18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SRI IL TINE IN BRATE PE DUMBRAVA – Serviciul Roman de Informatii a luat masuri “drastice” impotriva generalului Dumitru Dumbrava, dupa ce acesta a relatat cum colabora cu judecatorii si procurorii din “campul tactic”. In loc sa deschida o ancheta interna, SRI a decis ca Secretariatul General condus de Dumbrava sa nu mai aiba acces la corespondenta cu parlamentarii din Comisia de control a activitatii SRI

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

28 November 2017 12:41
Vizualizari: 8527

Serviciul Roman de Informatii il tine in brate pe generalul Dumitru Dumbrava, in ciuda faptului ca acesta a recunoscut la audierile care au avut loc la Comisia parlamentara de control a SRI implicarea Serviciului in actul de Justitie, motiv pentru care s-a cerut demiterea acestuia.


Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI care s-a intrunit marti, 28 noiembrie 2017, a luat o masura “drastica”: corespondenta dintre Comisia parlamentara si SRI nu se va mai purta prin intermediul Secretariatului General, condus de generalul Dumitru Dumbrava, ci doar prin Cabinetul directorului. Asa a inteles sa reactioneze institutia condusa de Eduard Hellvig (foto centru) in urma declaratiilor de o mare gravitate facute de generalul Dumitru Dumbrava in fata Comisiei parlamentare pentru control a SRI. Practic, SRI nu are nicio problema cu faptul ca Dumbrava a recunoscut ca se intalnea cu judecatorii de drepturi si libertati sau ca procurorii obisnuiau sa ceara opinii juridice de la SRI. De asemenea, SRI nu are nicio problema cu faptul ca generalul Dumitru Dumbrava a recunoscut ca se dadeau mandate de interceptare fara sa fie indentificate infractiuni, ci doar informari, iar aceasta activitate se facea in baza unor hotarari CSAT, ca mandatele de interceptare nu vizau doar activitati de terorism, spionaj sau subminarea economiei nationale, ci si fapte de coruptie, ca au fost ascultati inclusiv jurnalisti sub pretextul libertatii presei, dar si judecatori.

Iata comunicatul SRI din 28 noiembrie 2017:

Serviciul Roman de Informatii a luat act de declaratia facuta in mass-media de catre presedintele Comisiei Parlamentare de Control asupra activitatii SRI, domnul senator Claudiu Manda, privind posibila solicitare de demisie a unui ofiter cu atributii administrative din cadrul SRI.

Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI solicita tuturor membrilor Comisiei sa nu implice Serviciul in niciun fel de joc politic, manifestandu-si totodata determinarea de a continua cooperarea corecta si de buna credinta in conformitate cu cadrul normativ care reglementeaza relationarea interinstitutionala. Pentru a elimina suspiciunile mentionate de presedintele Comisiei, domnul Claudiu Manda, in ceea ce priveste corespondenta intre SRI si Comisie, Biroul Executiv a hotarat, in sedinta de azi, 28 noiembrie 2017, ca dialogul interinstitutional sa nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului. SRI ramane consecvent respectarii principiilor democratice si a statului de drept si determinat sa apere securitatea cetatenilor in conditii de deplina legalitate si neutralitate”.

Iata ce declara deputatul Claudiu Manda, presedintele Comisiei de control a activitatii SRI, dupa audierea generalul SRI Dumitru Dumbrava:

A fost intrebat daca au existat echipe mixte si raspunsul retinut a fost ca da, dar nu in sensul ca SRI se ocupa de instrumentare, ci pentru suport tehnic, logistic si uneori juridic. Spunea domnia sa ca existau momente in care procurorul solicita un punct de vedere juridic al ofiterilor SRI, despre care inca nu stim daca se incadreaza cu totul in legislatie”.

A spus ca doar cand i s-a solicitat punctul de vedere juridic a exprimat o opinie, dar ca procurorul este cel care decide, nu judecatorul. A spus ca a interactionat cu procurori, judecatori din zona de drepturi si libertati, mai ales acolo unde SRI avea aceasta atributie de eliberare a mandatelor pe siguranta nationala”.

A fost abordat subiectul campului tactic. Domnul general Dumbrava nu neaga articolul din presa, spune doar ca, in opinia sa, atunci cand vorbea despre campul tacic, nu vorbea despre influentarea justitiei, ci mai degraba de faptul ca inculpatii ar putea sa influenteze actul de justitie si ca in acest sens era un atribut si o implicare a SRI. A dat exemple de experti si judecatori care ar fi decis diferit de ce era in dosarul probatoriu sau experti care faceau expertize si stabileau prejudiciu zero”.

A fost intrebat daca e adevarat ca a fost vazut la Curtea de Apel Bucuresti, la ICCJ, la Tribunalul Militar, la Parchetul Militar, la unitatile de parchet. Raspunsul a fost 'da', a participat, dar niciodata, asa spune domnul Dumbrava, nu a incercat sa influenteze vreo decizie a judecatorului sau a procurorului in vreun caz”.

Ne spunea ca atunci cand solicita mandat, nu era nevoie sa fie identificate infractiuni, ci doar daca erau identificate riscuri sau amenintari la adresa securitatii nationale spunand ca pentru SRI este obligatorie respectarea deciziior CSAT”.

A spus ca se cunosc, ca au colaborat, ca Lancrajan a colaborat bine cu SRI, ca au fost si momente in care au avut si dispute. Au fost momente in care Lancrajan viza o serie de persoane din SRI si a incercat sa explice si au fost tensiuni la momentul respectiv, spunand ca este in competenta Parchetului Militar sa urmareasca daca s-au savarsit infractiuni”.

Opinia domnului Dumbrava a fost ca s-a intalnit de destul de multe ori cu doamna Kovesi, mai ales in perioada in care era procuror general, nu procuror sef DNA, ca discutau mai degraba despre mandatele de securitate nationala si ca nu a avut niciodata vreo discutie despre dosare in sensul spus de domnul general Iliescu, cum ca ar fi stabilit cine sa fie din cadrul SRI care sa lucreze in acel dosar, cine din cadrul DNA si eventual cine sa fie dintre judecatorii la care sa ajunga dosarul”.

Sursa Foto: Agerpres


Comentarii

# Vladimârrr...!!! date 28 November 2017 14:19 +10

MARII NAIVI ai neamului, incepusera sa-si manifeste satisfactia ca acest SRI, o institutie de "capul" ei, a inceput sa dea semne sub "noua" conducere a guvidelui Elvig, de democratica redresare, cand ea continuă pe aceeasi linie si cu aceleasi metode sa sfideze cu neobrazare nu numai cele mai elemntare reguli de democratie ci si cel mai elementar bun simt, gardată si de institutia condusa de bipeda Codrută a Codrului Penal, acompaniata de subordonatul ei sef (sanchi), saracan precum cu duhul, cat si cu dantura, numitul Taica Lazar,  acoperiti cu tembelă blandete de un CSM terorizat de scheletii din osuarul macovist SIPA, toate sub bagheta dirijorala a cotrocenianului capelmaistru Salam de Sibiu, un ordinar hot de case, instrainator de averi nationale, vanzator de tara si slugoi ai rauvoitorilor nostri.

# Surgent date 28 November 2017 14:53 +6

sunteti naivi daca ati crezut ca Helvigu e mai curat ca lacrima si o sa puna osu' la treaba... treaba lui e sa ascunda cat mai bine epoletii americani statatori pe plaiurile mioritice.... 8)

# Vasi date 28 November 2017 17:02 +5

Asta-i justitia aparata si dorita de americani, ca anchetele si sentintele sa fie date de catre securisti prin intermediul procurorilor si judecatorilor, asta-i statul de drept cerut de USA. Luluta se ascunde sub masa, de ce nu ancheteaza acest abuz in serviciu? E din cauza ca au acelasi stapan de peste ocean?

# Sandu date 29 November 2017 20:30 +17

V-am spus : prima chestie urgenta e legea raspunderii magistratiilor dar apoi ....e reducerea la jumate a personalului si diminuarea bugetului SRI in consecinta cu o detaliata verificare a cheltuielilor. Atata timp cat noi platim salarile lor vreau sa le cunoastem si sa vedem daca se justifica , nu de alta dar nu prea se inghesuie teroreii in Carpati. Sluganis , nu zic bine ?

# carcotasa date 2 December 2017 21:20 0

Bravoooooo, Vladimir.....Ce alte cuvinte servesc ca sa definim situatia ???? Doamne, ce popor , ce obiceiuri , ce tradatori..... Multumesc Dragului D-zeu ca am plecat acum 26 de ani din tara.... dar o iubesc inca si ma intereseaza ce se intampla caolo pentru ca am un fiu si doua surori si neamuri..... Ma tem de Romania . Scrieti-o cu litera mare. Ce oameni, are poporul asta, ce mizerii umane , care se gandesc NUMAI LA BANI. Doamne- , D-zeule, ce e de facut ?????? Italieniii vor cel putin 8 ani de DICTATURA, ca sa se puna lucrurile din societatea lor la punct.

# carcotadsa date 2 December 2017 21:30 0

dar asta este ERA IGNORANTILOR la PUTERE¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ Vai de noi ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ da, doamne, sa vina Apocalipsa. pentru ca nu vad altfel de scapare.....Sunt negativa caci nu vad iesiri din situatie....

# Corneliu Costache date 31 January 2019 16:40 0

Stimați cititori, eu cred ca între timp jegul legislativ a cuprins România, iar foștii și actualii securiști vor continua sa profite de actualele prevederi ale legii militare, deși aceștia nu sunt militari în adevăratul sens al cuvântului. Consider ca este necesara o legislație noua, conforma cu cerințele societății actuale și nu niște prevederi învechite și neactualizate cum ar fi cele din legea 80, care privește statutul cadrelor militare din România. În ce privește respectarea dreptului la pensie sa fie făcute precizări clare, prin care foștii militari sa fie pensionați la aceeași vârstă cu cei civili, din moment ce nu mai se are în vedere la pensionarea civililor, respectarea indexarii pensiilor în raport de numărul de ani lucrați în grupa 2 de munca. Cu stima și evidenta compasiune pentru civili, al dvs. Corneliu C., fost militar, actual civil român.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva