19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SINISTRA DE JUSTITIE – In loc sa fie preocupata de rezolvarea problemei supraaglomerarii din inchisori din cauza careia Romania este condamnata pe banda rulanta la CEDO si risca o Hotarare Pilot, ministresa Raluca Pruna propune masuri pentru tinerea detinutilor cat mai mult in puscarii. MJ a elaborat un proiect de OUG ce prevede ca detinutilor li se vor scadea 20 de zile din pedeapsa chiar daca scriu una sau mai multe carti. Pentru Pruna, procurorii DNA sunt mai presus decat judecatorii

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 June 2016 12:26
Vizualizari: 8602

Fosta asistenta a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna (foto), nu se arata deloc preocupata de rezolvarea problemei supraaglomerarii din penitenciare, din cauza careia Romania este condamnata pe banda rulanta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si chiar risca o Hotarare Pilot. De altfel, in urma cu cateva zile, extrem de senina, asa-zisa tehnocrata a anuntat ca Romania poate sa ajunga sa plateasca 80 de milioane de euro daca CEDO va da o Hotarare Pilot din cauza conditiilor inumane din inchisori, bani despre care Pruna sustine ca cel mai probabil vor fi luati de la sanatate sau educatie. In schimb, Pruna este foarte preocupata sa tina detinutii cat mai mult in penitenciare si propune masuri care nu fac altceva decat sa mentina ridicat gradul de ocupare al puscariilor.


Ministerul Justitiei a dat publicitatii, sambata 25 iunie 2016, un Proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si masurilor privative de libertate de organele judiciare in cursul procesului penal. Proiectul vine dupa ce Guvernul Romaniei, la initiativa aceleasi Pruna, a suspendat art. 96 alin. 1 lit. f) din acest act normativ pana la data de 1 septembrie 2016, articol ce prevedea ca detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiau de o reducere a pedepsei. A fost, asa cum bine se stie, o adevarata obsesie a fostei asistente a Monicai Macovei care, sustinuta de aparatul de propaganda, a incercat sa acrediteze ideea ca politicienii condamnati pentru fapte de coruptie scapa mult prea usor de inchisoare.

O solutie simplista, demna de un ministru cu viziuni limitate

Ei bine, pe principiul „Noi muncim, nu gandim” Raluca Pruna a gasit rezolvarea. Ministerul Justitiei propune modificarea art. 96 alin. 1 lit. f) dupa cum urmeaza:

La articolul 96 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

f) In cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera 20 de zile executate pe intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau a inventiilor realizate”.

Practic, orice detinut va beneficia de 20 de zile scazute din pedeapsa indiferent daca scrie o carte sau zece, ori daca realizeaza o inventie sau zece. Evident, este o masura extrem de simplista care nu va incuraja niciun detinut sa incerce sa se „reeduce” prin munca intelectuala. In mod normal, Raluca Pruna trebuia sa rezolve fondul problemei, si anume sa gaseasca masuri pentru instituirea unui control mult mai riguros, astfel incat sa se evite situatii in care anumiti dentinuti au reusit sa eludeze sistemul si sa isi atribuie carti pe care nu ei le scrisesera in realitate sau care fusesera copiate din alte lucrari. Mai mult, scrierea de lucrari stiintifice, realizarea de inventii si participarea la alte activitati intelectuale trebui sa fie incurajate, in conditiile in care de-a lungul timpului s-a confirmat ca asemenea metode au ajutat la indreptarea chiar si a unor detinuti condamnati pentru fapte cu violenta a caror salvare parea la inceput imposibila.

Procedura elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetat

Prin acelasi proiect de Ordonanta de Urgenta a fost introdus si un articol nou, dupa art. 96 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si masurilor privative de libertate de organele judiciare in cursul procesului penal. Este vorba despre art. 96/1 „Procedura elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, care prevede urmatoarele:

(1) Caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de catre detinuti este stabilit, potrivit dispozitiilor legale, de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, denumit in continuare CNCS, cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, denumita in continuare UEFISCDI.

(2) Brevetarea inventiilor se realizeaza, potrivit dispozitiilor legale, de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, denumit in continuare OSIM.

(3) Lucrarile stiintifice sau inventiile brevetate pot fi elaborate de catre detinuti in conditiile stabilite in prezenta lege si prin regulamentul de aplicare a prezentei legi, care se completeaza, dupa caz, cu prevederile legale privind evaluarea lucrarilor stiintifice de catre CNCS cu sprijinul logistic al UEFISCDI, respectiv procedurile efectuate de OSIM cu privire la cererile de brevet de inventie.

(4) Pe durata elaborarii de lucrari stiintifice sau de inventii pot fi desfasurate activitati lucrative, fara ca acestea sa se suprapuna si fara ca, insumata, durata desfasurarii tuturor acestor activitati sa depaseasca durata prevazuta de legislatia muncii.

(5) Lucrarile stiintifice se pot elabora numai in domeniile si specializarile universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare.

(6) In cazul lucrarilor stiintifice sau inventiilor brevetate realizate in coautorat, numarul zilelor considerate ca executate se imparte proportional la numarul de coautori. In cazul in care mai multi coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplica in mod individual fiecarui coautor.

(7) Comisia pentru liberare conditionata sesizata potrivit legii, in vederea analizarii acordarii zilelor considerate ca executate, ia la cunostinta de acordarea caracterului stiintific, respectiv brevetarea inventiei, potrivit alin.(1) si (2), si verifica respectarea procedurii de elaborare a lucrarii stiintifice publicate, respectiv inventiei brevetate.

(8) O noua solicitare privind elaborarea unei lucrari stiintifice sau inventii se poate formula doar dupa finalizarea lucrarii anterioare”.

Procurorii DNA, mai importanti decat judecatorii

Interesant este ca nu se stie cum a ajuns Ministerul Justitiei la aceasta solutie. In Nota de Fundamentare care insoteste proiectul de Ordonanta de Urgenta nu exista nicio explicatie pentru a se vedea cum s-a ajuns la 20 de zile scazute din pedeapsa, si nu la 30 sau 40, spre exemplu.

Nota de fundamentare contine insa un detaliu de remarcat. Astfel, dupa ce Guvernul a suspendat prevederile privind reducerile din pedeapsa pentru detinutii care scriu carti, s-a decis constituirea unui grup de lucru aflat in coordonarea Ministerului Justitiei, care sa analizeze aceasta problema. Potrivit Notei de Fundamentare, din respectivul grup de lucru au facut parte reprezentanti ai Ministerului Justitiei, CSM, PICCJ, DNA sau ANP:

La data de 9 februarie 2016 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 2/2016 pentru suspendarea art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, potrivit careia prevederea legala respectiva se suspenda pana la data de 1 septembrie 2016.

Imediat dupa publicarea acestei ordonante, prin sarcina de Guvern adoptata la 3 februarie a.c., s-a decis constituirea unui grup de lucru, in coordonarea Ministerului Justitiei, in vederea elaborarii si prezentarii in sedinta Guvernului a unei note de informare privind oportunitatea pastrarii mecanismului prevazut la art.96 alin.(1) lit. f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Grupul astfel constituit, format din reprezentanti ai urmatoarelor institutii: Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Culturii, Departamentul pentru relatia cu Parlamentul, Cancelaria Primului-Ministru, Administratia Nationala a Penitenciarelor a avut 4 reuniuni de lucru si a finalizat activitatea propunand inaintarea prezentei informari catre Guvernul Romaniei cu privire la solutiile identificate la nivel tehnic”.

Asadar, dupa cum se poate observa, judecatorii lipsesc cu desavarsire de pe lista celor care au discutat problema in grupul de lucru coordonat de MJ. In schimb, au fost consultati procurorii DNA, care, din cate se intelege, au un cuvant mai important decat judecatorii. Este insa, in opinia noastra, inca o dovada a modului total lipsit de respect in care fosta asistenta a Monicai Macovei ii trateaza pe judecatorii Romaniei.

Mai mult, ne intrebam ce au cautat in acest grup de lucru procurorii DNA. Parchetul lui Kovesi nu este altceva decat o directie in cadrul PICCJ, nu „stat in stat”. Logic ar fi fost ca reprezentantii Ministerului Public sa se pronunte pe problema supusa dezbaterilor, nu si cei de la DNA. In aceste conditii, Pruna poate ne spune de ce nu au fost invitati si reprezentanti ai DIICOT sau reprezentanti ai celorlalte parchete? Sau ei nu se ridica la nivelul procurorilor DNA?

Dezbatere de ochii lumii

Nu in ultimul rand, trebuie sa mai atragem atentia asupra unei mici manevre facute in acest caz. Proiectul de Ordonanta de Urgenta a fost pus in dezbatere in 25 iunie 2016, deci intr-o zi de sambata, in care nimeni nu este preocupat sa stea sa citeasca site-ul Ministerului Justitiei. Mai mult, proiectul nici macar nu a fost anuntat pe prima pagina a paginii de Internet a Ministerului. Si, ca toate sa fie frumoase, ultima zi in care se pot trimite observatii este luni, 27 iunie 2016, ora 13.00. Asta da transparenta.

Nu este insa nicio surpriza. Si aici, Raluca Pruna a actionat la fel ca in cazul Ordonantei de Urgenta prin care au fost modificate 150 de articole din Codul penal si Codul de procedura penala, ordonanta adoptata pe sest de Guvernul Romaniei.

*Cititi aici Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si masurilor privative de libertate de organele judiciare in cursul procesului penal

*Cititi aici Nota de Fundamentare a Proiectului de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si masurilor privative de libertate de organele judiciare in cursul procesului penal

Comentarii

# Alin date 27 June 2016 12:55 -13

De ce dati exemplu Italiei ca si cum Romania ar trebui sa procedeze ca Italia? Considerati just ca infractorii sa nu-si mai ispaseasca pedeapsa doar pentru ca un Guvern decide sa nu aloce fonduri suficiente pentru conditii umane in penitenciare?

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 27 June 2016 16:15 +6

ASTA/I SORA GEAMANA A LUI GOEBELS!!!!!!!!!!!LA FEL CA SI ALA,SI ASTA, CIND AUDE DE CULTURA II VINE SA SCOATA PISTOLUL(CATUSELE)

# Serios? date 27 June 2016 13:02 +10

Asta ai inteles? Consideri ca este ok sa dai bani din buzunarul tau ca sa platesti dorinta unora de a tine oamenii in puscarii in conditii mizere? Sa inteleg ca esti de acord cu dezumanizarea. sa inteleg ca esti de acord cu aceasta individa pruna si ca tu vrei sa se ia bani de la sanatate sau educatie ca sa platim dupa condamnarile cedo. Si da, vai, in italia au iesit infractorii din puscarii si de aia sunt italieni atat de mult in spatele romanilor, de aia traiesc mai rau decat noi, de aia e plin de muncitori italieni la noi in tara, de aia e plin de cersetori italieni la noi.

# serios ,da,serios date 27 June 2016 13:19 -11

Adica,tu faci mizerii, dar nu-ti convin conditiile mizerii din penitenciare?Da,ce mama draq doresti,lux si aplauze la tribuna deschisa?Acolo faci penitenta nenica,cum altfel.

# oare cum date 27 June 2016 13:22 +9

Dar oare de cei din alte tari, ca tot ne raportam la altii mereu, care fac mizerii stau in puscarii care nu sunt mizerabile? Iti place dezumanizarea, la canal cu ei, nu-i asa? Gandire de securist bolsevic

# dar de ce date 27 June 2016 13:16 -8

ar trebui ca pentru carti scrise cu o viteza superluminica sa se acorde o reducere de pedeapsa de 30 zile/carte? Pe de alta parte, eu nu am auzit de oameni simpli/fara posibilitati financiare sa fie "scriitori" in puscarii. In schimb, oameni gen Becali, MM Stoica, etc, care "au intr-adevar ceva de spus" trebuie discriminati (pozitiv), doar pt ca au bani/posibilitati materiale/influenta. Hmmm, parca nu prea e correct. Cu privire la conditiile din pentitenciare, asta este alta poveste. Dar chestiunea asa nu ii poate fi pusa in speta Prunei, ca ea conduce Ministerul de 7-8 luni. altii au stat ani de zile la guvernare si n-au facut nimik :P :P :P

# macovei in miniatura date 27 June 2016 13:25 +12

Pai si in alea 7-8 lkuni nu putea sa faca ceva sa inceapa reformarea acestui sistem? Asa, ea ridica din umeri ca platim 80 mil de euro si ca ii luam de la sanatate si educatie. Iar in ceea ce priveste cartile, nu corect era sa se ia masuri ca sa se scrie carti doar pe bune? Sunt convinsa ca sunt si oameni care chiar scriau pe bune ceea ce scriau. Dar, intre noi fie vorba, pruna nu e decat o mica macovei

# dar ea date 27 June 2016 13:31 -9

a miscat ceva ... pana la ea, n-a miscat nimeni nimic ... nici sa imbunatateasca conditiile din puscarii, nici sa reglementeze situatia "scriitorilor". Oare de ce? or fi existat interese la mijloc/o complete lipsa de interes :zzz :zzz :zzz o fi/n-o fi o mica macovei, its less important.

# sa ne radem date 27 June 2016 13:37 +10

Ma faci sa rad:))) O admirati vad din toata inima pe aceasta individa

# traducatoarea date 27 June 2016 13:43 +8

Voi admiratorilor sau securistilor, ce sunteti, nu uitati de zicerea traducatoarei: discutiile despre drepturile omului sunt un lux teoretic

# sa ne radem/sa nu ne radem date 27 June 2016 13:43 -7

eu nu admir pe nimeni ... dar ar trebui sa fim fair, sa vedem imaginea de ansamblu ... nu fct de simpatii/antipatii ;-) ;-)

# maria date 27 June 2016 13:49 +11

Foarte pe scurt, uitam de fapt ca mentinerea in puscarii ne costa pe toti !? Ar trebui sa munceasca sa -si plateasca hrana, utilitatile....! Cazurile de crima, viol, talharii grave sa ramana, restul, confiscarea averilor si munca in folisul comunitatii !

# munca date 27 June 2016 19:22 +6

Scosi la munca,obligatoriu,ca si terapie impotriva abrutizarii,iar din banii castigati sa-si asigure singuri conditia zilnica privatiunii de libertate.

# alexandru date 27 June 2016 13:57 +11

Pruna e Macovei.o sageata.un nimeni.Macovei si.a dat lectiia in smecherie.justitia nu mai exista.e un stabor care regleaza conturi intre clanurile interlope.pai sa discutam smechereste ca vad ca asta fac fraierii astia smecheriti de servicii...sa dai 80 sau 90 de milioane de euro e nimic.pai se incaseaza miliardul de euro din finantari de la buget,fonduri europene,banii fraierilor din inchisori.se spune ca se cheltuiesc 3000 de ron cu un detinut cand mancarea lui costa 4 lei pe zi si cazarea e la comun cu alti 10 sau 15 oameni.astia sunt adevaratele clanuri interlope.cand in fruntea justitiei sunt sagetile mafiei...nutu camataru joaca in liga mica.eu nu stiu de ce va mai lamentati atat.zarurile sunt aruncate.

# pai daca-i asa, Parlamentul tre' sa dea o lege in acest sens date 27 June 2016 14:01 +4

knd ajunge OUG-ul lui Pruna la ei ... nu ca n-ar fi putut sa o faca cu multa vreme in urma. De ce n-au facut-o, doar inaltimile lor stiu, right? 8) 8) 8)

# avocat traditional date 27 June 2016 14:38 +7

Sa va zica unchiul cate ceva.Un penitenciar de maxima siguranta din Danemarca arata cam asa:un zid imprejmuitor de maximum 3 m,fara foisoare pentru gardieni.Detinutii(crominali,traficanti de droguri,violatori etc.sunt liberi pe tiompul zilei sa faca ce vor.Femeile sunt tinute impreun a cu barbatii.Au un magazi bine aprovizionat,au gratare in curte unde pot sa isi friga carnea,.au club dotat(jocuri mecanice,biliasrd etc.).Cine munceste(matura,ajuta la bucatarie,raspundee de biblioteca,tunde iarba din curte,etc) este bine platit.La fel de bine platit este cel care doreste sa invete(completare de studii,meserie).Tot asa si cei care vor sa faca sport de performanta(am vazut la penitenciar o sala de sport gen sala olimpica.Detinutii care vor sa scape de influenta negativa a celorlalti(fie vorba...) au o cladire separata unde fiecare are camera lui,mobilata de acasa cum vor ei.

# avocat traditional date 27 June 2016 14:47 +6

In acel penitenciar erau 97 de functionari la 93 de detinuti.Functionarii din penitenciar nu au dreptul de a lua masuri coercitive.Daca se intampla ceva intervine politia din localitate.In Danemarca ideea este ca cei con damnati sa fie separati de societate dar in penitenciar sa aiba conditiile de trai ca cei liberi.Acolo am intalnit un student ,condamnat la 20 de ani pentru pomor,care se ocupa de biblioteca.Era platit de stat cu o suma mai mare decat a unui dascal la noi. Exista mai multe regimuri de p[enitenciar.Judecatorii dau solutia de condamnare iar o comisie speciala (un fel de Adm.nat.a penitenciarelor) stabileste regimul de detentie.Unmul din aceste regimuri este cam asa:ai doi ani inchisoare.Co,misia te trimiote in alt oras,stal la un camin,ziua mergi la munca iar seara te intorci la camin(fara gardieni,politisti,serviciu de probatiune etc).Interesant,nu?Asa ca sinistra ministra are de unde sa se inspire si nu mai trebuie sa ia bani de la sanatate ori educatie.

# ADEVARUL date 27 June 2016 17:48 +2

TE CONSIDERI AVOCAT TRADITIONAL IN CONDITIILE IN CARE AI PRELUAT MENTALITATEA SI PATRIMONIUL AVOCATILOR COMUNISTI,LA CAPITOLUL MENTALITATE SI MODELARE INTRA SI UMILIREA OMULUI DE CATRE OM,NOII TORTIONARI SEFI DE PENITENCIARE,GEN PRUNA,S.A.M.D. SUNT LA FEL DE BINE-INTENTIONATI SI INTUNECATI...SLUJIND O IDEOLOGIE FARA SENS,CAP SI COADA...FARA OM.PROBLEMA...ESTE CA LIPSESTE JUSTITIA DIN DECIZIILE JUDECATORESTI SI DOAR PREGATIREA MAGISTRATIILOR O POATE REZOLVA,INSTANTA POATE DISPUNE...CU O CONDITIE,SA EXISTE...NU SA-SI BATA JOC DE OAMENI.

# avocat traditional date 27 June 2016 18:22 0

Da,ma consider avocat traditional si nu am mentalitate de comunist.Sa stii,mai bota,ca avocatii si pe vremea comunistilor isi faceau cu onestgitate meseria.Inclusiv pe vremea cruntei dictaturi din anii 50-60.Dar nu nu ai de unde stii ca la scoala tehnica de ingineri nu se prea studiaza,,cultura generala,,.Vad ca acum o dai la intors,nu mai lauzi judecatorii si procurorii.oare de ce? Cat despre patrimoniu,inclusiv ultimul tau loc de munca,cat de cat serios,functiona cu patrimoniou preluat de la comunisti.

# Gandalf date 27 June 2016 15:00 +2

....as fi vrut sa vad niste comentarii mai inteligente....ce e cu voi???? Va suflat d-na.Pruna in gura???

# pelin date 27 June 2016 15:07 +10

Desi este arhicunoscut dezastrul si mizeria care "domneste"in peniteniciarele romanesti,org.sistemului judiciar nu sunt interesate de aceste aspecte,marsind zi noapte cu arestarile preventive,chear daca un suspect poate fi cercetat in stare de libertate,daca nu prezinta pericol social.La randul ei madam Pruna,ce dispune de cunostinte limitate,in materie juridica,nu a dispus o minima masura pt.a inbunatati cat de cat,starea mai sus mentionata,dand dovada de indolenta si pasivitate.Consecinte,CEDO motivat a recurs la aplicarea hot.PILOT urmand sa se plateasca despagubiri uriase,la care va contribui toti romanasii.Un ex.a lucrului bine facut,pus in practica de GUVERNUL MEU!!!!!!!!

# Pt gulia traditionala date 27 June 2016 22:48 0

Pe vremuri securitatea si militia decidea in fiecare dosar. Vezi ce a facut avocatul in cazul sotilor ceausescu. Avocatul era decorativ, ba mai mult isi trada clientul si devenea mai ceva ca un procuror. Cam asa esti tu mai avi , un mic bunicut obraznic care nu vrei sa pleci acasa si sa te plimbi in parc. Ocupi locul unor tineri care ar putea face multe. Din pacate cucuvelele ca tine cauta bani multi si necinstiti.

# avocat traditional date 27 June 2016 23:16 +2

Habar nu ai ,nici de istorie,nici de drept.Habar nu ai cine si cum semneaza pe luju.Habar nu ai cine sunt eu si cine e avi avi.Habar nu ai ca in avocatura nu sunt locuri care sa se elibereze prin plecari.Daca tu ti-ai tradat un client(pe vremea cand te dadeai avocat-stii tu cine era clientul)nu inseamna ca noi,avocatii adevarati,am facut la fel.Asa ca,mai smechere,caruia o sa-i frec cat de curand ridichea,las-o balta.PS Ai dreptate ,avocatul ala de la procesul ceusestilor,care a ajuns apoi general de justitie,este cea mai jalnica figura a avocaturii din toate timpurile.Ca de altfel si presedintele completului.PPS.Vezi ca se dau slapi ieftini in Moghioros.Sunt de firma.

# tovarase traditional date 28 June 2016 15:39 +2

mister traditional, amenintarile tale nu sperie pe nimeni. eu iti transmit in numele celui pe care-l pomenesti sa-i freci altceva iar ridichea sa o maninci. face bine la chestia aia care se sprijina pe umeri. revenind la oile noastre, imi dau seama ca esti un produs de dupa revolutie, de aia nu stii cum era justitia pe vremea comunistilor. facultatile de drept erau absolvite de oameni cu pregatire deosebita, ceea ce acum nu e cazul-orice reptent cu ceva bani in traista devine absolvent de drept si avocat. meseria asta se vinde si se cumpara exact ca la piata. tu gulie nu aveai acces la facultatea de drept, se vede din modul cum te exprimi si cum scrii, un hirta pirta cu aere de doctor, cind de fapt se vede de la o posta poleiala, un sfertodoct. din pacate avi nu esti decat un sfertodoct si atit. nu ai nici o treaba cu avocatura si cu principiile acestei meserii, toti priviti avocatura ca pe o afacere. daca erati oameni cu drag de meserie acceptati provocarea si nu plingeati ca******rile

# avocat traditional date 28 June 2016 15:57 -3

Ati raspunde in numele celui pe care il pomenesti (maine,poate,o sa-ti ras[pundea chiar el).Adica noi am facut scoala dupa revolutie in conmditiile zise de tine?pai ala in nu,mele caruia vorbesti unde si cand a facut scoala de drept?Nu cumva pe la Lugoj?Cat despre stiinta ;lui de carte ne-am convins cu totii cand aparea,pe bani,la OTV.Intrati pe iutub si revedeti explicatiile jalnice ,penibile si a/ne/juridice date cetatenilor.ma intreb,oare de ce nu raspunde respectivul si te dai avocatul lui?Scuze,aparatorul lui ca tu nu esti avocat.Cat despre meseria noastra doar asta va spunem:noi profesam iar voi umblati prin instante in calitate de inculpati.Cum e mai bine:sa fii sfertodox dar sa profesezi si sa faci bani pori sa fii (pot spune orice,inclusiv nul) si sa nu profesezi?Asa ca,ciocul mic.

# avocat traditional date 28 June 2016 20:52 -2

ori te-ai prins(si ignori) ori,in rautatea ta,nu ai observat unele greseli ale mele.Unele intentionate(altele nu,dar din graba tastelor)si nu c omentezi pe tema asta.Macar atat ai invatat din postarile mele:nu are rost sa te iei de greseli(repet,nu am avut nicio greseala gramaticala ci doar de tehnoredactare) ca nu faci nimic.Ar fi cazul sa treci la etapa urmatoare:sa ai si tu comentarii pertinente la problemele dce se discuta pe luju si sa lasi avocatura traditionala.Ar fi un pas deosebit de important pentru o minima reabilitare a ta.,

# dan date 28 June 2016 18:44 0

Si totusi ,Mulder,agentul Mulder nu are nicio parere?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva