21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOLIDARITATE CU AVOCATUL BATJOCORIT DE ICCJ – Reactia furtunoasa a Asociatiei pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania dupa ce „Completul negru” de la ICCJ i-a refuzat avocatului Florin Vieriu dreptul de a asista un martor cu probleme medicale, cu dificultati in a se exprima singur: „Decizia incalca flagrant dreptul la aparare si respectul datorat profesiei de avocat. Constituie din ce in ce mai mult o practica a unor magistrati ce par sa-si atribuie un rol mai presus de lege”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

11 February 2021 13:05
Vizualizari: 7965

Inalta Curte de Casatie si Justitie risca sa distruga si bruma de incredere pe care societatea romaneasca o mai are in justitie, cata vreme nici macar ea, instanta suprema, nu aiba grija sa respecte drepturile fundamentale ale cetatenilor. De exemplu, dreptul la aparare.Avertismentul a fost lansat joi, 11 februarie 2021, de catre Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania (ADSA), condusa de catre avocatul si senatorul PNL Daniel Fenechiu (foto), vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Comunicatul ADSA vine la o zi dupa ce binecunoscutul „complet negru” de la ICCJ, format din judecatorii Ioana Alina Ilie, Ionut Matei si Florentina Dragomir, in dosarul Romgaz-Interagro (in care au fost trimisi in judecata omul de afaceri Ioan Niculae si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu), i-au refuzat unui martor dreptul de a fi asistat de catre un avocat (in speta, avocatul Florin Vieriu). Asta desi martorul respectiv sufera de grave probleme de sanatate, care il impiedica sa se exprime singur (click aici pentru a citi).

La randul lor, cei din ADSA atrag atentia ca prestatia tripletei Ilie-Matei-Dragomir a incalcat nu numai dreptul la aparare, ci si respectul datorat profesiei de avocat. Practic, prin acest comportament, cei trei magistrati supremi s-au pus pe ei insisi mai presus de lege, subliniaza ONG-ul. In incheiere, asociatia precizeaza ca va sesiza CSM in legatura cu scandalosul gest al celor trei judecatori de la Inalta Curte.


Prezentam intregul comunicat emis de ADSA:


Motto: 'Detinerea puterii corupe inevitabil ratiunea'.

(Immanuel Kant)

Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania condamna practicile nelegale ale unor magistrati, membri activi ai sistemului judiciar si atrage atentia nu doar asupra gravitatii incalcarii dreptului la aparare, principiu fundamental in cadrul unui stat de drept, ci si asupra unei firesti scaderi a increderii societatii in actul de justitie, pe fondul acestor incalcari.

La data de 10.02.2021, cu ocazia judecarii Dosarului nr. 1692/1/2017, unul dintre completele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus inlaturarea avocatului din dreptul de a sustine o cerere proprie a martorului, in ciuda dispozitiilor art. 31 si art. 34 C.pr.pen.

Prezenta decizie, ce incalca flagrant dreptul la aparare, precum si respectul datorat profesiei de avocat, constituie, din ce in ce mai mult o practica a unor magistrati ce par sa isi atribuie un rol mai presus de lege, si nu de aplicare a legii. Atunci cand acesti magistrati provin de la cea mai importanta institutie judecatoreasca a statului, precum Inalta Curte de Casatie si Justitie, decredibilizarea actului de justitie si incalcarea principiilor de drept (aparare, legalitate, echitate, responsabilitate) devin fenomene de natura a afecta securitatea statului si a cetateanului.

Potrivit art. 31 C.pr.pen. 'avocatul asista sau reprezinta partile ori subiectii procesuali in conditiile legii'.

Potrivit art. 34 C.pr.pen. 'in afara participantilor prevazuti la art. 33 (n.r. suspectul si persoana vatamata), sunt subiecti procesuali: martorul, expertul, interpretul, agentul procedural, organele speciale de constatare, precum si orice alte persoane sau organe prevazute de lege avand anumite drepturi, obligatii sau atributii in procedurile judiciare penale'.

Potrivit Deciziei CCR nr. 111 din 28.02.2019, publicata in Monitorul Oficial nr. 445 din 04.06.2019, par. 20-23, Curtea constata ca dispozitiile normelor penale indicate trebuie interpretate in sensul in care martorul are dreptul de a fi asistat de avocat.

Potrivit art. 24 alin. 1 din Constitutie, 'dreptul la aparare este garantat', iar art. 2 alin. 3 din Legea 51/1995 prevede faptul ca 'avocatul are dreptul sa asiste si sa reprezinte persoanele fizice si juridice in fata instantelor autoritatii judecatoresti si a altor organe de jurisdictie, a organelor de urmarire penala, a autoritatilor si institutiilor publice, precum si in fata altor persoane fizice sau juridice, care au obligatia sa permita si sa asigure avocatului desfasurarea nestingherita a activitatii sale, in conditiile legii'.

Cu sfidarea totala a normelor legale citate anterior, exista judecatori sau procurori care considera ca pot avea o 'Justitie' proprie, creata dupa regulile, chipul si asemanarea lor, situand astfel Romania, din perspectiva sistemului de drept, in categoria statelor totalitare.

Reamintim asadar faptul ca recunoasterea dreptului la aparare este un element comun in toate sistemele procedurale ale statelor democratice!

Solicitam respectarea profesiei de avocat si a prerogativelor legale ale acesteia, ne manifestam solidaritatea fata de confratele avocat Florin Vieriu, implicat in Dosarul nr. 1962/1/2017, aflat pe rolul ICCJ si intelegem sa sesizam toate aceste practici situate in afara legii, asociatiilor internationale de profil, precum si Consiliului Superior al Magistraturii.

Comentarii

# costea date 11 February 2021 14:35 +12

Răstălmăciri în stilul casei, Fenechiu & ceilalți. Ceea ce a încălcat flagrant „Înalta Curte” este dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil. Altfel, nu găsim aceeași indignare față de un alt produs al ÎCCJ, tot cu Ionuț Matei în frunte, respectiv Decizia nr 15/2015, prin care unei entități aflate flagrant în afara legii, autointitulata UNBR-Zamfirescu/Florea/Briciu, i-a fost pusă în brațe piața avocaturii, încălcându-se cu premeditare Constituția, Legea și tratatele internaționale semnate de România. Așa că, un mic sacrificiu de onorariu din partea unuia sau altuia cred că merită....

# mitica date 11 February 2021 19:14 +32

Acest individ Fenechiu care este "avocat" si senator PNL ,nu este in masura sa comenteze ceva.El este paralel cu justitia.

# Informare juridica in legatura cu UNBR date 13 February 2021 00:32 0

Informare juridica: Hotararile judecatoresti se pot revizui pe baza actului nou decret 145, Bucuresti, publicat in M.Of. 32/28-02-1990,descoperit in cercetarea stiintifica facuta de Botomei Vasile,doctor in drept;Acesta act a fost cenzurat de la cunoastare, fiind scos din toate progremale informatice pentru a nu se cunoaste ca a fost prevazuta norma juridica de reinfiintare a Uniunii Avocatilor din Romania, in urma decretului 90/128-02-1990.,, In vederea realizarii acestui principiu se prevede reinifiintarea Uniunii Avocatilor din RomaniasiConsiliul uniunii,care preiau atributiunile Ministerului JUstitiei cu privire la conducerea activitati cestei profesii"

# Unu date 13 February 2021 21:26 0

Ce mai avocati. Cu examenul de admitere suntem toti lamuriti. Ati ajuns niste penibili, ne-am saturat sa vedem la tv circari mahalagisti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva