adresate altor publicatii, Lumeajustitiei.ro va prezinta comunicatul Asociatiei Procurorilor din Romania, condusa de procurorul PICCJ Constantin Sima (foto) adresat jurnalistului Rares Bogdan, realizatorului emisiunii “Jocuri de putere” de la Realitatea TV. Aceasta intrucat comunicatul APR vine sa semnaleze una din marile lacune ale Justitiei romanesti – eliminarea din legislatie a recursului in anulare incepand cu 2004, ca urmare a unor recomandari ale Comisiei Europene. De atunci si pana in prezent, datorita faptului ca sentintele judecatoresti definitive - date cu interpretarea gresita a probelor pe fond – nu mai pot fi indreptate, Romania e plina de hotarari judecatoresti strambe, care isi produc efectele, care produc revolta, si care nu mai pot fi reparate.


 Asociatia Procurorilor din Romania semnaleaza aceasta anomalie si arata ca instrumentul recursului in anulare, eliminat in pripa din legislatia romana, ar fi putut corija multe din hotararile judecatoresti strambe, care fac obiectul unor critici vehemente in societate si care scad considerabil increderea romanilor in Justitie. APR mai deplange si faptul ca societatea civila nu a protestat la momentul eliminarii recursului in anulare, asa cum s-ar fi cuvenit sa o faca. Iata comunicatul APR adresat jurnalistului Rares Bogdan:

Stimate domnule,
Am urmarit cu interes emisiunea dumneavoastra de miercuri 15 octombrie 2014 dedicata retrocedarilor ilegale din Transilvania. Am considerat totdeauna ca prin crearea unui curent de opinie favorabil, presa poate avea un puternic rol in restabilirea ordinii de drept. Din acest punct de vedere, emisiunea dumneavoastra bazata pe o documentare amanuntita si riguroasa a scos in evidenta probleme grave ale administratiei centrale si locale, precum si puncte slabe ale justitiei.
Ne-a durut insa folosirea expresiei ”judecatori mafioti”. Judecatorii, ca si procurorii, sunt in marea lor majoritate onesti si bine pregatiti profesional. Ca in orice domeniu de activitate, si in randul magistratilor exista regretabile exceptii si nu avem nimic impotriva ca dumneavoastra sa le prezentati, dar fara a generaliza subminand astfel si mai mult increderea in justitie.
Succesele inregistrate in ultima vreme in justitia romaneasca, vizibile si de necontestat, nu ar fi fost posibile fara magistrati integri si devotati profesiei. Dupa cum s-a vazut, tot justitia este aceea care scoate la iveala probleme extrem de dificile ale societatii romanesti, precum nelegalitatile constatate de dumneavoastra cu procesul de retrocedare a proprietatii imobiliare.
In vederea realizarii ”spatiului european de securitate si justitie”, obiectiv major al Uniunii Europene, justitia are insa nevoie de sprijin consecvent din partea clasei politice, a societatii civile, a presei. Independenta judecatorului si a procurorului, dovedita de actiunile din ultima vreme, este o conditie necesara dar nu suficienta.
Daca exista hotarari judecatoresti pronuntate cu grava neglijenta sau rea-credinta, poate fi angajata raspunderea magistratului, asa cum se intampla in toata Europa si in lume.
Ne-a surprins insa ca nu v-ati intrebat cum de raman astfel de hotarari judecatoresti definitive, cum de nu exista nici un mecanism legal de indreptare a lor. Cum o emisiune de prestigiu, ca cea prezentata de dumneavoastra, nu poate evita raspunsul la intrebari esentiale pe care si le pune publicul, va argumentam pe scurt de ce raman hotarari definitive cu incalcari grave ale temeiniciei si legalitatii.
Pana in anul 2004, cu o intrerupere 1993-1999, in Romania a existat institutia recursului in anulare, atat in procesul penal, cat si in cel civil. Recursul in anulare, formulat de procurorul general la sesizarea partii nemultumite de hotararea judecatoreasca definitiva sau din oficiu, a permis indreptarea a mii de hotarari vadit netemeinice si esential nelegale.
Numeroase persoane care au fost victimele unor nedreptati grave s-au vazut puse in situatia anterioara ca urmare a admiterii recursului in anulare declarat de procurorul general. Pe aceasta cale, identificand hotarari judecatoresti cu grave incalcari ale legii, procurorii ofereau judecatorilor un sprijin extrem de important in ceea ce priveste buna administrare a justitiei.
In anul 2004, la recomandarea Comisiei Europene, Romania a renuntat la calea extraordinara de atac a recursului in anulare, motivand ca se lungeste ciclul procesual.
Nici presa, nici societatea civila nu au protestat. Doar unii cetateni au luat pozitie in mod izolat ici si colo, insa, fara succes. Rezultatul: o institutie juridica ce pusese capat atator nedreptati, care contribuia decisiv la uniformizarea practicii judiciare, a disparut intr-o clipa. Desigur ca nu toate hotararile judecatoresti erau indreptate, sigur ca existau si atunci oameni nemultumiti, dar erori de genul celor prezentate de dumneavoastra, nu ar fi putut ramane.
Nu intamplator, noua legislatie procesual civila a inlaturat aproape total procurorii din procesul civil. Cui foloseste? Societatii romanesti? Dati-ne voie sa ne indoim de acest rationament. Iata de ce va rugam, domnule director Rares Bogdan, sa sprijiniti in continuare societatea romaneasca, dand dovada de patriotism si demnitate nationala mergand pana la capat in prezentarea cauzelor care au determinat aceste regretabile stari de lucruri.”
Cu deosebita consideratie, Consiliul Director al Asociatiei Procurorilor din Romania

* Cititi aici comunicatul Asociatiei Procurorilor din Romania

Comentarii

# 1 din lumea cea mare date 27 October 2014 12:09 -20

Duamne apara si pazeste deo asa ideie creatza ca a lu procuroru asta Sima. ptiu ptiu ptiu. cami amintesc de parca ieri sa antamplat bombele atomice detonate peste tara ceau loat forma recursurilor in anulare ale altui procuror de mare agajament ca Sima, Tanase Joita. Duamne Dumnezeule mare ai mila de noi si ne protejeaza de toti cretinii. Si fa sa dea boala grava in iei. Amin.

# unul din lumea cea mare date 27 October 2014 12:23 +18

pentru falsul alias unul din lumea cea mare si dankh si aliasurile ei proaste//si numai asta dovedeste ca o sa fie o MARE RAFUIALA INTRE ONORABILII JUDECATORI SI PROCURORII CU COLOANA VERTEBRALA si sprincenatii cu imperiul raului in suflet si procuratorii cu coloana sanitara.doamne ce o sa/mi mai placa.dankh pe zi ce trece mi se pare ca esti din ce ion ce mai agitata spagareaso!!!!partea cea mai amuzanta (pentru unul ca mine care nu apartine mizeriilor voastre) ESTE CA VA ZVIRCOLITI IN CHINURI PREMERGATOARE EXECUTIEI VOASTRE.CA PREA V/ATI FACUT DE CAP.ce o ,,sa ma rid,, cind incolonati o sa o luati in directia pandaimos si BERCEA O SA IASA AFARA.atunci sa vezi ,,filme la dna si in toata justitia naimita,, cuvint de cod new escape slides.

# unul din lumea cea mare date 27 October 2014 12:34 +18

si asta ca si lupascu(pe vremea cind era la csm) cere apriori INCREDEREA NOASTRA. domnule sef al PROCURATORILOR,cum totusi sa va acordam incredere cind aveti PREA MULTE GUNOAIE, ca tulusi,papici,koivesi,cerbu,ala care a furat ,,mita,,aia care cer spaga cartuse de tigari,tuia ,balastru,rasaduri de flori si cite si mai cite.cum sa fie respect cind procuratorii au ajuns SEFI DE BANDA,care cinta la unison sub bagheta imperiului raului.cind PROCURATORII hartuiesc batrini cu biblia pe portbagaj dar NU VAD CE FACE OMUL DE LA APA CEA MARE si musamalizeaza dosare,cind un procuror ca iacobescu este OPRIMAT ca si/a facut meseria onest SI VOI NU ATI REACTIONAT lasind/o pe aia cu sarmale in cap sa/si faca de cap.DE UNDE SA VA DAM RESPECT?.......POATE ALTCEVA DAR NU RESPECT IN ACTUL DE JUSTITIE PE CARE L/ATI COMPROMIS TOTAL

# capatu` satului date 27 October 2014 12:36 -18

procuroru` asta`i inept total; cred ca n`a mai citit o carte de drept de pe vremea toarasului; ba sima, ia vezi de pune mana mataluta pe deciziile CEDO incepand cu cauza Brumarescu si restu` si vezi cum de a platit tara asta atata amar de bani pt. nishte procurori jenerali incompetenti dar deasupra lejii - norok cu iliescu` ca i`a mentinut in functie pe toti incapabilii iar nascase (in timpu` caruia s`a pronuntat CEDO) n`a facut nimik pt. recuperarea prejudiciului de la faimosii procurori jenerali si recursurile lor in anulare; toata lumea stie de ce: multe recursuri in anulare erau fundamentate politik, tara a platit si va mai plati ca avem conducatori cominshti; stalin si poporu` rus fericire ne`a adus. 

# DOREL date 27 October 2014 14:47 +17

Problema pusa de Asociatia Procurorilor e buna si corecta in drept. CEDO a gresit atunci, ulterior si-a mai nuantat pozitia, in numeroase hotarari aratand (CEDO, da !) ca prin recursul in anulare introdus s-a facut dreptate si a fost restabilit principiul egalitatii armelor ! Dovada ca R.I.A. era un lucru bun, sta in aceea ca, acum, cam jumatate din vechiul R.I.A. este posibil prin caile extraoordinare a atac in fin, ultima dar nu cea de pe urma, revizuirea in cazul hotararilor CEDO ! Si, atunci, despre ce mai vorbim ?? Va spun eu: R.I.A. trebuie reintrodus (bine-bine, ca sa fie conform si Constitutiei, si Conventiei si celorlalte angajamente interne si internationale si ... principiilor de drept) ! Parerea mea ...

# DANKH date 27 October 2014 12:53 -17

SLAVA JUSTITIEI NEATIRNATE SI PROCURORILOR CARE FAC DREPTATE.pentru toti ceilalti medicamenteeeeeeeee ,dusuri reciiiiii si legaturi strinse in camaseeeeeeeeee

# carbaxin date 27 October 2014 13:04 -17

sefo lasa -i ca-s cretini noi stie justitie ei este prosti.ce au cu pinalti spre exemplu? vor sa o compromita pe udrea si pe idolul nostru seful reformei in justitie.slava eroilor neamului.traiasca traian basescu,doamna kovesi,dl morar,doamna haineala,dl vasilica si toti cei care impreuna cu ei AU SERVIT ROMANIA

# goe date 27 October 2014 13:29 +11

Pe cand DNA ul va verifica marea ” destructurare din MAI ” din anul 2011 – ordonata de basescu si pusa in ” opera ” tamplarul jurist, “branconierul”igas ???!!! In anul 2011, la ordinul lui basescu si sub ” atenta grija” a lui igas au fost indepartati din structurile MAI ofiteri si subofioteri/agenti cu studii militare si nu din cei angajati din “sursa externa”, intrati de obicei in MAI pe baza unui simplu examen psihologic, pe linie materna, paterna, nepotism si cumetrie . Mai mult chiar, pentru a nu’si da ” pupilele ” si proprii oameni afara, unii din sefii subunitatilor MAI au desfiintat posturi unice, demers ilegal deoarece posturile unice nu trebuiau desfiintate deoarece ele se prezervau chiar si in cazul unor restructurari, fiind prevazut in lege ( statutul politistului, statutul cadrelor militare si Legea nr.189/1999) dar si de ordinele si dispozitiile ministrului de interne. Chiar igas, a semnat un ordin in martie sau mai 2011 prin care dispunea ca posturile unice ocupate dar si

# obiectiva date 27 October 2014 18:47 +3

iaca, na ! pai, CAND VOR RASPUNDE VREODATA MAGISTRATII ??? daca le faci plangeri penale, se termina cu ordonanta de clasare, daca le faci plangeri la CSM, te trimit la plimbare cu rezolutie de clasare .......sa imi spuna si mie UN NUME de magistrat care a platit de 25 de ani in sistemul judiciar  mafiot din RO...pai, daca eu la o simpla plangere penala pentru abandon de familie, acum 13 ani in urma, il vazui pe INFRACTOR COBORAND DIN MASINA PORCURORULUI DE CAZ ?? 8)

# gicu date 28 October 2014 09:44 -8

Doamne fereste de asa idee!Sa ne aducem amunte cum functiona justitia pe vremea lui Tănase Joiţa supranumit "Anulaiter" !Cum se declara recurs in anulare in orice domeniu:penal,civil,comercial ,bancar,fiscal ,financiar!Autoritatea de lucru judecat a unei hotăriri judecătoreşti era la pământ!Dar se pare ca am uitat!Şi unpopor care işi uită istoria e condamnar să o repete!

# Traian Bășină, stăpânul slugilor securiste staliniste date 28 October 2014 10:18 +6

Ai dreptate, românii au uitat de Securitatea stalinistă din anii '50 așa că au parte de un remake. Sluga securistă ascultă, predă stenograma slugii din procuratura securistă care pledează în fața unui judecător din rețea, fostă slugă din procuratura securistă. Se întocmește abuzul, victima este pusă la punct de către mafia securistă, iar contribuabilii îi plătesc tardiv despăgubiri materiale.

# Buca Maria date 1 November 2014 14:58 0

Un dosar judecat la fond, in apel si in recurs, cu solutie vadit nelegala, nu este decit cu "grava neglijenta si rea-credinta", adica la comanda. Prin urmare recurs in anulare la rea credinta si grava neglijenta la un dosar cu trei etape de judecare, este de neacceptat. Se impune solutie care sa impiedice judecatorii sa judece cu neglijenat si cu rea credinta. Din 2012 am tot asteptat de la premier, de la USL.. si nu a venit nimic. Dupa 2,5 ni de la USL mi se pare ca justitie nu exista.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva