5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SRI PRETINDE CA NU INCALCA DREPTURILE OMULUI – Serviciul Roman de Informatii explica necesitatea implementarii Legii Big Brother III privind securitatea cibernetica: "Este indispensabila... Legea, asa cum a fost adoptata de Parlament, nu permite accesul la date care tin de viata privata, fara autorizarea prealabila a unui judecator... Temerile, speculatiile si acuzatiile manifestate sunt lipsite de orice fundament real". SRI dezvaluie cum se face supravegherea tehnica (Foto)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 January 2015 14:45
Vizualizari: 7078

Controversata Lege Big Brother III privind securitatea cibernetica starneste in continuare reactii dure din partea societatii civile, care reclama ca o data cu aplicarea prevederilor din actul normativ le vor fi incalcate drepturi fundamentale, precum dreptul la viata privata sau dreptul secretul corespondentei. In contextul valvei create in jurul Legii "Big Brother III", Serviciul Roman de Informatii condus de George Maior (foto 1) a simtit nevoia unor clarificari, motiv pentru care, in data de 16 ianuarie 2015, pe site-ul institutiei a fost publicat un comunicat menit sa clarifice activitatea pe care urmeaza SRI sa o desfasoara in scopul aplicarii prevederilor legii securitatii cibernetice. Din punctul de vedere al reprezentantilor SRI, legea securitatii cibernetice este indispensabila "obiectivului de a operationaliza Sistemul National de Securitate Cibernetica si de a facilita adoptarea unui complex de masuri corelate cu dinamica accelerata a agresiunilor de aceasta natura".

Una dintre criticile aduse acestei legi a fost cea a lipsei autorizarii prealabile emise de autoritate judecatoreasca in cazul supravegherii cibernetice in scopul prevenirii atacurilor teroriste. Judecatorii, procurorii sau avocatii au fost cei care au reclamat acest aspect. Membrii CSM au cerut chiar ca proiectul de lege sa nu fie promulgat de Presedintele Klaus Iohannis in forma actuala si au solicitat consultari pe marginea acestei Legi.


In privinta acestui aspect, SRI sustine insa ca legea, asa cum a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, nu permite institutiilor statului accesul la date care tin de viata privata a persoanelor, fara autorizarea prealabila a unui judecator. Din acest motiv, SRI apreciaza ca "temerile, speculatiile si acuzatiile manifestate in spatiul public sunt lipsite de orice fundament real".

De altfel, SRI explica intr-o schema (foto 2) modul in care se va efecuta supravegherea tehnica.

Prezentam in continuare comunicatul Serviciului Roman de Informatii dat publicitatii in data de 16 ianuarie 2015:

"Cu privire la dezbaterea publica pe marginea prevederilor legii securitatii cibernetice, SRI face urmatoarele precizari:

In concordanta cu angajamentele asumate de Romania la nivel NATO si UE, SRI, in calitate de autoritate nationala in domeniul cyberintelligence (2008), considera ca asigurarea securitatii cibernetice trebuie sa constituie o preocupare majora a tuturor actorilor implicati, atat la nivel institutional, unde se concentreaza responsabilitatea elaborarii si aplicarii unor politici coerente de securitate in domeniu, cat si la nivelul entitatilor private interesate de protejarea propriei securitati.

Pana in prezent, in conditiile unui cadru legislativ deficitar in domeniu cyber, SRI, alaturi de alte institutii responsabile in domeniu, a realizat achizitii semnificative de resurse umane si materiale, a dezvoltat o serie de proceduri, in acord cu ritmul evolutiei tehnologice si al noilor amenintari asociate acesteia, a consolidat permanent capabilitati informative si operationale care sa permita indeplinirea cu eficienta a misiunii sale la standarde internationale de referinta.
Experienta acumulata si rezultatele obtinute au condus la validarea institutiei noastre ca pilon important in arhitectura de securitate colectiva, prin desemnarea SRI, la summitul NATO, desfasurat in tara Galilor in 2014, drept autoritatea publica a statului roman responsabila cu gestionarea si implementarea proiectului Fondului NATO de sprijin (Trust Fund) pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice.

In contextul actual al cresterii fara precedent a riscurilor si amenintarilor cibernetice, consideram ca legea securitatii cibernetice este indispensabila obiectivului de a operationaliza Sistemul National de Securitate Cibernetica si de a facilita adoptarea unui complex de masuri corelate cu dinamica accelerata a agresiunilor de aceasta natura.

Referitor la unele critici aduse la adresa legii securitatii cibernetice, SRI isi reafirma preocuparea constanta pentru deplina respectare a cadrului normativ referitor la protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si actioneaza permanent pentru protejarea acestora.

In acest sens, reiteram faptul ca legea, asa cum a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, nu permite institutiilor statului accesul la date care tin de viata privata a persoanelor, fara autorizarea prealabila a unui judecator. Din aceasta perspectiva, consideram ca temerile, speculatiile si acuzatiile manifestate in spatiul public sunt lipsite de orice fundament real.

Astfel, potrivit art.17 al acestei legi, doar detinatorii de infrastructuri cibernetice (nu persoane fizice detinatoare de echipamente IT&C - computere, tablete, smartphone etc.) au responsabilitatea de a pune la dispozitia autoritatilor competente (la solicitare motivata) exclusiv date tehnice, cum ar fi indicatorii ce descriu activitatile desfasurate la nivelul sistemelor de operare (log-uri), cu privire la amenintarea (atac cibernetic, incident de securitate etc.) care face obiectul solicitarii.

Ulterior, daca din evaluarea datelor tehnice obtinute preliminar, care restrang campul de investigatie, rezulta necesitatea extinderii cercetarii asupra unor echipamente implicate in agresiunea cibernetica si care pot fi asociate in mod absolut concret unor persoane determinate, accesul la aceste echipamente se va realiza numai in baza unei autorizari eliberate de judecator (conform prezentarii grafice alaturate, care prezinta schematic modul de parcurgere a etapelor investigative).

Asadar, subliniem in mod responsabil ca accesul autoritatilor competente la un anume echipament IT (computer, tableta, smartphone etc.), respectiv la datele cu caracter privat stocate pe acestea, care presupune restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale, se poate realiza exclusiv in baza unei autorizatii eliberate de judecator.

In acelasi context, in raport cu criticile legate de absenta din corpul legii a unor garantii suplimentare privind respectarea drepturilor omului, mentionam faptul ca procedura autorizarii accesului autoritatilor competente la date de continut sau cu caracter personal este deja reglementata, atat in codul de procedura penala, cat si in legea securitatii nationale, recent modificate in acord cu cele mai inalte standarde in materie de protectia drepturilor omului, iar preluarea lor repetata in continutul mai multor legi este in contradictie cu norme imperative de tehnica legislativa.

In concluzie, deplin constient de dificultatea legiferarii intr-un domeniu eminamente nou, aflat in plina expansiune si care forteaza constant limitele expertizei juridice clasice, in realizarea misiunii sale in acest domeniu, SRI isi reafirma atasamentul pentru valorile democratiei si pentru respectarea si ocrotirea drepturilor fundamentale ale omului, in acord cu prevederile constitutionale.
SRI isi exprima speranta ca, beneficiind de instrumente legislative adecvate, alaturi de ceilalti parteneri interni (institutii ale statului, operatori privati, societatea civila) si internationali, va putea asigura securitatea spatiului cibernetic, ca parte componenta a securitatii nationale a Romaniei si a aliatilor sai".


 

 

Comentarii

# Stelu date 20 January 2015 17:09 +10

SRI nu doar ca nu ne respecta drepturile ( cazul Barsan sau Patriciu) dar ne prosteste in fata facand Politie Politica prin infiltrarea Parlamentului , Magistraturii si a Televiziunilor-Presei-...etc

# obiectiva date 20 January 2015 19:01 +9

CINE SA II MAI CREADA ??? nici picii de la grupa mica, de la gradi ...SRI sa se duca si sa cerseasca banii de la CIA si MOSSAD, ca este carpa lor......de ce sa imi ia mie banii ca sa ma spioneze, sa ma monitorizeze, sa ma aresteze ??? PE BANII MEI ??? parca era vorba ca iti DEPUI MANDATUL, MAIOR...ai amenzie ??? VREM DEMISIA ! si a ta, si a lui coldea.......il vreau pe ILIE SERBANESCU DIRECTOR SRI..........

# Gogu date 20 January 2015 19:03 -8

Da ! Este necesar a fi prinsi toti ,,smecherii" ! Suntem satui de cartele, etc...cumparate si persoane ,,non persoane" ! 

# obiectiva date 20 January 2015 19:22 +7

MAIOR si COLDEA, DEMISIA ! incalcati decizia CCR.........il vreau pe ILIE SERBANESCU director la SRI ! ce e MAIOR, in afara de politruc ?  :-x

# remember date 20 January 2015 19:54 +8


Citeza pe obiectiva
MAIOR si COLDEA, DEMISIA ! incalcati decizia CCR.........il vreau pe ILIE SERBANESCU director la SRI ! ce e MAIOR, in afara de politruc ?  :-x
Subscriu fara rezerve.. :roll: :roll: In alta ordine de idei, ce nu inteleg securistii este faptul ca noua nu ne este teama de institutia SRI si de legea Big Brother.Intr-o tara democrata cu institutii civilizate, orientate spre protectia contribuabililor, asa cum sunt Belgia, Germania, Olanda,Franta etc, o asemenea lege n-ar starni atatea controverse pentru simplul motiv ca activitatea serviciilor secrete este atat de bine reglementata incat abuzurile reprezinta exceptia de la regula.Nu acelasi lucru putem spune despre oamenii ce compun serviciile noastre.Si daca stau si analizez bine lucrurile, la ce le-ar mai folosi acesta lege??? Angajatii sri-ului sunt permanent deasupra tututror legilor si pot sa incalce la orice ora, orice lege??Sunt si pot!!! (va urma)

# obiectiva date 20 January 2015 20:02 +7

@remember, ei oricum ne asculta, ne inregistreaza, ne fotografiaza ilegal , am inteles, pe surse, ca se lucreaza tare de catre SS la dosarele privind POSTARILE pe FACEBOOK......ASA CA, DACA NU MAI APAR PE AICI, SA STITI CA AM DOSAR GREU LA SRI .........pe unii ii duc la nebuni, pe altii ii duc la bulau !  :P

# remember date 20 January 2015 20:18 +7

Au raspus vreodata sau raspund pentru incalcarile de legi??? Nu. Exista cadru legal si delimitari clare ale activitatii serviciilor?? Nu. Avem experiente pozitive ce ne pot convinge sa acordam incredere serviciilor din Romania??? Siguranta a bagat la puscarie mii de oameni saraci si nevinovati ce luptau pentru drepturile si libertatile lor, etichtandu-i drept comunisti, Securitatea a bagat la puscarie si a executat zeci de mii de oameni ce luptau pentru drepturile si libertatile lor iar SRI-ul, prin cei mai multi dintre oamenii sai este un continuator fidel al cauzei securiste, cu actualizari si imbunatatiri.Actualizarile se refera la faptul ca intre timp mafia securista s-a orientat spre economie iar principalul scop al servicilor este eliminarea concurentei si a celor ce nu respecta regulile jocului, adica, plata "cotizatiei", "pastrarea secretului profesional" si aservirea totala cauzei.(va urma)

# obiectiva date 20 January 2015 19:40 +3

in aspectele ce tin de VIATA PRIVATA ar trebui sa NU fie autorizata NICI MACAR DE JUDECATOR.......viata privata este SFANTA....o sa puneti microfoane si camere in baie, sa vedeti cand avem diaree ??? cand ne epilam, cand facem baie ??? ASTA VA INTERESEAZA PE VOI ????? ia cititi CEDO si Constitutia, ca ati cam uitat de existenta lor, cu baSSescu sef CSAT si TARTOR NATIONAL..... , ca VIATA PRIVATA este SFANTA......

# obiectiva date 20 January 2015 20:16 +3

 vor sa ne filmeze de cate ori ne schimbam tampaxul ??? de cate ori ne indeplinim indatoririle conjugale ? de cate ori spalam copiii ? PAI, NE INREGISTREAZA SI FILMEAZA SI COPIII, NATIUNE SUSPECTA.......NU am vazut nici un protest  IN MASA ! O SA ASCULTE PE tata florea si pe mos gheorghe dand retete culinare si daca i-a iesit bun vinul si tuica ? NUUUU, tot pe JUDECATORI, pe PORCURORI, pe FUNCTIONARII PUBLICI, pe INTELECTUALI , includ aici pe avocati, medici, profesori, ingineri , etc) ca astia sunt PERICULOSI pentru SISTEM......ca au capacitate de gandire si de aparare ! 

# morarescu date 20 January 2015 20:30 +6

Pe baze contractuale, SRI va pune la dispozitia societatilor comerciale interesate, contra cost, date statistice privind orientarea consumatorilor romani....de care produse si servicii sunt interesati..... SRL in toata regula !

# remember date 20 January 2015 21:21 +6


Citeza pe morarescu
Pe baze contractuale, SRI va pune la dispozitia societatilor comerciale interesate, contra cost, date statistice privind orientarea consumatorilor romani....de care produse si servicii sunt interesati..... SRL in toata regula !
(continuare ep.3).Comentariile sunt de prisos.D-nul Moraraescu ne explica clar ca in viitor sunteti invitati sa va aprovizionati numai din sursele sri.Cei ce nu va veti supune veti suporta consecintele.Eliminarea concurentei, eliminarea capitalistilor independenti sunt prioritati imediate,eliminarea presei independente si eliminarea "nealiniatilor" sunt prioritati pentru care transpira cei mai multi din cei 12.000 de angajati ai serviciilor,platiti din taxele si impozitele pe care noi le platim si de care ei sunt scutiti.Si ca un raspuns la intrebarile pe care Obiectiva le pune pe buna dreptate:toate informatiile ce le colecteaza din baie,casa,buda etc vor fi folosite impotriva ta si a noastra, la momentul potrivit. :roll: :roll: :eek: :eek: :P :P :P

# basicuta date 20 January 2015 23:10 +3

Baaa, da ce-mi place dictatura ! sa-mi controleze calculatorul, sa-mi intre oricand in telefon se poa si-n desteptator ! ce mare smecherie ca si pe vremea lu nea Nicu era la fel ! pt cretinii de mai sus care vor sa cumpere si portocale cu buletinul ...

# Alexandru date 21 January 2015 11:25 +1

Pai cum adica o sa ceara "doar" loguri? Pai logurile acelea contin cel putin locatia utilizatorului si IP-urile adica mai pe inteles ce site-uri acceseaza si cu cine comunica, asta fara mandat.

# mulder, (fost) agent mulder date 21 January 2015 22:21 +4

pt toti "fratii mei" de p-aciulea: la ora asta suntem monitorizati de SRI pt ce scriem pe aici, adresele noastre de email fiind puse intr-o baza, normala, de-a serviciului. Motivul? simplu! Suntem pericol la siguranta nationala deoarece lezam imaginea SRI si a tovarasilor din conducere....maior, coldea si ghita (nu vasile!) sebastian! In Romania, cine nu e SRI nu este patriot si, cu putin "noroc" poate fi declarat terorist! Ganditi-va ca mandatele de SN se iau de catre magnificul SRI pe legea terorismului! chiar daca sunt actiuni pe contraspionaj, pe securitate cibernetica, pe apararea constitutiei si chiar pentru securitatea interna a serviiului, aaaaa? :eek: 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva