29 May 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STELIAN ION VREA SA INCALECE MAGISTRATII – Presedinta UNJR, judecatoarea Dana Girbovan, dezvaluie ce ascunde proiectul ministrului Justitiei Stelian Ion privind desfiintarea SIIJ: “A dori desfiintarea SIIJ si revenirea la vechea formula de anchetare a magistratilor, la parchetele unde conducerea este numita politic, dovedeste ca se doreste un control politic asupra Justitiei”

Scris de: G.T. | pdf | print

5 January 2021 11:44
Vizualizari: 7155

Presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatoarea Dana Girbovan (foto) de la Curtea de Apel Cluj, avertizeaza asupra riscului ca magistratii sa ajunga sub controlul politicului. Asta se urmareste de fapt prin proiectul de lege initiat de ministrul Justitiei Stelian Ion privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).


 

Judecatoarea Dana Girbovan anunta ca UNJR va continua sa se opuna oricarui proiect de desfiintare a SIIJ, cu atat mai mult daca acesta nu va fi insotit de garantii privind asigurarea independentei judecatorilor. Intr-o declaratie de presa acordata pentru Evenimentul Zilei, luni, 4 ianuarie 2021, Girbovan atrage atentia ca incercarile de revenire la vechile practici, in care magistratii erau anchetati de catre PICCJ, DNA si DIICOT, parchete unde conducerile sunt numite politic, nu inseamna decat impunerea unui control politic asupra Justitiei.

 

Iata declaratia sefei UNJR, judecatoarea Dana Girbovan, presedinta Curtii de Apel Cluj:

 

„Pozitia UNJR a fost constant contrara proiectelor de desfiintare a SIIJ, cu atat mai mult cu cat nu sunt dublate de garantii de independenta individuala a judecatorilor, asa cum solicita de altfel si Comisia de la Venetia. Am aratat si în trecut, si e valabil si acum ca, prin proiectul de desfiintare a SIIJ, actualul ministru al Justitiei, Stelian Ion, doreste preluarea controlului politic asupra judecatorilor. SIIJ este în afara oricarei decizii politice, numirile în sectie facandu-se de catre CSM, prin concurs. Conducerea tuturor structurilor de parchet – Parchetul General, DNA si DIICOT – este facuta politic. Prin urmare, a dori desfiintarea SIIJ si revenirea la vechea formula de anchetare a magistratilor, la parchetele unde conducerea este numita politic, dovedeste ca se doreste un control politic asupra Justitiei”.


Amintim ca ministrul Justitiei Stelian Ion a trimis recent la CSM proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ, in vederea avizarii acestuia de catre Consiliu. Un proiect similar a fost insa respins in urma cu cateva luni de CSM, astfel incat logic ar fi ca nici acest nou proiect sa nu primeasca aviz din partea Consiliului (click aici pentru a citi).

Comentarii

# As usualy: ACURATEȚE MAXIMĂ date 5 January 2021 12:06 +8

A surprins exact- acești politruci nu doresc altceva decât control politic asupra judecatorilor și implicit asupra actului de justitie

# NM date 5 January 2021 12:07 +13

niste infractori care incearca sa scape de dosarele penale, bineanteles ca blatul lor, adica procurorul si judecatorul care instrumenteaza dosarele lor le este teama de SIIJ, asa ca vor protectie pentru a ii scapa pe Barna, Iohanis, Stelian si ceilalti infractori din guvernul lor dar si a prietenilor lor care au dosare penale iar iei contra cost sa ii poata ajuta. asta i scopul acestor gunoae politice, poate da domnu si procurorul sef. Nicolae Marin le arata pisica si ii pune sub urmarire penala pe toti magistrati acoperiti si protejati gen Bobita

# xxx date 5 January 2021 13:26 +9

Demersul neconstituţional de restabilire a competenţelor DNA de cercetare a magistraţilor poate fi stopat de Curtea Constituţională. Cel puţin pentru viitorul apropiat, CCR rămâne paravanul de protecţie al independenţei judecătorilor. Art. 124 alin. (3) din Legea fundamentală: "judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii". Cum vor fi judecătorii independenţi dacă DNA va avea (din nou) atât calitatea de parte în proces, cât şi competenţa de a-l cerceta penal pe judecătorul chemat să soluţioneze cauza? Ce se va întâmpla cu judecătorul care va pronunţa o hotărâre pe care DNA nu o agrează?

# Gabriel date 5 January 2021 19:29 +1

Foarte bine face Stelian Ion! In urma cu vreo 2 ani magistratii demonstrau pe treptele tribunalelor. Cand ministrul Predoiu a reintrodus colaborarea SRI in instrumentarea dosarelor au tacut. Acum n-au decat sa fie calcati in picioare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.05.2023 – Pensionara cu talent a scos piese noi (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva