17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SERVICIILE FAC LEGEA IN ROMANIA – SRI si SIE primesc drept de initiativa legislativa: “Serviciul poate initia proiecte de acte normative care au legatura cu domeniul sau de activitate... Serviciul avizeaza proiectele de acte normative”. Noile proiecte privind SRI si SIE intra in contradictie cu Constitutia Romaniei care prevede ca: “Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot” (Proiectele)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 June 2022 12:41
Vizualizari: 4691

Serviciile de informatii vor face si mai mult legea in Romania. La propriu. De necrezut pentru o tara democratica, Serviciul Roman de Informatii, condus in prezent de Eduard Hellvig (foto sus dreapta), si Serviciul de Informatii Externe, condus astazi de Gabriel Vlase (foto sus centru), vor primi drept de initiativa legislativa.


 

Se intampla prin noile proiecte privind organizarea SRI si SIE, aflate in dezbaterea coalitiei de guvernare, publicate de site-ul G4 Media.

Astfel, art. 14 din Proiectul de lege privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii stabileste ca SRI va putea initia la nivelul Guvernului proiecte de acte normative care au legatura cu domeniul sau de activitate (vezi facsimil 1):


Art. 14 - Serviciul poate initia proiecte de acte normative care au legatura cu domeniul sau de activitate, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum si a altor documente, in vederea adoptarii/ aprobarii”.

 In ceea ce priveste SIE, art. 5 alin. (1) din Proiectul de lege privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe prevede ca SIE va putea initia si aviza proiectele de acte normative care au legatura cu activitatea sa (vezi facsimil 2):


Art. 5. – (1) In realizarea functiilor sale, Serviciul de Informatii Externe are urmatoarele atributii principale:

(...)

r) initiaza sau, dupa caz, avizeaza proiectele de acte normative care au legatura cu domeniul sau de activitate”.

 

 


Incalcarea Constitutiei


Acordarea dreptului de initiativa legislativa pentru SRI si SIE, chiar si pentru proiecte de acte normative care privesc activitatea celor doua servicii, intra insa in contradictie flagranta cu Constitutia Romaniei. Astfel, art. 74 alin. 1 din Constitutie stabileste ca initiativa legislativa apartine Guvernului, deputatilor, senatorilor si unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot.


Art. 74 din Constitutia Romaniei:

Initiativa legsilativa

(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative”.

 

 

* Cititi aici integral proiectul de lege privind organizarea si functionarea SRI

* Cititi aici integral proiectul de lege privind organizarea si functionarea SIE

Comentarii

# Dragoș Rosu date 7 June 2022 12:55 +159

Ne mai poate salva oare cineva? Legile astea vor trece fără doar și poate la fel ca și legea off Shore însă în România viata nu vom mai avea. Planul de De po******re al României este în grafic și în deplina desfășurare. Cei care încă mai gândim câte ceva vom fi nevoiți sa ne părăsim tara pentru a scăpa de dictatura. Este crunt și trist ca oamenii nu realizează încă ce va urma în tara. Absolut nimeni nu face nimic. Chiar ne.a părăsit Bunul Dumnezeu de tot? Patriotii care încă mai sunt în tara nu pot face nimic sa ne salveze? De ce nimeni nu ne ajuta? De ce?

# coman date 7 June 2022 13:07 +93

Se respectă constituția. Au drept de inițiativă legislativă pentru că SRI și SIE sunt cele două camere ale parlamentului.

# DODI date 7 June 2022 13:45 +107

După ce a infestat cu acoperiții săi întrega viață economică, socială și politică a țării, noua securitate dorește să aibă și pârghiile legale să fure cu acte în regulă cea a mai rămas în țara asta. Acum că licuriciul are alte preocupări, iar guWERNER nu se ocupă cu nimic (nici măcar cu administrarea țării) fără aprobare de la SRI, este foarte ușor să își facă de cap. Pentru că în cazul în care ar veni la conducerea țării un Parlament și un guvern patriot ar avea aceeași soartă cu a nefericitului Dragnea, Remeș și mulți alții care au crezut că este normal să simți românește în România.

# Baal date 7 June 2022 13:45 +55

Cu tot respectul cuvenit instituției democratice SRI, dar pe domnii angajați în cadrul Direcției pentru apărarea Constituției României nu ii deranjează asa la ureche deloc noile legi ale SRI și SIE? Decât întrebam noi, POPORUL

# Cetateanul date 7 June 2022 13:51 +92

Bune legi. Țara are fix ce merită. PS Sefu la tara e supărat că s-a aflat de conținut și că acesta nu este destinat publicului. Păi dacă nu era destinat publicului unde e dosarul? Sau anticorupțea e prinsă cu dansatul la festivale?

# M date 7 June 2022 14:19 +205

Cum i o mai rabda pamantu cu atatea rele facute si care fac in continuare, nu se gandesc ca tara este saraca ca au saracit o tot ei cu justitia lor si culmea tot iei care au vandut tot in aceasta tara primesc pensii speciale prostimea merge la pusarie...

# ?????? date 7 June 2022 14:53 +17

& Ați mai plătit bă dracu din împrumuturile alea pe care le-ați luat ca să vă luați salarii ca să prindeți hoții, ?

# maxtor date 7 June 2022 17:31 +82

"cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot"- or avea numarul necesar si sufficient sau il vor completa.....(macar dubla cetatenie sa aiba).

# Somesan D date 7 June 2022 23:06 -1

Si credeti ca inca nu-s ,,100.000 de cetateni cu drept de vot''? Circ, sa fie circ ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva