13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SRI VREA SA NE INDOSARIEZE PE TOTI – ActiveWatch, APADOR-CH, ApTI si CRJ avertizeaza: „SRI primeste fonduri europene intr-un proiect de supraveghere generalizata a cetatenilor, deghizat in eGuvernare... Fara vreo masura de garantare a drepturilor sau de limitare a accesului SRI la datele personale colectate... Prin capitolul 'analiza comportamentala', orice cetatean ar putea avea o fisa 'de buna purtare', inclusiv judecatori, procurori, fise ce pot fi folosite in scopuri nelimitate”

Scris de: A.P. | pdf | print

8 August 2016 14:41
Vizualizari: 11858

Mai ceva ca pe vremea fostei Securitati. Serviciul Roman de Informatii, condus de „liberalul” Eduard Hellvig (foto plan apropiat) si de generalul Florian Coldea (foto), urmareste fisarea tuturor cetatenilor romani intr-o imensa baza de date personale, pe care s-o acceseze dupa bunul plac. In lipsa oricarei garantii a respectarii dreptului fundamental la viata privata si in afara oricarui control. Asta sustin mai multe organizatii non-guvernamentale de anvergura, care avertizeaza ca „SRI primeste fonduri europene intr-un proiect de supraveghere generalizata a cetatenilor, deghizat in eGuvernare”.

Proiectul 'SII Analytics' are un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei, un adevarat sistem informatic Big Brother, fara a avea prevazuta vreo masura de garantare a drepturilor cetatenesti sau de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem”, anunta Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (APADOR-CH), care a semnat alaturi de alte trei ONG-uri o scrisoare deschisa transmisa, luni 8 august 2016, Comisiei Europene, premierului Dacian Ciolos, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Comisiei parlamentare de control asupra SRI si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.


ActiveWatch, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (APADOR-CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI) si Centrul de Resurse Juridice -, sprijinite in acest demers de Militia Spirituala, sustin ca proiectul castigat de Serviciul Roman de Informatii isi propune sa conexeze baze de date de la majoritatea institutiilor publice romanesti pentru a permite cautarea avansata in aceste baze de date a oricaror informatii despre toti cetatenii. Mai mult, potrivit organizatiilor non-guvernamentale, exista riscul ca, prin aceasta manopera, populatia sa fie indosariata in masa: „De exemplu, prin capitolul de 'analiza comportamentala', orice cetatean ar putea avea o fisa 'de buna purtare' (constituita din informatii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecatori, procurori sau antreprenori, fise ce pot fi folosite in scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informatii publice (de ex. Informatiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale”.

Iata anuntul APADOR-CH (inclusiv textul scrisorii):

SRI primeste fonduri europene intr-un proiect de supraveghere generalizata a cetatenilor, deghizat in eGuvernare

APADOR-CH impreuna cu alte trei organizatii neguvernamentale a trimis astazi aceasta scrisoare deschisa mai multor institutii nationale si europene (Comisia Europeana, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT), exprimandu-si ingrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere in masa implementat de Serviciul Roman de Informatii, cu o finantare europeana.

SRI a castigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Cresterea utilizarii sistemelor de e-guvernare) prin care intentioneaza sa achizitioneze software si hardware de 25 de milioane de Euro pentru 'consolidare si asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice'.

Proiectul, numit 'SII Analytics', are un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei – un adevarat sistem informatic Big Brother – fara a avea prevazuta vreo masura de garantare a drepturilor cetatenesti sau de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem, scapare ce incalca serios drepturile fundamentale.

Principalele probleme ale proiectului:

1. Supraveghere generalizata prin combinarea bazelor de date

Proiectul isi propune sa aduca impreuna baze de date de la majoritatea institutiilor publice romanesti si sa permita cautarea avansata in acestea a oricaror informatii despre toti cetatenii. De exemplu, prin capitolul de 'analiza comportamentala', orice cetatean ar putea avea o fisa 'de buna purtare' (constituita din informatii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecatori, procurori sau antreprenori, fise ce pot fi folosite in scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informatii publice (de ex. Informatiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.

2. Lipsa oricaror garantii si potentialul de abuz

Prin agregarea bazelor de date, SRI va avea acces necontrolat la orice informatie despre toti cetatenii, o chestiune nereglementata in acest moment in legislatia romana. Legea de functionare a SRI dateaza din 1991 si ea nu prevede mecanisme eficiente de control prin care sa se garanteze ca riscul abuzurilor de orice fel este redus si ca atunci cand se produc abuzuri ele vor putea fi sanctionate, iar victimele despagubite.

Acest proiect, de exemplu, prevede ca informatiile despre cetateni pot fi accesate de pe un numar urias de terminale (peste 750), deci practic orice persoana din cele peste 1.000 ce vor avea acces la sistem va avea posibilitatea sa il foloseasca si in orice scop personal, fara a putea fi controlate efectiv sau fara ca cetateanul sa stie.

3. Bani europeni pentru incalcarea drepturilor europene

Proiectul a fost depus pe 9.06.2016, la o zi dupa ce apelul pentru fondurile europene structurale (axa 2 – OS 2.3) a fost lansat public, si a fost aprobat foarte repede, in ciuda faptului ca acesta incalca in mod flagrant documentele constitutive ale Uniunii Europene, in speta dreptul la viata privata si la protectia datelor cu caracter personal (Art. 7 si 8) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. In acest moment SRI deruleaza deja o licitatie pentru achizitia echipamentelor necesare si a softurilor.

4. Rolul SRI in eGuvernare & scopul ascuns al proiectului

Conform legii, SRI nu are nicio competenta pe domeniul eGuvernarii sau pe 'dezvoltarea functiei de preventie, detectare si luare de masuri pentru reducerea redundantei platilor in zona publica', asa cum sunt scopurile declarate ale proiectului. Mai mult, anumite parti din proiect (vezi capitolele de 'Recunoastere faciala' sau 'Interceptarea comunicatiilor' din documentul explicativ) ne indica faptul ca proiectul are de fapt si un scop nedeclarat – acela de supraveghere generalizata a intregii populatii. De exemplu, baza de date de recunoastere faciala cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau pasapoarte), la care SRI are acces nelimitat si nesupravegheat, nu are nici o utilitate/ justificare in 'prevenirea fraudei', asa cum pretinde SRI in descrierea proiectului, fiind de fapt o forma de spionare a vietii private a tuturor cetatenilor.

O analiza de interpretare a caietului de sarcini care ne ridica aceste suspiciuni majore o regasiti in acest document explicativ.

Semnatarii acestei scrisori publice, ce a fost adresata atat autoritatilor romane cat si celor europene, solicita de urgenta:

-anularea licitatiei si a proiectului care incalca drepturile fundamentale;

-includerea in conditiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdictiei folosirii acestora pentru incalcarea sau limitarea drepturilor cetatenilor;

-dezbaterea publica a rolului exact al SRI in societatea romaneasca, inclusiv a legislatiei conexe, ca si a garantiilor eficiente pentru stoparea abuzurilor de acest tip si transparentei institutionale pentru orice proiect care depaseste cadrul original de securitate nationala.

Semnatari

ActiveWatch

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – APADOR-CH

Asociatia pentru Tehnologie si Internet – ApTI

Centrul de Resurse Juridice

Demers sustinut si de:

Militia Spirituala

Comentarii

# escu date 8 August 2016 15:11 -8

Auzi tălică, mai multe organizatii non-guvernamentale de anvergura? Dar din ce bani trăiesc astfel de organizații? Cine le finanțează? Vedeți dacă Soros a fost lăsat să se zbenguie prin România? Acum cei finanțați de el trebuie să se achite de sarcinile primite. Nu așa că alții prin preajmă s-au cam prins cu ce se mănâncă ONG-urile și le-au cam tăiat nasul? Rusia mai că ia interzis iar în Ungaria Victor al lor le-a dat peste mână iar pe Soros l-a avertizat să ia mâna de pe Ungaria. Moșul s-a executat, nu a marșat. Dar în România, țara tuturor zbenguitorilor, a multiplicat demersurile, marșând chiar la schimbarea Guvernului Ponta. De, Victor al nostru, mai slab de înger, la o mică mișcare „po******ră” a făcut în izmene și și-a luat tălpășița. Poate ar trebui ca Johannis, ca șef al CSAT, să analizeze puțin aceste demersuri și să impună măsuri drastice, fiind atac la securitatea națională.

# Vladi Mârrr..!!! date 8 August 2016 16:00 +20

Rogu-te Doamne sa-mi dai zile ca sa-l aud si pe "liberalul" Helvig spunanand precum "comunistul" Postelnicu: "AM FOST UN DOBITOC" si sa-mi pot citi ŞI dosarele de la viitor infiintatul Consiliu National de Studiere ale Arhivelor Serviciilor "statului de drept"...!!!

# mulder, agentul mulder date 8 August 2016 16:15 +19

vedeti din poza cum rade codlea? nu rade la vreo gluma! rade la incercarile tuturor entitatilor enumerate de a-i scadea din "capacitati".... iar hellvig zambeste saracu, ca doar stie cine conduce SRI-ul....oricum nu el. El este decor per4fect. Dupa experienta "nefericita" cu Maior, in care a miscat mai greu in front, acum tov ghenral codlea se lafaie si huruzeste nu numai pe banii romanilor! Vrea si o sa si obtina banii europenilor! O sa fie singura entitate (sri) care o sa absoarba fonduri..... 8)

# Camp tactic date 8 August 2016 16:37 +16

SRI se ocupa cu profilarea po******tiei pentru a prelua controlul asupra tarii si pentru a ingrosa fondul de pensii al generalilor. Te abordeaza telefonic, pe strada, in trafic, prin email (de ex OLX) si pe facebook si-ti fac profilul psihologic. Se folosesc interceptarile ilegale ale telefonului si a calculatorului/calculatoarelor/table etc, plus ceva analiza BIG DATA- datasift permite oricum de a monitoriza anumite statusuri.mesaje dupa anumite cuvante cheie- SRI, PSD, Voiculescu si intr-o anumita arie geografica, limba etc, date furnizate ilegal de diferiti infiltrati in banca.... In final ajungem la concluzia fireasca ca-s multi dar prosti!!!

# coco date 9 August 2016 00:47 -5

Pe tine sigur te ”profilează” SRI ca să preia controlul țării! :lol: :lol: :lol: Io zic că mai bine te ferești să mai scrii ceva pe net! :P :P :P

# Camp electric date 9 August 2016 14:59 -3

N-avem noi norocul asta ... ;-)

# Laura date 8 August 2016 19:55 +9

La 20 ianuarie 2009 în România s-a legalizat ascultarea telefoanelor, înregistrarea SMS-urilor și a e-mail-urilor.Legea a fost votata de parlamentul Romaniei.Deci suntem, ascultati de mult,de ani de zile nu pot vorbi la telefon,aud numai ecou,microfonie,haraituri,nici nu pot vorbi..renunt la telefon ,foarte simplu...

# Spilcuit date 8 August 2016 21:37 -14

:lol: yo man,pot vorbi la telefon,n-aud haraituri,ecouri...sigur le auzi in telefon?Daca-i asa, nu marja aiurea -n tramvai,nu TOATE telefoanele sunt ascultate,acolo unde-i necesar,daca te stii cu musca pe caciula ti-e limpede ca si telefonu ti ascultat.Atata fandoseala draq o mai vazut! :o

# Laura date 8 August 2016 20:04 +14

Pentru ce se doreste spionarea tuturor romanilor,pt binele nostru,nu cred ??? Interesele sunt altele,deja se fac teste pt demararea proiectului blue beam la noi,folosesc bazele de date din profilurile de socializare si urmaresc tot ceea ce facem pas cu pas.Nu mai ramane mult pana la instaurarea NOM.

# mitica date 9 August 2016 08:34 +7

Ce nu a reusit securitatea lui Ceausescu, a reusit Coldea lui Basescu si Ciolanis! Si toate spre "bunastarea poporului"! 8) :sad:

# nae girimea date 9 August 2016 11:50 +7

Michteaux ! SRI platit cu banii nostri aduna date si le livreaza intru exploatare Licuriciului , care isi promoveaza interesele . Cum ar veni si batuti si cu banii luati .

# dizidentul date 16 August 2016 15:54 0

Traiască Marea U(RSS)E în frunte ............ Cum zicea un mucalit comunismul n-a murit doar un pic s-a hodinit .Sistemul asta generalizat de control l-ar face invidios și pe Stalin telefoane ,carduri email retele de socializare mai lipaeste o cameră web în locuință,Aud indivizi acefalii care spun că este o.k dacă esti corect Vad că astfel se introduce principiul prezumției de vinovăție .Viitorul artă teribil de rău seprofileaă un nou Gulag .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva