12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUPREMII REPETENTI – Noi cifre despre dezastrul de la Inalta Curte. Avocatul Adrian Toni Neacsu dezvaluie: “Sintetic, in 2020 din 15.270 de hotarari pronuntate 4.272, adica 27,9%, au fost redactate cu intarziere... La sectia penala 445 de hotarari din 2351 au fost redactate cu intarziere (18,9%) iar la completele de 5 un numar de 173 din 554 (31,2%)” (Statistica)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 March 2021 12:45
Vizualizari: 5573

Sa nu creada cineva ca intarzierile in motivarea hotararilor judecatoresti reprezinta cazuri izolate la Inalta Curte de Casatie si Justitie, condusa de judecatoarea Corina Corbu (foto). Dimpotriva, aproape o treime din hotararile pronuntate in 2020 au fost redactate cu intarziere.


 

Cifrele au fost publicate in urma cu cateva zile de cunoscutul avocat Adrian Toni Neacsu. Astfel, acesta arata ca in anul 2020 au fost pronuntate 15.270 de hotarari, iar dintre acestea 4.272 au fost redactate cu intarziere, adica 27,9%. In ceea ce priveste sectia penala, au existat 2351 de hotarari judecatoresti pronuntate, dintre care 445 (18,9%) au fost redactate cu intarziere. Iar la completele de 5 judecatori, dintre cele 554 de hotarari pronuntate, 173 au fost de asemenea motivate cu depasirea termenului legal (31,2%).


Iata dezvaluirile avocatului Adrian Toni Neacsu despre ce se intampla la Inalta Curte (vezi facsimil):


“Am primit si de la ICCJ datele statistice privind situatia hotararilor judecatoresti motivate cu intarziere.

In acest moment, avand in vedere si datele similare obtinute pentru celelalte instante judecatoresti, exista o fotografie a imaginii de ansamblu pentru fundamentarea temeinica a uneia sau alteia dintre solutiile legislative pentru imbunatatirea situatiei.

Cifrele ICCJ sunt dramatice (sau revoltatoare daca privesti din perspectiva justitiabilului), in special cele ale sectiei de contencios administrativ, care este pur si simplu sufocata de dosare.

Sintetic, in 2020 din 15.270 de hotarari pronuntate 4.272, adica 27,9%, au fost redactate cu intarziere.

La sectia penala 445 de hotarari din 2351 au fost redactate cu intarziere (18,9%) iar la completele de 5 un numar de 173 din 554 (31,2%).

Fara alte observatii acum, cifrele justifica propunerile de modificare a legislatiei pe care le promovez:

- marirea termenului de pronuntare a hotararii complimentar cu obligativitatea motivarii in acelasi termen.

- lege distincta pentru organizarea si functionarea ICCJ, in care sa fie cuprins si actualul regulament de organizare si functionare, astfel incat sa fie respectate cerintele Constitutiei”.

 


Comentarii

# Magna Cloaca Aequitatis (Justiția de canalizare) date 8 March 2021 13:27 +4

Ce atâta fasoane și pretenții cu motivarea! Poate doar dacă era vorba despre ceva mormane de bănet în plus, despre decont de transport și locuință, deși potlogarul cu robă stă într-o sonă rezidențială de tip metropolitan! Sau despre decontarea picăturilor de nas și a aspirinelor. Sau despre INTERZICEREA sub sancțiune penală a oricărei critici, a oricărui comentariu, a oricărei insulte, a oricărui blestem acatist sau lumânare aprinsă cu dedicație acestor Nelegiuiți ce au capturat-o pe Zeița Themis și au încuiat-o în buda de la instanță. Sau despre eludarea constantă a evaluării psihologice/ psihiatrice. ACESTEA SUNT TEME DE INTERES PRIORITAR pentru membrii Grupului Infracțional Organizat „Judicial Mafia Inc.”, nicidecum că-caturi dintr-alea sclifosite despre rolul și menirea judelui, despre importanța și necesitatea socială a actului de justiție, despre încrederea acordată de societate sau despre căcățișuri imperativ precizate în normele legale și procedurale. :-?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva