5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SIE O UMILESTE PE KOVESI – Serviciul de Informatii Externe reactioneaza la atacul sefei DNA: „Neintelegere a specificului pe care il incumba spionajul... SIE nu monitorizeaza romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati... Informatiile SIE nu se pot constitui in probe in instanta... SIE nu desfasoara activitate specifica pe spatiile aliate, ca urmare nu desfasoara activitate specifica nici in Franta, stat mentionat ca exemplu de procurorul sef DNA”

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 April 2016 09:45
Vizualizari: 11150

Serviciul de Informatii Externe ii da replica Laurei Codruta Kovesi, dupa ce sefa DNA a acuzat SIE ca tine ascunse informatii privind afaceristi care scot banii din tara si ca nu colaboreaza cu parchetul anticoruptie, unde nu ar fi trimis nicio informare incepand cu 2013 si pana in prezent. Raspunsul venit din partea SIE este unul care nu o pune deloc intr-o lumina favorabila pe Codruta Kovesi, careia i se explica, in detaliu, care sunt atributiile serviciului condus de Mihai Razvan Ungureanu (foto).

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii, marti seara 26 aprilie 2016, SIE precizeaza ca afirmatiile sefei DNA au fost facute din cauza faptului ca aceasta nu intelege specificul activitatii de informatii externe si de spionaj. Cu aceasta ocazie, Laurei Codruta Kovesi i se explica faptul ca SIE nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica Securitatii dinainte de 1989. La fel, ii tranmsite SIE lui Kovesi, serviciu nu monitorizeaza nici conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura facute de romani aflati in strainatate. Mai mult, SIE precizeaza ca informarile serviciului nu se pot constitui in probe in instanta, intrucat sunt obtinute prin surse umane cetateni straini, cu mijloace si metode specifice, care nu pot fi dezvaluite nimanui si in nicio imprejurare. Nu in ultimul rand, SIE o informeaza pe Kovesi ca, in acord cu tratatele internationale, SIE nu desfasoara activitati specifice in tarile aliate Romaniei, din UE si NATO.


Pe de alta parte, SIE tine sa precizeze ca nu are acces la activitatea sau dosarele DNA, iar in perioada la care s-a referit Kovesi serviciul nu a primit nicio solicitare de verificare sau obtinere de informatii in legatura cu vreo persoana fizica sau juridca cercetata pentru fapte de coruptie.

Iata comunicatul SIE:

Referitor la afirmatiile doamnei Laura Codruta Kovesi, procuror sef DNA, biroul de presa este abilitat sa comunice urmatoarele:

Activitatea SIE se desfasoara in concordanta cu prevederile legale, in speta vizeaza amenintarile la adresa securitatii nationale asa cum sunt acestea expres si limitativ prevazute in Legea nr.51/1991, obiectivele informative ale Serviciului fiind stabilite prin Planul National de Prioritati Informative, aprobat anual de CSAT. Totodata, in acord cu specificul si misiunea sa, Serviciul de Informatii Externe desfasoara o activitate care are ca prioritate preventia, prin avertizarea timpurie a beneficiarilor in legatura cu intentii ale entitatilor ostile care pot aducere atingere securitatii nationale sau intereselor Romaniei.

Apreciem ca punctul de vedere al doamnei procuror-sef este generat de o neintelegere a specificului pe care il incumba activitatea de informatii externe/ spionajul, in speta faptul ca obtinerea de informatii secrete sau confidentiale ce vizeaza securitatea nationala si apararea intereselor Romaniei se realizeaza preponderent prin surse umane (HUMINT) si metode si mijloace specifice.

SIE nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati, asa cum nu monitorizeaza conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura efectuate de cetatenii romani in strainatate.

In acord cu tratatele internationale la care Romania este parte, SIE nu desfasoara activitate specifica pe spatiile aliate (UE, NATO), ca urmare nu desfasoara activitate specifica nici in Franta, stat mentionat ca exemplu de procurorul sef DNA.

Orice actiune pe spatiile aliate se desfasoara doar in parteneriat cu structurile de informatii locale si strict in limita competentelor serviciilor de informatii, asa cum sunt acestea prevazute si intelese in Comunitatea Informativa Nord-Atlantica/UE.

Activitatea de spionaj este ilegala raportat la statul tinta. Un serviciu de spionaj nu poate obtine, in strainatate, in mod autonom si legal, documente clasificate, baze de date, evidente, date despre conturi, transferuri bancare, etc. Accesul se poate realiza prin intermediul surselor umane, persoane recrutate si gestionate conspirat si legendat si care, prin actiunile lor, incalca legislatia statului de origine, savarsind infractiunea de spionaj/tradare. Activitatea de spionaj este o resursa foarte importanta a statului, focalizata pe obtinerea de informatii secrete, protejate de state/entitati, vizand amenintari la adresa securitatii nationale. Avand in vedere riscurile inerente activitatii, riscuri pe care ofiterii SIE sunt pregatiti sa si le asume si antrenati sa le gestioneze, spionajul este angrenat in zone care nu pot fi accesate pe alta cale, in speta atunci cand informatiile nu pot fi obtinute pe canale legale cum sunt cele generate de cooperarea politieneasca, schimbul de date intre institutii cu atributii de control financiar, mecanisme judiciare sau, in unele situatii, chiar prin abonamente la baze de date publice.

In cursul cercetarii informative, SIE obtine, tintit sau colateral, si informatii referitoare la intentii de incalcare a legii de catre persoane fizice sau juridice romane sau straine. Informatiile SIE nu se pot constitui in probe in instanta, intrucat sunt obtinute prin surse umane cetateni straini, cu mijloace si metode specifice, care 'nu pot fi dezvaluite nimanui si in nicio imprejurare'. Respectand cu strictete atat propria lege de organizare si functionare cat si protocoalele de cooperare si competentele celorlalte structuri din Sistemul Securitatii Nationale, acest tip de informatii sunt transmise spre completare, validare si exploatare acelor institutii ale statului cu atributii si posibilitati legale, in speta SRI, MAI, ONPCSB, etc.

Astfel, in cursul anului 2015 si in primele luni ale anului 2016, SIE a transmis catre SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MApN/DGIA sau alti beneficiari 35 note informative/ semnalari/ alerte vizand aspecte corelate fenomenului de coruptie/ infractiunilor economice.

Totodata, in acelasi interval de timp, SIE a transmis beneficiarilor legali 10 materiale (analize strategice/ buletine tematice/ note de informare) pe subiecte vizand riscuri la adresa securitatii economice (inclusiv aspecte privind economia subterana, perpetuarea coruptiei).

Mentionam, de asemenea, ca Serviciul primeste in mod curent si raspunde cu promptitudine la solicitari punctuale de verificare vizand entitati economice, persoane fizice sau juridice cu interese de afaceri in Romania (credibilitate actionari, implicare in actiuni ilegale conexe traficului de droguri, finantarea organizatiilor teroriste, etc.). In perioada de referinta, SIE a raspuns la 30 astfel de solicitari, beneficiarii principali fiind, de asemenea, SRI si MAI.

Pentru corecta informare a opiniei publice, precizam faptul ca, in contextul in care SIE nu are acces la activitatea sau dosarele aflate in lucru la DNA sau la identitatea suspectilor din aceste dosare, in intervalul temporal la care face trimitere procurorul sef DNA, SIE nu a primit nicio solicitare de verificare sau obtinere de informatii vizand vreo persoana fizica sau juridica cercetata pentru fapte de coruptie”.

Comentarii

# Magda date 27 April 2016 10:07 +22

1.Uneori marimea fruntii poate fi corelata cu dimensiunea inteligentei... 2.In alta ordine de idei, un evreu va sti intotdeauna sa dea replica adecvata unui neevreu care se crede destept.  ;-)

# DOREL date 27 April 2016 13:02 +15

Lucian Bolcas a spus de mult si de mai multe ori de Codruta ca e tulburatoare, acum avem (inca) o confirmare ! Si, b): sa nu fim rai, respectiva e la baza baschetalist, cu dreptul in secundar, are scuza ca nu prea pricepe textele pe care le recita. Mai interesant e cine o pune sa tot dea cu pietrele in balta si de ce, that is the question ! Parerea mea ...

# Robert date 27 April 2016 19:32 +5

Corect Magda!!Stii cum se spune "cine stie cunoaste".Daca se apuca Mossad-ul de Lulutza asa cum rezulta din operatiunea de demantelare pusa in scena de procurorul comunist Lascu cu siguranta aceasta era sefa de directie ....dar la un ocol sivic nu la DNA.Din fericire pentru ea fruntea lata de 2 degete tine la distanta orice forma de inteligenta de pe Terra.Chag Pessah Sameah! :lol:

# Vladi Mârrr... date 27 April 2016 10:11 +21

Dupa cum se vede, Luluta noastra nu le are nici cu magistratura si ni nici cu trebile unor institutii fundamentale ale statului. Ca maine o vedem ca ii da in gat si pe aia de la ENEL ca i-au incarcat factura la hasdoio !!! 

# unul din lumea cea mare date 27 April 2016 11:31 +15

ce ma rid!!!!! deci se apropie funia de par!!!!acum citeva zile faceam predictia ca in vreo 3 saptamini auzim ca se vor cere scuze publice israelului,acusi kova lact cauta sa o arunce catre ,,nesabrul,,(unii stiu ce inseamna sabru) kobe ca ar fi de vina ca a calcat EA,,ca noapte in gropi,,.......deci  cum ma asteptam este vrajeala  cu spionii din eretz si cu nea lascu.DECI HALIMAUA/I IN CRESTERE,ASTEPT SA AUD SI DE SCUZELE PUBLICE!!!!!!

# Vladi Mârrr... date 27 April 2016 15:18 +9

Dragul meu.drag, se pare că, de data asta,  tulburătoarea noastra "magistrata" a cam călcat pe o "GREBLA" mult mai mare decat posibilitățile dansei de riposta.Cât despre posibilitatili 'telectuale ..., vorba aia: de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere ... !!! Dar poate că la toamnă își va găsi locul binemeritat, dacă va candida la Șparlament, pentru un loc de frunte  în Camera Rebuturilor.

# geo date 27 April 2016 10:23 +21

Madam se crede buricul pământului. Mai bine tăcea. Acum o să dea fuga la reprezentantul marelui licurici să se plângă. Eu am mai spus că încet, încet, ”răsare” mugurii cultului personalității. Au mai fost cazuri și nu au sfârșit bine.

# 1989 date 27 April 2016 10:25 +21

No, da bine vă şade să vă sfădiţi ca ţaţele pă şanţ! Doară cel care v-o pus în "foncţii" o zâs că sunteţi "cei mai buni"....alţî nu-s ca voi în tătă ţara asta! Voi sunteţi "imaculaţi" aşe cum îi şi cel care v-o pus.

# SCOR MATCH Ko-MRU? date 27 April 2016 12:17 -8

Ko sa fie intelegatoaare. Doar au un inamic comun = ANTENA 3! MRU trudeste sa-si indeplineasca ultima dorinta - "O să trimit o adresă CNN în care o să solicit care este temeiul pentru care colaborează cu Antena 3 în continuare. E de negândit să ai afiliat un post propagator de ură, dezordine socială și cu un comportament violent și extremist! O să propun în forurile de conducere ale PNL și PDL să trimitem această scrisoare!”

# gogu date 27 April 2016 13:25 +1

Anonim pervers, faci colectie de minusuri :P

# MAMA date 27 April 2016 10:45 +17

mama.. s a cam facut de ras doamna kovesi

# Andrei Muresan date 27 April 2016 13:02 +13

Iata ca a venit si timpul, cand ticalosii se sfasie intre ei. Lupte pentru putere este dura intre mafioti. Reactia lui MRU este fireasca, doar "Cubul negru" este o afacere a fratilor lui de sange. Este o prostie sa spuna ca SIE nu monitorizeaza romanii din strainatate. Am dovezi ca urmaresc toti romanii din Canada, dovezi clare de necontestat. Cum poate minti acest mancator de "kobe" cu nerusinare. Romanii sunt filati mai ceva ca in tara, de imi este scarba sa mai ma duc pe la Ambasada din Ottawa. Acolo toti sunt cersetori ordinari, iti cer bai pe fata pentru orice serviciu care practic este gratuit, dar te si transforma in turnator daca esti slab de inger. Doamne, cati bani si timp am cheltuit cu acesti golani care se dau aparatorii romanilor. 

# unul din lumea cea mare date 27 April 2016 13:40 +8

ptr andrei muresan//ne andrei!deci ai idee ce inseamna NESABRU,deh noi astia risipitii prin lume stim.....si da stim si de serparia de prin ambasadele si consulatele ro,dar nimeni nu aude!!!!!! deh la asa mrmelica asa mermeleala de functionari diplomatici!!!!!

# remember date 27 April 2016 20:41 +5

UNULE, vezi numai cei ce stau pe-afara pot sa priceapa ce am scris eu, la "comunicatul Lulutei" si de ce i-am dat partial dreptate Lulutei.ANDREI MURESAN a sintetizat tot ce-am scris eu, in cateva cuvinte:1.ticalosii au inceput sa se sfasie intre ei si 2.romanii sunt filati mai ceva ca in tara, de mi-e scarba sa mai duc pe la ambasada de la OTTAWA.Si eu am intrebat:ce cauta "spionii Kobe" in tarile aliate si daca nu-i ajuta pe romani, de ce nu-i lasa in pace?La un moment dat se ridica intrebarea:cine sunt mai securisti:SRI-istii sau SIE-istii.Opinia mea ramane ca de departe SIE-istii sunt cu mult mai securisti si aveti si confirmarea mai sus.Si daca vreti o dovada beton ca ei exista peste tot in Europa, afalati, daca nu stiati, ca la alegerile prezidentiale,diaspora din UE de ei a fost inflamata.Concluzia:ambele servicii trebuiesc reduse si reformate dar SIE trebuie reformat de urgenta si trecut sub control direct guvernamental si implicit,parlamentar.

# unul din lumea cea mare date 27 April 2016 23:15 +1

ptr remember//si toti  CEI DRAGI MIE,DE CIND AM ZIS EU CA STS/UL I/A CISTIGAT ALEGERILE LU ALA DE SE UITA CA LA POARTA NOUA DE LA COTROCENI!!!!!!!ESTE O MINARIE CHESTIA CA,, SE MAI ATACA MOROIUL CU GUNOIUL,, (de grajd din marginimea...)este atit de evident ca si orbii ,,vad,,!!!!! remember tu ziceai ca daca/i vezi poza moroiului postesti o saptamina,eu REGURGITEZ O SAPTAMINA!!!!!!(SI  NU MAI VREAU SA COMENTEZ CITI DIN SIE CARE SI/AU DAT VIATA PENTRU TARA ASTA -azi ajunsa mermelica- SE RASUCESC IN MORMINT,NU VREAU  SA/MI AMINTESC CITE SICRIE AM VAZUT VENIND LA OTOPENI.....SI CITE FAMILII  SI COPII AU RAMAS(de unii,si/s multi,  nici macar nu se stie pe unde/s ingropati si cu certitudine nu au cruce la cap) INDURERATI PENTRU SECATURILE DE AZI.DA!!!!ACTUALUL SIE CU PREDOIU(nume predestinat)CIT SI GEN SARCA SINT SI EI VINOVATI CA SA NU VORBIM DE  NESABRUL KOBE

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 27 April 2016 23:28 +2

TOT PTR REMEMBER//o sa/ti raspund la chestia ,,ce cauta "spionii Kobe" in tarile aliate si daca nu-i ajuta pe romani, ,,.germania si sua sint tari aliate?(incepind cu planul marshall sau,MAI INAINTE  cu blocada berlinului)SINT!! si totusi  americanii i/au interceptat convorbirile telefonice  merkelitei!!! de ce? caci este o regula de aur in ,,activitatile ,, externe.,,NICIODATA NU SE STIE CIND PRIETENUL IMI DEVINE DUSMAN,,.nimeni dar nimeni nu abdica de la  aceasta axioma definita chiar de sung tu in  ARTA RAZBOIULUI,SI MAI ESTE O REGULA DE AUR  DIN VORBELE CHINEZILOR,,NICIODATA SA NU/I FACI DUSMANULUI TAU CEL MAI MARE RAU,CACI NU SE STIE CIND ITI DEVINE CEL MAI BUN PRIETEN

# remember date 28 April 2016 10:48 +4

UNULE. stiu, si-am scris si aici:pe vremuri SIE a fost o armata foarte bine organizata ce a ajutat foarte mult tara sa progreseze rapid si devina o forta, demna de luat in seama.Dar astazi "baietii" nu sunt altceva decat o gasca de lux, prea de lux pentru posibilitatile noastre economice actuale. Cheltuiesc sume uriase, fara sa aduca vre-un beneficiu tarii si mai mult, ii streseaza pe conationalii nostri cu tot felul de inventici, si-i racoleaza in sistem, fara stirea lor, punandu-i astfel in pericol.Nu-ti mai spun ca sursele confirma implicarea lor in tot felul de afaceri necurate, fiecare incercand sa traiasca mai bine prin colaborari cu infractorii romani.Au devenit un fel de consultati, pe comisione grase, ce furnizeaza ponturi de toate felurile, celor ce vor sa eludeze legea.Nu mai spun ca multi dintre ei sunt "pensionari" cu pensii grase, in dolari, in loc sa stea in tara, pe lei.Mai nou, unii dintre ei se retrag si vin sa candideze pe functii de primari,deputati si senatori. :roll: :roll: :roll: :roll: :sigh: :sigh: :sigh: <img src=ops:' /> <img src=ops:' />

# sam date 27 April 2016 13:44 +11

CAND AM AFIRMAT CA LULUTSA KOVESI E INCOMPETENTA NU AM GRESIT CU NIMIC!...aceasta femeie se umple pe zi ce trece de ridicol....si daca-ar fi numai asta!....

# Poate că acest "scandal" e doar o tactică subtilă date 27 April 2016 15:43 +2

pentru ca DNA ... să poată, în perioada imediat următoare ... să pună problema creării unui serviciu propriu ... pentru culegerea informaţiilor privind faptele de corupţie, subiecţii acestor infracţiuni ... precum şi ascunderea produsului infracţiunii. Cu acoperire nu doar internă ... ci şi internaţională. Ceea ce, hmm, poate că nu-i chiar așa de hazardat :-*

# cetatean date 2 May 2016 11:48 +5

MRU alias vita kobe , ce ai facut cu o avere de 2.000.000.000 euro in numai 90 zile ???? Am vazut ca esti ultimul membru CC al PCR in functie.....conf.art.8 Timisoara.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva