1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUPLIMENTARE DE BUGET SI PENTRU RESTANTELE PROCURORILOR – Ministerul Public va primi de la Guvern peste 150 milioane euro: „Suma prevazuta este destinata exclusiv platii sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala devenite executorii, pentru personalul Ministerului Public” (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 December 2023 14:12
Vizualizari: 9028

Nu doar Inalta Curte de Casatie si Justitie va primi bani din Fondul de rezerva al Guvernului pentru plata drepturilor salariale restante (click aici pentru a citi), ci si Ministerul Public. Bugetul Ministerului Public urmeaza sa fie suplimentat pentru achitarea restantelor salariale ale procurorilor si personalului din toate unitatile de parchet.


 

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica, in urma cu cateva zile, „Proiectul de Hotarare privind suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023 din Fondul de rezerva bugetara la dipozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023”. Concret, PICCJ-ul condus de Procurorul General Alex Florenta (foto) va primi 776.887.000 lei, echivalenul a 155 milioane euro, suma cu care se vor plati drepturile salariale restante stabilite prin hotarari judecatoresti.


Prezentam prevederile proiectului Hotararii de Guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Public:


(1) Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 61.01 'Ordine publica si siguranta nationala', titlul 10 'Cheltuieli de personal', cu suma de 776.887 mii lei credite de angajament si credite bugetare.

(2) Suma prevazuta la alin. (1) este destinata exclusiv platii sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala devenite executorii, pentru personalul Ministerului Public pentru care Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are calitatea de ordonator principal de credite”.

 


Redam fragmente din Nota de Fundamentare a proiectului Hotararii de Guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Public (documentul este atasat integral la finalul articolului):


“Tinand cont de executia bugetara inregistrata la 31.10.2023, precum si de evolutia cheltuielilor preconizate a fi realizate pana la finele anului 2023;

Avand in vedere faptul ca, printre obiectivele prioritare pe termen mediu asumate de Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, definite in documentul de politica si strategie elaborat in etapa de fundamentare a proiectului de buget pe anul 2023, se numara si asigurarea fondurilor necesare platii hotararilor judecatoresti definitive si executorii pentru personalul Ministerului Public;

Tinand seama ca plata drepturilor de natura salariala restante stabilite prin hotarari judecatoresti se realizeaza esalonat, conform procedurii prevazute de actele normative in vigoare, iar centralizarea la nivelul Ministerului Public a transelor de plata aferente anului 2023 pentru titlurile executorii existente in evidenta unitatilor de parchet, a Directiei Nationale Anticoruptie si a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a fost realizata la data de 30.06.2023, sumele fiind supuse actualizarii cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica si dobanda legala remuneratorie, calculata conform legii,

Avand in vedere ca in bugetul aprobat Ministerului Public pe anul 2023 nu sunt prevazute sume pentru plata transelor stabilite pentru anul 2023 la nivelul ordonatorilor de ccredite din subordine, se impune adoptarea unei hotarari a Guvernului, in regim de urgenta, care sa aiba ca obiect asigurarea sumelor necesare platilor restante stabilite prin hotarari judecatoresti pentru personalul institutiei.

Astfel, se impune suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 61.01 'Ordine publica si siguranta nationala', titlul 10 'Cheltuieli de personal', cu suma de 776.887 mii lei credite de angajament si credite bugetare, in vederea platii sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala devenite executorii, pentru personalul Ministerului Public pentru care Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are calitatea de ordonator principal de credite.

 


Comentarii

# ana date 3 December 2023 20:45 +134

Excelent, ce sa zic! Pentru judecatori s-a ugasit bani doar pentru doar transele esalonate prin OUG. Nu si pentru drpturile stabilite intre timp, in 2023, prin contestatii la executare. Ca de obicei, judecatorii sunt ultimii pe lista politicienilor. Groaznic stat de drept.

# vlad tepes date 4 December 2023 08:23 -29

”saracii ” de ei....oare mai stiu cat este salariu mininim in Romania ?!! Romania,statul ala din Europa ”esuat” de catre politicieni, cu complicitatea judecatorilor si procurorilor.......

# Laur date 4 December 2023 10:35 +33

De ce pentru procurori sunt bani pentru plata tuturor restantelor, si pentru judecatori nu? Inadmisibil.

# Pt Vlad Tepes date 4 December 2023 12:15 +76

As presupune ca autoproclamatul Vlad Tepes stie si ca nu exista diferenta de pregatire profesionala si raspundere intre un magistrat si o pers care castiga salariul minim. Si probabil ca cel care castiga salariul minim se expune exact la fel cat un magistrat care trimite in judecata/ condamna un traficant de droguri spre ex. Cu oameni ca Vlad Tepes, dormim linistiti, suntem salvati!

# pentru Pt Vlad Tepes si altii cael date 5 December 2023 08:47 +1

voi ati auzit de principiul PROPORTIONALITATII ?!! In Romania,al carui stat l ati ”esuat” stiti ca nu se poate trai cu salariu minim ?.Cat despre riscul drogurilor..este cel mai nefericit exemplu !! ar mai fi cel retrocedarilor, al prescriptiilor,al insolventelor... In ”lumea voastra” sunteti rupti de realitatea inconjuratoare...deeeh niste elitisti !!!

# nae din dealul feleacului date 5 December 2023 10:29 +2

Voi porcurorii si juzii alcatuiti cel mai eficient grup infractional organizat din aceasta tara si sinteti jugul pus pe grumazul poporului roman.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva