10 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOLIDARI CU JUDECATORII TURCI – AMR si UNJR ii someaza pe Iohannis si pe Ciolos sa nu se eschiveze in fata derapajelor regimului Erdogan: „Domnule Presedinte, domnule Prim-Ministru, va solicitam sa actionati... Turcia a decis demiterea a mii de judecatori, aproape 25% din totalul magistratilor. Au fost emise mandate de arestare pentru zeci de judecatori... Istoria cunoaste cazuri de trista amintire in care regimuri alese democratic s-au transformat in dictaturi”

Scris de: A.P. | pdf | print

20 July 2016 13:35
Vizualizari: 7719

Pasivitatea oficialilor de la Bucuresti in fata derapajelor regimului Erdogan a exasperat organizatiile care militeaza pentru respectarea drepturilor omului, a statului de drept si a independentei justitiei. Intr-o scrisoare deschisa comuna semnata inclusiv de liderii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarele Gabriela Baltag (foto dreapta) si Dana Girbovan (foto stanga), douasprezece ONG-uri s-au solidarizat solicitandu-le presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si ministrului de Externe Lazar Comanescu sa actioneze in concordanta cu valorile pe care statul roman le proclama si sa ia pozitie fata de evolutiile alarmante din ultimele zile din Turcia.


Asociatiile profesionale ale magistratilor sunt realmente ingrijorate de epurarile ordonate de regimul Erdogan, indeosebi cele din justitie. Dupa esuarea loviturii de stat din 15 iulie 2016, Inaltul Consiliu al judecatorilor si procurorilor (HSYK) din Turcia a demis cateva mii de magistrati, iar pe numele a zeci de judecatori supremi au fost emise mandate de arestare. In acest context, AMR, UNJR si celelalte organizatii reamintesc in scrisoarea transmisa inaltilor oficiali romani ca epurarea judiciara nu e o noutate, 2.500 de magistrati fiind transferati de la posturile lor in urma cu doi ani.

Semnatari scrisorii atrag atentia ca rapiditatea cu care au fost operate arestarile si numarul masiv al celor vizati sugereaza ca regimul actual „se foloseste de pretextul loviturii de stat pentru a elimina ultimele elemente de rezistenta si opozitie”.

Prezentam integral scrisoarea deschisa:

In atentia: Domnului Presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, Domnului Prim-Ministru al Romaniei, Dacian Ciolos, Domnului Ministru de Externe al Romaniei, Lazar Comanescu

Pe data de 15 iulie 2016, a avut loc in Turcia o condamnabila tentativa de lovitura de stat, urmata la foarte scurt timp de anuntul facut de presedintele Recep Tayyip Erdogan si premierul Binali Yildirim cum ca faptuitorii vor plati pretul.

Represaliile si arestarile masive nu au intarziat sa apara. Inaltul Consiliu al judecatorilor si procurorilor (HSYK) din Turcia a decis, la cateva ore dupa esuarea loviturii de stat, demiterea a mii de judecatori, aproape 25% din totalul magistratilor turci. Au fost emise mandate de arestare pentru zeci de judecatori din Tribunalul Suprem (Yargitay). Mii de arestari in randul personalului militar au loc in aceste clipe. Rapiditatea cu care au fost operate arestarile si numarul masiv al celor vizati sugereaza ca regimul actual se foloseste de pretextul loviturii de stat pentru a elimina ultimele elemente de rezistenta si opozitie.

Ele nu vin decat sa intensifice tendinta de deteriorare a situatiei drepturilor omului in Turcia din ultima perioada, in care mass-media au fost supuse unor presiuni fara precedent din partea Guvernului, dreptul la adunari publice a fost violat, iar cazurile de folosire excesiva a fortei de catre politie s-au inmultit. Reamintim ca epurarea judiciara a precedat lovitura de stat din 15 iulie – peste 45.000 de politisti si 2.500 de magistrati au fost transferati in 2014 de la posturile lor, o miscare pe care multi au considerat-o o incercare de stopare a investigatiilor de coruptie si subminare a independentei justitiei.

Date fiind recentele derapaje anti-democratice pe care le-a cunoscut Turcia si violarea sistematica a drepturilor omului, semnalata de organizatii internationale precum Human Rights Watch sau Amnesty International, avem motive temeinice sa fim alarmati cu privire la corectitudinea si legalitatea masurilor luate de oficialitatile turce in aceste zile.

Acesta este un lucru inacceptabil intr-un un stat membru NATO. 'Misiunea esentiala a NATO ramane neschimbata: sa se asigure ca alianta ramane o comunitate fara precedent bazata pe libertate, pace, securitate si valori comune, inclusiv libertatea individuala, drepturile omului, democratia si statul de drept', se afirma in declaratia finala a NATO de la Summit-ul de la Varsovia.

Aceste afirmatii trebuie sustinute prin acte si gesturi concrete, prin reactii adecvate la evenimentele aflate in plina derulare in aceste zile, altfel ele se vor transforma intr-o forma fara fond, erodand si mai mult increderea populatiei in institutiile democratice si in cele internationale.

Domnule Presedinte, domnule Prim-Ministru, domnule Ministru de Externe, faptul ca actuala putere politica din Turcia este rezultatul unor alegeri libere nu reprezinta o garantie a respectarii valorilor democratice. Istoria cunoaste cazuri de trista amintire in care regimuri alese democratic s-au transformat in dictaturi sau totalitarisme. Turnura pe care o iau evenimentele din Turcia in aceste zile s-ar putea sa puna in mod ireversibil tara pe o pista nedemocratica, fapt semnalat deja de mare parte a presei occidentale.

Domnule Presedinte, domnule Prim-Ministru, domnule Ministru de Externe, pana in acest moment v-ati exprimat public doar speranta ca ordinea publica va fi restabilita in cel mai scurt timp, amintind faptul ca Turcia este un partener strategic al tarii noastre, iar stabilitatea tarii e esentiala pentru arhitectura de securitate regionala si europeana. Nici un oficial roman nu a exprimat insa, pana in acest moment, vreo pozitie cu privire la necesitatea respectarii drepturilor omului si a principiilor statului de drept in procesul de stabilizarea a situatiei din Turcia.

Este inacceptabil ca aceasta dimensiune sa fie ignorata complet, in conditiile in care exista indicii solide cu privire la riscul sporit de incalcare a drepturilor fundamentale ale omului.

Domnule Presedinte, domnule Prim-Ministru, domnule Ministru de Externe, va solicitam sa actionati in concordanta cu valorile care stau la baza comunitatii transatlantice, din care Romania face parte si sa luati pozitie fata de evolutiile alarmante din aceste zile din Turcia, sa faceti demersurile necesare, care se inscriu in limitele mandatului democratic pe care il aveti de la poporul roman, pentru a reafirma necesitatea respectarii, in aceste zile fierbinti, a drepturilor omului, a independentei justitiei si a statului de drept in Turcia.

In ultimii zece ani, Turcia a primit peste 14 miliarde de euro prin fonduri de asistenta europeana, printre obiectivele carora se numarau la loc de cinste asigurarea drepturilor omului si statul de drept. Ca si contributori direct la bugetul UE, cetatenii Romaniei europene au dreptul sa ceara respectarea acestor conditii in schimbul sumelor enorme acordate.

Imperativul democratic nu trebuie subordonat imperativului geopolitic – fara o democratie autentica, in care drepturile fundamentale sunt respectate, stabilitatea geopolitica este o himera, care mai devreme sau mai tarziu va fi pusa in pericol de lipsa democratiei.

Organizatii semnatare:

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Asociatia VeDemJust

Asociatia Militia Spirituala

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul de Resurse Juridice

Consiliul National al Elevilor

CNS Cartel ALFA

Expert Forum

FNS Alma Mater

Societatea Academica din Romania

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

Asociatia Magistratilor din Romania”.

Comentarii

# un oarecare date 20 July 2016 13:54 +8

Foarte corect demersul celor două asociații profesionale! La Cotroceni ”chiriașul” are alte preocupări care sunt contrare siguranței naționale și a statului de Președinte al României, iar premierul Cioloș nu are altceva de făcut decât să îngroape România definitiv!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 20 July 2016 14:37 +6

PE LINGA REVENDICARI SALARIALE A MAI APARUT UNA!!!!!!(cumva frica???)dar despre ce se intimpla in puscarii nimic ,nimicuta?sau drepturile ,,omului,, din puscarie este un ,,lux,, si trebuie sa ne gindim la LUXUL TURCILOR

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 20 July 2016 15:25 +4

mai ,,bucatarilor chinezi,,!!!!!!!daca apasati pe tot rosul din lume!!!!!!!!de intimplat o sa se intimple si la noi!!!!!!!toata tara va uraste!!!!!!!NU SIMTITI? CE ATI FACUT O SA VA FACA!!!!!!!!!!!!

# BINOMUL COKO ONE,mai tare ca Erdogan date 20 July 2016 15:53 +6

Dupa stirile din Turcia, privind demiterea si arestarea judecatorilor si profesorilor, asta noapte am avut un cosmar: se facea ca Ponta, cu fata si curajul nebanuit al lui Erdogan, in fruntea unei armate conduse de generalul izmenelor Oprea, au dat lovitura de stat in Romania si au inceput sa aresteze toti securistii si toti spionii, incepend cu BINOMUL COKO ONE,CIOLANIS,CIOLOS,BASSECU si terminand cu toate slugile lor din guvern,CCR,justite , finante etc.Mai mult decat atat, intr-o hala le-am vazut dezbracate si legate in lanturi cat mana de groase pe Monica Macavei,Pruna,Livia Stancu,Si binenteles pe Pora.Va dati seama ce cosmar am avut?? Monoama KO dezbracata, legata si-npuscata gata, monomul CO spanzurat de durere,"campul tactic"distrus.Doamne ce cosmar!!!Si m-am zvarcolit in pat, pana am cazut din el si.....m-am trezit pe podea, la rece si....am realizat ...cat de tare este BINOMUL COKO ONE!!! Trei lovituri de stat fara ca nimeni sa miste in front ..va urma

# unul din lumea cea mare date 20 July 2016 16:58 +1

ptr BINOMUL COKO ONE,mai tare ca Erdogan//,,inshala sa dea dzeu!!!!!!!!!!!!ies si strig si alahu akhbar!!!!!!!!!!,,

# BINOMUL COKO ONE, mai tare ca Erdogan date 20 July 2016 16:11 +7

Episodul 2/.......Ponta demis de doua ori cu alegeri castigate, BASSECU reinstalat in scaunul de presedinte, fara alegeri,doar cu simpla erata a la CCR si daca-l mai adaugam si pe Gioana, demis de sistem, cu alegeri castigate, cred ca realizati cat de tare este Binomul COKO ONE, comparativ cu Erdogan.Probabil Erdogan s-a inspirat cumva de la BINOM, mai ales ca Turcesu si altii s-au deplasat sa ii impartaseasca din experienta lor dar.... este mare diferenta.Sa pui la cale 3 lovituri de stat si una de palat si sa nu curga nici o picatura de sange, sa demiti atatia demnitari, guverne intregi si sa nu se auda nici macar un hooooooo...spus din toata inima, sa arestezi crema stangii din politica si sa n-ai macar un mic protes, asta da performanta.Asa ca Erdogane, mai ai multe de invatat de la maestii loviturilor de stat si de palat, renumitul BINOM COKO ONE si camarila lui, in fata carora demnitarii SUA se inchina, pentru toate poftele indeplinite si-i decoreaza de cate ori pot. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :P :P :P :P :P <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

# unul din lumea cea mare date 20 July 2016 17:13 +2

ptr BINOMUL COKO ONE, mai tare ca Erdogan//BINOMULE !!!!imi aduc aminte de o scena de ,,vis,,(real),.........CUM STATEAU CAPETELE LA ,,BOLDURA,,(pe dr taberei vis a vis de mstm) ALE LUI TROSCA SI ECHIPEI(si aia au fost patrioti).astia ,bucatarii chinezi ,nu pot intelege un lucru foarte simplu.lumea/i uraste pentru TOT CE AU FACUT IN ULTIMII 12 ANI!!!!!EI CRED CA MEMORIA COLECTIVA/I SCURTA!!!!!!dar nu se gindesc ca la 20%incredere in justitie, URA/I FOARTE MARE adica 80%

# BINOMUL COKO ONE, mai tare ca Erdogan date 21 July 2016 09:02 +2

UNULE. asa este cum spui tu.Lumea ii uraste din toti rarunchii pe securistii astia imputiti ce conduc Romania de mai bine de 15 ani dar vezi tu, pana nu apare un lider, capabil sa coaguleze toata ura si sa loveasca mortal in instutitiile criminale ale sistemului, nimic nu se va intampla.Un lider puternic este un lider ce nu are ce pierde intr-o batalie fara sanse.Am fost la un pas de a rupe un picior scaunului securist la referendum si daca multimea iesea si protesta impotriva eratei si-ii arestau pe cei vinovati pentru complot, astazi lucrurile ar fi stat altfel.Dar vezi tu, securistii au reusit sa ne divizeze intratat de mult, incat, chiar daca incepem ceva bun, nu suntem in stare sa mergem pana la capat, de frica sa nu ne certe Bruxell-ul sau SUA, ca si cum astia ar fi interesati de noi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2023 – Judecatorii pregatesc bomba bombelor pentru Guvern

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva