STUDIUL DESPRE ARESTUL PREVENTIV – APADOR-CH cere avocatilor sa-si exprime opinia intr-un chestionar privind procedurile arestului preventiv, din perspectiva apararii, "asa cum se petrec in realitate, spre deosebire de legile si regulamentele de pe hartie". Prin demersul realizat cu finantare europeana, APADOR-CH urmareste monitorizarea alternativelor si deciziilor judecatoresti. Avocatii au posibilitatea sa-si faca publice spetele in care au intampinat probleme
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki aduce in atentia publica un proiect extrem de ambitios in care ofera posibilitatea avocatilor de a-si exprima pozitia fata de procedurile referitoare la arestul preventiv, "asa cum se petrec in realitate, din perspectiva apararii, spre deosebire de legile si regulamentele de pe hartie". Aceasta oportunitate este creata in cadrul proiectului de cercetare la care APADOR-CH este parte, realizat cu finantare de la Uniunea Europeana, si in care este studiata calitatea deciziilor judecatoresti in raport cu arestul preventiv din zece state membre ale UE. Proiectul prevede completarea de catre avocati a unor chestionare/sondaje in care pot raspunde in functie de experienta fiecaruia si in care pot adauga propriile comentari din practica.
In acest sens, APADOR-CH a apelat la conducerile Barourilor din Romania pentru a transmite chestionarul spre completare, aratand totodata si necesitatea completarii unui astfel de sondaj. Rezultatul studiului realizat de APADOR-CH, care va cuprinde raspunsurile avocatilor, va fi facut public pe site-ul Asociatiei, urmand sa fie prezentat si un studiu integral care va cuprinde rezultatele din celelalte noua state membre UE care iau parte la proiect, precum Polonia, Ungaria, Lituania, Grecia, Irlanda, Olanda , Italia, Spania si Marea Britanie.
Coordonatorul studiului privind arestul preventiv si alternativele sale este Fair Trials International, un ONG cu sediul in Londra. Una dintre tintele acestui proiect este de a fi realizat un schimb de informatii fata de masura arestului preventiv intre statele participante pentru a putea fi garantat astfel un standard corespunzator in ce priveste conditiile din inchisoare. Un alt aspect de care s-a tinut cont este si jurisprudenta CEDO, care a incercat sa corecteze conditiile precare de detentie in unele state:
"Proiectul isi propune sa contribuie la o mai larga intelegere a modului in care arestul preventiv este folosit in Uniunea Europeana, a motivelor pentru care aceasta masura este folosita precum si cat de mult se folosesc masuri alternative la arestul preventiv.
In cadrul acestui proiect APADOR-CH va contribui la realizarea unui studiu comparativ cu privire la folosirea arestului preventiv si a alternativelor la arestul preventiv. In realizarea studiului APADOR-CH va realiza interviuri cu procurori, judecatori si avocati, va studia dosare de instanta si va studia sedinte de judecata. Pe baza acestui studiu, organizatiile participante vor sa ajute Uniunea Europeana sa formuleze politici comune cu privire la folosirea arestului preventiv".
Prezentam mai jos o parte din intrebarile care se regasesc in studiu:
-I se permite apararii sa faca observatii (orale sau scrise) in timpul acestor infatisari?
-Sunt observatiile apararii si procurorilor tratate in mod egal in timpul judecarii arestului preventiv?
-Are acces apararea la dosar sau la alte materiale relevante pentru caz inaintea infatisarii privind arestul preventiv?
-Exista obstacole in practica pentru un recurs efectiv sau apel fata de decizia de retinere?
-Fac judecatorii o evaluare onesta si de fond a probabilitatii de sustragere din fata legii, de inlaturare a probelor, de recidiva sau de reprezentare a unui pericol pentru societate?
-Furnizeaza judecatorii in mod curent o decizie scrisa privind arestul preventiv? Daca da, contine decizia si o motivare aplicata pentru cazul respectiv?
-Au judecatorii acces la servicii profesionale care sa le faca o evaluare a riscului si recomandari cu privire la cat este de potrivit acuzatul pentru a fi pus in libertate?
-Au judecatorii incredere in masurile alternative? Le iau in considerare cu seriozitate inainte de a decide arestul preventiv?
Intrebari precum cele de mai sus se regasesc in interiorul chestionarului de la finalul articolului, avand posibilitatea sa trimita raspunsurile prin e-mail la adresa office@apador.org sau prin fax la 021.312.37.11.
Prezentam in continuare solicitarea transmisa de APADOR-CH decanilor Barourilor din Romania:
„Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki este o organizatie neguvernamentala, infiintata in 1990. Misiunea APADOR-CH este aceea de a determina cresterea gradului de constientizare si respectare a drepturilor omului si a principiului preeminentei legii.
Printre obiectivele strategice ale Asociatiei se numara dezvoltarea unor mecanisme eficiente de respectare a drepturilor persoanelor private de libertate, dezvoltarea unor practici si mecanisme institutionale pentru cresterea transparentei si bunei guvernari, cresterea gradului de implementare a hotararilor privind drepturile omului in ordinea de drept interna si luarea de pozitii impotriva amenintarilor la adresa drepturilor omului.
In momentul de fata APADOR-CH participa intr-un proiect de cercetare finantat de Uniunea Europeana, care studiaza calitatea deciziilor judecatoresti in raport cu arestul preventiv in 10 state membre ale UE. In acest scop, am aprecia daca ati transmite sondajul atasat acestui mesaj avocatilor din Baroul pe care il conduceti. Completarea sondajului este foarte importanta in realizarea proiectului. Scopul acestuia este de a intelege procedurile referitoare la arestul preventiv asa cum se petrec in realitate, din perspectiva apararii, spre deosebire de legile si regulamentele de pe hartie.
Rugam a se incercui raspunsul corect sau completarea raspunsurilor cat mai detaliate si mai sincere pe baza experientei fiecaruia dintre avocati si adaugarea propriilor comentarii care sa includa de cate ori este posibil exemple concrete (anonime) din practica in spatiul de dedesubt, cat mai curand posibil, dar nu mai tarziu de 10 Decembrie 2014. Orice comentarii suplimentare pot fi scrise in spatiul de la sfarsitul sondajului. Rugam adaugarea oricaror comentarii dorite la final si adaugarea de coli suplimentare daca spatiul este insuficient”.
*Cititi aici chestionarul APADOR-CH
*Ctiti aici informatii cu privire la pozitia Uniunii Europene pe tema arestului preventiv
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# apador degeaba 28 November 2014 19:19 -1
# fufi 28 November 2014 19:21 -1
# TITULESCU 28 November 2014 21:09 +5
# Ionuc 29 November 2014 11:56 -3
# TITULESCU 29 November 2014 12:30 +4
# Marin 29 November 2014 17:07 0
# Marin 29 November 2014 17:12 -1
# Dan 30 November 2014 08:16 +4
# ciuciu 1 December 2014 10:56 -1
# Elisabeta Moldovan 8 December 2014 18:56 +1
# elisabeta Moldovan 8 December 2014 19:26 +1
# Moldovan Elisabeta 10 October 2016 20:43 0
# Elisabeta Moldovan 17 December 2014 04:39 0
# Elisabeta Moldovan 17 December 2014 04:45 0
# Elisabeta Moldovan 17 December 2014 04:51 0
# Moldovan Elisabeta 13 January 2015 00:29 0
# Moldovan Elisabeta 15 February 2015 05:52 0