21 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STATUL DESTABILIZEAZA JUSTITIA – AMR si AJADO someaza Guvernul sa respecte drepturile judecatorilor: „Statul nu trebuie sa provoace conflicte, ci sa le previna... CCR a statuat ca stabilitatea financiara a magistratilor e una dintre garantiile independentei justitiei... Orice decizie prin care se perpetueaza nerespectarea legii sau se promoveaza un mesaj public dezavuator la adresa sistemului de justitie va destabiliza acest serviciu public vital”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 December 2023 18:12
Vizualizari: 3815

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) – conduse de judecatoarele Andreea Ciuca, respectiv Florica Roman (foto de la stanga la dreapta) – someaza Guvernul sa respecte drepturile judecatorilor, amintind ca stabilitatea financiara a magistratilor este una dintre garantiile independentei justitiei.



In plus, statul are obligatia constitutionala sa previna conflictele, nu sa le creeze – obligatie statuata jurisprudential atat de CCR, cat si de curtile constitutionale ale altor tari.

Iesirea AMR si AJADO vine in contextul in care Executivul refuza cu incapatanare sa le plateasca judecatorilor drepturile salariale consfintite atat prin acte administrative emise de Inalta Curte (ca ordonator principal de credite, dupa preluarea bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei), cat si – mult mai grav – prin hotarari judecatoresti definitive obtinute de magistrati de-a lungul timpului (click aici pentru a citi).


Iata mesajul AMR-AJADO (vezi facsimil):


Statul nu trebuie sa provoace conflicte, ci sa le previna, in contextul recunoasterii si asumarii rolului constitutional al puterilor intr-un stat de drept.

Respectarea drepturilor fiecareia dintre categoriile profesionale nu este o alegere benevola, ci o obligatie constitutionala.

AMR si AJADO solicita Guvernului Romaniei, in mod ferm si indreptatit, respectarea statutului constitutional al Puterii Judecatoresti, din perspectiva principiului independentei justitiei care include garantarea independentei financiare a magistratilor.

Astfel cum a subliniat instanta de contencios constitutional, atat in jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, cat si in jurisprudenta altor Curti Constitutionale s-a statuat ca stabilitatea financiara a magistratilor reprezinta una dintre garantiile independentei justitiei. In statele democratice este acceptat faptul ca judecatorul trebuie sa fie independent din punct de vedere material si trebuie sa aiba un sentiment de siguranta cu privire la viitorul sau. Remuneratia judecatorilor constituie una dintre garantiile independentei acestora.

Fundamentul structurii constitutionale a Statului Roman il reprezinta principiul separatiei si echilibrului puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca, a carui respectare implica indatorirea fiecarei puteri de a-si indeplini in mod loial obligatiile legale.

Curtea Constitutionala a afirmat principiul loialitatii constitutionale, subliniind importanta colaborarii dintre puteri, pentru buna functionare a statului de drept, acestea trebuind sa se manifeste in spiritul normelor de loialitate constitutionala, comportamentul loial constituind o garantie a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat.

Potrivit Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), 'respectul pentru Constitutie nu poate fi limitat la executarea literala a dispozitiilor sale operationale. Constitutia, prin insasi natura sa, in plus fata de garantarea drepturilor omului, ofera un cadru pentru institutiile statului, stabileste atributiile si obligatiile acestora. Scopul acestor dispozitii este de a permite buna functionare a institutiilor, in baza cooperarii loiale dintre acestea. Seful statului, Parlamentul, Guvernul, sistemul judiciar, toate servesc scopului comun de a promova interesele tarii ca un intreg, nu interesele inguste ale unei singure institutii sau ale unui partid politic care a desemnat titularului functiei. Chiar daca o institutie este intr-o situatie de putere, atunci cand este in masura sa influenteze alte institutii ale statului, trebuie sa faca acest lucru avand in vedere interesul statului ca un intreg, inclusiv, ca o consecinta, interesele celorlalte institutii si cele ale minoritatii parlamentare' (Avizul 685/2012).

Respectarea legii, a hotararilor judecatoresti definitive si a actelor administrative care nu au fost anulate de o instanta judecatoreasca reprezinta o obligatie a autoritatilor de stat, iar nu o optiune arbitrara, fiind esentiala pentru existenta statului de drept.

AMR si AJADO atrag atentia ca orice decizie venita din partea puterii executive prin care se perpetueaza nerespectarea legii sau se promoveaza un mesaj public dezavuator la adresa corpului de magistrati si a intregului sistem de justitie nu va avea drept efect decat destabilizarea acestui serviciu public vital pentru buna functionare a societatii.

Avand in vedere dificultatile cu care se confrunta sistemul judiciar de o perioada considerabila de timp, faptul ca acestea s-au agravat in prezent, in special din perspectiva lipsei resurselor umane, a volumului si complexitatii cauzelor, este un moment crucial in care, in mod obiectiv, atentia trebuie sa se concentreze pe remedierea problemelor sistemice si pe gasirea unor solutii eficiente, astfel incat sa putem asigura in continuare un act de justitie in parametrii calitatii si celeritatii.

Din pacate, nu este prima oara cand asociatiile noastre profesionale au fost nevoite sa atraga atentia asupra necesitatii repectarii principiilor mai sus relevate si sa solicite ferm celorlalte puteri respectarea acestora. Pe masura ce situatia se reia, redundant, lucrurile se deterioreaza sub aspectul independentei justitiei, iar aceasta realitate se rasfrange asupra cetateanului, pentru ca independenta justitiei este garantata ca fundament al dreptului la un proces echitabil. De aceea, asa cum au procedat si in alte situatii de acest fel, asociatiile noastre profesionale vor continua sa faca demersurile necesare, punand, desigur, accentul pe dialogul cu celelalte puteri si, doar in masura in care acesta nu va avea rezultate, vom gandi alte actiuni, in concordanta cu documentele europene si cu legislatia nationala, pentru apararea independentei justitiei si a statutului magistratilor – ca elemente ale dreptului la un proces echitabil.


Comentarii

# DODI date 9 December 2023 21:28 +108

Într-adevăr ”Statul nu trebuie să provoace conflicte, ci să le prevină (pentru a nu)... destabiliza acest serviciu public vital”. De aceea ar fi cazul ca Statul (guWERNER, Parlament, președinte) să contribuie la emiterea până nu e prea târziu a unei legi a răspunderii magistraților. În caz contrar se ajunge ca magistrații, devenind o clasă privilegiată, care nu au nici o răspundere pentru erorile lor (intenționate sau nu) să aibă doar grija veniturilor (salarii sau pensii).

# Just date 9 December 2023 22:23 -76

Din toata aceasta scrisoare cel mai hazliu a fost sa citim ca ei de fapt vor bani pt a nu avea de suferit cetateanul.... :)))) de grija cetateanului nu mai pot ei :lol:

# Io date 9 December 2023 23:24 +42

Statul le destabilizeaza portofelul. Restul lumii nu conteaza.

# Despre ce stat vorbiti? date 10 December 2023 00:53 +90

Inalta Curte nu a vrut niciodata sa preia bugetul. ICCJ stia si stie cel mai bine cat de independenta este justitia si cat de independent sau dependent este statul roman. Nu este despre salarii. 2020 a fost anul in care trebuia sa va treziti. Wake up people!

# maxtor date 10 December 2023 03:27 -61

mai precis: puterea executiva Guvernul si puterea legislativa Parliamentul "vor sa ni-l omoare"...tot ăia au suffocat fenomenul numit Justitia si in " starea de delir ", alta manifestare in acelasi "tablou clinic".

# santinela date 10 December 2023 07:28 +18

Cica asociatiile "someaza" statul ! Ca sa ce,sa nu se umble la pensiile uriase, la salariile dementiale pentru un stat ca Romania ? Te doare mintea fiindca "asociatiile"(cu membrii papagali aferenti) sustin ca umblarea la "firfireii" parchetarilor si juzilor lovesc direct in inima si ficatii independentei astora,basca ca simt o durere la lingurica !

# o opinie date 10 December 2023 08:19 -128

Daca statul (prin grupuletele formate deja atat in "legislativ" cat si in "administrativ") a fost permisiv si a admis(vina interesului?), a acceptat pana si in prezent aparitia unor "bisericute" sub forma unor "grupari" la nivelele centrale cu ramificatii la toate nivelele si in toate domeniile( si care "lucreaza cu mierea" in nerusinarea lor, nu se multumesc cu salariile mai mult decat decente. Justitia, ca serviciu public al natiunii, al cetatenilor aceteia , prin "mișcărea browniena" ,nu a ramas cu "coloana vertebrala " falnica in spiritul caracteristicilor mult clamate ale acestui popor. Este jenanta fatarnicia de a impune respectarea legii de catre cetatenii acestei tari in conditiile in care " tu" te sustragi , "TU" sfidezi in numele "privilegiilor functiei" si a intereselor personale ale "acolitilor" drepturile si libertatile celorlalti. Si atunci de unde RESPECT din partea "TURMEI INEPTE"(opinia LOR) ? Doar capetele incoronate dobandesc drepturi prin nastere!

# Nicola Coman date 10 December 2023 08:43 -70

Numeroasele dosare, nu sunt o destabilizare a statului de drept ? Soluția pentru salariile tuturor bugetarilor este simplă : inteligență artificială ! E de preferat oamenilor, care au demonstrat destul !!!

# Raspunderea magistratilor contra bani. date 10 December 2023 08:44 +36

Ce avem aici este o clasa noua de oropsitori ce se imbuiba suferind de "privatiuni" gen salarii de miliarde, munca mai deloc si si aceea facuta de grefieri sau OCP delegati de la militie, pensii nesimtite si, in dulcele stil NKVDist, tradari ale intereselor si drepturilor cetatenilor la comenzi politice majoritar externe Romaniei si chiar la ordinul unor grupari mafiote interne magistratilor. Ce lipseste este un algoritm public de curatire a sistemului de justitie de ale onea si negulescu si alte camelii bogdan. Esti magistrat procuror sau judecator si ai dat chix? Mergi o luna la munca pe un nivel mai jos de complexitate. Dai iar chix? Mergi un an mai jos. La al 3-lea chix mergi direct acasa. Simplu.

# Nicola Coman date 10 December 2023 08:45 -70

Numeroasele dosare, nu sunt o destabilizare a statului de drept ? Soluția pentru salariile tuturor bugetarilor este simplă : inteligență artificială ! E de preferat oamenilor, care au demonstrat destul !!!

# Pt Nicola Coman date 10 December 2023 10:00 -67

Sa vi se îndeplinească dorința. Sa aveți parte de justiția pe care vi-o doriti, cu roboti. Evident numai pentru dvs, reprezentantul Cyberint sau ce divizie mai reprezentati. Ps: ati încercat vreodată sa va faceți check automat la clinicile medicale și a expirat timpul în care puteați sa il efectuati , stand la rand? Mesajul: perioada în care putea fi efectuat check în automat A EXPIRAT! Încearcă sa convingi masina ca ție ți e rău și ca ai ajuns la timp :lol:

# Pt Nicola Coman date 10 December 2023 13:36 -8

Rectific " v-o" nu " vi-o". Nici nu ma mir ca am greșit scrierea, de nervi. Eu dacă vreau sa vad un SF ma uit la Matrix. Nu am nevoie sa îl trăiesc. Dacă băgăm AI în justiție , va fi mai ușor pentru magistrat și grefier, iar pt noi toti va fi sfârșitul lumii. Nu sunteți acum mulțumiți de calitatea in justitie? Sa vedeți după AI, PROSTIFICAREA magistratului viitorului si drumul rapid spre SCLAVIE!

# o opinie in prag de sarbatori date 11 December 2023 08:26 0

Dumnezeu, NU uita sa rasplatesca cu eterna SA dreptate, pe toti acei( pacat de familiile lor) ce NU respecta poruncile SALE (Indoit). "EL intarzie dar nu uita". Ma gandesc ca in tara acesta, sunt multi, nenumarati cetateni, justitiabili ,in urma legilor "emanate" si "interpretrate" intru aplicare in si de "INSTITUTII si AUTORITATI".Nenumarate cazuri (mediatizate si nemediatizate cu duiumul, de unde si nivelul starii de spirit si material a po******tiei). In speranta recunoasterii dreptatii si a DREPTATTII, cetatenii apeleaza la BISERICA intru savarsirea dezideratului firesc.Deoarece materialismul NU a descoperit "TRATAMENTUL" iar RETICENTA LA "MEDICAMENTE " ESTE VADITA. Intelegem "MANIA GRANDORII" dar nu insemna ca o acceptam. Sa uiti in virtutea functiei vremelnice ,de unde ai plecat ca si individ, NICIODATA! Probabil de ceea "PENSIONAREA" aduce disparitia "efemerului" din viata sociala. In baza "banilor" nenumarati portita este emigrarea, pt spalarea ravnitului obraz?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva