19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SESIZARE DUPA LINSAJUL LA LIA SAVONEA – Prima reactie institutionala in cazul stenogramelor cu discutiile in care sefa Freedom House Cristina Guseth si procurorul DNA Cristian Ardelean discutau despre atacarea mediatica a judecatoarei Lia Savonea de catre jurnalistii de casa ai DNA. Sectia pentru judecatori a CSM cere ancheta din partea Inspectiei Judiciare. Seful CSM Daniel Gradinaru: “Necesita unele verificiari”

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 May 2023 14:46
Vizualizari: 5760

A aparut prima reactie institutionala in cazul in care Cristina Guseth, directoarea ONG-ului Freedom House finantat de reteaua Soros, punea la cale cu procurorul DNA Cristian Ardelean (in prezent la Parchetul Tribunalului Bihor) linsarea mediatica a judecatoarei Lia Savonea, presedinta Curtii de Apel Bucuresti. Este vorba despre stenogramele aparute in presa miercuri, 3 mai 2023, in care jurnalistii de casa ai DNA trebuiau, in viziunea Cristinei Guseth, sa o atace pe Lia Savonea, pentru ca: “Daca nu este deloc f....a in presa, asta face ce vrea” (click aici pentru a citi).


 

Astfel, la 24 de ore de la izbucnirea scandalului, joi, 4 mai 2023, Sectia pentru judecatori a CSM a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara. Masura a fost dispusa dupa ce la inceputul sedintei Sectiei pentru judecatori a CSM, presedintele Consiliului Daniel Gradinaru (foto centru) a precizat ca din punctul sau de vedere este nevoie de efectuarea unor verificari pentru apararea independentei sistemului judiciar: “Supun la vot suplimentarea ordinii de zi cu inca un punct, avand in vedere materialele care au aparut in presa in ziua de ieri, care necesita unele verificari, zic eu, pentru apararea independentei sistemului judiciar”.

Sesizarea Inspectiei Judiciare a fost votata de toti membrii Sectiei pentru judecatori a CSM, cu o singura exceptie, din partea cuiva care probabil considera ca este absolut normal ca sefa unui ONG sa discute cu un procuror despre cum trebuie “f....a in presa” o judecatoare.


Iata minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM:


“Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la afectarea independentei puterii judecatoresti, raportat la articolul publicat in data de 03.05.2023 pe site-ul www.g4media.ro si preluat in mass-media 'Cum a vrut Sectia Speciala sa ii acuze de santaj pe ONG-istii si jurnalistii nemultumiti de ghidul de comunicare cu presa facut de CSM-ul condus de Lia Savonea / Sectia a cerut mandat de interceptare pentru sefa Freedom House, Cristina Guseth, si procuroarea Alexandra Lancranjan' (9 Da, 1 Nu)”.

 

Prezentam comunicatul CSM:


In contextul aparitiei in spatiul public a unor articole de presa in cuprinsul carora au fost prezentate pasaje din interceptarile unor conversatii telefonice, Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la afectarea independentei puterii judecatoresti, raportat la articolul publicat in data de 03.05.2023 pe site-ul www.g4media.ro si preluat in mass media: ”Cum a vrut Sectia Speciala sa ii acuze de santaj pe ONG-istii si jurnalistii nemultumiti de ghidul de comunicare cu presa facut de CSM-ul condus de Lia Savonea / Sectia a cerut mandat de interceptare pentru sefa Freedom House, Cristina Guseth, si procuroarea Alexandra Lancranjan”.

Avand in vedere gravitatea afirmatiilor lansate in spatiul public, cu privire la colaborarea dintre procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si jurnalisti, in vederea publicarii unor articole defaimatoare referitoare la un judecator, Consiliul Superior al Magistraturii solicita Inspectiei Judiciare sa deruleze, cu maxima operativitate, cercetarile care se impun, necesare pentru protejarea efectiva a independentei justitiei si pentru garantarea respectarii drepturilor cetatenilor la o justitie dreapta”.

Comentarii

# dragos barna date 4 May 2023 16:42 +4

sa va dau niste nume de inspectori buni de la IJ ? cunosc eu cativa care confunda prescriptia mijlocului de proba cu cea a raspunderii penale, fac lucrari profesioniste.

# Lemonde date 4 May 2023 19:10 +1

Citez " perseverență în câmpul infracțional". De avut în vedere fosta profesie a celui din Oradea

# nae din dealul feleacului date 4 May 2023 23:31 +1

Mai,ce repede ati sarit ca arsi!Daca e asa de mare judecator(pres.CA Bucuresti),aceasta mare smechera de Alba-Iulia cu o avere fabulosa,sa se apere singura!Pe voi nu va "sensibilizeaza"perceptia conform careia Sistemul de Justitie din Romania este cel mai eficient Grup Infractional Organizat din aceasta tara?Asta ar trebui sa fie o preocupare,ca de aparat sint si avocati la nevoie.

# John date 5 May 2023 09:55 +1

Vax albina. Se pare ca fapta e veche si e prescrisa raspunderea disciplinara. Cel mult daca vor emite o bulă papală de apărare a independenței d-nei judecator.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva