25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOLUTIE PENTRU STOPAREA CONDAMNARILOR CEDO – Avocatul Artin Sarchizian, presedintele Societatii Romane pentru Drepturile Omului, pronune gratierea unor pedepse cu inchisoarea, sub forma comutarii lor in pedeapsa amenzii/munca in folosul comunitatii: „Problema supraaglomerarii spatiilor de detentie si a conditiilor inumane in care unii detinuti sunt tinuti, trebuie rezolvata”. Masura ar duce la descongestionarea inchisorilor. Sunt exceptate infractiunile cu violenta (Proiectul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 December 2014 12:02
Vizualizari: 9392

Romania plateste anual sute de mii de euro pentru incalcarea articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind “interzicerea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Aproape ca nu trece luna fara ca statul sa nu piarda un proces la CEDO. Practic, orice detinut care da in judecata Romania pentru conditiile de detentie castiga fara probleme. Recent, in Parlamentul Romaniei a existat o lege privind gratierea unor pedepse, care insa a fost respinsa dupa politizarea ei excesiva. Iata ca o noua propunere menita sa duca Romania in randul tarilor europene in ceea ce priveste conditiile de detentie si sa opreasca valul de condamnari la CEDO vine chiar din partea unui ONG.


Societatea Romana pentru Drepturile Omului, condusa de avocatul Artin Sarchizian (foto centru), a lansat in dezbatere o propunere privind “gratierea unor pedepse cu inchisoarea, sub forma comutarii acestora in pedeapsa amenzii/munca in folosul comunitatii”. Practic, SRDO propune comutarea (inlocuirea) unor pedepse cu inchisoarea, in cea a amenzii ori, daca nu detin resurse materiale, munca in folosul comunitatii. Cu alte cuvinte, detinutii ar avea sansa de a scapa de inchisoare, fie platind o amenda, fie muncind in folosul comunitatii. SRDO precizeaza ca in cazul unei recidive se va executa pedeapsa “gratiata” si, in egala masura, nu vor fi restituite sumele incasate cu titlu de amenda. In opinia Societatii, in acest mod se poate rezolva problema supraaglomerarii din inchisori, gasindu-se in acelasi timp si o sursa pentru a aduce bani la buget.

Proiectul vizeaza comutarea pedepselor celor condamnati la pedeapsa inchisorii de pana la 5 ani, precum si a pedepselor de pana la 8 ani aplicate persoanelor ce au implinit varsta de 70 de ani, femeilor gravide, persoanelor cu copii in intretinere, cu varsta de pana la 5 ani, si persoanelor diagnosticate cu boli incurabile, in pedeapsa amenzii. Conform SRDO, amenda consta in suma de bani pe care condamnatul este obligat sa o plateasca statului, cuantumul amenzii stabilindu-se prin sistemul zilelor-amenda:

Suma corespunzatoare unei zile-amenda, cuprinsa intre 10 lei si 500 lei, se inmulteste cu numarul zilelor-amenda, care se va raporta le pedepasa aplicata si comutata, ori la restul de pedeapsa ramas neexecutat.

In cazul in care pedeapsa amenzii nu poate fi executata in tot sau in parte, din motive neimputabile persoanei condamnate, cu consimtamantul acesteia, instanta inlocuieste obligatia de plata a amenzii neexecutate cu obligatia de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii, afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, persoana nu poate presta aceasta munca. Unei zile-amenda ii corespunde o zi de munca in folosul comunitatii.

Recidivistii si cei care s-au sustras de la executarea pedepsei nu trebuie sa beneficieze de gratiere”.

Iata infractiunile care nu sunt vizate de proiect:

Acest proiect nu se va aplica insa in cazul tuturor condamnatilor. Conform initiativei, nu sunt vizati detinutii condamnati pentru infractiuni precum omorul, cele cu violenta, cele sexuale sau cele prevazute in legi speciale:

Nu sunt vizate de acest proiect, cei condamnati pentru infractiuni precum:

-Infractiunile contra sigurantei statului

-Infractiunile de omor

-Infractiunile de vatamare corporala grava

-Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte

-Violul

-Actul sexual cu un minor

-Perversiunea sexuala

-Incestul

-Talharia

-Tortura

-Represiunea nedreapta

-Evadarea

-Inlesnirea evadarii

-Parasirea postului si prezenta la serviciu in stare de ebrietate

-Nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materiale radioactive

-Nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri

-Falsificarea de alimente sau alte produse

-Relele tratamente aplicate minorului

-Proxenetismul

-Coruptia sexuala

1.Lista se va completa, conform propunerilor.

Infractiuni prevazute in legi speciale:

-infractiunile prevazute in art. 19 – 16 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei;

-infractiunile prevazute in art. 11 – 16 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile ulterioare;

-infractiunile prevazute in art. 2 – 8 si art. 10 – 14 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare”.

*Cititi aici integral propunerea Societatii Romane pentru Drepturile Omului

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 14 December 2014 14:01 +6

IN SFIRSIT CIVEVA CU MINTE IN CAPUL LUI!!!!!!!!parca si eu ziceam ceva de genul asta ,dar nu intr/o forma atit de elaborata.societatea romaneasca in ,,plina reforma basista,, s/a intors cu fundul in sus in ultimii 10 ani si s/a numit REFORMA,sper sa se ,,reformeze cum a fost,, SI SA SE NUMEASCA REVENIRE LA NORMAL.indiferent ce vor vrea ,,conducatorii,,nimic nu o sa iasa daca NU SE INCEPE CU JUSTITIA SINGURUL MOTOR AL SOCIETATII CARE ASIGURA BUNA FUNCTIONARE.ASTA TREBUIE INTELES IN PRIMUL RIND DE CATRE CONDUCATORI(daca nu ai justitie nu ai benzina pentru motor,daca nu/i benzina NU MERGE este un TRUISM

# MARIA date 14 December 2014 14:20 +4

Eu as propune sa gaseasca solutii in civil, respectiv sa fie coresct interpretat conceptul de INAMOVIBILATE !!!!!!!!!

# dumitru date 14 December 2014 15:46 +6

In cea de a doua categorie ( gratierea pedepselor pana la 8 ani) ar trebui incluse si persoanelor care au un handicap grav. Cu acestea ANP cheltuieste foarte multi bani ( tratamente , spitalizari etc) , plus ca avand un handicap pericolul social este mult mai redus

# corupția.. date 14 December 2014 16:10 +2

Bineînțeles că infracțiunile de corpuție nu sunt menționate...deci să plece toți corupții din închisori...oare pe cine o mai fi apărat și ăsta și a pierdut procesul??

# ergun date 15 December 2014 08:36 +2

evident ca un asemenea proiect sa fie viabil trebuie in lista de mai sus sa include si coruptia si tot ce este legat de ea. nu se poate da cu piciorul la tot ce s-a realizat in materie de coruptie in acesti ani si care trebuie continuat. dar proiectul e bun in sine, era bun si in forma initiala a lui Madalin Voicu, doar ca s-a transformat pe parcurs in altceva.

# Anca D date 14 December 2014 18:11 +3

Interesanta si inedita ideea! da, trebuie facut ceva, si cei din inchisori sunt oameni si decat sa scape, mai bine sa plateasca!!! ori sa munceasca!!! Bravo avocate

# 2004 date 14 December 2014 18:16 +2

CE CALIBRU AVEAU ALEA PENTRU "TRADARE DE TARA"? CE NU SE MAI GASESC???

# livia date 15 December 2014 08:04 +2

Dar o initiativa, care sa se respecte, referitor la plata de catre impricinat a daunelor, atunci cand Romania este condamnata la CEDO, nu are nimeni?

# unul din lumea cea mare date 15 December 2014 10:35 +4

ieu propun ca si cei codamnati prntru coruptie s-a fie ecsceptati de la gratiere ca altfel ceam facut? ii ieliberam pe unii ca udrea bica dom profesor dan voiculescu basescu nastase ponta dragnea tender judecatori corupti si alte cancere ale societatiii romanesti care se stie ca tara asta ie asa cum este din cauza la CORUPTIE.

# Cristi1 date 15 December 2014 17:35 0

BRAVO! bine gandit..sa plateasca decat sa stea la odihna....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.07.2024 – Patru judecatori cu patalama de „inapt psihic”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva