17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STATUTUL AVOCATULUI, AFECTAT DE PROTOCOALE – Vicepresedintele UNBR Ioan Chelaru: "Organele profesiei, in frunte cu UNBR, sunt pregatite sa protejeze statutul avocatului in societatea romaneasca! Nu e nevoie sa amintesc de diverse protocoale care ne-au facut si puteau sa ne faca si mai mult rau!... Avocatul fusese facut, parca voit, stalp de usa la DNA!... Este lunga mana legii, dar ea nu trebuie sa ii persecute pe avocati, periclitand prin aceasta intreg actul de justitie!"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 April 2018 16:17
Vizualizari: 7663

Mesaj cutremurator din partea unuia dintre cei mai cunoscuti aparatori ai profesiei de avocat. Vicepresedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, decan al Baroului Neamt, av.dr. Ioan Chelaru (foto), a vorbit despre statutul avocatului in contextul protocoalelor incheiate intre diverse institutii ale Statului cu aplicabilitate in sistemul judiciar si despre felul in care aceste intelegeri intre servicii si parchete, si nu numai, au afectat avocatura. Intr-un mesaj adresat confratilor sai, dupa Congresul UNBR ce a avut loc la Bucuresti la 20-21 aprilie 2018, mesaj pe care Lumeajuridica.ro l-a publicat exclusiv, avocatul Ioan Chelaru, decan al Baroului Neamt, a precizat ca secretul profesional al avocatului - tema centrala a Congresului UNBR din acest an - trebuie sa ramana o valoare nenegociabila, violarea acestuia putand reprezenta distrugerea viitorului profesiei de avocat.


In acest sens, av.dr. Ioan Chelaru a vorbit despre unele aspecte intens dezbatute in mediul avocatilor, precum implementarea General Data Protection Regulation (GDPR), despre Cambrige Analytica si despre big data, care obliga avocatii romani sa se alinieze normelor europene din domeniu, care atrag pot atrage totodata si vulnerabilizarea secretului profesional.

Nu a fost ocolit de vicepresedintele UNBR, Ioan Chelaru, nici subiectul protocoalelor, acesta exprimandu-si fata de acestea convingerea ca au facut posibil ca avocatul sa fie transformat in "stalp de usa la Directia Nationala Anticoruptie": "Slava Domnului ca le-am pus zagaz si ne-am pastrat fiinta, in vremuri de restriste, cand avocatul fusese facut – parca voit - stalp de usa la DNA!"

Prezentam in continuare mesajul avocatului Ioan Chelaru, dupa Congresul UNBR din 2018:

"A fost, ca de fiecare data, o deosebita placere sa ma adresez Congresului UNBR, celor care, prin prezenta lor acolo, reprezinta si intruchipeaza intregul corp profesional al avocatilor din tara.

A fost un Congres cu totul special, un Congres in Anul Centenar al desavarsirii unitatii nationale. De aceea, adresez cu un mesaj de solidaritate, de unire in jurul idealurilor noastre comune: inainte de a fi avocati, suntem, cu totii, romani. Si mai suntem ceva: aparatorii romanilor, in tot acest interval istoric nu lipsit de framantari. Am cerut sa ne purtam, cu mandrie, haina avocatiala! Declaratia de autodeterminare a romanilor din Transilvania, conditia sine qua non a Unirii, s-a semnat la 1918 pe biroul avocatului oradean Aurel Lazar, a carui amintire ne lumineaza in aceste clipe de gratie. La multi ani, dragi colegi!

Dezbaterea - umbrela a acestui Congres istoric, dupa cum lucrarile din dimineata zilei de 20 aprilie au aratat prea bine, a fost „Secretul profesional al avocatului – valoare suprema a profesiei de avocat”. In sala erau, desigur, multi colegi si colaboratori pentru care avocatura nu mai prezinta nici un secret! Am fost de acord cu totii, cred, ca exista, un unic secret, inerent profesiei noastre, pe care il purtam ca pe o icoana, la piept: e vorba de secretul profesional al relatiei avocat – client.

S-a vorbit mult zilele acestea, atat in cabinetele individuale, cat si in marile case de avocatura, dar mai ales in discutiile la nivelul organelor profesiei, si, in mod evident, si la acest Congres, despre cateva chestiuni extrem de serioase si de pertinente: despre implementarea GDPR (General Data Protection Regulation), care a transmis, asa, o unda de soc si de ingrijorare in lumea avocaturii – si am spus asta „de la firul ierbii” -, despre Cambridge Analytica, despre big data si felul in care noi, avocatii, trebuie sa ne aliniem tuturor reglementarilor europene din domeniu, facand totodata fata provocarilor institutionale, dar si riscurilor tehnologice si vulnerabilitatilor etice, care vin cu ele.

Daca anul 2018 ne va invata ceva, acest „ceva” este ca lumea evolueaza, si avocatura romaneasca nu poate merge contra curentului! Organele profesiei, in frunte cu UNBR, sunt pregatite sa gestioneze aceasta evolutie, si sa protejeze – cum au facut-o mereu – statutul avocatului in societatea romaneasca!

Sigur, eu cred ca avocatura nu se face pe Facebook. Informatia – vitala, de multe ori – pe care ne-o incredinteaza clientul n-a fost, si nu va fi niciodata o bagatela in ochii avocatului roman, una de etalat necontrolat si iresponsabil. Este in ADN-ul avocatului roman sa isi protejeze clientul, asa cum un duhovnic isi protejeaza credinciosul, sau cum un medic isi protejeaza pacientul.

Am aparat - si cu toata capacitatea si pregatirea mea, se stie foarte bine - de la rostrul Parlamentului, atatea legislaturi, profesia noastra de imixtiunea anumitor factori de autoritate din aparatul nostru de stat. Nu e nevoie sa amintesc de diverse protocoale, mai mult sau mai putin perimate, care ne-au facut si puteau sa ne faca si mai mult rau! Slava Domnului ca le-am pus zagaz si ne-am pastrat fiinta, in vremuri de restriste, cand avocatul fusese facut – parca voit - stalp de usa la DNA!

Sigur ca, avocati fiind, iubim legea, dar cand iubesti pe cineva, ii mai si vezi defectele. Nu ne permitem ca dragostea noastra fata de lege sa ne faca orbi la abuzurile ei, de catre unii sau altii. Este lunga mana legii, dar ea nu trebuie sa ii persecute pe avocati, periclitand prin aceasta intreg actul de justitie!

In Congres, am fost mesagerul, culegand „de la firul ierbii”, ingrijorarile avocatilor, atat tineri, cat si mai in varsta, cu privire la atentatele asupra secretului profesional, fundamental in exercitarea profesiei noastre. Tinerii, care s-au nascut cu democratia la capataiul leaganului, nu vor sa traiasca cu spectrul supravegherii si interferentei atarnand asupra capului lor ca o sabie a lui Damocles! Generatia mea, cei cu fire albe in cap, vrem sa predam stafeta, in anii ce vin, lasandu-i pe acesti copii frumosi stapani pe o profesie liberala, independenta, in care secretul in relatia avocat - client se prezuma ca o valoare nenegociabila!

Fara a fi fatalist, spun ca fara secret profesional, viitorul profesiei de avocat este inexistent. Este o linie rosie peste care nu se poate trece, si ne revine obligatia sa o aparam prin toate mijloacele legale ce ne stau la dispozitie.

Am avut bucuria, cu prilejul acestui Congres, sa luam aminte la experientele – si sa invatam din tribulatiile - unor colegi avocati din alte zone ale Europei. Salut, pe aceasta cale, contributiile inevaluabile ale domnului avocat Ranko Pelicaric, din Croatia, respectiv a doamnei avocat Maria Slazak, din Polonia.

Cred, am spus-o la inceput, ca este un an al solidaritatii intre noi, avocatii romani. Iata ca problema secretului profesional, problema apararii avocatilor in fata valului de reglementari – unele juste, altele invazive – cu care ne confruntam, urca problema solidaritatii la nivel pan-european.

Doresc numai bine Avocatului Roman, independent, nesurvegheat – vorba lui Caragiale - si integru, pentru urmatorii 100 de ani! Si, in mod special, aceasta urare o adresez colegilor din Baroul Neamt....cei care asigura pentru cetatenii judetului servicii juridice de cea mai buna calitate.

Cu aleasa consideratie,

DECAN,

AV. DR. IOAN CHELARU"

Comentarii

# Anca date 23 April 2018 16:57 +2

Păi ce justiție mai e mascarada asta? cu protocoale, avocați şi judecători acoperiți plus celelalte ilegalități fără limite, abuzuri şi în încalcări constituționale. Toate dosarele sunt nule de drept şi necesită anulare urgentă, apoi o reformă reală nu vorbe

# curios date 23 April 2018 18:41 +3

sa intelegem ca pana acum nici dreptul la aparare nici avocații de fapt nu au existat ? si impostorii de prin barouri cine au fost ? securisti ? câți ? publicați protocoalele din 1990 pana azi.

# Mascarada date 23 April 2018 18:48 -2

Curios ca avocatii au incheiat protocol cu SRI .cu secretul profesional incalcat cum ramane?.impostori in barouri si securisti.Faceti publice protocoalele.

# Arcu date 23 April 2018 22:15 0

Infiintati Curtea cu Jurati,eliberati avocatii turnatori din nomenclator si publicati protocoalele din '90 pana astazi.Trezirea,afara cu oamenii toxici,mani******bili pentru bani castigati necinstit.> :-x ne oripilati> :-x reforma reala

# Aparati Bine ! date 23 April 2018 19:08 +3

Si uite asa, dl. Chelaru a mai dechis o usa, sau a mai destupat o gaura de cheie : cine sunt avocatii casei DNA? Adica, cine e toata ziulica la DNA, iar dna/ sri iti intinde suav o lista cu avocatii platiti, ce te pot apara bine; daca vrei sa iesi (bine, sau binisor, cu vedere spre bine).

# vlad date 24 April 2018 08:50 +2

Am sa povestesc o intamplare pe care am trait-o in ultimii ani ai comunismului.Ne-am trezit cu un proaspat coleg in colectiv care in doar doua saptamani a devenit sef.Intr-o discutie relaxata despre studii caci colegul ne spunea ca a urmat studiile la aceeasi institutie unde studiasem toti, dupa care a plecat la Bucuresti, am constatat toti ca individul de care nu auzise nimeni nu cunostea nici un profesor si nici legendele specifice unor astfel de institutii de invatamant.S-a deconspirat ca nu fusese student in mod lamentabil si am ramas toti cu gura cascata.A doua zi,baietasul a provocat in mod intentionat continuarea discutiei si, incredibil, avea o memorie de elefant,a inceput sa ne insire nume si povesti din studentie.Probabil invatase toata noaptea sa corecteze gafa.In mod normal trebuia retras caci era clar ca era un securist infiltrat sub acoperire. continuare

# vlad date 24 April 2018 09:07 +1

Am comentat acest aspect, in aceeasi zi, cu unul dintre directorii unitatii cu care aveam o relatie mai apropiata.Mi-a taiat scurt elanul si mi-a spus scurt sa termin cu prostiile daca vreau sa nu am necazuri.Si a venit schimbarea de regim si omul a continuat sa urce in ierarhie ajungand in functia de director - pana la demolarea la propriu a unitatii.Asa s-a scris istoria Romaniei!!! Continuu cu o alegorie despre "omul nou"confruntat cu spectrul eliberarii sale:este el dispus sa renunte la exercitiul intunericului pentru a iesi la lumina uitata sau nestiuta? Sa ne imaginam o pestera, ai carei locuitori sunt tintuiti pe scaune;ei au mainile, picioarele si grumazurile legate, in asa fel incat privirea lor este mereu atintita pe peretele din fund al pesterii.In spatele lor, nevazut si nestiut de ei, arde un foc, si felurite obiecte, miscate fara incetare in spatele focului, isi arunca umbra pe peretele pe care cade privirea prizonierilor. continuare

# vlad date 24 April 2018 09:21 0

Singurul "lucru"pe care acestia il vad si in a carui "realitate" cred este deci umbra.Sa presupunem ca la un moment dat oamenii acestia sunt dezlegati si atunci ei pot sa constate ca realitatea umbrei era inselatoare, adevarata realitate fiind a obiectelor vizibile in lumina focului.Sa presupunem, de asemenea ca, la un moment dat, unul dintre locuitorii pesterii gaseste iesirea din pestera si descopera cealalta lume,a soarelui si a obiectelor vizibile in lumina soarelui.In prima clipa el nu vede nimic, apoi treptat descopera ca realitatea adevarata nu era nici aceea a umbrelor de pe peretele pesterii, nici a obiectelor palide plimbate la lumina focului, ci aceea a contururilor ferme vazute in lumina suprema a soarelui.El se intoarce in pestera pentru a le spune celorlalti ca lumea in care au trait nu este lumea adevarata, ca viata lor, obiceiurile lor, felul lor de a privi si de a intelege nu au fost nici o clipa adevarate. continuare

# vlad date 24 April 2018 09:25 0

Ca adevarul nu se afla in pestera, ci afara, la lumina. Finalul alegoriei: purtatorul acestui mesaj sfarseste prin a fi ucis de catre cei carora le contrariase habitudinile, mentalitatea, viata.

# Marin TULUS,Olt date 24 April 2018 12:54 0

Nu ai de/a face cu prostii!Nu spui nimic de faptul că in toti acesti ani ati luptat pt. a confisca profesia de avocat si implicit actul de justitie!Nu spui nimic de faptul că beneficiind de sprijinul unei clase politice corupte ati propus si ati modificat legea 51/1995 in detrimentul prev. Constitutionale, pt ignorarea sistemeului de invatamant pt a corespunde nevoilor voastre de profit si, mai ales in ultimii 17 ani de a distruge gruparea Bota si a/i persecuta pe acestia impreună cu justitia (cea a protocoalelor și abuzurilor!!),aCTE de terorism care nu au fost eradicate nici pana in prezent.Buticul vostru nu putea sa dea profesia de avocat,așa cum marketul lor(INM-ul) nu putea să dea profesia de magistrat!Asa au apărut disidentii sistemului de clan magistrati+avocati+clasa politică,victime ale acestuia,condamnati pe nedrept ca-n anii bolșevismului.Ne face cinste acest lucru in anul centenar?!Nicidecum!!

# Corect date 24 April 2018 15:42 +2

Asteptam sa se publice listele cu avocatii semnatari a protocolului cu SRI.partenerul strategic nu vede dezastrul si abuzurile,cand eradicam impostura?

# Statutul inexistent date 29 April 2018 19:37 0

Ce statut protejati voi? O armata de pensionari care traiti bine din cotizatiile uriase impuse ca sa practicam meseria. Oare cind veti disparea cu smecheriile astea ieftine de doi lei? Pe voi va intereseaza doar buzunarul, milioane de euro din examenul ala trucat. Noua cine o sa ne plateasca pensia tovarase? Voi ati tras bine turta pe focul voastru, bani mulri fara efort. Ce castigam noi trebuie sa dam ca sa hranim o haita de decani si rot felul de consilieri fara rost. Vrem profesie liberala si voi pensionarii sa va retrageti la umbra parcului ca numai prostii ati facut.

# avi avi date 29 April 2018 23:18 0

Pensia?Sa v-o plateasca bota,ca el v-a adus in starea asta.

# MIRA date 1 May 2018 11:44 0

Mai ,avi avi (asa scrie, asa, reproduc)tu ai o obsesie cu Bota ( a propos se scrie cu "B" ca este nume propriu ) Nu ,mai bine, ti-ai trata tu obsesiile ,decat sa poluezi spatiul (inclusiv cel virtual) cu rautatile gratuite si obsesiile tale?

# Dami date 1 May 2018 14:34 -1

Mai Mira, cum se face ca tu nu ai obsesii .bota iti plateste pensia ,nu poluezi spatiul gratuit?

# avi avi date 2 May 2018 16:58 0

MIRA este un alt pseudonim al ,,marelui avocat,,bota. Oare lui cine ii va da pensia?

# pensia date 13 June 2018 18:03 +3

avi il cunosti pe dabija care se ocupa cu grija? mai bine vezi ca la voi pensii ciuciu. cine sa va plateasca pensii mai gulie daca nu aveti contribuabili. in fiecare an intra 1 sau 2 smecherasi cu pile in fiecare judet cu exceptia bucuresti si cluj si astia trebuie sa sustina ciurda care se pensioneaza. voi ganditi sau sunteti din nastere tatuati pe creier?basca ca nu declarati veniturile, ceea ce stie si un novice. una incasati si alta scrieti pe chitanta, in cazul fericit in care taiati chitanta.

# MIRA date 2 May 2018 17:34 0

Raspunsul pentru dami ( un alt pseudonim al lui avi avi ) si avi avi.Raspunsul este Nu. si Nu.N-ati nimerit-o.Insa raspunsurile voastre dovedesc ceea ce stiam de mult :atat va duce capul.

# un avocat date 14 June 2018 21:40 +1

avi nu ne reprezinta. e un cap de guma in slujba unor infractori care traiesc de pe urma noastra. practic suntem sclavi pentru niste escroci!!

# din nou.. date 2 July 2018 20:05 +3

incepe cotizatia pentru fraieri de 10 bulioane. iar se anunta marele examen la bucale unde fraierii merg plini de sperante ca vor puncta bilutele. insa numai alesii vor puncta bilutele ... :D :D avi avi cat e biluta anul asta?

# Ion date 29 December 2018 23:03 0

Auleu cu actul lui, bota perdura procesul!

# avi avi date 30 December 2018 15:24 0

Normal,nu?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva