15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SRI ASCUNDE PROTOCOALELE – Serviciul Roman de Informatii a raspuns peste umar, refuzand sa confirme existenta protocoalelor cu Administratia Nationala a Penitenciarelor, desi ANP le-a recunoscut: „Documentele declasificate incadrate la informatii de interes public se regasesc pe site, daca nu contin date cu caracter cel putin nepublic sau confidential. Nu toate informatiile care au fost supuse unui proces de declasificare au devenit publice”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

6 December 2018 15:04
Vizualizari: 7799

In caz ca nu stiti cum sa raspundeti in doi peri la o intrebare a presei, puteti gasi in SRI un excelent dascal. Serviciul Roman de Informatii – condus de Eduard Hellvig (foto stanga), cel atat de laudat pentru „reformismul” sau – nu a catadicsit a vorbi cu subiect si predicat despre protocoalele pe care le are cu Administratia Nationala a Penitenciarelor. Asta in ciuda faptului ca ANP a recunoscut deja ca a incheiat 5 astfel de intelegeri cu SRI, dintre care 3 secrete (click aici pentru a citi).


Pe 26 octombrie 2018, simultan cu adresa catre ANP, Lumea Justitiei a trimis catre SRI o solicitare in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, intreband daca Serviciul a incheiat vreodata un protocol de cooperare cu Administratia Nationala a Penitenciarelor. Daca da, le-am cerut celor de la SRI sa ne puna la dispozitie o copie ori cel putin sa ne comunice data incheierii protocolului / protocoalelor, precum si numele semnatarilor acestuia / acestora.

In schimb, in raspunsul sosit marti, 4 decembrie 2018 (deci cu depasirea celor 30 de zile calendaristice prevazute de lege), SRI a evitat un raspuns frontal, trimitandu-ne catre site-ul institutiei si precizand ca „nu toate informatiile care au fost supuse unui proces de declasificare au devenit, implicit, date de ordin public”.

In continuare, SRI a avut grija sa puna aceeasi placa a respectarii legii – de data aceasta, vorbind despre protocoale. Ar fi insa interesant de vazut ce lege a respectat SRI atunci cand a semnat protocoale: si cu ANP, si cu PICCJ, si cu Inalta Curte etc. etc.

Iata raspunsul Serviciului Roman de Informatii:

Documentele declasificate incadrate la informatii de interes public, potrivit Legii 544/2004, se regasesc pe site-ul institutiei, www.sri.ro, daca nu contin date cu caracter cel putin nepublic sau confidential. Totodata va comunicam ca nu toate informatiile care au fost supuse unui proces de declasificare au devenit, implicit, date de ordin public.

De asemenea precizam ca in ceea ce priveste procedurile de declasificare la care au fost sau sunt supuse unele dintre documentele de cooperare ale Serviciului Roman de Informatii cu entitati publice, asemenea activitati se realizeaza numai cu respectarea conditiilor statuate de art. 20 si 21 din Standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare. O astfel de procedura este demarata la nivelul/cu acordul tuturor emitentilor acestora (avandu-se in vedere efectuarea de analize individuale, la nivelul fiecarui semnatar, in ceea ce priveste eventuale prejudicii ce s-ar produce, in cazul desecretizarii, atat asupra securitatii nationale, cat si a intereselor persoanelor de drept public detinatoare), Serviciul Roman de Informatii neputand initia unilateral astfel de demersuri”.

In incheiere, subliniem ca existenta in continuare a protocoalelor SRI-ANP este cu atat mai aberanta, cu cat pe 24 august 2018 (dupa ce Darius Valcov dezvaluise Protocolul SRI-PICCJ din 2016), Eduard Hellvig a declarat in direct si la ora de varf urmatoarele: „In februarie anul trecut, am denuntat oficial toate acele protocoale controversate, oprind o practica existenta in trecut. (...) In februarie 2017, am demarat un proces de denuntare a protocoalelor cu parchetele si institutiile din justitie. Nu mai exista in vigoare niciun protocol care sa aiba legatura cu infaptuirea justitiei in Romania”.

ANP a fost ceva mai deschisa

Amintim ca, spre deosebire de Serviciul Roman de Informatii, Administratia Nationala a Penitenciarelor a precizat ca are cinci protocoale cu SRI. Trei dintre ele sunt clasificate, iar ANP nu a oferit niciun detaliu despre ele. In schimb, celelalte doua - nesecrete - au fost incheiate in 2010, respectiv 2014; cu alte cuvinte, in plin regim Florian Coldea (foto dreapta) - George Maior (click aici pentru a citi). Nu incheiem inainte sa ne intrebam: cum ar fi daca vreunul dintre protocoalele secrete a fost incheiat pe vremea lui Hellvig?

Comentarii

# DODI date 6 December 2018 15:10 +10

Alogenul HELLvig (dracul gol într-o traducere... liberă și aproximativă!!!!) începe să-și arate adevărata față. Eu cred că dezvăluirea inițială a hellvigului a fost făcută din greșală, generând o avalanșă pe care nu mai știe cum să o gestioneze. Asta cu atât mai mult cu cât cel care a pierdut cel mai mult din afacere a fost ciolanis, marioneta SRI, plantată print-un furtișag grosier la conducerea țării și care pentru interesul propriu sacrifică toate interesele țării.

# Stefan date 6 December 2018 15:42 +1

SRI/SIE/SPP/DIPI/xxx/yyy/zzz . . . Aceste institutii conduc discret, din umbra, Romania. Cei din spatele acestor institutii manipuleaza cu conduc tara, prin diversi insi pe care I-au impuns in fata, in schimbul unor fovoruri, functii, beneficii. Institutiile cu cativitati ce au caracter secret, sau mai degraba occult, isi fac treburile pe unde au nevoie... Justitie, politica, business, oriunde sunt bani sau putere.

# Stefan date 6 December 2018 15:45 +6

Mare parte din conducatorii acestor institutii care ar trebui sa apere interesele tarii si ale catatenilor ei, sunt complici la tot felul de jafuri din bunurile tarii. Acesti sefi de institutii care ar trebui sa ne apere interesele nationale, fac exact contrarul: sunt partasi, complieci, sustin si promoveaza MARE JAF NATIONAL! Multi din ei pot fi acuzati si judecati pentru INALTA TRADARE ! In frunte cu cea mai mare parte a oamenilor de Stat din fruntea tarii !

# Stefan date 6 December 2018 15:51 +1

Asta se intampla in Romania: serviciile secrete in loc de apere Romania de jaful care se petrece, ei sunt complici fie prin actiunile pe care le intreprind in cardasie cu alti hoti, fie prin inactiunea de care dau dovada in momentele cand ar trebui sa-si faca treaba pentru care sunt platiti atata de bine si sa previna furturi organizat din bunurile proprietatea Statului. Ce au facut serviciile in cazul MICROSOFT? Ce au facut serviciile in cazul celorlate exemple de jafuri la drumul mare ale unor ''oameni de afaceri'' ?

# Stefan date 6 December 2018 15:53 +1

Una din problemele grave ale Romaniei este lipsa patriotismului de care dau dovada tocmai institutiile de baza ale Statului Roman... Politie, Justitie, Servicii, Parlament, Guvern, Presedentie, . . .

# roman sadea date 6 December 2018 16:35 0

Schimbati, draga majoritate parlamentara, toata conducerea SRI. Faceti ordine acolo. Si cu paduchele in pijama si cu pijamaua, in continuare, pe tine. Lasa-l sa topaie, ca de-aia e paduche.

# Lilisor date 6 December 2018 17:59 +3

Faptul ca CSAT s-a erijat în for legislativ nu este o încălcare a Constituției? Cine răspunde pentru acest lucru ? Cine răspunde pentru sutele de mandate desiguranta națională date de unii judecători si pentru vieți si familii distruse ? Întreb si eu retoric...ca raspuns sigur nu voi primi...

# Lilica date 6 December 2018 18:02 0

????????

# un mizantrop date 6 December 2018 19:49 +3

O cercetare mai serioasa ar arata ca nu e adevarat, penitenciarele n-au protocol cu SRI, ceea ce ziceti voi ca e protocol e, in fond, un "document administrativ" (doua, bine, sase, sapte...) care reglementeaza bunele practici de subordonare totala a puscariilor si personalului lor SRI-ului...Daca nu credeti, urmariti cariera sefilor, usurinta cu care personalul SRI aterizeaza in posturi la ANP si invers si daca nici asta nu v-a convins, analizati cazurile "scoala" Mustata, Crivat, gen, unde SRI-ul si-a extins campul tactic pana la anihilarea fizica a "deviationistului", condamnarea nemaifiind de ajuns, pentru ca niciun gardian tortionar nu e complet, daca nu e supervizat de un securist (sau dublat, ca la astia se intalneste des personalitatea multipla)...

# ?????? date 6 December 2018 23:12 0

@ Deci, și cum comentați despre faptul că informațiile secret nu sunt de interes public ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva