21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

STATUL PARALEL DIN CSM – Procurorul Cristi Ban l-a demascat pe seful CSM Marian Buda ca a palmat observatiile pe Legile Justitiei: “De ce sunt ascunse unor membri? Nu ne-au fost comunicate”. Oprina si Baltag i-au cerut lui Buda observatiile CSM in urma cu o luna, fara sa le primeasca: “Le-am ascultat in comisia speciala, despre unele nu am auzit niciodata discutandu-se in CSM”. Raspunsul lui Buda e graitor pentru CSM: “Acuma nu stiu pe dinafara toate chestiunile de care ma intrebati” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 October 2022 14:55
Vizualizari: 4234

Continua sa iasa la iveala detalii din activitatea subterana a actualului Consiliului Superior al Magistraturii. Ne referim la ce se intampla in CSM departe de ochii lumii, la decizii care se iau doar de majoritatea care conduce Consiliul, fara ca ceilalti membri sa stie ce se intampla.


 

O dezvaluire exploziva a fost facuta joi, 6 octombrie 2022, in sedinta Plenului CSM. Astfel, procurorul Cristian Mihai Ban (foto 1) i-a cerut public presedintelui CSM Marian Buda sa explice de ce observatiile propuse de Consiliu ca amendamente la Legile Justitiei care se discuta in prezent in Parlament au fost ascunse unor membri. Ban a precizat in acest sens ca exista membri ai CSM care nu cunosc observatiile trimise de Consiliu in Parlament, desi acestea sunt dezbatute ca fiind amendamente propuse de catre CSM.

Procurorul Cristi Ban a fost confirmat de judecatoarele Evelina Oprina (foto 2 dreapta) si Gabriela Baltag (foto 2 stanga). Mai exact, Evelina Oprina a dezvaluit ca i-a adresat, impreuna cu Gabriela Baltag, o solicitare sefului CSM inca din 6 septembrie 2022, prin care au cerut sa li se puna la dispozitie propunerile Consiliului in legatura cu noile Legi ale Justitiei. In plus, judecatoarea Oprina a tinut sa sublinieze ca anumite amendamente discutate in comisia parlamentara care dezbate Legile Justitiei sunt propuse de catre CSM, dar nu a auzit ca ele sa fi fost vreoadata discutate, in cadru oficial, in CSM.


La toate aceste probleme ridicate de membrii CSM, presedintele Consiliului Marian Buda nu a putut sa raspunda decat in felul urmator: “Acuma nu stiu pe dinafara toate cehstiunile acestea de care ma intrebati”.


Iata discutiile din Plenul CSM:


Procurorul Cristian Mihai Ban: As avea pentru dvs, domnule Buda, doua intrebari, pentru ca am avut Legile Justitiei si inca le avem in dezbatere. O prima intrebare s-ar referi in felul urmator: de ce sunt ascunse membrilor CSM, sau unor membri CSM, observatiile pe Legile Justitiei ale CSM care au plecat catre Parlament? Exista adresa in acest sens, nu ne-au fost comunicate.

Iar a doua intrebare: daca insusirea acestor observatii ale CSM, plecate de aici, in comisia speciala de catre un partid parlamentar, PSD, este rodul vreunei simple intamplari sau este rezultatul unui alt centru de reflectie?

Presedintele CSM Marian Buda: Da, domnul Ban, desi aceste chestiuni nu sunt pe ordinea de zi, totusi o sa va raspund. Toti membrii au avut acces la observatiile formulate de CSM, aceste observatii sunt care au rezultat din comisia care a avut loc inainte, insusite prin votul majoritar. Nu cunosc ce partid politica a facut preluarea unor...si de ce, unor observatii.

Judecatoarea Evelina Oprina: Eu, impreuna cu colega mea, doamna judecator Gabriela Baltag, la data de 6 septembrie 2022, am inregistrat la cabinetul presedintelui Consiliului o solicitare prin care ceream sa ni se puna la dispozitie propunerile concrete de modificare si completare a textelor proiectelor Legilor Justitiei in acord cu observatiile retinute de Plenul CSM, astfel cum se mentioneaza in avizul CSM. Si am precizat ca pana la acel moment, si este valabil si in ziua de astazi, nu am identificat niciun material care sa contina propunerile respective in evidentele institutiei. Asadar, domnule presedinte, eu, doamna Baltag si, inteleg, alti membri ai Consiliului nu am avut acces si nu cunoastem aceste propuneri. Le-am ascultat si eu prezentate si sustinute in comisia speciala, despre unele dintre ele nu am auzit niciodata discutandu-se in cadrul Consiliului sau in cadrul Plenului. Vreau sa mentionez ca si astazi, 6 octombrie, deci la o luna de zile nu am primit raspund la aceasta solicitare. Banuiesc ca ati primit-o, nu?

Presedintele CSM Marian Buda: Acuma nu stiu pe dinafara toate chestiunile acestea de care ma intrebati dvs. O sa ma documentez si o sa va raspund, dar nu erau pe ordinea de zi si trebuia sa veniti sa imi spuneti.

Judecatoarea Evelina Oprina: Asta in ideea ca ati spus ca toti membrii au avut acces, nu toti membrii au avut acces. Eu sunt un membru care nu cunosc amendamentele pe care CSM le sustine in Parlament.

Judecatoarea Gabriela Baltag: Acelasi lucru precizez si eu: nu cunosc amendamentele, cum au fost formulate, e pentru prima data cand nu ne-au fost trimise pe mail ca sa vedem cum au rezultat textele din discutiile...

Marian Buda: Pai eu stiu ca ati fost la discutiile din comisie.

Judecatoarea Gabriela Baltag: Sigur ca am fost, dar nu s-au facut textele ca atare atunci. Sa nu uitam ca avem si acea minuta, daca vreti noi o sa o dam publicitatii, ca nu e niciun fel de secret, daca dvs credeti ca ce s-a intocmit atunci sunt propuneri, atunci ma intreb ce spun in comisiile din Parlament, de unde sunt propunerile astea, pentru ca e o diferenta foarte mare.

Presedinta ICCJ Corina Corbu: Eu voiam sa le impartasesc un pic colegilor din experienta mea cu referire concreta in cadrul acelei comisii, si sa ma refer in concret la amendamentele Inaltei Curti. Am observat si acolo, unele sunt insusite, unele nu, unele de un partid, unele de un alt partid, eu am pus-o doar pe seama hazardului.

Presedintele CSM Marian Buda: Sa revenim la ordinea de zi”

 

* Vedeti aici inregistrarea sedintei Plenului CSM

Comentarii

# santinela date 9 October 2022 07:40 0

"Nu sti pe dinafara" ? Tu nu sti nici pe dinauntru fiindca esti tabula rasa,carte pina la genunchiul broastei, iar singurul tau tel este acela de a pupa cit mai multe dosuri politice mai "actual" sef la CSM.In loc sa-ti fie rusine de modul in care ai ajuns in aceasta functie si sa dispari naibii tu hop cu "replici,cica dupa tine inteligente" !

# george date 10 October 2022 11:06 0

Corect! Ar trebui sa ii fie rusine si sa nu mai scoata capul din pamant. O hahalera pupincurista!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva