13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SRI A PUS GHEARA PE EXPERTIZELE JUDICIARE – Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva - INSEMEX are protocol de colaborare cu SRI. Cat de mult afecteaza intelegerea cu SRI independenta INSEMEX, in conditiile in care SRI nu este institutie autorizata sa efectueze expertize si nu are voie sa faca acte de urmarire penala. Sa fie dovada ca SRI si-a bagat coada in dosarele privind incendiile de la Colectiv si Beirut?

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

28 August 2018 16:37
Vizualizari: 14069

Lumea Justitiei publica in premiera un nou protocol semnat de Serviciul Roman de Informatii cu o institutiei de stat, care trebuie sa fie independenta in activitatea ei. Este vorba despre un protocol incheiat in 2014 intre SRI si Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva - INSEMEX care are ca obiect, printre altele, "realizarea schimbului de date si de materiale documentare referitoare la modalitatile, metodele si forme de lucru utilizate in interventia pirotehnica". Cu alte cuvinte, INSEMEX, institutie de stat independenta care se ocupa cu efectuarea de expertize judiciare in dosare precum cele privind mortii din incendiile de la Colectiv si Beirut, a facut parteneriat cu SRI, serviciu care nu are ce cauta in activitatea de urmarire penala. Mai mult, SRI nu este abilitat sa efectueze sau sa intervina in efectuarea de expertize judiciare, nefiind autorizat de nicio institutie sa efectuze expertize, astfel incat semnarea unui protocol cu INSEMEX releva faptul ca SRI cauta sa se imixtioneze si in acest domeniu in care nu are competente legale.


SRI are control pe procurori, control pe judecatori, control pe expertize, control pe interceptari – cine mai poate garanta un proces echitabil?

Practic, prin protocolul SRI-INSEMEX se confirma ca un dosar ajunge sa primeasca o solutie definitiva intr-o cauza care a fost realizata exclusiv cu sprijinul SRI. Caci, in Romania, Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat protocol de colaborare cu SRI, Parchetul General a incheiat protocol cu SRI, si in final INSEMEX a incheiat protocol de colaborare cu SRI Hunedoara, ceea ce face ca in toate fazele procesuale, incepand cu urmarirea penala, continuand cu instantele de judecata si cu expertizele judiciare efectuate in acest timp, Serviciul Roman de Informatii sa fie implicat prin protocol, desi acest lucru contravine legii, SRI neavand voie sa intervina in efectuarea de expertize judiciare.

Privitor la expertizele judiciare din timpul unui proces penal, este esential de amintit exemplul din cazul deputatei Andreea Cosma, care a cerut Ministerului Justitiei sa precizeze daca SRI, prin Institutul de Tehnologii Avansate (ITA), se regaseste pe lista expertilor si specialistilor judiciari autorizati de catre Ministerul Justitiei (Click aici pentru a citi). Prin raspunsul oferit in 28 decembrie 2016, Ministerul Justitiei, prin secretarul de stat Marieta Safta a precizat ca Institutul de Tehnologii Avansate al SRI (care este o unitate militara secreta a SRI ce se ocupa cu efectuarea de expertizele tehnice judiciare) "nu se regaseste in tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari si specialistii". Pe cale de consecinta, toate expertizele efectuate de acest institut sunt lovite de nulitate si nu pot fi folosite ca probe in instanta (vezi facsimil).


Semnatarii protocolului SRI-INSEMEX

Existenta protocolului de colaborare incheiat intre SRI si INSEMEX a fost confirmata chiar de INSEMEX, la cererea Lumea Justitiei, in raspunsul oferit precizandu-ni-se ca protocolul nu are caracter secret, fiind inca de actualitate.

Protocolul a fost semnat in 20 mai 2014, de directorul general al INSEMEX, George Artur Gaman, seful DSEAP, Emilian Ghicioi, de consilierul juridic Marius Alin Petre si de seful Directiei Judetene de informatii Hunedoara, locotenent colonel Borgina Tiberiu Daniel.

Curios este totusi faptul ca protocolul dintre SRI si INSEMEX a fost semnat in perioada in care se desfasurau verificarile in cazul incendiului de la restaurantul Beirut din Constanta, unde au murit trei tinere, tragedia de la Beirut fiind urmata de incendiul din Bucuresti de la clubul Colectiv, unde au murit 64 de persoane. De asemenea, intamplarea face ca atat in cazul Beirut din 2014, cat si in cazul Colectiv sa existe elemente identice, care pot conduce la concluzia ca incendiul nu a izbucnit nici de la particulele de faina incalzite, asa cum s-a sustinut in cazul Beirut, dar nici de la artificiile reci care au luat foc la contactul cu buretele de antifonare, asa cum a fost in cazul Colectiv. Foarte ciudat, in aceste dosare apare acelasi procuror Mihai Eduard Ilie, de la PICCJ, delegat special pentru aceste anchete, ceea ce ridica suspiciuni legitime privind influentarea cercetarilor intr-o anumita directie.

Iata care sunt scopul si obiectul protocolului incheiat intre SRI Hunedoara si INSEMEX:

"Scopul protocolului

Protocolul se incheie in scopul asigurarii cadrului de colaborare intre cele doua parti, in vederea desfasurarii de programe si cadrului de colaborare intre cele doua parti, in vederea desfasurarii de programe si actiuni comune care sa contribuie la eficientizarea si imbunatatirea activitatilor desfasurate de fiecare parte prin schimbul de informatii si solicitarea de sprijin reciproc.

Obiectul protocolului

-realizarea schimbului de date si de materiale documentare referitoare la modalitatile, metodele si forme de lucru utilizate in interventia pirotehnica;

-la solicitare, INSEMEX permite accesul efectivelor specializate apartinand Directiei Judeteana de Inforamtii Hunedoara in poligonul propriu, in vederea desfasurarii unor activitati specifice de pregatire;

-organizarea si derularea in comun de exercitii demonstrativ-aplicative pe profil priotehnic, care implica la nivel de scenariu, exercitarea competentelor ambelor Parti;

-semnaleaza, in scopul participarii specialistilor desemnati, organizarea de expozitii si prezentari de munitii, explozivi sau alte echipamente materiale specifice de protectie si interventie pirotehnica;

-furnizarea reciproca de date, expertiza, concluzii de la seminarii, grupuri de lucru, conferinte, pe care le detin in urma participarii acestora ca reprezentati in structuri comunitare/internationale, conexe problematicii interventiei pirotehnice;

-schimbul de experienta in domeniul materiilor explozive si pirotehnice."


Comentarii

# LoL. Primul protocol cu apostrof. date 28 August 2018 14:52 -8

La semnatura asa zisului lt.-col. Borhină este un pentru acolo. Savuros. De lene a trimis adjuncta. Oricum se stie ca e valabil protocolul caci e legal. LoL. E prosti, da' multi.

# serjeniu date 28 August 2018 15:05 +16

:-x :-x :-x cat de adanca este vizuina iepurelui?...nebanuit de adanca. acum inteleg cu adevarat de ce nu a mai avansat romania dupa '89. securitatea este omniprezent precum un cancer generalizat. :-x :-x :-x

# basicuta date 28 August 2018 15:48 +4

adica dictatorul e SRI ! iar ne-a pacalit Base ca el le facea pi tate !

# De ce ii platim pe cei de la SRI ? Vreau detalii nu vrajeala date 28 August 2018 15:48 +3

Exact si detaliat cum s-a cheltuit ultimul buget pana la ultimul leu. Cum adica sa platim niste paraziti cu 3mrld. , ca sa faca ce ? Sa lucreze contra po******tiei care-i plateste ? PS. De terorei ne apara cred SIE caci aia , in general vin din exterior, sau nu ? Pai s epare ca nu , deoarece SIE are bugetul d e10 ori mai mic , cam 300mil . Cum dracu` ? Deci noi suntem dusmanii cu care se lupta SRI ? Hm ... :eek:

# Ultimul Charlot date 28 August 2018 16:35 +1

Vrem desecretizarea TUTUROR protocoalor dintre UNBR ul lui Florea si instituțiile statului. Sa vedem cum mafia din avocatura fară acte au confiscat profesia. Aici sunt amestecate servicii, magistrarura si politicieni la un loc

# Baran Gheorghe date 28 August 2018 20:36 +5

Stimabililor! V-am spus si va mai spun. Noaptea cutitelor lungi in Germania nazista s-a bazat pe emotie. V-am spus si va mai spun: Klaus Werner Iohannis( ma straduiesc sa- i scriu numele corect, nu -mi place sa fac copy paste) ,pe data de 23 August 2018 a avut un discurs in care a condamnat comunismul si fascismul dar nu  a zis nici "pîs" despre nazism. Europenii ne critica pentru ca  ajndarmeria a impiedicat o lovitura de stat , iar frau Merkel se mira de ceea ce se intimpla in Germania in aceleasi conditii. Daca e la noi ceva ce nu le convine , e rau  , daca e la ei e de mirare . Fratilor , in ce lume traim? Am voie sa spun ca fortosii se incordeaza , iar "ordinea" mondiala nu mai exista decit cu un " Mihai Vitezul" , "Tudor Vladimirescu","Avram Iancu" ,  "Inacu de Hunedoara", si cu vroia dumneavoastra .... "Brancovenu si aisaifii". Lista neexhaustiva.

# ^^ date 28 August 2018 23:13 +3

Bai astia cred ca au facut protocoale si cu mamele noastre cand ne-au nascut. Jur.

# golan date 29 August 2018 02:32 0

Am vazut cum la ''Bamboo'',era o filmare,in care aparea inceputul incendiului,iar cativa angajati au actionat imediat cu extinctoare,fiind preveniti de la ''Colectiv''ca pot fi supusi incendierii intentionate.Cum ''expertii''de la sri au la dispozitie poligoane a le astora cu Explozivitatea,nu e de mirare ca n'au reusit localizarea in fasa a incendiului.Norocul lor a fost precautia de care au dat dovada,pregatin din timp evacuarea urgenta a oamenilor,iar esecul incendierii i'a oprit pe ''experti''sa mai continuie.Ma miram de ce nu s'a ajuns la nicio concluzie la incendierile anchetate cica,d'a se vede treaba,ca e aranjata in ''campul tactic'' al just.independente.

# Adrian date 29 August 2018 10:02 +1

Protocolul in sine nu a aparut de aiurea si are la baza procedeele de evitare a acuzatiilor oficiale din operatiuni sensibile din Securitate in care evitarea acuzatiilor se planifica de dinainte , din momentul planificarii unei operatiuni- exemplu: comandourile Securitatii in Yugoslavia .Procedeele astea sunt si au fost preluate in anii 50 din spionajul sovietic in care toate operatiunile spionajului sovietic erau analizate si pentru care aveam pana si operatiuni in Yugoslavia de observare a modului lor de actiune asa cum a fost o operatiune a Securitatii in Israel prin 1962 prin care s-a reorganizat toate procedeele de filaj ale Securitatii- operatiune pusa la punct cu etnici evrei din Securitate . Colectivul in sine a fost o operatiune SRI prin care evitarea acuzatiilor s-a planificat de dinainte incat incendiul in sine ramane discutabil ,, si oricine face o acuzatie se face de ras cu propiile sale acuzatii si arata ca un om nebun" , adica ca unul cu teoria conspiratiei.

# obiectiv date 29 August 2018 10:13 +3

am aflat, in sfarsit, raspunsul la intrebarea pe care ne-am puso cu totii: ce a vrut iohannis sa spuna cu" a fost nevoie sa moara oameni ca ponta sa-si dea demisia"! criminal!!!!!!!!

# Sarcastic Toma date 30 August 2018 06:23 +1

...interesantă este "traiectoria" protocolului, "pleacă trimis" de la Deva pe 20.05.2014 cu numărul de "ieşire de la intrare" 2900726 (douămilioanenouăsutedemişaptesutedouăzecişişase) ...asta în luna Mai, citez din memorie un "personaj" în viață: "...doamne Dumnezeule" ...3 milioane de documente ("...ce este un document?") ieşite de la o județeană SRI în 5 luni !?! ...şi ajunge să fie semnat de oamenii muncii de la INSEMEX pe data de 26.05.2014 data ieşiri ...or fi "cugetat adânc" 5 zile să'l semneze au ba ...o zi a durat "corespondența" practic câteva ore pe aceiaş distanță, 100km, la orele 14,16 iesea un "plic" şi la 15,54 semnam de primire ..."documentul" a fot trimis probabil de "sus" către Dani care la trimis INSEMEX cu un "negociator" care la şi semnat în numele lui ...fiind totuşi exemplarul 1, pare a "proveni" de la SRI el fiind inițiatorul, INSEMEX punând antentul şi "sigla" aniversară de 65 de ani de activitate ...era să uit semnăturile ...can you tell what’s wrong with this Picture?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva