SUPLIMENTARE DE FONDURI PENTRU ICCJ – Inalta Curte a primit din Fondul de rezerva al Guvernului 50 milioane lei. Banii sunt destinati achitarii drepturilor salariale curente ale personalului ICCJ si ale celui din cadrul celorlalte instante judecatoresti, achitarii drepturilor salariale ale unor judecatori repusi in functie si achitarii dobanzilor aferente drepturilor cuvenite unor judecatori care au fost repusi in functie (Documente)
Inalta Curte de Casatie si Justitie a primit 10 milioane de euro de la Guvern. Mai exact, 49.648.000 lei.
Suplimentarea a fost dispusa in ultima sedinta de guvern, cea din 21 noiembrie 2024, banii urmand sa fie pusi la dispozitie din Fondul de rezerva bugetara al Executivului. Suma urmeaza sa fie utilizata pentru achitarea drepturilor salariale curente ale personalului Inaltei Curti si ale celui din cadrul celorlalte instante judecatoresti, pentru achitarea drepturilor salariale ale unor judecatori repusi in functie si pentru achitarea dobanzilor aferente drepturilor cuvenite unor judecatori care au fost repusi in functie.
Concret, din suplimentarea de fonduri primita de instanta condusa de Corina Corbu (foto):
- 39.171.000 lei sunt destinati achitarii drepturilor salariale curente ale personalului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale celui din cadrul celorlalte instante judecatoresti;
- 8.101.000 lei sunt destinati achitarii drepturilor salariale ale unor judecatori repusi in functie;
- 2.376.000 lei sunt destinati achitarii dobanzilor aferente drepturilor cuvenite unor judecatori care au fost repusi in functie.
Iata Hotararea privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie:
„Art. 1 - (1) Se aproba suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe anul 2024 din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, la capitolul 61.01 'Ordine publica si siguranta nationala', titlul 10 'Cheltuieli de personal' cu suma de 47.272 mii lei, credite de angajament si credite bugetare.
(2) Suma prevazuta la alin. (1) este destinata achitarii drepturilor de natura salariala pentru personalul din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si din cadrul celorlalte instante judecatoresti pentru care presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie are calitatea de ordonator principal de credite, dupa cum urmeaza:
a) suma de 39.171 mii lei – este destinata achitarii drepturilor salariale curente ale personalului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale celui din cadrul celorlalte instante judecatoresti;
b) suma de 8.101 mii lei – este destinata achitarii drepturilor salariale ale unor judecatori repusi in functie.
Art. 2 - (1) Se aproba suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe anul 2024 din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, la capitolul 61.01 'Ordine publica si siguranta nationala', titlul 59 'Alte cheltuieli', cu suma de 2.376 mii lei credite de angajament si credite bugetare.
(2) Suma prevazuta la alin. (1) este destinata achitarii dobanzilor aferente drepturilor cuvenite unor judecatori care au fost repusi in functie”.
Iata Nota de Fundamentare a Hotararii privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie:
„Prezentul act normativ se incadreaza in prevederile art. 1 alin. (3) lit. a) pct.6 din Hotararea Guvernului nr. 443/2022 pentru aprobarea continutului instrumentului de prezentare si motivare, a structurii raportului privind implementarea actelor normative, a instructiunilor metodologice pentru realizarea evaluarii impactului, precum si pentru infiintarea Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative, cu modificarile si completarile ulterioare, la intocmirea notei de fundamentare nefiind necesara respectarea structurii prevazute in anexa la prezenta hotarare.
Sectiunea 2: Motivul emiterii actului normativ.
Potrivit art. I alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 46/2024 privind unele masuri bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 444 al Romaniei din 14 mai 2024, 'prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2024, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se pot aloca, pe baza de hotarari ale Guvernului, sume pentru finantarea cheltuielilor curente si de capital ale ordonatorilor principali de credite.'
Avand in vedere faptul ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.113/2024 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 963/2024, influentele asupra bugetului inaltei Curti de Casatie si Justitie, titlul 10 'Cheltuieli de personal' au fost aprobate in suma de 430.104 mii lei, sub nivelul necesar pentru achitarea drepturilor salariale curente ale personalului instantelor judecatoresti pentru anul 2024, in urma analizei dispuse de ordonatorul principal de credite asupra creditelor de angajament si creditelor bugetare aprobate in bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe anul 2024 s-a constatat ca fondurile ramase neutilizate la titlul 10 'Cheltuieli de personal' sunt insuficiente pentru achitarea integrala a drepturilor salariale curente ale personalului din cadrul instantelor judecatoresti pana la finele anului in curs.
Avand in vedere ca, potrivit legii, drepturile de natura salariala cuvenite judecatorilor nu pot fi suspendate de la plata in afara conditiilor strict prevazute de Legea nr. 303/2024, obligatia statului de a asigura stabilitatea financiara a acestora reprezentand o garantie constitutionala a respectarii principiului independentei justitiei;
Intrucat, potrivit art. 142 alin. (1) din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara, 'activitatea instantelor este finantata integral de la bugetul de stat', iar prin neachitarea la termen a drepturilor salariale curente ale personalului instantelor judecatoresti, activitatea acestora ar putea fi grav afectata;
Se impune alocarea unei sume suplimentare pentru asigurarea fondurilor necesare achitarii integrale de catre instantele judecatoresti a drepturilor de natura salariala ale personalului acestora, cuvenite pentru luna noiembrie, cu termen de plata in luna decembrie 2024.
Totodata, fata de repunerea in functie a patru judecatori, dispusa in anul 2024 de Consiliul Superior al Magistraturii, acestora li se datoreaza drepturile cuvenite pentru perioada in care au fost suspendati, actualizate potrivit legii. in acest sens, potrivit art. 200 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor: 'Daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator sau procuror, suspendarea din functie inceteaza, iar judecatorul sau procurorul suspendat este repus in situatia anterioara, i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functia de executie sau, dupa caz, pe perioada intregului mandat al functiei de conducere pe care nu l-a putut exercita din pricina suspendarii. Drepturile banesti acordate sunt majorate, indexate si reactualizate la data platii, incluzand si dobanda legala penalizatoare, obligatii de plata ce se stabilesc prin ordin al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau, dupa caz, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorului sau procurorului i se recunoaste vechimea in functia de judecator sau procuror pe aceasta perioada.'
Asigurarea fondurilor necesare functionarii Justitiei reprezinta o obligatie constitutionala a statului, in conditiile in care – in lumina jurisprudentei Curtii Constitutionale – lipsa finantarii adecvate a activitatii instantelor judecatoresti reprezinta o incalcare a principiului independentei justitiei, atat in componenta individuala, cat si in cea institutionala a acesteia.
In contextul celor aratate mai sus si tinand cont de evolutia cheltuielilor preconizate a fi realizate pana la finele anului 2024, se impune suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe anul 2024, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, la Capitolul 61.01 'Ordine publica si siguranta nationala', dupa cum urmeaza:
-la Titlul 10 'Cheltuieli de personal' cu suma de 47.272 mii lei, credite de angajament si credite bugetare, din care:
suma de 39.171 mii lei - in vederea achitarii drepturilor salariale curente ale personalului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale celui din cadrul celorlalte instante judecatoresti;
suma de 8.101 mii lei – sume necesare achitarii drepturilor salariale ale judecatorilor repusi in functie;
-la Titlul 59 'Alte cheltuieli' cu suma de 2.367 mii lei reprezentand dobanzi aferente drepturilor cuvenite judecatorilor care au fost repusi in functie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Salarii 25 November 2024 16:21 +9
# maxtor 25 November 2024 16:30 -1
# Asociatia Caritabila Traistaru 25 November 2024 21:26 +4
# Pintea 26 November 2024 11:26 +1