16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SESIZARE CATRE VICTORIA NULAND – AMJ ii cere subsecretarului de stat american pentru Afaceri Euroasiatice sa cerceteze implicarea fostului ambasador SUA, Mark Gitenstein, in cazurile Microsoft si Fondul Proprietatea: “O astfel de imixtiune in afaceri private in scopul favorizarii unuia sau mai multor resortisanti americani ridica multe semne de intrebare cu privire la ratiunea depasirii liniei fine de demarcatie dintre activitatea de ambasador si cea de lobbist” (Scrisoarea)

Scris de: G.T. | pdf | print

6 October 2014 14:19
Vizualizari: 9913

Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei ii cere subsecretarului de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland (foto), sa cerceteze implicarea fostului ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, in cazurile Microsoft si Fondul Proprietatea. Solicitarea AMJ vine dupa ce recent Victoria Nulanda a criticat in termeni extrem de duri lideri din Europa de Est, despre care a afirmat ca ar proteja politicieni corupti.

Concret, AMJ precizeaza, intr-o scrisoare deschisa catre Victoria Nuland, ca un caz similar Microsoft este Fondul Proprietatea. Asociatia ii transmite Victoriei Nuland ca fostul ambasador SUA, Mark Gitenstein, a condus, in mod activ si transpartinic, activitatea de lobby in favoarea Franklin Templeton Investement Management Limited Londra, pentru ca aceasta sa preia conducerea Fondului Proprietatea si sa administreze activele acestuia, intre care se afla la momentul preluarii o cota de 20% din capitalul companiilor energetice ale Romaniei. De asemenea, AMJ aminteste ca, dupa terminarea mandatului de ambasador, Mark Gitenstein a fost numit in conducerea Fondului Proprietatea.


AMJ ii cere oficialului american sa verifice si implicarea lui Mark Gitenstein in cazul Microsoft, avand in vedere ca, din informatiile existente, modul de operare al companiei americane in Romania se baza exclusiv pe coruperea inaltilor functionari.

Iata scrisoarea AMJ catre Victoria Nuland:

Stimata doamna Nuland,

Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei saluta pozitia dvs prin care incriminati coruptia si derapajele sistemelor democratice si solicitati clasei politice sa respecte principiile fundamentale ale statului de drept si societatea civila. Consideram ca reactia dvs este indreptatita si intemeiata si credem ca singurul mod prin care conducatorii politici ai statelor pot sa se bucure de legitimitate este prin polarizarea intregii activitati in slujba natiunii si a bunastarii acesteia. Mesajul dvs ne permite sa va supunem atentiei recentul scandal de coruptie care zguduie Romania si care demonstreaza ca, de multe ori, coruptia este un fenomen la nasterea si perpetuarea caruia contribuie si participanti externi, unii apartinand unor state cu reala si veche democratie, cum este cazul Statelor din Vestul Europei sau al Statelor Unite ale Americii. Aceasta tendinta este cu atat mai periculoasa deoarece astfel de persoane se bucura de influenta, resurse si putere de penetrare mult mai mare decat a actorilor interni si totdata, am putea spune de imunitate jurisdictionala. De aceea speram ca discursul dvs a avut in vedere si recentul scandal de coruptie in centrul caruia se gaseste compania Microsoft, impreuna cu alte doua companii de origine americana, Compaq si HP. Un alt caz similar avand implicate societati si resortisanti americani este cel asupra caruia AMJ a mai atras atentia si anterior – Fondul Proprietatea. Si in acest caz, ca si la Microsoft, oficiali ai SUA, respectiv dl. Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA, a condus, in mod activ si transpartinic, activitatea de lobby in favoarea Franklin Templeton Investement Management Limited Londra, pentru ca aceasta sa preia conducerea Fondului Proprietatea si sa administreze activele acestuia, intre care se afla la momentul preluarii o cota de 20% din capitalul companiilor energetice ale Romaniei. Chiar si dupa ce instantele de judecata au anulat in mod irevocabil hotararea de numire a companiei Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea, Ambasada SUA, prin Mark Gitenstein, a continuat sa sustina public pozitia Franklin Templeton, cerand astfel autoritatilor sa ignore hotararile judecatoresti pronuntate si si sa impuna pe cale administrativa o persoana juridica la conducerea unei societati infiintate pentru despagubirea proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist si sustinandu-o apoi in demersurile acesteia de instrainare a activelor Fondului Proprietatea la preturi sub pretul pietei si transferul acestor active catre alte societati din grupul Franklin Templeton.

O astfel de imixtiune in afaceri private in scopul favorizarii unuia sau mai multor resortisanti americani urmata de numirea domnului Mark Gitenstein in conducerea Fondului Proprietatea dupa terminarea mandatului de ambasador, ridica multe semne de intrebare cu privire la ratiunea depasirii liniei fine de demarcatie dintre activitatea de ambasador si cea de lobbist, prin raportare si la implicarea activa a domnului Gitenstein in promovarea intereselor Microsoft dat fiind faptul ca, ultimele dezvaluiri arata modul de operare al companiei americane in Romania se baza exclusiv pe coruperea inaltilor functionari si asocierea cu grupurile de interese absconse care au beneficiat de-a lungul timpului de banii varsati din bugetul Romaniei. Sperand ca o astfel de activitate a fost initiativa personala a domnului Gitenstein si pentru elucidarea oricaror imprejurari si conflicte de interese, va solicitam sa va sesizati in acest caz si sa cercetati implicarea pe care a avut-o dl. Mark Gitenstein in cazurile Microsoft si Fondul Proprietatea, pentru a evita ca imaginea pe care SUA si-a construit-o in timp sa fie umbrita de acte de coruptie chiar din interior, savarsite de reprezentanti ai SUA sau a unor companii americane in conlucrare transpartinica si transfrontaliera cu membrii clasei politice si gruparile subterane ale economiei romanesti”.

Comentarii

# Victor date 6 October 2014 16:00 +19

Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei face aceasta sesizare mult prea tirziu !!! Prima nelegiuire privind fondul Proprietatea s-a realizat cind fondul a fost transformat in ,,fond inchis'' si de toate viitoare dividente vor profita numai cei ,,despagubiti'' pina la acel moment. Modelul este tipic mafioto-ba$$e$cian

# Calin date 6 October 2014 16:13 +1

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/terorizati-de-o-judecatoare-care-le-vrea-pamantul-de-sub-casa-drama-a-doi-batrani--76653.html

# o șulfă date 6 October 2014 17:09 +7

Ce l-or fi deranjînd pe amicul ex-ministresei cînd el este atît de ocupat cu problemele ASTRA (consilier special, contractul  a fost semnat la Washington, cu firma de avocatură Mayer Brown)? Șulfă cum e, pardon, diplomat fiind va ști să iasă din încurcătură cum ne ameți cu madam Macovei! Ambasador fiind, a declarat că Monica Macovei este mentorul său şi prima persoană pe care o sună atunci când vrea să afle pentru ce trebuie să pledeze legat de reforma justiţiei, 22 martie 2012. Peste nici 2 luni a-ntors-o: “Vorbim sporadic.", 18 mai 2012.

# Mr G date 6 October 2014 19:57 +5

Nu e nici un deranj, tipul are grija noastră și dă indicații prețioase în lumina raportului CEPA: „Cred că pentru mine cel mai important lucru este dacă ei vor reuși să implementeze schimbările și pentru mine cel mai important e ca judecătorii, procurorii și instanțele să poată continua să funcționeze.” Interesează pe cineva e e mai important pentru el???

# comentariu sincer și proaspăt date 6 October 2014 19:58 +6

Porcul asta chiar vrea sa crape pe aicxi:e de o imperetinenta intolerabila Ghitanstein. porcul asta!

# Mr G date 6 October 2014 20:04 +3

O fi pe drumul cel bun închiderea dosarului ASTRA, că deja le dădură drumul la unii spre deosebire de pericolul social dna Nicolae.

# unul din lumea cea mare date 6 October 2014 18:53 +7

sa/i multumiti imperiului raului d\ca doar el A DAT SPAGA ,ACESTUI VINZATOR DE PIESE DE SCHIMB PTR MASINI.basescu l/a si introdus ca doar avea INTERESE CU GINERELE,aduceti/va aminte cind zicea ,,MACAR SA IA ACEI BANI MULTI,, oare ma insel eu???(cuvint de cod r elevator)

# unul din lumea cea mare date 6 October 2014 18:56 +4

erata se citeste ,,MACAR SA IA CINEVA ACEI MULTI BANI,,(atunci cind ginerele a omorit bratianca in actele de retrocedare)

# vaska date 6 October 2014 20:01 +8

Că doar nu era să intre sărăntoc în clanul Băse  :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva