5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SLUGARETE SI-A PUS SCALP DE JUDECATOARE LA CINGATOARE – Ca un veritabil propagandist al guvernului, seful Bogdan Mateescu exulta dupa ce Inalta Curte a mentinut sanctiunea disciplinara aplicata judecatoarei Carmen Chirila de la Tribunalul Neamt care nu a purtat masca in sala de judecata: “O colega judecator care a nesocotit intre altele regulile impuse de autoritati a fost sanctionata disciplinar... Legea este egala pentru toti”

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 October 2021 11:03
Vizualizari: 7067

Pe modelul fostei sefe DNA Laura Kovesi care isi punea la cingatoare scalpuri de politicieni, presedintele CSM Bogdan “Slugarete” Mateescu (foto) isi pune la cingatoare scalpuri de judecatori. De-a dreptul stupefiant, Mateescu exulta dupa ce o judecatoare a fost sanctionata disciplinar definitiv pe motiv ca nu a purtat masca de protectie in sala de judecata.


 

Fix ca propagandistii guvernului care ii ataca in haita pe ei care indraznesc sa puna sub semnul intrebarii eficienta masurilor impuse in pandemie, credem noi, Bogdan Mateescu s-a impaunat pe Facebook cu sanctionara disciplinara a judecatoarei Carman Chirila de la Tribunalul Neamt. Mai exact, “Slugarete” a anuntat cu mare mandrie pe pagina sa de Facebook, miercuri, 20 octombrie 2021, ca Inalta Curte a mentinut sanctiunea disciplinara aplicata de Sectia pentru judecatori a CSM fata de judecatoarea Chirila:

O colega judecator care a nesocotit intre altele regulile impuse de autoritati pe timpul pandemiei in exercitarea atributiilor de serviciu a fost sanctionata disciplinar de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii.

Hotararea Sectiei a ramas definitiva la Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 judecatori, prin respingerea recursului declarat de judecatorul sanctionat, ca nefondat.

Legea este egala pentru toti”.

Iesirea publica a lui Bogdan Mateescu este pur si simplu inadmisibila din punctul nostru de vedere, intrucat rolul unui judecator, fie el si membru al CSM, nu este acela de a-si infiera colegii public. Mai ales ca “Slugarete” isi exprimase opinia deja in cadrul Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara. Speram ca judecatoarea Carmen Chirila va actiona in consecinta fata de seful CSM.


Doua abateri disciplinare


Amintim ca in 17 februarie 2021 Sectia pentru judecatori a CSM a dispus sanctionarea disciplinara a judecatoarei Carmen Chirila de la Tribunalul Neamt pentru pretinsa comitere a abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si m) din Legea 303.2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor constand in “manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”, respectiv “nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.

Din informatiile noastre, abaterea de la literea “m” (nerespectarea dispozitiilor administrative) are legatura cu incalcarea de catre Carmen Chirila a obligativitatii de a purta masca in sala de judecata. In partea cealalta, abaterea de la litera “a” (manifestari care aduc atingere onoarei profesionale) se refera la un discurs pe care magistrata l-a tinut in sala de judecata, indemnand justitiabilii, avocatii si publicul sa nu poarte masca daca nu se stiu purtatori de boli infectioase (cum este coronaviroza / COVID-19).

Insistam pe acest din urma aspect, ca sa infirmam o informatie gresita rostogolita de catre o parte a presei: a fost vorba doar despre o cuvantare, nu despre un text inserat in motivarea unei hotarari judecatoresti. De altfel, in acest caz, abaterea disciplinara nu ar fi fost cea de la litera a), ci cea de la litera s): „utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat”.


Iata minuta Sectiei pentru judecatori a CSM din dosarul nr. 8/J/2020:

 

„Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Chirila Carmen Elena – judecator in cadrul Tribunalului Neamt pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. a) si m) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu unanimitate,

In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Chirila Carmen Elena – judecator in cadrul Tribunalului Neamt sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. a) si m) din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in sensul respingerii actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Chirila Carmen Elena – judecator in cadrul Tribunalului Neamt pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.


Iata minuta ICCJ din 18 octombrie 2021 care a mentinuta hotararea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara:


“Minuta deciziei civile nr. 327. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta Chirila Carmen Elena impotriva Incheierii din 20 ianuarie 2021 si a Hotararii nr. 4J din 17 februarie 2021, pronuntate de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, in dosarul nr. 8/J/2020. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 18 octombrie 2021”.

Comentarii

# Halal educatie insusita prin purtare masca neuronala. date 21 October 2021 13:02 +16

Din strafundul putului educational: "... Legea este EGALA pentru toti." Atat scriu in loc de concluzie: eloel.

# maxtor date 21 October 2021 17:21 -1

maxtor e mult mai dur:AIA nu avea nici un drept sa judece-lipseste in mod vadit SEDINTA PUBLICA SOLEMNA DE JUDECATA!(nu stim ce se intampla prin instante:coniventza,ritualuri pagane,orgii pedo sau zoo,MISTER TOTAL!).asemenea:PRONUNTARILE TREBUIE FACUTE IN SEDINTE PUBLICE SOLEMNE,ele nu sunt decat apoteoza,nu ar trebui sa fie decat apoteoza unor procese-procese desfashurate IN SEDINTE PUBLICE SOLEMNE.de fapt totul a inceput cu "mica reforma din justitie" cea care a scos justitiabilii din Tribunale,PLANG SALILE!(cel care judeca fara drept se expune blestemelor,fapta fara drept se pedepseste:asa era la parintii lor,la bunicii lor,la bunicii nostri).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva