15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STUDENTII DENUNTA BATAIA DE JOC A CSM – Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti, Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti si Asociatia Studentilor la Drept din Iasi condamna majorarea taxei de participare la concursurile de admitere la INM si in magistratura de la 650 lei la 1.400 lei: “Accesul intr-o profesie atat de importanta nu poate sa fie conditionat de nivelul financiar al candidatului... CSM nu a prevazut nicio masura compensatorie pentru cei care nu au resursele financiare”

Scris de: G.T. | pdf | print

30 July 2021 11:44
Vizualizari: 7804

Studentii se revolta impotriva Consiliului Superior al Magistraturii, condus de judecatorul Bogdan Mateescu (foto). Motivul: decizia inexplicabila de majorare a taxei de participare la concursurile de admitere la INM si admitere in magistratura de la 650 lei la 1.400 lei.Intr-un comunicat dat publicitatii joi seara, 28 iulie 2021, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti si Asociatia Studentilor la Drept din Iasi precizeaza ca nu exista nicio analiza care sa explice de ce a fost crescuta taxa la 1.400 lei, asa cum nu exista nicio analiza de impact si nicio estimnare a posibilelor efecte negative.

Totodata, foarte corect in opinia noastra, cele trei asociatii studentesti avertizeaza ca exista posibilitata ca unii candidati sa nu isi poate permite o asemenea taxa, or accesul in magistratura nu poate fi conditionat de nivelul financiar al candidatului. Pe de alta parte, CSM nu a prevazut nicio masura compensatorie pentru cei care, din motive obiective, nu au resursele financiare necesare achitarii acestei taxe absolut exagerate. “Consideram ca este de neimaginat ca parcursul unui candidat bine pregatit catre functiile de judecator sau procuror sa poata fi ingreunat de dificultatile financiare in care se afla. Procesul de recrutare a unor magistrati bine pregatiti tine de interesul national al Romaniei si, desi este evident ca organizarea concursului presupune anumite costuri inerente, acestea nu pot avea ca efect limitarea accesului in profesie pentru tinerii cu situatii materiale mai putin fericite”, mentioneaza Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti, Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti si Asociatia Studentilor la Drept din Iasi.

Astfel, cele trei organizatii studentesti cer renuntarea la taxa de 1400 lei, stabilirea unei noi taxe cu rol pur administrativ, corelate cu nivelul financiar al unui absolvent al facultatilor de Drept din Romania, precum si reglementarea unor proceduri privind scutirea de taxa in situatii bine justificate.


Prezentam comunicatul Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti, Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti si Asociatia Studentilor la Drept din Iasi:


“Semnalam adoptarea Hotararilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 124, 125 si 126 din 27 iulie 2021, in urma carora au fost stabilite detaliile de desfasurare a concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii.

Ne bucuram ca situatia admiterii in magistratura a fost, dupa mai bine de un an, deblocata si ne exprimam speranta ca acest blocaj va ramane un esec unic in parcursul unui proces de selectie continuu fundamental pentru statul de drept din Romania.

In acest context, ANOSR, Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti (ASD) si Asociatia Studentilor la Drept – UAIC Iasi (ASD-UAIC) isi exprima critica ferma asupra taxei de inscriere la concurs adoptate in Plenul CSM ieri – 1.400 RON/candidat.

In primul rand, taxa reprezinta mai mult decat dublul taxei impuse la ultimul concurs de admitere in magistratura, 650 RON/candidat. Nu exista niciun fel de fundamentare a calculului prin care s-a ajuns la aceasta suma, niciun fel de analiza de impact, nicio estimare a posibilelor efecte negative.

In al doilea rand, taxa reprezinta mai mult decat salariul minim net lunar din Romania la nivelul din iulie 2021 – 1.386 RON/luna. Suntem absolut convinsi ca accesul intr-o profesie atat de importanta precum magistratura nu poate sa fie conditionat de nivelul financiar al candidatului, mai ales cand intreaga filosofie a sistemului tine de asigurarea unei stabilitati financiare pentru magistrati care sa fie parte din independenta reala a justitiei.

In al treilea rand, Plenul CSM nu a prevazut nicio masura compensatorie pentru cei care, din motive obiective, nu au resursele financiare necesare achitarii acestei taxe absolut exagerate.

Consideram ca este de neimaginat ca parcursul unui candidat bine pregatit catre functiile de judecator sau procuror sa poata fi ingreunat de dificultatile financiare in care se afla. Procesul de recrutare a unor magistrati bine pregatiti tine de interesul national al Romaniei si, desi este evident ca organizarea concursului presupune anumite costuri inerente, acestea nu pot avea ca efect limitarea accesului in profesie pentru tinerii cu situatii materiale mai putin fericite.

Solicitam Plenului CSM abrogarea Hotararii nr. 125/2021 si:

-Stabilirea unei taxe cu rol pur administrativ, corelate cu nivelul financiar al unui tanar absolvent al facultatilor de Drept din Romania;

-Reglementarea unor proceduri privind scutirea de taxa in situatii bine justificate”.

Comentarii

# RUSINE CSM date 30 July 2021 17:28 +272

Tara, care va plateste voua celor din CSM salariile, se zbate in saracie. Din nivelul exagerat al taxei impuse pentru a avea onoara sa rezolvi 100 de teste grila pe o foaie A4 rezulta fie ca CSM nu isi doreste saraci in randurile magistratilor (sindicatul, mafia, casta respinge posibilitatea de a se corci cu cei din talpa tarii), fie ca CSM a pierdut nivelul cu pretul leusteanului la piata de cand sunt platiti cu niste sume uriase ca salarii, de nivelul miilor de euro. Omul de rand are salariul de 1386 RON per luna, adica 281 euro. Spiru Haret (omul, nu facultatea) va priveste cu dispret si ii e rusine cu voi. Coborati din lux si murdariti-va un pic de noroi ca sa vedeti cum se traieste in Romania. :-x

# santinela date 1 August 2021 07:05 +247

Ce poti sa-i ceri unui nimeni,ca ala din poza ?

# maxtor date 5 August 2021 00:36 -2

procentual e exact cat actualizarea de la ratb.....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva