23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUA GIREAZA CENZURA IOHANNISTA – Departamentul de Stat trateaza cu usurinta cenzura la care s-a dedat regimul Iohannis in starea de urgenta sub pretextul combaterii asa-ziselor stiri false despre COVID-19. Raportul americanilor privind libertatea presei romane in 2020 nu mentioneaza inchiderea abuziva a site-ului Justitiarul.ro, al jurnalistului Marius Albin Marinescu, cel care a dezvaluit afacerile imobiliare ale familiei Iohannis. Constitutia Romaniei interzice cenzura de orice fel (Raportul)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

25 April 2021 11:28
Vizualizari: 7213

Americanii nu vad nimic in neregula in faptul ca regimul presedintelui Klaus Iohannis (foto 1) a practicat cenzura in starea de urgenta, sub pretextul combaterii asa-ziselor stiri false despre pandemia de coronavirus.Ne referim la inchiderea de catre ANCOM a site-ului Justitiarul.ro – detinut de catre jurnalistul Marius Albin Marinescu (foto 2) –, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii invocand in acest sens Decretul prezidential nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta (vezi facsimil). Amintim ca Albin Marinescu a depus plangere penala la Parchetul General impotriva celui care i-au inchis portalul, insa nu a mai apucat sa vada parcursul dosarului, murind in decembrie 2020.

Si nu doar Justitiarul.ro a avut aceasta soarta, ci si numeroase alte site-uri. Spunem ca americanii trateaza cu lejeritate aceasta situatie, tinand cont de ceea ce scrie Departamentul de Stat al SUA in raportul privind respectarea drepturilor omului in Romania in anul 2020 – document publicat la 9 aprilie 2021. Mai exact, americanii se multumesc sa treaca in revista faptul ca presedintele Klaus Iohannis a emis Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta si faptul ca documentul nu prevedea cai de atac impotriva masurilor privind inchiderea portalurilor web. De asemenea, executivul de la Washington isi exprima nemultumirea ca aceasta cenzura a fost pusa in practica de catre ANCOM, „o institutie (...) fara experienta in continut media”. Atat. Doar la aceasta se rezuma remarcile Statelor Unite in legatura cu cenzura la care s-a dedat regimul Iohannis.

In rest, cu mult tupeu, guvernul de la Washington DC arunca o fumigena, vorbind despre inexistenta vreunor acte de cenzura din partea Guvernului Romaniei in starea de urgenta. Or, nu despre asta este discutia, in conditiile in care ANCOM functioneaza in subordinea Parlamentului, iar inchiderea Justitiarul.ro si a celorlalte site-uri a fost operata in temeiul unui decret prezidential.

 

Prezentam pasajul din raportul SUA referitor la libertatea pe Internet in starea de urgenta:


Guvernul nu a restrictionat sau intrerupt sistematic accesul la internet si nu a cenzurat continutul din mediul electronic; nu au existat informatii credibile ca guvernul a monitorizat fara autorizare legala comunicatiile private in mediul electronic.

In data de 16 martie, Presedintele Klaus Iohannis a semnat un decret care continea prevederi cu privire la contracararea raspandirii dezinformarii online pe tema COVID-19 si prin care se permitea eliminarea unor rapoarte si a unor pagini intregi de internet despre care s-a stabilit ca diseminau informatii false; decretul nu prevedea cai de atac sau mecanisme de remediere. Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, o institutie dedicata infrastructurii comunicatiilor, fara experienta in continut media, a fost insarcinata cu punerea in aplicare a prevederilor decretului. Ca reactie, in data de 30 martie, Reprezentantul pentru Libertatea Presei din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a dat publicitatii un comunicat de presa prin care facea apel la autoritati sa reinstituie competenta jurnalistilor de a actiona in interes public, fara restrictii excesive si sa respecte principiile necesitatii si proportionalitatii in orice decizie legata de situatia de urgenta. Si Federatia Europeana a Jurnalistilor a facut apel la Presedintele Iohannis si la Guvernul Romaniei sa revizuiasca politicile prin care se restrictiona accesul reporterilor la informatiile cu privire la raspandirea COVID-19 si reglementarile prin care se acorda autoritatilor competenta de a inchide pagini de internet. Guvernul a suspendat 15 pagini de internet”.


* Cititi aici intregul raport al Departamentului de Stat

* Cititi aici intregul serial privind calvarul ziaristului Marius Albin Marinescu (linkurile episoadelor sunt la final)

 

 

 


Comentarii

# Lorenzo de Medici date 25 April 2021 12:11 +13

Încă un JEG Made in USA ! Numai la asta îi duce capul pe lingatorii de coca cola și rontaitorii de fast food și junk food.

# VIKY date 25 April 2021 12:11 +12

"Cei ce seamana... se aduna". I-a tunat, si i-a fulgerat la guvernare, regimuri dictatoriale naziste.

# Valter Cojman date 25 April 2021 12:55 +15

Stapanii isi apara slugile credincioase...

# Narcis date 25 April 2021 15:54 +22

SUA gireaza orice incalcari de drepturi, de orice fel, daca din asta are un beneficiu. Cazul lui Navalnyi, de ex., bietii americani si-au pierdut somnul de grija unui infractor, racolat ca sa faca anarhie in Rusia, iar Biden a declarat ca este in stare sa foloseasca arma nucleara, desi nu conteaza ca expune Romania cea bleaga si, poate, risca sa o stearga si de pe fata pamantului cu un asemenea razboi. Similar, cazul nostru autohton Dragnea, cel care a luptat cu Sistemul, nu stârnește absolut nimic in americani, ba din contră, ei au fost artizanii condamnarii lui. Si in continuare, ne preseaza, ca nu cumva sa reusim ceva in lupta impotriva coruptiei si a DEEP STATE. Doar am vazut si ce ambasadori mizerabili ne trimit, care se comportă ca stapânii nostri, in propria tara.

# johanniskraut date 25 April 2021 17:34 +18

Cum e stapanul, asa-i si sluga - "democratia" in practica.

# imun/teanu date 25 April 2021 17:42 +5

Hop, si-asa, si-asa, si-asa, / S si U si L si A, / c-asta e america. Si !, pentru ca unii susoteau ca "vin americanii" au infundat ani grei puscariile. Si !, in sfarsit, au venit!

# gigi date 25 April 2021 19:23 +3

Daca ne-ar fi criticat o tara democratica mai acceptam,dar sua nu mai este in masura sa mai dea sfaturi.

# Andrei Muresan date 26 April 2021 12:03 +3

Eram in Londra, anul trecut intr-o vizita la Palatul Buckingham, invitat oficial. Am ajutat UK, ca ziarist, prin emisia unui documentar BBC, privind retrocedarea Hong Kong, acum 23 de ani. Era o recunoaștere a eforturilor depuse de către un roman. Poate as fi meritat titlul de “Sir”!? Eram rătăcit in centrul Londrei, multe sensuri unice. Am oprit Mercedesul închiriat, in fata unui hotel și am intrat la Recepție sa ma informez de drum spre Palat. Am întrebat in engleză, cum pot ajunge . Răspunsul recepționerul, jumătate de buletin de culoare Sinai: “ Ieși afara americanilor!”!? Nu este prima oară, când sunt agresat in așa hal de europeni, deși am 1,85 m și 100 kg. America are o mare problema, dura și fără ieșire. Și europenii au mulți idioti, dar ce vina am eu!?

# Mihaela date 26 April 2021 18:53 +4

" Corb la corb, nu scoate ochii ", noi fraudăm alegeri, americanii au descoperit și ei gustul alegerilor " libere ", am început să avem lucruri în comun., facem parte din lumea nouă. Nu se mai poartă adevărul, libertatea, democrația. Dacă vine de la apus și nu de la răsărit, ca până acum ceva ani.... merge și o dictatură.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva