SERVICIUL SECRET AL MAI A PRINS-O PE KOVESI – DGPI o demasca pe sefa DNA, care s-a plans ca parchetul anticoruptie nu mai primeste sesizari de la aceasta structura: “Pana in prezent, DGPI a transmis 29 de informari structurilor centrale si teritoriale ale Directiei Nationale Anticoruptie”. Nici SRI nu mai este pe placul Laurei Kovesi: “Sunt sesizari, dar mult mai putine fata de anii anterior”
Sefa DNA Laura Kovesi (foto) a fost demascata de serviciul secret al Ministerului de Interne, dupa ce s-a plans ca parchetul anticoruptie nu mai primeste sesizari de la Directia Generala de Protectie Interna (fostul DIPI). Ei bine, lucrurile nu stau tocmai asa cum pretinde “mama catuselor”, daca este sa tinem cont de raspunsul pe care DGPI i l-a dat Laurei Kovesi.
Invitata la postul ei favorit de radio, Europa Fm, acolo unde nu primeste nicio intrebare incomoda, sefa DNA a lansat un atac la serviciul secret al MAI, sustinand ca nu acesta nu mai trimite sesizari catre parchetul anticoruptie: “De altfel nu primim sesizari nici de la serviciul de informatii al Ministerului de Interne, am avut discutii institutionale in acest sens”. Ce sa vedeti insa, DGPI dezvaluie cu totul si cu totul altceva. Ca a trimis sesizari atat catre DNA – Structura centrala, cat si structurile din teritoriu. Au fost pana in prezent 29 de asemenea informari, in conditiile in care atributiile DGPI au fost reduse.
Pe de alta parte, Laura Kovesi nu este nemultumita doar de serviciul secret al MAI, ci chiar de Serviciul Roman de Informatii, cu care a lucrat atat de bine in timpul generalului Florian Coldea. Astfel, sefa DNA sustine ca se primesc in continuare informari de la SRI, dar semnificativ mai putine decat in trecut: “Sunt sesizari, dar mult mai putine fata de anii anteriori”.
Iata raspunsul pe care sefa DNA Laura Kovesi l-a primit de la DGPI:
“In referire la aspectele mentionate de Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi, cu privire la Directia Generala de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne
Compartimentul Relatii publice al Directiei Generale de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne este abilitat sa faca urmatoarele precizari:
Odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2016 privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei Generale de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 194/2017, atributiile Directiei Generale de Protectie Interna (DGPI) au fost reduse, aria de competenta reprezentand-o strict Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – respectiv informatiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional si capacitatea operationala ale structurilor sale, dar si coordonarea si controlul activitatilor pentru protectia informatiilor clasificate, precum si pentru securitatea cibernetica la nivelul structurilor MAI.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, datele si informatiile referitoare la amenintarile, vulnerabilitatile si factorii de risc identificati in exercitarea atributiilor de serviciu si potrivit competentelor stabilite sunt comunicate beneficiarilor legali. Astfel, pana in prezent, DGPI a transmis 29 de informari structurilor centrale si teritoriale ale Directiei Nationale Anticoruptie.
Totodata, potrivit art. 14 alin. (1) din OUG nr. 76/2016, in cazul in care identifica amenintari, vulnerabilitati si factori de risc care vizeaza coruptia in randul personalului Ministerului Afacerilor Interne, DGPI informeaza Directia Generala Anticoruptie. In cursul acestui an, DGPI a transmis 89 de informari acestei structuri a MAI.
DGPI isi reafirma disponibilitatea de a sustine, alaturi de celelalte institutii ale statului si structuri ale MAI competente, demersurile de prevenire si combatere a coruptiei in randul personalului MAI.
Reamintim opiniei publice ca DGPI a fost complet operationalizata la 01 iunie 2017, data la care a fost finalizat amplul proces administrativ pe care l-a presupus infiintarea unitatii.
Ne exprimam deschiderea pentru o corecta, completa si oportuna informare a opiniei publice, in limitele competentelor legale, si determinarea de a ramane un serviciu echidistant, profesionist si dedicat indeplinirii misiunilor incredintate prin lege”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# gelu 26 September 2017 13:19 +3
# DODI 26 September 2017 16:30 +1