SOROS RUPE TACEREA – Maleficul miliardar american George Soros face o predictie apocaliptica: “Este un eveniment fara precedent, ceva ce nu s-a mai intamplat. Si chiar pune in pericol supravietuirea civilizatiei... Nu ne vom mai intoarce unde eram inainte de pandemie... Sunt ingrijorat de supravietuirea UE... Europa se confrunta cu cateva pericole existentiale”. Soros spulbera sperantele celor care asteapta vaccinul impotriva Covid-19: “Va dura mult” (Interviul)
Cu zeci de mii de oameni plantati in institutii-cheie in intreaga lume, inclusiv in Romania, personaj malefic, parte a gruparilor oculte care conduc din umbra mare parte din statele europene si chiar SUA, miliardarul George Soros (foto) lanseaza un avertisment apocaliptic: civilizatia insasi este pusa in pericol de pandemia de coronavirus. “Este un eveniment fara precedent, ceva ce nu s-a mai intamplat intr-o asemenea combinatie. Si chiar pune in pericol supravietuirea civilizatiei”, sustine Soros, intr-un interviu acordat Project Syndicate, tradus si publicat in Romania de site-ul Cotidianul. In plus, miliardarul anunta ca va mai trece multa vreme pana cand pe piata va fi lansat un vaccin impotriva Covid-19. Iar dupa ce va fi lansat, acesta va trebui schimbat in fiecare an, intrucat virusul se va schimba.
In acelasi interviu, George Soros sustine ca lumea nu va mai arata la fel ca inainte de pandemia de coronavirus, nimeni nestiind cum va evolua capitalismul. De asemenea, miliardarul american se arata ingrijorat si de soarta Uniunii Europene, admitand ca UE se confrunta in momentul de fata cu probleme existentiale.
Altfel, George Soros comenteaza tensiunile SUA-China, lansand acuzatii la adresa presedintelui Donald Trump, caruia ii vesteste sfarsitul. Nu doar Trump este insa criticat de miliardarul american, ci si premierul maghiar Viktor Orban, cel care (bravo lui, am spune noi) a taiat toate tentaculele lui George Soros in Ungaria.
Iata interviul cu nocivul miliardar George Soros, redat de cotidianul.ro:
“Gregor Peter Schimtz: Ati trecut prin multe crize. Pandemia de covid19 se compara cu vreuna dintre ele?
George Soros: Nu. Asta este cea mai mare criza din viata mea. Chiar si inainte ca pandemia sa loveasca, mi-am dat seama ca traim un moment revolutionar, in care ceea ce ar fi imposibil in vremuri normale devenise nu numai posibil, dar poate si absolut necesar. Iar apoi a venit Covid19, care a dat peste cap vietile oamenilor si a implicat un alt comportament. Este un eveniment fara precedent, ceva ce nu s-a mai intamplat intr-o asemenea combinatie. Si chiar pune in pericol supravietuirea civilizatiei.
GPS: Daca guvernele ar fi fost mai bine pregatite, aceasta criza ar fi putut fi evitata?
Soros: Am avut pandemii incepand cu ciuma bubonica. Erau frecvente in secolul 19 si apoi am avut gripa spaniola, la finalul Primului Razboi Mondial, care a avut trei valuri, iar al doilea val a fost cel mai grav. Au murit milioane de oameni. Si am mai avut si alte epidemii grave, precum gripa porcina, in urma cu doar un deceniu. Deci, este uimitor cat de putin pregatite au fost statele pentru asa ceva.
GPS: Incertitudinile legate de acest virus si cum ar trebui sa procedam in urmatoarele luni, urmatorii ani sunt cea mai mare problema?
Soros: Este o problema mare. Invatam foarte repede si stim mult mai multe despre virus decat stiam in momentul aparitiei sale, insa avem de-a face cu o tinta in miscare, caci virusul se schimba repede. Va dura mult pana sa gasim un vaccin. Si chiar odata ce l-am obtinut, va trebui sa-l modificam in fiecare an, pentru ca virusul se va schimba, cel mai probabil. Asa facem acum cu vaccinurile gripale in fiecare an.
GPS: Criza va schimba natura capitalismului? Inainte ca aceasta covid19 sa duca la actuala recesiune catastrofala, ne atrageau atentia aspectele negative ale globalizarii si liberului schimb.
Soros: Nu ne vom mai intoarce unde eram inainte de pandemie. Asta e sigur. Insa acesta este singurul lucru sigur. In rest, totul se joaca. Nimeni nu stie cum va evolua capitalismul.
GPS: Aceasta criza ar putea sa apropie tarile si popoarele lumii?
Soros: Pe termen lung, da. In prezent, oamenii sunt sub imperiul fricii. Iar frica ii face deseori pe oameni sa fie agresivi. Este valabil pentru indivizi, dar si pentru institutii si omenire in ansamblul ei.
GPS: Asistam la aruncarea vinei intre SUA si China in privinta originii virusului.
Soros: Conflictul continuu dintre SUA si China complica problemele, pentru ca trebuie sa lucram impreuna pentru a combate schimbarile climatice si pentru a gasi un vaccin pentru covid19. Insa nu putem colabora pentru ca deja concuram pentru a gasi mai repede vaccinul si a-l utiliza primii. Faptul ca avem doua sisteme foarte diferite de guvernare, unul democratic si unul…
GPS: Autocratic?
Soros: Asa e. Asta face lucrurile si mai dificile. Sunt multi care spun ca ar trebui sa colaboram strans cu China, insa nu sunt pentru asa ceva. Trebuie sa ne protejam societatea deschisa si democratica. In acelasi timp, trebuie sa gasim o cale de cooperare pentru a lupta cu schimbarile climatice si noul coronavirus. Nu va fi usor. Eu empatizez cu poporul chinez, pentru ca sunt sub un dictator, presedintele Xi Jinping. Cred ca multi chinezi educati sunt nemultumiti de aceasta situatie si cred ca publicul larg este foarte nemultumit pentru ca Xi a tinut ascunsa boala covid19, pana a trecut Anul Nou Chinezesc.
GPS: Credeti ca autoritatea lui Xi ar scadea daca Chinar recunoaste ca nu a gestionat bine criza?
Soros: Ar scadea mult. Cand Xi a anulat limita de mandate prezidentiale si s-a numit practic presedinte pe viata, el a distrus viitorul politic al celor mai importanti si ambitiosi membri ai unei elite foarte restranse si competitive. A fost o mare greseala din partea lui Xi. Deci, el este foarte puternic intr-o privinta insa, in acelasi timp, este foarte slab si, acum, este probabil vulnerabil. Urmaresc cu atentie lupta din interiorul sistemului chinez, pentru ca sunt de partea celor care cred in societatea deschisa. si sunt multi in China care sunt in favoarea societatii decshise.
GPS: Actualul presedinte american nu reprezinta cu adevarat valorile unei societati deschise si libere…
Soros: Ei bine, aceasta este o slabiciune care sper sa nu mai dureze mult. Lui Donald Trump i-ar placea sa fie dictator. Insa nu poate fi, pentru ca exista o constitutie pe care americanii o respecta. Iar constitutia i-ar interzice sa faca anumite lucruri. Asta nu inseamna ca nu va incerca, pentru ca el se lupta practic pentru viata lui. Trebuie sa va spun ca eu sper ca Trump se va autodistruge si ca deja mi-a depasit cele mai mari asteptari in aceasta privinta.
GPS: Ce rol joaca in aceasta lupta UE – casa dumneavoastra, la care tineti atat de mult?
Soros: Sunt ingrijorat in special de supravietuirea UE, pentru ca este o uniune incompleta. Era in curs de creare. Insa acest proces nu a mers niciodata pana la capat, iar asta face ca UE sa fie extrem de vulnerabila – mai vulnerabila decat SUA nu numai pentru ca este o uniune neterminata, ci si pentru ca se bazeaza pe domnia legii. Iar rotile justitiei se invart foarte incet, in timp ce amenintarile precum covid19 se misca foarte repede. Asta genereaza o problema pentru UE.
GPS: Curtea Constitutionala a Germaniei a aruncat o bomba saptamana trecuta, cu verdictul privind Banca Centrala Europeana (n.r. - click aici pentru a citi). Cat de grav e?
Soros: Eu cred ca este foarte grav. Verdictul ameninta sa distruga UE ca institutie bazata pe statul de drept, in special pentru ca a fost dat de curtea constitutionala a Germaniei, care este cea mai respectata institutie din Germania. Inainte de a da acest verdict, curtea germana s-a consultat cu Curtea Europeana de Justitie si apoi a decis impotriva instantei europene. Deci, acum avem un conflict intre Curtea Constitutionala a Germaniei si Curtea Europeana de Justitie. Care detine primatul?
GPS: Teoretic, Tratatele Europene ii confera suprematie Curtii Europene. Asta e limpede.
Soros: Asa e. Cand Germania a aderat la UE, s-a angajat sa se supuna legilor UE. Insa verdictul de acum ridica si o alta problema: daca instanta germana poate pune sub semnul intrebarii deciziile Curtii Europene, de ce nu ar face-o si alte tari? Ar putea Ungaria si Polonia sa decida daca mai respecta legile europene in sistemul lor de justitie, un sistem a carui legitimitate a fost pusa sub semnul intrebarii de UE? Aceasta intrebare este fundamentala pentru UE, care este o organizatie constituita pe statul de drept.
Polonia a speculat oportunitatea si si-a afirmat suprematia justitiei nationale controlate de guvern asupra legislatiei europene. in Ungaria, Viktor Orban s-a folosit de urgenta covid19 si a fortat parlamentul sa-l numeasca dictator. Parlamentul este tinut in sesiune doar pentru a aproba pe banda rulanta decretele lui Orban, care violeaza in mod clar legile UE. Daca verdictul instantei germane va impiedica Uniunea sa reziste in fata acestor evolutii, acesta va fi sfarsitul UE asa cum o stim.
GPS: Banca Centrala Europeana va trebui sa-si schimbe politicile dupa acest verdict din Germania?
Soros: Nu neaparat. Verdictul cere BCE sa-si justifice actualele politici monetare. Are trei luni la dispozitie pentru a-si justifica actiunile de pana acum. Asta va concentra o mare parte din atentia BCE, care este, de fapt, singura institutie functionala din Europa care poate oferi resurse financiare pentru combaterea pandemiei. De aceea, ar trebui sa se axeze mai mult pe sprijinirea UE in crearea unui Fond de Refacere.
GPS: Aveti vreo sugestie privind acest Fond?
Soros: Am propus ca UE sa emita obligatiuni perpetue, iar acum cred ca ar trebui sa fie numite 'Consols', pentru ca au fost folosite cu succes sub acest nume de Marea Britanie, incepand din 1751, si de SUA, incepand din 1780.
Obligatiunile perpetue au fost confundate cu 'corona-obligatiunile', care au fost respinse de Consiliul European – si asta din motive justificate, pentru ca implicau mutualizarea datoriilor acumulate, ceea ce unele state nu acceptau. Asta a facut ca dezbaterea despre obligatiunile perpetue sa devina toxica.
Cred ca situatia actuala intareste optiunea pentru Consols. Curtea Europeana a spus ca actiunile BCE au fost legale, pentru ca BCE a cumparat obligatiuni in mod proportional cu actiunile detinute de fiecare stat membru in cadrul BCE. Insa problema este ca orice achizitie de obligatiuni facuta de BCE poate fi atacata in justitie si poate fi declarata ca fiind in afara atributiilor BCE.
Obligatiunile pe care eu le-am propus ar ocoli aceasta problema, pentru ca ar fi emise de UE ca intreg, ar fi automat proportionale si ar fi perpetue, eterne. Statele membre ar trebui sa plateasca doar o dobanda anuala, o dobanda mica, sa zicem de 0,5%, care poate fi lesne aprobata de statele membre, fie unanim, fie printr-o coalitie de vointa.
Presedinta Comisiei Europene, Urusla von der Leyen, a spus ca UE are nevoie de 1 trilion de euro pentru a lupta cu pandemia, dar ar fi trebui sa mai adauge un trilion pentru lupta cu schimbarile climatice. Obligatiunile Consol ar putea oferi aceste sume, daca statele membre ar aproba asemenea obligatiuni.
Din nefericire, Germania si 'Liga Hanseatica' condusa de Olanda se opun cu inversunare. Ar trebui sa se mai gandeasca. UE ia in calcul dublarea bugetului, ceea ce ar oferi doar 100 de miliarde de euro, doar 10% din ceea ce s-ar obtine prin obligatiunile perpetue. Cei care vor sa aiba contributii cat mai reduse la bugetul UE ar trebui sa sustina Consols. Ar trebui sa autorizeze niste taxe, precum taxele pe tranzactii financiare, care sa ofere UE resursele pentru a-si mentine ratingul AAA. insa aceste taxe nu vor trebui impuse, caci rolul lor va fi luat de Consols. Aceste tari care se opun, cat si restul Europei ar duce-o mai bine in felul acesta. Cu plata unor dobanzi anuale de 5 miliarede de euro, a caror valoare va scadea mereu, s-ar putea obtine mia de miliarde de euro de care continentul are nevoie urgenta – un raport uluitor cost/beneficii.
GPS: Cand UE si-a relaxat regulile ajutorului de stat, Germania a venit cu peste jumatate din solicitari. Unii spun ca asta submineaza principiile pietei unice, pentru ca ofera Germaniei un avantaj injust. Ce credeti?
Soros: Sunt de acord. Este nedrept fata de Italia, care era deja omul bolnav al Europei si a fost lovita cel mai rau de covid19. Liderul partidului Lega, Matteo Slvini, face agitatie pentru iesirea Italiei din zona euro si din UE. Din fericire, popularitatea lui e in scadere dupa ce a parasit guvernarea, insa discursul sau face prozeliti.
Asta este o alta amenintare existentiala pentru UE. Ce ar ramane din Europa fara Italia, care a fost cea mai proeuropeana tara? Italienii au crezut in Europa mai mult decat propriile guverne. Insa au fost trarati foarte urat in timpul crzei refugiatilor din 2015. Atunci a fost momentul in care i-au ascultat pe Salvini si pe populistii din Miscarea de 5 Stele.
GPS: Pareti foarte pesimist.
Soros: Departe de mine. Recunosc ca Europa se confrunta cu cateva pericole existentiale. Nu este o figura de stil, este realitatea. Verdictul Curtii Constitutionale a Germaniei este doar ultima problema. Odata ce recunoastem acest lucru, putem incepe sa gestioan problemele. Putem lua masuri exceptionale pentru situatia exceptionala in care ne aflam. Asta se aplica pentru obligatiunile Consols, care nu s-ar emite in vremuri normale, insa acum sunt ideale. Cata vreme pot propune masuri precum Consols nu voi renunta la speranta”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# faracatuse 13 May 2020 17:33 +11
# Ioana M. 13 May 2020 18:28 +7
# NM 13 May 2020 18:30 +6
# Pintea 13 May 2020 19:53 +1
# Pintea 13 May 2020 19:56 +5
# Antisistem 13 May 2020 20:07 +3
# Q 13 May 2020 21:38 +12
# VOX 13 May 2020 22:40 +2
# MARIAN. 13 May 2020 23:45 +3
# Sphinx 14 May 2020 00:04 +4
# VIKY 14 May 2020 08:31 +4
# sic semper tyrannis 14 May 2020 09:12 +4
# banditu coroiu 14 May 2020 09:28 +1