29 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STATISTICA PE ALTERNATIVELE ARESTULUI PREVENTIV – Politia Romana dezvaluie ca la 1 iulie 2015 peste 6.000 de persoane se aflau sub supraveghere judiciara. Dintre acestea, 602 erau in arest la domiciliu, 5.458 in control judiciar si 37 in control judiciar pe cautiune: "Unele masuri de supraveghere au incetat ca urmare a decesului persoanei care facea obiectul supravegherii"

Scris de: E.D. | pdf | print

14 July 2015 16:06
Vizualizari: 10941

O statisica data publicitatii de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), condusa de chestorul Petre Toba (foto), releva ca, la 1 iulie 2015, in Romania se aflau sub supraveghere 6.097 de persoane, dintre care 602 in arest la domiciliu, 5.458 in control judiciar si 37 in control judiciar pe cautiune. Statistica Politiei Romane arata ca in prima jumatate a anului, la nivel national, au fost dispuse masuri preventive de supraveghere judiciara fata de 5.493 de persoane, dintre acestea cele mai multe privesc masura controlului judiciar (3.958), urmat de arestul la domiciliu (1.520) si de controlul judiciar pe cautiune (15).


In statistica IGPR a fost analizata si evolutia masurilor dispuse asupra persoanelor puse sub supraveghere judiciara, constantandu-se ca au existat cazuri in care nerespectarea obligatiilor impuse de instante persoanelor inculpate sau cercetate au atras preschimbarea masurilor preventive cu masuri mai aspre.

Asa se face ca, in primele sase luni ale anului 2015 masura controlului judiciar a fost preschimbata in arest la domiciliu in 27 de cazuri, iar in arestare preventiva, in 209 cazuri.

Au existat cazuri in care aceeasi masura a controlului judiciar a fost schimbata cu internarea intr-un centrul de detentie, in 4 cazuri, si chiar cu internare in centrul educativ, in alte 8 cazuri.

In ce priveste masura arestului la domiciliu, aceasta a fost preschimbata cu o masura restrictiva de libertate mai aspra, respectiv arestarea preventiva, in 87 de cazuri, dar si in internare in centrul de detentie, in 3 cazuri si in internare in centrul educativ, in alte 2 cazuri.

IGPR precizeaza ca au existat de la inceputul anului 2015 nu mai putin de 67 de cazuri in care masura arestului la domiciliu a incetat ca urmare a condamnarii cu executare, dar si ca urmare a condamnarii cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Statistica IGPR realizata pentru prima jumatate a anului 2015 mai releva un lucru care ne-a atras atentia: au existat 6 persoane care au decedat in perioada in care se aflau sub o masura de supraveghere. Nu se precizeaza insa in statistica masura restrictiva in care se aflau persoane care au decedat, insa nu putem sa nu remarcam ca exista posibilitatea ca printre cele sase persoane sa se afle si oameni care au decedat in timp ce se aflau in arest la domiciliu si in imposibilitatea de a se deplasa.

IGPR precieaza in finalul statisticii ca, tot in prima jumatate a anului, 1.640 de persoane au scapat de masura restrictiva de libertate ca urmare a revocarii acestei masuri, iar altor 2.856 persoane le-a expirat aceasta masura, fara a mai fi prelungita de organul judiciar.

Prezentam in continuare comunicatul Politiei Romane privitor la persoanele puse sub supraveghere judiciara in prezent:

"Politia Romana verifica, periodic, modul in care persoanele puse sub supraveghere judiciara isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta competenta. De la inceputul anului, au fost dispuse masuri preventive cu privire la aproape 5.500 de persoane, fata de care politistii au desfasurat activitati specifice de supraveghere.

In prima jumatate a anului, la nivel national, au fost dispuse masuri preventive de supraveghere judiciara fata de 5.493 de persoane. Masurile preventive care stabilesc supravegherea judiciara presupun obligatii in sarcina persoanelor fata de care au fost dispuse.

Astfel, politistii desfasoara activitati specifice fata de 1.520 de persoane, pe numele carora a fost dispusa masura arestului la domiciliu, fata de 3.958 de persoane pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar si fata de 15 persoane, pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar pe cautiune.

In primele 6 luni, au fost inregistrate preschimbari ale unor masuri preventive de supraveghere dispuse initial, cu alte masuri, ca urmare a incalcarii obligatiilor impuse inculpatilor, comiterii unor noi infractiuni de acestia ori condamnarii in cauzele respective sau in alte dosare.

Incalcarea obligatiilor stabilite de organele judiciare au constat in principal in neprezentarea la organul de politie pentru semnarea graficului de prezenta, contactarea celorlalti inculpati, martori sau parti vatamate, nerespectarea traseului de deplasare stabilit de politie in cazul persoanelor arestate la domiciliu, lipsa nejustificata de la domiciliu sau comiterea unei alte infractiuni.

Astfel, masura controlului judiciar a fost preschimbata in arest la domiciliu, in 27 de cazuri, in arestare preventiva, in 209 cazuri, in internare in centrul de detentie, in 4 cazuri, si in internare in centrul educativ, in alte 8 cazuri.

De asemenea, controlul judiciar a incetat ca urmare a condamnarii cu executare, in 172 de cazuri si ca urmare a cundamnarii cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, in alte 49 de cazuri.

Masura arestului la domiciliu a fost preschimbata in arestare preventiva, in 87 de cazuri, in internare in centrul de detentie, in 3 cazuri si in internare in centrul educativ, in alte 2 cazuri.

Ca urmare a condamnarii cu executare, masura arestului la domiciliu a incetat in 67 de cazuri, iar in alte 20 de cazuri, arestul la domiciliu a incetat ca urmare a condamnarii cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Unele masuri de supraveghere au incetat ca urmare a decesului persoanei care facea obiectul supravegherii, in 6 cazuri sau ca urmare a incetarii procesului penal, in 122 de cazuri.

De asemenea, in 1.640 de cazuri au fost revocate masurile de organele judiciare care le-au dispus, iar, in 2.856 de cazuri, masurile de supraveghere au expirat, nefiind prelungite de organul judiciar care le-a dispus.

La data de 1 iulie 2015, se aflau in supraveghere 6.097 de persoane, dintre care 602 in arest la domiciliu, 5.458 in control judiciar si 37 in control judiciar pe cautiune".

Comentarii

# securistu de serviciu date 14 July 2015 21:52 +5

Articolul asta mi-a starnit nostalgii.In copilarie, ca multi copiii, ii admiram pe politisti si ca multi copii,doream sa devin politist.Am terminat 8 clase si m-am inscris, unde??La scoala de politie dar surpriza:n-am luat examenul pentru faptul ca aveam un aspect primitiv, eram la fel de inalt pe cat eram de lat,eram paros,aveam fruntea ingusta si purtam breton, precum monoama KO,avem ceafa de bugar, aveam degete scurte, improprii numaratului bacnotelor (in zilele de azi mi-am schimbat look-ul:sunt ras in cap si port ochelari de soare pentru ochi si pentru ceafa), motive pentru care mi s-a recomandat sa ma inscriu la scoala de securisti si asa am facut.Astazi ma felicit. Le plang de mila politistilor.Ce-au fost si ce-au ajuns???S-a dus vremea politistilor in fata carora tremurai numai la vederea uniformei.S-a dus vremea cand 2 s'un sfer stia si ce-ai mancat la micul dejun???O buna parte dintre ei lucreaza pentru noi, sunt slugile nostre de rangul trei, sunt "limbile" noastre... :roll: :roll: :roll: 8) 8) 8) 8)

# securistul de serviciu date 14 July 2015 22:53 +5

..(ep.2).Pe cei mai nemernici si cu dosare groase i-am numit sefi la 2 s'un sfert , ei sunt cei ce colecteaza date despre colegii lor, pentru noi, le-am instalat camere si microfoane peste tot si cei ce nu executa ordinele nostre, ajung politisti de proximitate , supraveghetorii infractorilor lasati in libertate sau sobolani de arhiva.Teama bantuie pretutindeni, mai ale dupa protestele anti-bassecuriste indreptatite de la Controceni iar promovarea oricarui politist este direct in mainile noastre.Asa ca va dati seama, nimic nu misca fara aprobarea noastra.O ultima dovada ca noi suntem legea in tara asta, ati avut-o chiar in seara asta pe posturile tv: un politist din Constanta, ce-si ducea nevasta insarcinata la spital, a avut tupeul sa treaca prea aprope cu masina lui, pe langa masina agentului nostru sub acoperire interlopa, motiv pentru care, omul nostru l-a facut groghi.Pe bune si pe buna dreptate:cum indrazneste un politist sa respire in apropierea unui securist.(va urma).

# securistul de serviciu date 14 July 2015 23:46 +2

(ep.3) Se stie, cine se pune cu noi, o ia in bot indifernt de functie (vezi exp.Ponta). Dar si noi am fost baieti de baieti: pe toti cei ce seamana cat de cat cu noi (vezi descrierea de mai sus) le-am echivalat diplomele,studiile, le-am asigurat examelele la "Facultatea de Drepti" de sub Podul Inalt sau Spiru Haret, i-am facut procurori,judecatori,lichidatori etc dar conditia a fost si este "ciocul mic si executi ce-ti zicem noi".Ma umfla rasul cand ii vad pe asa-zisii criminalisti politisti, venind sa descopere criminalul nostru,cu pensula si praful de creta, dupa ce curatitorii nostri si ziaristii au sters toate urmele, ,astazi in sec.XXI, in secolul geneticii,al microscoapelor elecronice si-al electronicii ultra performante!!! :-? .Ii lasam noi sa bajbaie...frumos...elegant..cat de cat ..si cand ne plictisim le indicam un individ ce ne deranjeaza si...cazul s-a rezolvat de 2 ori.!!! :roll: Nu mai vorbesc de marii criminali economici:Bassecu,Vidreanu,Berceacu,Buldogul et.comp.(VA URMA). :roll: . :roll: :roll: :roll: <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> :eek: :eek: :eek: :eek: 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

# securistul de serviciu date 15 July 2015 17:05 +1

(ep.4)Cei mentionati mai sus si multi altii, cei de care nimeni nu se poate atinge, sunt agentii nostri acoperiti.Cum ar putea un politist de la crima organizata sa destructureze o retea de-a noastra???Cu ce logistica sa lupte un politist de la crima organizata, impotriva criminalilor nostri supraorganizati, cand ei nu au pixuri si hartie, iar calculatoarele lor sunt din epoca de piatra.Ce specialisti in deslusirea criminalitatii economice ar sta pe o leafa de 2500 lei si de ce n-ar veni la noi, unde castigurile sunt nelimitate, mai ales pentru specialistii in domeniile unde se invart multi bani???? :roll:Stau si ma intreb: or mai fi astazi tineri ce doresc sa se faca politisiti???Daca da, atunci astia or sunt saraci lipiti pamantului ori sunt saraci cu duhul.Deplang politia ca institutie si ii deplang pe politistii adevarati, ce au mai ramas in sistem.Oricum baieti, daca vreti sa avansati in grade si functii stiti ce aveti de facut.Binomul KoCo va asteapta cu bratele deschise!!!! :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> :eek: :eek: :eek: :eek: 8) 8) 8) 8)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2023 – Adriana Stoicescu pleaca de la tribunal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva