25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOCIETATEA CIVILA NU O VREA PE AVOCATA CIOCHINA IN CSM - 18 ONG-uri cer anularea votului Senatului prin care avocata Daniela Ciochina a fost aleasa reprezentant al societatii civile in CSM: "Votul senatorilor a fost profund politic si clientelar"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 November 2012 12:45
Vizualizari: 12654

 

Avocata Daniela Ciochina (foto), desemnata de Senatul Romaniei ca reprezentat al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii nu este recunoscuta chiar de catre cei pe care ar trebui sa ii reprezinte. Intr-o scrisoare de protest formulata de 18 organizatii nonguvernamentale si facuta publica la data de 22.11.2012, intitulata "Senatul Romaniei nu face diferenta intre societatea civila si societatea in civil", este contestata decizia Senatului nr. 43/2012 din data de 20.11.2012 prin care a fost aleasa ca nou membru al CSM din partea societatii civile avocata Daniela Ciochina, pentru un mandat care va expira in data de 6.01.2017. Reprezentantii ONG solicita anularea votului din plenul Senatului si reluarea intregului proces legislativ pentru completarea componentei CSM. In cuprinsul scrisorii, cele 18 organizatii nonguvernamentale, acelasi care au sustinut candidatura avocatului Antonie Popescu pentru functia de reprezentant al societatii civile in CSM, acuza ca votul "pentru" dat de cei 60 de senatori in fovoarea avocatei Daniela Ciochina a fost unul "profund politic" si "clientelar", reprezentantii ONG-urilor declarandu-se "indignati fata de neprofesionalismul de care au dat dovada senatorii la momentul prezentarii raportului Comisiei juridice". Acestia acuza ca in plenului Senatului nu au fost citite organizatiile care l-au sustinut pe avocatul Antonie Popescu, desi la ceilalti candidati a fost precizat acest aspect, fapt care, in opinia reprezentantilor organizatiilor nonguvernamentale, ridica mari semne de intrebare asupra demersului parlamentar. In consecinta, cele 18 organizatii nonguvernamentale au anuntat ca nu vor recunoaste candidatul votat de Senat, intrucat este un fals reprezentant al societatii civile, care nu este sustinut de societate civila.


ONG-urile spun ca Daniela Ciochina face parte din "societatea in civil"

Cele 18 organizatii nonguvernamentale care au redactat scrisoarea de protest precizeaza ca scopul acestui document este acela de a aduce in atentia opiniei publice faptul ca judecata la care au fost expusi a fost facuta diferentiat. Acest lucru a reiesit, conform scrisorii ONG-urilor din votul senatorilor care si-au aratat "dispretul fata de o autentica reforma a justitiei" si refuzul de a tine cont ca unul dintre candidati, respectiv avocatul Antonie Popescu, a fost reprezentat de organizatiilor care au fost prezente in cele mai importante momente ale reformei justitiei din Romania, precum dezbaterile care au insotit procesul de legiferare a CSM, DNA si ANI.

Iata scrisoarea celor 18 ONG-uri:

"Senatul Romaniei nu face diferenta intre societatea civila si societatea in civil - Cele 18 organizatii neguvernamentale care au sustinut candidatura domnului avocat Antonie Popescu pentru a fi reprezentantul societatii civile in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce au aflat votul Senatului din data de 20 noiembrie 2012, au decis sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

1.Senatul Romaniei, prin majoritatea celor 68 de membri prezenti la sedinta – din care 64 senatori PSD+PNL+UNPR, trei (3) PDL si doi (2) UDMR – a ignorat cu buna stiinta pozitia organizatiilor neguvernamentale care au sustinut un candidat competent, propus in urma unei riguroase proceduri de selectie, audiere, consultari si nominalizare;

2.Comparand cele patru candidaturi care respectau conditia de legalitate am constatat ca in raport cu criteriul „reprezentant al societatii civile” situatia candidatilor a fost urmatoarea:

-Antonie Popescucandidat din partea a 18 organizatii neguvernamentale, recunoscute pentru activitatea lor in domeniul drepturilor omului, bunei guvernari, toate preocupate de reforma justitiei in Romania, care si-au certificat sustinerea;

-Daniela Ciochina candidat din partea Uniunii Juristilor din Romania;

-Radu Cornel Andreica propus de Liga Apararii Drepturilor Omului (LADO) filiala Cluj si sustinut de Academia Romana filiala Cluj Napoca prin Institutul de Istorie „George Baritiu”;

-Ion Ciochina propus de Fundatia Romana „Justitia – Umanism, Demnitate, Echilibru” (JUDE).

Toti cei patru candidati care au fost audiati de Comisia juridica a Senatului si apoi evaluati prin votul plenului Senatului au intrunit conditia exprimata de lege. Judecata la care au fost expusi a facut insa o diferenta intre ei: votul profund politic, clientelar, a decis sa nu trimita in CSM un reprezentant veritabil al societatii civile.

3.De asemenea, putem citi in votul senatorilor dispretul fata de o autentica reforma a justitiei, atunci cand este respins candidatul organizatiilor care au fost prezente in cele mai importante momente ale reformei justitiei din Romania – si vom mentiona doar dezbaterile care au insotit procesul de legiferare a CSM, DNA si ANI.

4.Senatul a decis sa trimita in CSM un al doilea reprezentant care este angajat al aceleiasi universitati particulare la care rectorul este tot membru al CSM, ca reprezentant al societatii civile, doamna Corina Dumitrescu fiind sefa Danielei Ciochina. In acest context, subliniem faptul ca ideea de a avea doi reprezentanti ai societatii civile in CSM presupune ca acestia sa reflecte cat mai multe zone ale societatii civile, pentru a asigura o pluralitate de idei si o reala dezbatere la nivelul CSM. De aceea, alegerea doamnei Ciochina ne ridica mari semne de intrebare cu privire la posibilitatea acesteia de a avea pozitii contrare fata de actuala sa sefa in cadrul Universitatii – doamna Corina Dumitrescu.

5.Suntem indignati fata de neprofesionalismul de care au dat dovada senatorii la momentul prezentarii raportului Comisiei juridice: necitirea in cadrul Plenului a organizatiilor ce l-au sustinut pe domnul Antonie Popescu, la ceilalti candidati precizandu-se acest aspect, ne ridica semne de intrebare cu privire la onestitatea demersului parlamentar.

Fata de aceast simulacru procedural protestam energic si hotarat. Nu recunoastem candidatul votat de Senat. Este un fals reprezentant al societatii civile pentru ca nu este sustinut de societatea civila.

Acest abuz s-a petrecut in speranta de a trece neobservat de opinia publica romaneasca si internationala, fiind printre ultimele decizii supuse la vot de actualul Senat, intr-o componenta care expira peste numai cateva zile si intr-o sedinta care a durat doar 15 minute, din care numai 5 dedicate alegerii reprezentantului societatii civile in CSM.

Nu toleram o asemenea ingerinta in procedura democratica de nominalizare a candidatului nostru in CSM. Ne mentinem nominalizarea si cerem anularea votului din plenul de marti, 20 noiembrie, precum si reluarea intregului proces legislativ de completare a componentei Consiliului Superior al Magistraturii.

Organizatiile sustinatoare:

-ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei;

-Institutul pentru Politici Publice (IPP);

-Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului Comitetul Helsinki–APADOR-CH;

-Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala (FPDL);

-Fundatia Soros – Romania;

-Expert Forum;

-Societatea pentru Justitie – SoJust;

-Asociatia EPAS;

-Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21;

-Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale CENTRAS;

-Centrul pentru Jurnalism Independent CJI;

-Freedom House Romania;

-Fundatia pentru Deszvoltarea Societati Civile FDSC;

-Centrul Roman de Politici Europene CRPE;

-Centrul de Resurse Juridice CRJ;

-Centrul de Resurse pentru Participare Publica CERE;

-Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania ANOSR;

-Societatea Academica din Romania SAR."

Daniela Ciochina a fost aleasa de 60 de senatori

Amintim ca Senatul a postat in data de 14.11.2012 pe pagina de internet lista candidatilor inscrisi pentru functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii reprezentant al societatii civile, ca urmarea a demisiei Georgianei Iorgulescu.

Pe lista se regaseau avocatul Antonie Popescu (propus de ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Organizatii neguvernamentale), Daniela Ciochina, (propusa de Uniunea Juristilor din Romania), Ion Duscas (autopropunere) si Radu Cornel Andreica (autopropunere precum si propus de Liga Apararii Dreptului Omului, Academia Romana–Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie “George Baritiu” Departamentul de Cercetari Socio-Umane). In urma acestui anunt, in data de 20.11.2012 a fost aleasa prin vot electronic ca reprezentant al societatii civile in CSM avocata Daniela Ciochina, obtinand 60 de voturi "pentru" si 2 "impotriva", in timp ce avocatul Antonie Popescu a primit 6 voturi "pentru", 32 "impotriva" si 24 de abtineri, Ion Ciochina – 13 voturi "pentru", 27 "impotriva si 21 de abtineri, iar Radu Cornel Andreica a primit 8 voturi "pentru", 30 "impotriva" si 22 de abtineri. In urma votului a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.781 din data de 20.11.2012 Hotararea Senatului nr.43/2012 privind alegerea unui membru in CSM ca reprezentant al societatii civile.

Comentarii

# CI date 23 November 2012 16:21 +4

Senatul are 140 de senatori si adaa au votat doar 63 atunci nu a fost cvorum si nu s-a luat legal nici o decizie. deci nu a fost ales snimeni si se repeta - ce nu se intelege? Propaganda?

# pt.sobrul CI date 23 November 2012 19:35 0

Hei, Cinderella Man,de 1Dec.cred că o să rămâi la București,ca de obicei :cry: da,de Crăciun, hai la schi la Roccaraso!Vrei?

# Patapiveci a Romaniei date 24 November 2012 06:58 +3

ONG-urile alea sunt "apolitice",precum bishnitzarul de TroCoceni(soros,SAR,etc) !!!!

# Dan date 24 November 2012 08:22 0

Aceste ONG-uri sunt mereu aceleasi echipe de zgomote platite de Soros si de servicii care sar cu gura l comanda. Ma mir ca de data asta lispseste si asociatia aia de bulangii, cum de-or fi uitat sa semneze si ei?

# Misto poza date 23 November 2012 17:14 +8

Un decolteu generos pentru un CSM frumos!

# dr. pompulescu date 23 November 2012 17:48 +2

Pai e ca si cum ai vrea-o pe Andreea Tonciu... numai ca vorbim totusi de o pozitie... sic, importanta... intr-un domeniu ajuns de toata jena... sunt bune si balcoanele, dar nu aici!

# magda date 23 November 2012 18:48 +3

unde este decenta la aceasta persoanacare se vrea si in csm. dar ce ne mai mira cu asa csm,nici nu se putea altfel.

# insuficient date 23 November 2012 19:43 +3

Nu se vede tot in poza. Par example "inalta reputatie".

# CI date 23 November 2012 19:53 +6

E o postare mai sus care nu e scrisă de mine. Eu aş fi scris că dama e cu adevărat bună şi că m-aş tăvăli cu ea... prin marea doctrină a dreptului, evident! <img src=ops:' />

# Aron date 23 November 2012 21:22 +2

Romania nu e stat de drept asa ca nu are importanta nici CSM nici cine e in CSM, dar macar sa vedem niste bunaciuni, altele au ajuns ministrese si sperau chiar la presedentie sau sefie de guvern ....

# Offfff! date 23 November 2012 21:24 0

:D :D :D iar eu o să mor de râs,evident-așa greu te scoate omul din carapace,măi dragă CI :cry: -grele e doctrinele!

# Tuzgu date 23 November 2012 22:10 +5

nu stiu...numai sa n-o pozati langa danilet...  :o

# Inteles date 23 November 2012 23:05 +4

Eu chiar nu am inteles nimic din CV-urile doamnei, reprezentanta societatii civile. Are un CV in lb engleza si unul, recent aparut, in lb.romana Europass. In primul spune ca a  absolvit in 2003 licenta in stiinte juridice la Univ Craiova, in Europass spune ca in 2005 a absolvit Univ di Craiova. Apoi, mai spune in primul ca 1n 1999 master degree Civil law in University of Belford,UK????Si inca una tare: In 2002-2005 Consilier juridic(Uniunea Colegilor Consilierilor Juridici)???!!!!Consilier JUridic si nici nu era absolventa de drept!!!!!!!!!!!!Asemenea oameni reprezinta societatea civila si noi stam????!!!!!!!!!!! Felicitari ONG-urilor care au formulat scrisoarea. Eu ieri am tot cautat un cadru legal prin care un cetatean poate contesta Decizia Senatului si m-am pierdut in legislatie. :sad:

# capatu„ satului date 26 November 2012 13:24 0

se poate ataca in contajios, numai ca trebuie sa faci intai procedura prealabila - lejea 554/2004; ai putea incerca si direkt la CCR.....noua membra este una foarte capabila, se vede din profil, trebuie sa recunoastem ca arata mult mai bine decat dna stanDford, persoana ce are tupeul sa uzeze un scaun din csm tot din partea societatii civile (d-na stanDford a ajuns in csm cu ajutorul si la propunerea sotului senator psd) - curat societate civila, da s`o stim si noi.

# Laurenţiu date 24 November 2012 01:08 -3

Frumuşica asta pare periculoasă de sus - pînă jos <img src=ops:' /> Mare lucru să nu pună în pericol echilibrul - acrobatic - al pensiilor alimentare reţinute în sarcina vigurosului :-) purtător de bracinar negru :D din CSM.

# CS date 24 November 2012 12:30 0

Eu o vreau! Nu conteaza unde. In CSM, pe CSM, langa CSM, in biroul lui Cristi Danilet, in lift, pe canapeaua "prezidentei", oriunde, dar o vreau, o vreau, o vreau!

# ASOCIATIA VICTIMELOR MAGISTRATILOR DIN ROMANIA date 24 November 2012 18:31 -1

De persoanele propuse ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM n-a auzit nimeni. Oare ce au făcut acestea pentru binele justiţiabilului român care zi de zi în sălile de judecată din toată ţara se confruntă cu judecătorii-infractori ??? Pentru A.V.M.R., preşedinte av.Neagu Rodica(tel.0743242121).

# Dana Gugiu date 24 November 2012 22:52 +3

Constat cu indignare ca cele 18 org.ale asa-zisei societati civile sunt - de fapt - adunaturi ale regimului politic patronat de dl Traian BASESCU. Avem deja un CSM dominat de acest daunator regim politic. Bine ca Senatul a gasit de cuviinta sa numeasca o reprezentanta care nu face parte din cele 18 org. semnatare ale unui nerusinat protest. Sper ca dna CIOCHINA va actiona pentru a determina ca CSM-ul sa devina o institutie realmente independenta. Ii doresc mult succes !

# tate.com date 25 November 2012 10:52 -1

Nu, a luat-o pe una de tavalit... :-x Grav, adica...

# O realitate mai frumoasa... date 25 November 2012 18:37 +2

Si de ce am crede ca 18 organizatii = societatea civila? Sau ca Uniunea Juristilor chiar ii reprezinta pe juristi? 1 post = 1vot, asta este singura realitate... momentan blonda :-*

# O realitate mai frumoasa... date 25 November 2012 18:40 0

Si de ce am crede ca 18 organizatii = societatea civila? Sau ca Uniunea Juristilor chiar ii reprezinta pe juristi? 1 post = 1vot, asta este singura realitate... momentan blonda :-*

# Alberto Kurtyan date 26 November 2012 21:09 -1

Arată ca o prostituată. Numai bună de CSM.

# cosmin date 27 November 2012 19:38 -1

Probabil în csm există şi o secţiune "divertisment" unde poate fi primită, pentru "prestări servicii" , cu condicuţa aferentă.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.07.2024 – Patru judecatori cu patalama de „inapt psihic”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva