13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOVIETICA AMBASADOARE – Presedinta UNJR, judecatoarea Dana Girbovan, o pune la punct pe ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec, dupa ce aceasta a imixtionat nepermis in politica penala a Romaniei, acuzand aplicarea prescriptiei: “Tip de mentalitate strain statelor democratice … Neaga dreptul cetatenilor romani de a beneficia de aceleasi institutii juridice ca si cetatenii americani si cei europeni… Asa gandeau sovieticii”

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 June 2023 17:25
Vizualizari: 8313

Jos palaria pentru presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor (UNJR), judecatoarea Dana Girbovan (foto), presedinta Curtii de Apel Cluj. Girbovan a pus-o la punct pe ambasadoarea SUA la Bucuresti, Kathleen Kavalec, dupa ce aceasta a imixtionat in mod grav si nepermis in politica penala a Romaniei si, practic in activitatea instantelor si parchetelor, acuzand aplicarea presescriptiei in dosarele penale.


 

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de vineri, 2 iunie 2023, Girbovan catalogheaza declaratia oficialului american drept una socanta, care devoaleaza o mentalitate strainta statelor democratice, ci una mai degraba de tip sovietic. De asemenea, sefa UNJR ii amtineste ambasadoarei SUA ca prescriptia penala exista inclusiv in dreptul american, insa prin declaratia sa aceasta neaga dreptul cetatenilor romani de a beneficia de aceleasi institutii juridice ca si cetatenii americani.

 

Prezentam postarea judecatoarei Dana Girbovan:


Declaratia ambasadorului SUA Kathleen Kavalec referitoare la institutia prescriptiei reflecta o mentalitate straina democratiei si statului de drept

Intr-un interviu acordat G4Media pe data de 1 iunie 2023, referindu-se la problema prescriptiei raspunderii penale, ambasadorul SUA la Bucuresti, Kathleen Kavalec, a declarat ca: ‘Un lucru pe care l-am observat eu este o problema legata de institutia prescriptiei care este folosita pentru a permite oamenilor care sunt urmariti penal sa fie liberi pentru ca timpul se scurge in urmarirea penala. Inteleg ca s-au facut unele eforturi pentru a incerca sa se corecteze aceasta problema, dar au existat multe cazuri in care oamenii au folosit acest lucru pentru a evita pedeapsa, iar acest lucru trebuie sa se schimbe. Asadar, ne vom oferi sprijinul, formarea si asistenta noastra in oricare dintre aceste domenii pentru a consolida institutiile si pentru a consolida capacitatea Romaniei de a combate coruptia si de a o preveni.’

Declaratia socheaza prin mentalitatea pe care o reflecta, straina de valorile occidentale.

In toate statele democratice dreptul statului de a trage la raspundere penala persoanele despre care se presupune ca au savarsit infractiuni se stinge, daca acesta nu este exercitat intr-un anumit interval de timp.

Termenul de prescriptie este stabilit in functie de gravitatea faptelor, existand doar o serie de infractiuni foarte grave pentru care tragerea la raspundere este imprescriptibila. In acest mod este realizat echilibrul intre interesul general si cel personal.

Prescriptia raspunderii penale are la baza ideea ca, pentru a-si atinge scopul, acela al realizarii ordinii de drept, raspunderea penala trebuie sa intervina prompt, cat mai aproape de momentul savarsirii infractiunii, intrucat doar in acest fel poate fi realizata preventia generala si cea speciala, putand fi astfel creat, pe de o parte, sentimentul de securitate a valorilor sociale ocrotite, iar, pe de alta parte, increderea in autoritatea legii.

Aceste principii de drept ancestrale se regasesc atat in dreptul romanesc si european, cat si in cel american. Ba se regaseau pana si in dreptul sovietic.

Or, prin declaratia data, ambasadorul SUA neaga dreptul cetatenilor romani de a beneficia de aceleasi institutii juridice ca si cetatenii americani si cei europeni, in baza unor legi clare si predictibile.

Nu e vina cetateanului ca Statul Roman a fost incapabil sa reglementeze, intr-un mod previzibil si clar, institutia juridica a prescriptiei sau ca procedurile judiciare dureaza uneori nepermis de mult, de aceea este intolerabil ca institutii fundamentale ale dreptului - cum e prescriptia - sa fie puse sub semnul indoielii.

Declaratia ambasadorului SUA reflecta asadar un tip de mentalitate strain statelor democratice, ce au in centru omul cu drepturile si libertatile lui fundamentale.

Intr-un stat de drept democratic, prezumtia de nevinovatie este sfanta, pentru ca, in lipsa acesteia, nimeni nu ar mai avea nici o sansa in fata fortei statului, fiecare cetatean fiind prezumat ‘ab initio’ vinovat de ceva. Asa gandeau sovieticii, care facusera o doctrina din afirmatia stalinista ca ‘nu exista oameni nevinovati, ci numai persoane de care nu ne-am ocupat suficient’.

In statele totalitare, atunci cand un cetatean e acuzat - mai ales de fapte contra statului, proprietatilor sau institutiilor sale -, acesta este privit ca vinovat, dreptul la aparare fiind iluzoriu.

Asa era in perioada stalinista cu procesele spectacol (show trials), unde omul era pur si simplu strivit de mecanismul infernal al autoritatii statale in aplauzele si la instigarea presei.

Toate drepturile procesuale sunt un scut al omului in fata fortei nelimitate a statului si potentialului abuz ce deriva din aceasta forta, de aceea reglementarea lor stricta si clara este, in realitate, si o componenta a democratiei si statului de drept.

In aceeasi cheie trebuie inteleasa si institutia prescriptiei penale. In deciziile sale, Curtea Constitutionala reia o serie de principii unanim recunoscute de doctrina si jurisprudenta, amintite mai sus.

Totodata, in Decizia 297/2018, Curtea explica ca: ‘A accepta solutia contrara inseamna a crea, cu ocazia efectuarii unor acte procedurale care nu sunt comunicate suspectului sau inculpatului si care au ca efect intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale, pentru persoana in cauza o stare de incertitudine perpetua, data de imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a intervalului de timp in care poate fi trasa la raspundere penala pentru faptele comise, incertitudine ce poate dura pana la implinirea termenului prescriptiei speciale, prevazut la art.155 alin.(4) din Codul penal’.

In concluzie, reglementarea clara a termenului de prescriptie, inclusiv sub aspectul modalitatii de intrerupere a acestuia, este o constanta in istorie si in statele democratice, avand rolul, pe de-o parte, de a stimula organele judiciare sa isi indeplineasca atributiile in asa fel incat faptele care constituie infractiuni sa fie identificate si constatate in timp si in mod complet, iar drepturile persoanelor vatamate sa fie aparate, si, pe de alta parte, de a proteja acuzatii prezumati nevinovati de purtarea stigmatului acuzarii pe o perioada nedefinita de timp.

Exact aceasta esenta fundamentala este pur si simplu desconsiderata de ambasadorul SUA prin declaratia data, ce nu face nici o referire la nevoia de legi clare si predictibile, de echilibru intre eficienta anticoruptiei si respectarea drepturilor omului.

Implicarea ambasadelor in nesfarsita reforma a justitiei nu a avut ca principala grija consolidarea democratiei, apararea drepturilor si libertatilor fundamentale, ci acestea actioneaza declarat in numele ‘eficientei’, si, desigur, ‘pentru a consolida institutiile si pentru a consolida capacitatea Romaniei de a combate coruptia si de a o preveni’.

Am auzit de multe ori, ca justificare din partea ambasadelor, necesitatea ‘eficientei’ justitiei din perspectiva intereselor mediului de afaceri, lipsind insa din discursul lor referirile la drepturile si libertatile cetatenilor.

Am avut ocazia de a constata singuri efectele nesfarsitelor ‘reforme’ ale justitiei, sprijinte de Ambasada Statelor Unite, de alte ambasade sau de Comisia Europeana.

Am ajuns azi cu un sistem de justitie efectiv pe cota de avarie, cu peste o mie de posturi vacante doar la judecatori, un sistem ce nu mai atrage absolventii buni si foarte buni de drept, majoritatea candidatilor nefiind capabili sa obtina nici macar minima nota sase pentru a deveni magistrati si a ocupa posturile vacante.

Pretinsa reforma privind pensiile de serviciu, in plina ofensiva, are toate sansele de a ingropa cu totul orice speranta ca sistemul de justitie romanesc isi va reveni intr-un orizont rezonabil de timp.

In 2016, UNJR trimitea o scrisoare deschisa ambasadorului SUA de la acea vreme, in care aratam ca: ‘Administratia justitiei intr-un stat democratic este un proces ce se desfasoara cu rigurozitate si strict in limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor si obligatiilor procedurale (due process) tocmai pentru a pastra un just echilibru intre interesul public si demnitatea, drepturile si libertatile fiecarei persoane. Orice derapaj trebuie punctat si corectat pentru a preveni erori ulterioare, iar acest lucru se poate face doar analizand obiectiv si critic aceasta activitate.’

https://www.unjr.ro/2016/10/31/scrisoare-deschisa-din-partea-judecatorilor-adresata-ambasadorului-american-hans-klemm-dupa-comentariile-acestuia-privind-justitia-si-lupta-anticoruptie/

Sub stindardul luptei anticoruptiei purtate prin protocoale secrete, proceduri neconstitutionale, toleranta la orice abuz in numele eficientei cerute de Uniunea Europeana, SUA si alte state, s-au subrezit principii si institutii fundamentale pentru democratie si drepturile omului in Romania, cu efect direct in pierderea increderii romanilor in UE si SUA.

Este datoria fiecaruia dintre noi sa nu stam tacuti in fata atacurilor la adresa drepturilor fundamentale si libertatilor individuale sau a relativizarii importantei acestora, indiferent daca ni se pare ca ne privesc sau nu.

Orice acceptare a unui compromis atunci cand vine vorba despre respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale este un pas spre un stat totalitar, in care omul devine o simpla piesa intr-un angrenaj, de care statul se poate dispensa, atunci cand nu mai corespunde nevoilor sale.

Recomandarea mea catre toti ambasadorii straini din Romania este ca, inainte de a ne mai da sfaturi despre ‘reforma’ justitiei, sa inteleaga contextul istoric, sa vada cum s-a facut justitie in URSS si in Romania in perioada stalinista, pentru a intelege deficientele profunde la nivel de mentalitate democratica cu care ne confruntam si in prezent”.

 

Comentarii

# Alina date 2 June 2023 17:53 +81

Am citit ce-a declarat aceasta doamna ambasador și am simțit o furie și o neputinta ….am simțit cum suntem iar umiliți …m-am saturat sa ne tot spună toți străinii ce sa facem in țara noastră……între timp urmăresc discursul regelui Charles și vreau sa-i spun acestei ambasadoare sa ia lectii…Mulțumesc doamnei judecătoare ca a pus-o la punct …aveți tot respectul meu …

# maxtor date 2 June 2023 18:28 +26

Kathleen e Alice din Tara Minunilor (minciunilor...) (prescriptie? de 1 minut sau de 1'000'000 de ani, sa se ocupate altii)

# muribundul date 2 June 2023 19:09 +205

strașnica Judecătoare aceasta româncă patriotă si curajoasă - sărut mâna dânsei, părinților si profesorilor care au crescut-o atât de frumos.

# Aura date 2 June 2023 20:20 -120

Si-a gasit din nou cum sa isi faca reclama aceasta doamna judecator,atacind fara nici o justificare un diplomat ,care pe buna dreptate si-a expus parerea asupra prescriptiei. Probabil asa crede ca va reusi sa devina ministrul justitiei. Eu nu prea cred. Fiindca aceasta poliloghie ,pe care s-a chinuit sa o expuna(facind referire la dictaturi , etc), prin care tinteste sa anihileze discursul doamnei ambasador,nu concorda cu realitatea. Totul este minciuna si dezimformare,pentru cei care nu sunt in tema. Doamna ambasador stie despre ce vorbeste iar cei care sunt competenti ar trebui sa se ocupe de rezolvarea lacunelor din lege,care permit ca multi penali sa nu isi execute pedeapsa si sa nu achite prejudiciul la stat. Doamna judecator Girbovan nu este specialist in penal ,dinsa a lucrat pe dreptul muncii asa ca trebui sa se rezume la ceea ce stie . Doamna Girbovan! Zilele astea sunt griji mari cu lipsa de Cadre. Nu faceti propaganda!

# DODI date 2 June 2023 20:58 +122

Ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec face exact ceea ce au făcut și predecesorii ei: dau lecții nulităților care ne conduc. Doar într-un sat fără câini (a se citi oameni politici responsabili!) ambasadorii sau președinta Ungariei pot lătra în voie fără a fi sancționaţi prompt și rapid. Vorbele mieroase (ale pupincuristului aurescu) sau chiar lipsa lor (din partea lui ciolANUSS) este caracteristica ultimilor ani de... politică externă. Din partea lui ciolANUSS nu avem aşteptări pentru că în mintea lui puţină nu au mai încăput şi sentimente patriotice. Din partea pupincuristilor preşedinţiali: perdoiu, aurescu) iar nu avem aşteptări pentru că singurul lor neuron este setat doar pe mirosul feselor lui ciolANUSS.

# Propun pe doamna ambasador presedinte date 2 June 2023 22:00 -17

Am avut un presedinte sovietic pasional ( mai animalule ) , unul nemtesc ( 7 case si uite cine indrazneste ) ... e normal acum sa avem unul american ( pentru abolirea prescriptiei harapialbilor ). Poate fi un alt fel de coada de topor. Un fel definitiv. Cattle in Ciolovec prezidenta!

# dragos barna date 2 June 2023 22:02 +36

Ambasadorii si dreptul, de.ce.sa.ne suparam pe doamna ambasador probabil fara studii de drept cand avem altii pe careputem ne putem supara- pe judecatorii CA Brasov si Trib Brasov care nu o aplica si incalca dreptul comunitar sicart 325 TFUE , distrug cu complicitatea DNA toate investitiile cu fonduri comunitare din judet, La felxsi la CA Bucuresti, si mai iau unele doamne si pensii speciale ! SUPC si IJ 112

# UnNeuron date 2 June 2023 22:36 +18

Așteptăm enervarea lui Ciolacu la aceste declarații. Și un articol devastator scris de Dâncu. Sau doar cu președinta Ungariei își permit ameobele?

# maxtor date 3 June 2023 00:54 +12

interesul SUA e de aceeasi natura cu interesul manifestat prin "interventiile pre-emptive militare" -urmareste hegemonia,imperialism.

# santinela date 3 June 2023 07:34 +156

Nu stiu cum drac se face ca americanii trimit ca ambasadori pe aici,prin colonie,numai berbeci sau TUTE,ca asta de acum. Felicitari doamna Girbovan pentru lectia de drept data,desi sint pe aici unii care ori sint batuti in cap si nu pricep,ori sint batuti in cap si nu pricep-ex.Aura de mai sus ! Nu l-am auzit pe pelticul neamului,recte Predoiu, sa i-a atitudine fata de mizeria zisa de TUTA americana,sau pe aia de la CSM ori de la ICCJ . Deh,astia dorm pe ei si-si verifica coloana vertebrala constatind cu surprindere ca NU au asa ceva.

# Robert date 3 June 2023 08:13 +210

Pentru #Aiura: daca n-ar exista institutia prescriptiei, ai putea fi condamnat(a) de exemplu, pentru furt calificat, pentru ca pe vremea cand abia implinisesi 18 ani, ai luat fara voie un mar din pomul vecinului, profitand de faptul ca stiai ca nu e acasa, ca sa te prinda. Judecatoarea Garbovan, e specialista in DREPT, nu e nevoie sa fie penalista, ca sa stie bine ce este si sa poata explica cum sta treba cu prescriptia (care de altfel, exista in toate domeniile dreptului!). Daca pentru tine, faptul ca un judecator explica in asa fel incat pana si idiotii sa poata pricepe care este rolul unei institutii esentiale a dreptului (prescriptia) si refuza sa sa alinieze cretinilor degraba pupatori de cururi americane, inseamna ca-si face reclama si ca asa vrea sa ajunga ministru, esti dus(a) rau pe aratura! Generezi doar scarba pentru prostia pe care o afisezi cu atata mandrie, crede-ma!

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 3 June 2023 08:18 +406

Dovada faptului ca ne trateaza ca pe un pasalic! Efectiv se mictioneaza pe CONSTITUTIA tarii! Secureala de tip bolsevic din anii 50-60 a fost inlocuita cu a partenerului licuricios securist! Rusine aceztor elemente care se amesteca nepermis! Maine o sa ne spuna ca nu mai e normal sa culcam cu sotii sau cu nevestele cu acesti progresisti ! Ne spune sa ne stergem la cur cu CONSTITUTIA! Mai intai sa se stearga dumneaei cu a lor! TRAIASCA ROMANIA SUVERANA SI LIBERA! TRAIASCA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI! TRAIASCA MAGISTRATII LIBERI si INDEPENDENTI! NoS SCULELE SeCurelii tradatoare!Jos vanzatorii de suveranitate! aista-i o opinie

# buck fiden date 3 June 2023 08:44 +136

Dupa lectiile astea juridice urmeaza sa ne povesteasca madam'basadoarea cum a dat afara seful ei biden ditamai procurorul in ucraina care a avut obraznicia sa ancheteze coruptia din burisma unde fi-su incasa mormanul de bani pentru trafic de influenta. Dupa care poate ne spune si ce-i cu meleonul dat de puiu popoviciu tot catre familia biden ca sa-l scape de puscarie. Dupa care, presupun ca se duce si pe la ministerul invatamantului, nu, nu sa rezolve greva profesorilor ci ca sa faca propaganda elgibitichiu-transgenderi in purul stil american actual in care ambasadorii americani devin exportatori de deseuri ideologice si prostie neomarxista democrata.

# brutus date 3 June 2023 08:56 +159

Felicitari ,D-na judecator! Aveti perfecta dreptate!Sub comandamente externe,indrumari date de tot soiul de trimisi,tara asta a ajuns pe marginea prapastiei,cu cetateni disperati si lipsiti de orice perspectiva,dintre care,milioane si-au luat lumea in cap!Doar Dumnezeu,lumina mintii si coloana vertebrala dreapta mai pot redresa aceasta tara! Pentru Aura- institutia prescriptiei exista nu numai in materie penala,ci si in materie civila(cu dreptul muncii cu tot,comerciala,etc).Institutia prescriptiei face parte din ABC-ul dreptului si este cunoscuta(sau trebuie cunoscuta)de catre oricine a absolvit o facultate de drept!Nu trebuie specializare!Asta spre stiinta ta de comentator!D-na judecator Garbovan nu are nevoie sa isi faca reclama,dansa si-a facut un renume din profesie ,in primul rand! Iar ceea ce spune ,nu este propaganda,este ceea ce au trait si traiesc in fiecare zi cetatenii acestei tari!

# Ioana M. date 3 June 2023 08:57 +114

Doamna ambasadoare, care a dat un interviu la ... G4Media, crede ca doar in USA se aplica prescriptia? Dupa opinia dumneaei, la noi e interzis?

# forizs date 3 June 2023 11:52 +235

Pe bună dreptate această doamnă judecător ar putea fi ministrul justiției!Nu își face reclamă ci își spune părerea despre cele declarate de doamna ambasador al SUA . Doamna judecător Dana Gîrbovan este o persoană care știe ce vorbeste pe langă altii din propagandă care bat câmpii și sunt slugile CE si SUA!Toată stima ,doamnă judecător!

# Spiridon date 3 June 2023 12:47 +2

Cred ca undele Decizii ale CCR au fost anti justiție! In anul 2006 s a legiferat introducerea medierii in justiție, așa cum este in toate statele! Chiar și Comuniștii au avut o lege de împăciuire la nivel de localitate. Când a început sa funcționeze medierea in justiție,a venit un avocat al CEZ și a zis ca legea este neconstituțională, Iar CCR a admis solicitarea CEZ. Ar trebui sa fie introdusă obligativitatea medierii!

# jUSTie date 3 June 2023 13:51 -2

Faptul ca cineva enumera texte de lege, jurisprudenta, rezolutii, recomandari, nu inseamna ca ofera o lectie de drept… Sincer, declaratia ambasadorului SUA poate fi notata la si altele … motiv pentru care ramane de neinteles cui serveste aceasta “lectie de drept” respectiv aceasta interventie in spatiul public a unui judecator in functie… cu atat mai mult cu cat daca doamna judecator ar fi ocupat functia de ministru (asa cum si-a dorit candva) CU SIGURANTA nu ar mai fi oferit o astfel de lectie nimanui. stim ca dl Ciolacu cauta independent la justitie (asa Anuntase) … nu a specificat daca trebuie sa fi dat lectii de drept inainte sau sa reprezinte vreo asociatie de vreun fel … PS prescriptia raspunderii penale este o cauza care inlatura raspunderea penala NIMENI nu contesta asta … daca e sa se discute serios sa se inceapa cu termenul de solutionare a unui dosar penal … daca il tii 7 ani pe UP si alti 7 in instanta, aceea nu se mai cheama nici justitie, nici nimic …

# e.f. date 3 June 2023 15:38 +121

America acorda preferential si selectiv prezumtia de nevinovatie.De multa vreme. Vietnam, Irak, Iugoslavia, multe altele, au avut suficienta relevanta vizavi de tehnica pumnului in masa si a trantitului usii dupa "tratative".Pe stil sovietic sa fim mai clari. La ei acasa DOJ (Dept. of Justice) e varza de coruptie si injustitie.Mai ales de cand cu preacinstitul geriatric personaj de la Casa Alba care se impiedica la foc automat. Sa se mai abtina si sa-si vada barna din ochi.

# Alex One date 4 June 2023 10:44 +24

D-na Girbovan,de acord cu pozitia dv. dar ramane intrebarea de ce au ajuns dosarele le prescriptie ? Cum e posibil ca CSM sa nu faca o analiza serioasa cu privire la acest fenomen ca nu mai vorbim de manifestare ci de un adevarat fenomen? Cum e posibil ca atatea dosare sa se prescrie ?

# Ion date 5 June 2023 12:09 +197

FELICITARI! Slava Domnului ca mai exista personalitati in Romania care nu ingenuncheaza !!!!!!!!

# Aceasta ambasadoare de tot kkt-ul date 5 June 2023 19:56 +145

la fel ca nesimtitul ala cu pantofii rupti in talpa , la fel ca degeneratul dinaintea ei si cel de dinaintea lui ... PS. Ucraina a pierdut razboiul (in engleza) https://www.youtube.com/watch?v=wFhj5ECXE1w

# Ionut date 6 June 2023 13:36 +232

Ce de placute si a luat ambasadorul ala!!! Sa i dau si eu una asa ca opinie politica!

# Sa fie declarata persoana-non-grata si date 6 June 2023 21:58 +188

sa o expulzeze acolo unde a fost dus si criminalul (ameriloc betiv) lui Teo Peter (de la Compact) , adica in bizda ma-sii la ei la milogi , sa-si plateasca datoriile si pe urma sa deschida fleasca - https://www.usdebtclock.org/

# nae din dealul feleacului date 10 June 2023 14:13 +1

Ce spui tu straine,"judele tunsulica Girbovan o pune la punct pe ambasadoarea licuriciului"?Pai intii sa se puna ea la punct cu raspunderea magistratilor.Totodata sa ne raspunda daca normele de practica unitara stabilite la consfatuirea sec.civ.ale ICCJ cu sec.civ.ale Curtilor de Apel din 23-24 iun.2016 referitor la partajul judiciar al terenurilor din.T.P-uri cind au stabilit "ca se v-a avea in vedere suprafetele cuprinse in titlul de proprietate"iar instantele inferioare(recte Trib.Botosani)refuza sa tina cont de aceasta precizare!Pai daca aceasta practica unitara este facultativa(D.181/297/2010 in recurs suspendat la Trib.BT unde Compl.Timofte-Popovici-Condurache nu a tinut cont),atunci acesti "mahari"ai justitiei romanesti sau consfatuit la gratare cu mici si bere!Tara de secaturi..-Oct.Goga.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva