STATI CU OCHII PE SACII CU VOTURI – Manevrele cu buletinele de voturi de la Sectorul 1 se pot repeta oricand la alegerile pentru noul CSM. Scandalos: sacii cu voturile exprimate in primul tur vor fi sigilati timp de o saptamana pana la turul 2, dar Comitetul Electoral al CSM nu a impus nicio masura de siguranta, astfel incat sa nu se umble la buletinele de vot. In regulamentul electoral, nemodificat din 2005, nu exista prevederi despre camere de supraveghere sau paza (Documente)
Daca la alegerile pentru Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 au putut avea loc manevre cu sacii continand buletinele de voturi, in incaperi unde existau camere de supraveghere, atunci ce sa mai vorbim despre un scrutin unde nici macar nu a adus cineva vreodata vorba despre camere video sau paznici?
Ne referim la alegerile pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii, unde timp de o saptamana sacii cu voturi vor sta – chipurile sigilati – in incaperi despre care nimeni nu-si ia angajamentul ca vor fi supravegheate in vreun fel, pentru certitudinea ca acele buletine de vot vor ramane intacte.
Prevederea este continuta in Hotararea nr. 17/2022 adoptata joi, 14 aprilie 2022, de catre Comitetul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii, condus de judecatoarea CSM Simona Marcu (foto 1).
Noroc cu Parchetul Curtii de Apel Bucuresti
Totul a inceput la 8 aprilie 2022, cand Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a adresat mai multe intrebari Consiliului Superior al Magistraturii. Ne intereseaza ultima dintre ele, care suna in felul urmator:
„In interpretarea dispozitiilor art. 10 alin. (3) din Legea nr. 317 /2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 16 alin. (1) din Regulament si retinand calendarul alegerilor stabilit prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 27 /2022, care este procedura de urmat privind organizarea unui eventual tur II pentru desemnarea candidatului de la parchetele de pe langa judecatorii in situatia in care este absolut previzibil ca la una sau mai multe unitati de parchet nu se va putea intruni cvorumul de doua treimi pe fondul absentei motivate de la adunarea generala a unor procurori votanti?”
Redam si textele normative invocate de PCAB:
- art. 10 alin. 3 din Legea 317/2004 privind CSM:
„Sunt desemnati pentru a candida la functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii judecatorii si procurorii care au obtinut majoritate de voturi in adunarile generale prevazute la art. 9 alin. (3) si (4). Hotararile adunarilor generale sunt trimise colegiului de conducere al curtii de apel, respectiv al parchetului de pe langa aceasta, care stabileste rezultatul votului”;
- art. 16 alin. 1 din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii:
„In procedura de desemnare a candidatilor, adunarile generale sunt legal constituite in prezenta a cel putin doua treimi din numarul judecatorilor, respectiv al procurorilor, inregistrati pe listele electorale”.
La randul lui, Comitetul Electoral Permanent al CSM a raspuns ca acolo unde este cazul unor tururi secunde de scrutin, acestea vor fi organizate in data de 5 mai 2022, la o saptamana dupa primele tururi (din 28 aprilie). Iar acum ajungem la ceea ce ne doare: in toata aceasta saptamana dintre 28 aprilie si 5 mai, Comitetul Electoral spune ca urnele vor fi sigilate. Atat. Nu precizeaza nici in ce fel de incaperi vor fi pastrate, nici daca acele incaperi vor fi dotate cu camere video de supraveghere sau cu paza si nici daca la alegeri vor putea participa observatori, cum se intampla in politica, pentru asigurarea corectitudinii procesului electoral.
Precizari precum cele de mai sus lipsesc si din Legea nr. 317/2004 privind CSM, si din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 327/2005 si nemodificat niciodata din 2005 pana astazi), si din Hotararea nr. 27/2022, prin care Plenul CSM a publicat anuntul si calendarul alegerilor din acest an. Ca sa va convingeti singuri, puteti citi toate cele trei acte anexate la finalul articolului.
Repetam: problema este cu atat mai grava, cu cat am vazut ceea ce s-a intamplat in alegerile de la Sectorul 1. Unde – sublinem – existau si observatori electorali, si camere de supraveghere. De aceea, facem apel la Comitetul Electoral Permanent al CSM sa precizeze de urgenta ce masuri de securitate a adoptat pentru incaperile unde vor fi depozitati sacii cu buletine de vot.
Sa fim bine intelesi: nu spunem ca 100% vor avea loc fraude electorale. Insa din moment ce CSM incalca nu doar legile, ci si Constitutia, mentinandu-si presedintele peste mandatul constitutional de care a beneficiat deja, orice ingrijorari privind corectitudinea procesului electoral sunt cat se poate de legitime.
Incheiem, lasandu-va sa cititi precizarile Comitetului Electoral Permanent din Hotararea nr. 17/2022 (vezi facsimil):
„Cu unanimitatea voturilor exprimate, Comitetul Electoral Permanent hotaraste: (...)
Art. 4 - (1) Toate instantele si parchetele de pe langa acestea organizeaza la data de 28.04.2022, ora 10:00, adunarile generale pentru desemnarea candldatilor.
(2) In cazul in care adunarile generale sunt legal constituite la toate instantele sau parchetele de acelasi grad, in aceeasi zi se desfasoara procedurile de votare, de numarare a voturilor si de transmitere a hotararilor catre colegiul de conducere al curtii de apel sau al parchetului de pe langa curtea de apel, in vederea stabilirii rezultatului votului. Procesul de votare pentru al doilea tur de scrutin se desfasoara in aceeasi zi in situatia in care, dupa centralizarea rezultatelor, niciunul dintre candidati nu obtine votul majoritatii celor prezenti in adunarile generale. La cel de-al doilea tur de scrutin se voteaza unul dintre candidatii clasati pe primele doua locuri.
(3) In situatia in care la cel putin o instanta sau un parchet adunarea generala nu este legal constituita, la data de 28.04.2022 se desfasoara procedura de votare doar la acele instante si parchete la care adunarea generala indeplineste condltia de cvorum. Avand in vedere ca nu este posibila stabilirea rezultatului votului pana la data cand se va desfasura procedura de votare si in celelalte adunari generale, se procedeaza la sigilarea urnelor pana la data de 05.05.2022, cand se vor nurnara voturile exprimate in toate adunarile generale. Procesul de votare pentru al doilea tur de scrutin se va desfasura in data de 05.05.2022 in situatia in care, dupa centralizarea rezultatelor, niciunul dintre candidati nu obtine votul majoritatii celor prezenti in adunarile generale. La cel de-al doilea tur de scrutin se voteaza unul dintre candidatii clasati pe primele doua locuri.
(4) Presedlntele comitetului electoral local de la nivelul curtii de apel sau parchetului de pe langa curtea de apel stabileste aceeasi ora de desfasurare a celui de-al doilea tur de scrutin pentru toate instantele sau parchetele de acelasi grad”.
* Cititi aici Hotararea Plenului CSM nr. 327/2005
* Cititi aici Hotararea Plenului CSM nr. 27/2022
* Cititi aici Legea nr. 317/2004
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Corect ! 19 April 2022 23:31 +15
# Gilu 23 April 2022 19:40 0