18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

STRICACIUNILE COTETULUI – Seful CSM Bogdan Mateescu intoarce Justitia cu zeci de ani in urma. Mateescu si majoritatea care ii tine trena au decis secretizarea salbatica a hotararilor judecatoresti, sa nu mai poata fi gasite de avocati, jurnalisti si justitiabili. Bezna mintii: hotararile vor fi anonimizate pentru a nu se face legatura cu dosarul in care au fost pronuntate. Erijandu-se in “conducerea CSM”, majoritatea din Sectia pentru judecatori a Consiliului pune pe butuci platforma rolii.ro

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 March 2022 17:50
Vizualizari: 4922

Continua sa se petreaca lucruri rusinoase in Consiliul Superior al Magistraturii condus de asa-zisul presedinte interimar Bogdan Mateescu (foto) si majoritatea din CSM care l-a instalat in aceasta functie neprevazuta de lege si Constitutie. Un Consiliu care, slava Domnului, isi va incheia activitatea peste doar cateva luni, dar care pana atunci nu se da in laturi sa strice lucrurile bune facute in ultimii ani.


 

Dupa ce ca de luni bune tine cu dintii de scaunul de presedinte, urmand sa ramana in istorie drept singurul presedinte al CSM aflat in functia de sef peste mandatul legal, si dupa ce ca a dus pe culmi renumele de “cotet” al Consiliului, Bogdan Mateescu, alaturi de majoritatea care l-a plasat la conducerea CSM, pregateste intoarcerea Justitiei cu zeci de ani in urma, facand primul pas pentru secretizarea totala a hotararilor judecatoresti, astfel incat acestea nu vor mai putea fi gasite de avocati, jurnalisti si justitiabili. Este vorba despre hotararile judecatoresti publicate pe portalul de jurisprundenta rejust.ro dezvoltat de CSM, pentru a carei existenta Bogdan Mateescu si colegii sai cu care conduce Consiliul au decis ca trebuie sa suprime platforma de jurisprudenta rolii.ro, aceasta din urma fiind un instrument de real ajutor pentru magistrati, avocati si justitiabili, in conditiile in care acest portal punea la dispozitia lor peste 14 milioane de hotarari judecatoresti, care pot fi extrem de usor accesate, spre deosebire de rejust.ro.


Nelegala dizolvare


Ceea ce s-a petrecut in sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM din 17 martie 2022 este o dovada cat se poate de clara ca CSM a devenit mosia lui Bogdan Mateescu si a celor care il sustin. Majoritatea din Sectia pentru judecatori a CSM, care controleaza de altfel intregul Consiliu (impreuna cu sefa ICCJ Corina Corbu, procurorii Nicolae Solomon si Codrut Olaru, din cand in cand Procurorul General Gabriela Scutea, dar si cu reprezentantii societatii civile Victor Alistar si Romeu Chelariu), a ajuns mai nou sa se erijeze in “conducerea CSM”. Si erijandu-se in conducerea CSM, judecatorii din CSM (fara voturile judecatorilor Andrea Chis, Gabriela Baltag, Evelina Oprina si Mihai Balan), au dispus declansarea procedurii de dizolvare a Fundatiei ROLII, cea care detine platforma de jurisprudenta rolii.ro: ”Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii va realiza demersurile necesare in vederea desfiintarii Fundatiei 'Institutul Roman de Informatii juridice' (ROLII)” (vezi facsimil 1).

 


Decizia este una profund nelegala, in opinia noastra, din mai multe motive. In primul rand: implicarea CSM in Fundatia ROLII care administreaza platforma de jurisprudenta rolii.ro a fost decisa de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, si nu Sectia pentru judecatori a CSM. Deci o eventuala declansare a procedurii de dizolvare a ROLII nu poate fi facuta decat de Plenul CSM, nu de catre Sectia pentru judecatori a CSM.

In al doilea rand: niciodata Sectia pentru judecatori a CSM nu poate reprezenta conducerea CSM. Conducerea CSM este asigurata de presedintele si vicepresedintele Consiliului, iar deciziile care privesc activitatea CSM ca institutie se iau in Plen, cu consultarea si cu votul tuturor membrilor.

In al treilea rand: dizolvarea Fundatiei ROLII se poate face pentru cazurile prevazute in statut, si anume ”realizarea sau, dupa caz, imposibilitatea realizarii scopului pentru care a fost constituita, daca in termen de trei luni de la constatarea unei astfel de situatii nu se produce schimbarea acestui scop”; “imposibilitatea constituirii Consiliului Director in conformitate cu prezentul statut, daca aceasta situatie dureaza mai mult de un an de la data la care acesta trebuia sa se constituie”; “scopul sau activitatea Fundatiei a devenit ilicita sau contrara ordinii publice”; “realizarea scopului este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice”; ”Fundatia urmareste un alt scop decat cel pentru care s-a constituit”; “Fundatia a devenit insolvabila”. La acest capitol, trebuie spus ca in minuta hotararii prin care Sectia pentru judecatori a CSM a decis inceperea procedurii de dizolvare a ROLII s-a facut trimitere la “permiterea accesului programatic ilicit” la platforma de jurisprudenta. Interesant este insa de vazut cine a stabilit ca este vorba despre o fapta ilicita, caci aceasta poate fi stabilita doar de o instanta, in niciun caz de Bogdan Mateescu si de cei care ii tin trena.

Drept urmare, in conditiile inceperii procedurii de dizolvare a ROLII, majoritatea din Sectia pentru judecatori a CSM, in calitate de “conducerea CSM”, a interzis instantelor sa mai puna la dispozitia platformei de jurisprundenta rolii.ro hotarari judecatoresti: “Incetarea autorizarii date instantelor judecatoresti de a pune la dispozitia Fundatiei ROLII hotararile judecatoresti pronuntate, in vederea publicarii lor, ca urmare a permiterii accesului programatic ilicit, nerespectarii standardelor de anonimizare, precum si a nerespectarii hotararilor Plenului Consiliului privind excluderea anumitor obiecte precum racolarea minorilor in scopuri sexuale, rele tratamente aplicate minorului, incest, pornografie infantila, divort etc. Biroul informatica va lua de indata masurile tehnice necesare pentru a configura sistemul informatic astfel incat sa nu mai fie preluate hotararile judecatoresti pe serverul alocat aplicatiei ROLII”.


Bataie de joc: hotatarile judecatoresti vor fi imposibil de identificat


S-ar putea crede ca odata cu dizolvarea Fundatiei ROLII si suprimarea platformei de jurisprudenta rolii.ro (repetam, o platforma cu aproape 15 milioane de hotarari judecatoresti, un real instrument de ajutor pentru magistrati, avocati, jurnalisti si justitiabili), CSM a gandit ceva mai bun. Ei bine, nu.

In aceeasi sedinta a Sectiei pentru judecatori a CSM din 17 martie 2022, s-a decis “aprobarea Notei Directiei legislatie, documentare si contencios si a Serviciului informatica si statistica judiciara privind permanentizarea functionarii portalului de jurisprudenta ReJust si, in consecinta, a dispus: Autorizarea judecatoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate si curtilor de apel sa puna la dispozitia portalului ReJust hotararile judecatoresti pronuntate si metadatele asociate acestora(vezi facsimil 2).

Problema este ca portalul rejust.ro va fi o bataie de joc in comparatie cu rolii.ro. Asta intrucat hotararile judecatoresti vor fi practic imposibil de gasit, majoritatea din Sectia pentru judecatori a CSM stabilind o anonimizare absurda si salbatica, inclusiv cu ascunderea numarului hotararii, scopul fiind, atentie, de a nu se face legatura dintre hotarari si dosarele in care ele au fost pronuntate. Mai exact, s-a decis ca: “Anterior publicarii, hotararile vor fi anonimizate in ceea ce priveste urmatoarele informatii: numele si prenumele, porecla, data si locul nasterii, codul numeric personal, adresa de domiciliu, denumirea societatii, sediul social, codul de identificare, numarul dosarului, precum si orice alte date care pot conduce la identificarea dosarului”.

Practic, se va ajunge in situatia in care avocatii, jurnalistii si justitiabilii vor fi lasati fara niciun instrument de cautare a hotararilor judecatoresti. Iar pe cele pe care le vor gasi si le vor citi fara sa aiba habar in ce cauze au fost pronuntate.

 


Comentarii

# Victima sistemului ticalos date 20 March 2022 18:07 +121

Olteanu asta se crede egal cu Putin. Asta ne mai trebuia ca in rest aveam de toate, poate acum vede si poporul roman cine si de cine este condusa justitia in aceasta tara. In secolul 21 s-a ajuns ca un judecator, procuror sa faca ce vor muschi lui cu tine si sa nu raspunda niciodata in fata nimanui, bravo Iohani bravo Predoiule....

# maxtor date 20 March 2022 18:14 +47

bazele de date exista inca, insa:dilema este de talie solomonica.....(" eu te-am facut eu te omor" asa spun unele mame,putine o fac, insa).

# Valter Cojman date 20 March 2022 21:24 +5

„justițea” revine la nivelul anilor 1950... URAAAAA!!! Traiasca Romania lui IohaniSS, votata de 66,6% de romani idioti.

# visu date 21 March 2022 00:10 +1

La ce mai trebuie jurisprudenta daca tot e de jena toata?! ca sa nu le fie greu a o mai da-o pe dupa visini!

# santinela date 21 March 2022 07:19 +1

Trist este ca in CSM si aiurea exista judecatori(magistrati ) care-l sprijina pe nulitatea asta !

# maxtor date 21 March 2022 17:05 0

@visu -mai sunt si inregistrarile din sedintele publice,acolo sa auzi de jurisprudenta...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva