18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

STELIAN PREAMARESTE PROSTIA GRECO – In pofida dorintelor magistratilor, noul ministru USR Stelian Ion anunta desfiintarea SIIJ, folosind ca pretext un raport strain. Nu mai conteaza ca SIIJ a fost declarata constitutionala si ca a pus capat abuzurilor DNA: „Avem in programul de guvernare clar stabilita prioritatea desfiintarii SIIJ – o chestiune solicitata expres si argumentat de catre GRECO... Sectia n-a fost, nu e si nu va putea fi eficienta asa cum a fost gandita si asa cum a lucrat pan-acum”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

31 December 2020 13:53
Vizualizari: 9340

Neavand altceva mai bun de facut in ultima zi a anului, ministrul Justitiei, Stelian Ion (foto), a iesit si a facut din nou spume impotriva Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie. Joi, 31 decembrie 2020, USR-istul a anuntat intr-o conferinta de presa organizata la minister ca va sustine pana la capat proiectul de lege al predecesorului Catalin Predoiu privind desfiintarea SIIJ, estimand ca Guvernul va reusi sa treaca prin Parlament aceasta iniativa de act normativ pana la sfarsitul lunii martie.In plus fata de argumentul legat de asa-zisa ineficienta a sectiei speciale, Stelian Ion (poreclit „DJ Stelica” de catre fostul deputat PSD Eugen Nicolicea, din cauza muzicii puse la boxe pentru a bruia lucrarile Comisiei Iordache, care vizau inclusiv desfiintarea SIIJ) a aruncat pe masa un pretext de o aleasa slugarnicie – si anume: dorinta Grupului de State impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) de a vedea nimicita Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Asta desi GRECO si-a bazat solicitarea de distrugere a SIIJ doar pe argumentele judecatorilor si ale procurorilor #rezistenti, ignorand cu desavarsire tabara sanatoasa din magistratura.

Si tot in legatura cu magistratura: ministrul Stelian Ion a anuntat ca va trimite proiectul de desfiintare a SIIJ catre CSM, dar nu a suflat un cuvant despre faptul ca tot Consiliul Superior al Magistraturii, in mai 2020, a avizat negativ o initiativa legislativa asemanatoare, elaborata de catre USR in colaborare cu ministresa Justitiei de sinistra amintire Ana Birchall (click aici pentru a citi).


Redam declaratiile lui Stelian Ion privind desfiintarea SIIJ (vezi video):


Prima chestiune: inca de la preluarea acestui mandat, am discutat in cadrul Directiei de elaborare acte normative in sensul de a face unele corecturi ale proiectului de lege referitoare la desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie si a trimite acest proiect catre Consiliul Superior al Magistraturii, in vederea obtinerii unui aviz. Am facut acest lucru chiar in cursul zilei de astazi. Este zi lucratoare, chiar daca este ultima zi din an. Vom trimite proiectul catre CSM. Vreau sa va fac precizarea ca, din proiectul initial de lege, am pastrat doar partea referitoare la desfiintarea SIIJ, eliminand celelalte articole care se refereau la asa-zise superimunitati ale judecatorilor si procurorilor (n.r. conditionarea inceperii urmaririi penale fata de un judecator sau procuror de avizul Procurorului General in acest sens), pe care nici acestia nu le cerusera si care, din punctul meu de vedere, nu isi aveau locul in acest proiect de lege. Ca atare, oricum, va rog sa observati faptul ca am avut o colaborare buna cu CSM-ul pana in prezent: am obtinut acele avize, sunt optimist ca si pe viitor se va intampla acelasi lucru si vom obtine un aviz din partea CSM pentru acest proiect de lege.

O alta chestiune este cea legata de raspunsul pe care il vom trimite in cursul zilei de azi catre GRECO. Pana la sfarsitul anului, trebuie sa trimitem acest raspuns. Suplimentar fata de ceea ce s-a raspuns pana acum, le vom spune ca avem in programul de guvernare clar stabilita prioritatea desfiintarii Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie – o chestiune solicitata in mod expres, in mod argumentat, de catre GRECO. De asemenea, in plus, avem prinsa in programul de guvernare chestiunea privitoare la procedura de numire a procurorilor de rang inalt, in sensul intaririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii. (...)

In privinta superimunitatilor la care am facut referire, am folosit acest termen pentru ca este mai usor de inteles. Este vorba despre faptul ca in proiectul de lege respectiv se prevedea ca inceperea urmaririi penale in privinta magistratilor sa fie conditionata de avizul Procurorului General si, pe de alta parte, trimiterea in judecata – si pentru procurori, si pentru judecatori – sa fie avizata de catre sectiile corespunzatoare din CSM. Or, lucrurile acestea nu au fost cerute de nimeni si consider ca nu isi aveau locul intr-un astfel de proiect, mai ales ca au fost discutii legate de faptul ca, prin desfiintarea sectiei speciale, intr-un fel magistratii ar fi pusi la adapost si nu ar mai raspunde in fata legii – ceea ce este complet fals si vreau sa demontez aceasta afirmatie. Nici vorba! Dimpotriva: aceasta sectie nu a fost eficienta, nu e eficienta si nu va putea fi eficienta asa cum a fost gandita si asa cum a lucrat pana acum. (...) Ceea ce imi doresc eu este ca unitatile de parchet carora le va reveni in competenta sa cerceteze aceste posibile fapte din partea magistratilor sa fie foarte eficiente si sa avem o imagine clara a faptului ca magistratii raspund in fata legii. Stim ca sunt probleme – nu ne putem face ca nu le vedem. De aceea, eu ma astept ca aceste unitati de parchet sa fie eficiente si sa avem o imagine clara asupra acestor incalcari ale legii, care uneori, din pacate, se intampla si din partea magistratilor. (...)

In primul rand, trebuie sa avem un aviz din partea CSM. Ulterior, vom merge cu proiectul pentru a fi aprobat in Guvern si in cel mai scurt timp il vom depune in Parlament. Ca interval de timp, este greu sa estimezi cu exactitate, dar imi doresc ca pana la sfarsitul lunii martie, cel tarziu, sa avem adoptat un astfel de proiect si sa reintram in normalitate. Este un termen pe care-l consider rezonabil si care poate fi indeplinit, dar nu tine numai de institutia noastra. Noi ne vom face treaba cu celeritate. Va tine, evident, si de Parlament, insa va pot spune ca avem o colaborare foarte buna cu Parlamentul si sunt convins ca vor merge lucrurile accelerat si acolo. In orice caz: exista si situatie in care sa se primeasca o decizie din partea CJUE sub acest aspect. N-as vrea sa fim impinsi de la spate si obligati sa intreprindem anumite demersuri pentru ca nu ne-am facut treaba la timp. Noi stim ca acest lucru nu e in regula si atunci trebuie sa actionam cat de repede. De aceea am si facut aceste demersuri si in cursul zilei de azi voi trimite proiectul spre avizare catre CSM”.

 


Comentarii

# Valter Cojman date 31 December 2020 15:14 +51

Nu va convine justitia independenta si SIIJ va sta in gat, penalilor...

# Ioana M. date 31 December 2020 15:43 +5

Ce a fost Bitchall dar sa vedeti ce o sa fie Stelica ! Pacat de magistratii aia corecti, inteligenti si bine pregatiti ! O sa scarme astia si in gunoiul menajer poate, poate le gasesc ceva.

# nae din dealul feleacului date 31 December 2020 16:12 +14

Poporule naiv,credul si p..t ai votat pt.ca maimutei sa -i fie pus briciul in mina.De acu sa te tii bine de par sa nu cazi in c..r!Cu o social-democratie adormita condusa de un moafle aflat in lesa puterii neo ,speranta ne este la AUR si la cei ce sint ROMANI.

# Lita date 31 December 2020 16:13 +34

Nu SIIJ trebuie desfiintata, ci fabrica de dosare numita DNA, tumoare maligna.

# Lorenzo de'Medici date 31 December 2020 16:41 +54

Individul, ipochimenul, că nu am alt termen, o ține langa cu desființarea SIIJ, fără niciun argument legal sau constitutional. Are că argument unic ordinul de serviciu pe unitate. Țin să îl avertizez pe acest avocat , că, in calitatea mea de cetățean și absolvent la zi de facultate de drept, la stat, la Universitatea București, dacă mi se oferă ocazia, îmi voi angaja toate resursele intelectuale și profesionale pentru a-l combate și "elimina" din peisaj. Și nu cred că sunt singurul. CCR a spus-o foarte clar, SIIJ dă expresie principiului constituțional al independenței justiției. Cine vrea sa desfiinteze SIIJ încalcă Constituția și este un "dușman al poporului", că să vorbesc pe limba marxistă a partidului lui Stelică. Or, dușmanii națiunii trebuie "vânați" și " eliminați".

# Teodor date 31 December 2020 17:55 +42

Stimate domnule ministru. Sper ca, dincolo de directiile stabilite de partid, veti dori sa va puneti amprenta pe sistemul pe care il pastoriti. Aveti sansa sa ramaneti in istorie. Dar, in storie nu raman decat ori cei foarte curajosi, care infaptuiesc modificare majore, ori cei care demoleaza locul pe unde trec. Predecesorul dumneavoastra, coleg al nostru, a fost o figura stearsa care nu s-a remarcat prin nimic. El este doar statistica. Va recomand, sa aveti curajul, sa modificati sistemul incepand cu o măsură, pe cat de radicala pe atat de necesara. INIȚIAȚI SCOATEREA PROCURORILOR IN AFARA MAGISTRATURII. Ce zici? Te bagi? Ai curaj? Macar asa, de palmares.

# mitica date 31 December 2020 19:02 +11

Stelian Ion ori era spalator de ******-uri,ori are dosare penale.

# Neanae date 31 December 2020 21:08 +22

Suntem siguri ca nu sunt minori care citesc comentariile? Ca nu ma pot abține, râd in hohote de când am văzut imprimată pe fața useristului din fotografie expresia unui orgasm colosal. Doamne ce extaz, Nirvana e acolo un petic pe suflet. Cineva știe ce făcea cu mâinile? Complimente fotografului și celui care a ales capodopera asta - o imagine cât 1000 de cuvinte! In sfârșit vedem efectul sadismului.

# Gica contra sistemului date 1 January 2021 01:28 +6

Lăsați băiatul în pace, ca spune adevărul, după zicala gura păcătosului adevăr grăiește. Omul spune ca SIIJ-ul nu este și nu va mai fi eficienta asa cum a fost gândita.Perfect adevărat, de când Adina Florea a fost blocata la mantinela și nu a putut să-și ocupe postul câștigat prin concurs, SIIJ ul e moarta! Au pus băieții mana pe ea și.... la revedere. Dacă nu ar fi desființată n-ar fi decât un loc de spălat morții din justitie. Dacă ar funcționa cum a fost gândită ar umple pușcăriile cu magistrați și avocați, după raționamentul logicii formale per a contrario! Știe nea DJ Stelica foarte bine cum sta treaba prin justitie. Asa ca aplica dictonul Fiat justiția et pereat mundus! Dă-i bătaie mai departe nea Stelica, dezastrul e pe-aproape!

# santinela date 1 January 2021 07:49 +27

Este de departe cel mai prost (pregatit) ministru al justitiei pe care l-a avut tara vreodata . Bubuie prostia in tartacuta astuia si face astfel "cinste" partidului care l-a propus si mai ales ciumpalacului cotrocenist care a fost de acord cu un astfel de specimen !

# Neamul lui Bicilis date 1 January 2021 10:59 +10

Retorica jidovistului neomarxist: Hai sa desfintam SIIJ pentru ca oricum nu lucreaza asa cum ar trebui:)). Penalul neomarxist se uita in gura alogenilor, in fapt alti penali, rumega conform obiceiului ceea ce-i este servit, ca poate ramane neintarcat ca adulator lbgt. Menestrelul pitigaiat, fredoneaza din poarta ministerului aria ce proslaveste traficul de influenta pentru acoperirea coruptiei din justitie. Mii de penali, securici, politisti, procurori, judecatori, au orgasme cerebrale cand aud asemenea binecuvantare. Sub sloganul pandemiei judiciare, gonoreea din justitie este promovata de ministrul emasculat prin lozinci retarde. Ramane ca neomarxistul sa-si rumege momitele, pentru ca altceva nu-i ramane de facut. Securisti ordinari!

# Tipa date 2 January 2021 02:29 +1

AUR o alta vrajeala securista...

# VIKY date 3 January 2021 13:00 +7

Judecatori din toata tara TREZITI-VA!. Daca nu va treziti acum, va vor trezi zgomotul de catuse a DNA-ului (Directia Nazista Auschwitz)daca nu veti "dansa" cum vor "canta" acesti "lautari" nazisti. Daca tot se incalca Constitutia, daca tot se incalca referendumul pe justitie, trebuie sa fie imputati banii folositi pentru referendum, personajului toxic-nazist, care a organizat referendumul. Prioritatea lui sunt strainii, nu voi romanii.

# Mihaela date 3 January 2021 21:05 +1

Și acum, tot pentru bruiaj a fost numit.

# xxx date 4 January 2021 09:01 +2

Curtea Constituţională poate pune capăt acestui demers neconstituţional de restabilire a competenţelor DNA de a-i cerceta pe magistraţi. CCR rămâne cel puţin în viitorul apropiat paravanul de protecţie al magistraţilor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva