13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SURPRIZA PENTRU SEFIA PICCJ – Ministresa Justitiei Raluca Pruna a trimis la CSM propunerea pentru functia de Procuror General al Romaniei. Nu este nici Codrut Olaru, nici Oana Haineala. Alesul e Augustin Lazar, seful Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia: „A demonstrat ca are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public”. Lazar e considerat drept unul dintre cei mai profesionisti procurori din tara

Scris de: George TARATA | pdf | print

1 April 2016 13:47
Vizualizari: 7478

In sfarsit, ministresa Justitiei Raluca Pruna a anuntat propunerea pentru functia de Procuror General al Romaniei. Si, in sfarsit, fosta asistenta a Monicai Macovei ia o decizie inteleapta. Alesul Ralucai Pruna pentru functia de Procuror General nu este nici Codrut Olaru, creditat cu cele mai mari sanse, nici Oana Haineala, ci Augustin Lazar (foto), procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba, considerat ca fiind unul dintre cei mai profesionisti procurori din tara, autorul unor dosare grele precum „Aurul dacic”.


Ministerul Justitiei a anuntat, vineri 1 aprilie 2016, ca Raluca Pruna a trimis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea privind numirea lui Augustin Lazar in functia de Procuror General. Profesor universitar doctor la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, Lazar are o vechime de 34 de ani in functia de procuror, dintre care 18 ani in functii de conducere. In varsta de 58 de ani, Lazar este caracterizat in comunicatul Ministerului Justitiei ca fiind un procuror care a demonstrat ca are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public.

Iata comunicatul Ministerului Justitiei:

Ministrul justitiei a transmis astazi, 1 aprilie 2016, Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea in functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PiCCJ) a domnului procuror Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit dispozitiilor art. 54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

In cadrul dialogului cu ministrul justitiei, domnul procuror Augustin Lazar a demonstrat ca are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public.

Domnul procuror Augustin Lazar are o experienta relevanta in management judiciar, avand o vechime in functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat si instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara o vasta cooperare judiciara internationala. Anterior, ca procuror sef la sectia de anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ a participat nemijlocit la actiunea de reformare si modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele crearii structurilor specializate de parchet din cadrul acestei institutii.

In desemnarea propunerii, ministrul justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala.

Ministrul justitiei multumeste tuturor procurorilor care au participat la procesul de selectie pentru ocuparea functiei de procuror general al PICCJ, pentru implicare si profesionalism”.

Augustin Lazar urmeaza sa sustina interviul in fata Sectiei pentru procurori a CSM, care va da un aviz pozitiv sau negativ, dar consultativ. Propunerea privind numirea lui Lazar in fruntea PICCJ va pleca apoi la presedintele Romaniei Klaus Iohannis, acesta urmand sa decida daca il va investi sau nu in functia de Procuror General pe actualul sef al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia.

Comentarii

# Numai de n-ar fi păcăleală de 1 aprilie date 1 April 2016 13:55 +15

Fin'că, ]n realitate ... de la Prună, Cioloş şi Palton ... nu ne putem aştepta ... la nimic bun :-|

# BERCEA MONDIAL ,, E MANEVRA LU FRAȚII MEI...........,, date 1 April 2016 19:55 +1

Incredibil:Avocatul Pompiliu Bota licitează pentru spațiul din Curtea de Apel București, care a fost utilizat de o entitate care utiliza în mod fraudulos denumirea de Uniunea Națională a Barourilor din România. Intr-un interviu pe spațiul public, Pompiliu Bota a precizat că în scurt timp și Baroul București - denumire inițială Constituțional, urmează să utilizeze același spațiu.

# nicolae date 1 April 2016 14:05 +7

LASCU ... LAZĂR ... LAURA ...  Este  bine ... este  bine ...

# DODI date 1 April 2016 14:11 +11

După ce ne-a nenorocit, cu Luluța și gafele făcute până în prezent, degeaba mai încearcă să greagă busuiocul pe ultima sută de metri că impresia de ființă rău voitoare și de slugă macovistă nu ne poate părăsi. Așa cum nici ea (și nici horticultorul fruntaș) nu se grăbesc să ne părăsească. Mai au niște rele de făcut (a se citi: de ”aranjat” niște alegeri).

# parchetul de pe langa lege date 1 April 2016 14:22 +2

cu doctoratele cum stam?? 

# Asociatia magistratilor date 1 April 2016 14:34 -8

O tara de cretini!!!! Imi e sila!!!! Sper sa fie pacaleala de 1 aprilie!!!

# Camp tactic date 1 April 2016 19:32 +3

Cri cri cri, iesi afara SRI!

# asociatia magistratiolor date 1 April 2016 14:36 -2

ati lua to razna.. un mediocru si neprofesionalist

# maria date 1 April 2016 15:49 +5

De unde stiti ca e mediocru si neprofesionalist? Pentru ca n-are iesiri pe la tv, nu are viloace si terenuri , case de vacanta? Este un om cu coloana vertebrala, nu a primit mita, iar tocmai faptul ca a fost procuror atatia ani, vorbeste de la sine despre integritatea morala  a acestui magistrat  Este timpul si pentru asemenea oameni in justitie, asa ca hai sictir!

# Salvamar date 1 April 2016 17:52 +8

Hai sa-ti explic mai pe romaneste si verde in fata. procuratura de pe langa CAA este spalatoria Nufarul pentru pedelisti. Acest domn este cel care a instrumentat cazul Aurul dacic si care a dus la un dosar impotriva lui Nastase pentru ca in 2005 nu era procuror care sa cerceteze un borfas sa nu-l intrebe - ”da ceva de Nastase nu ne spui?”. Acestui domn i se datoreaza vizitele, cu care de reportaj in fata casei lui Nastase, a procurorilor cu contoare geiger si de depistare a aurului, care voia neaprat sa gaseasca asa zisele bratari la Nastase in casa - o nascociere propagandistica si de tracasare a lui Nastase, ca asta facea orice procuror cu nasul in suflet. Unul din inculpatii din dosar, numitul Pion a spus-o in clar - tinte erau mai multi lideri PSD, iar bratarile cumparate de stat sunt UN FALS, fabricate de Sorin Popa, bijutierul din Călan, decedat în mod suspect în timpul anchetei autorităţilor. Mai vrei? A fost vreo 7 ani procuror comunist tagma Lascu, Stanciu si Macovei....

# Ion date 2 April 2016 07:58 +1

Am auzit si am vazut in presa despre cele spuse de tine aici. Daca sunt adevarate 1% ... avem viata lu Berila ! Politichia ! Din cate am citit la vremea aceea, se facusera expertize care au demonstrat in mod clar ca asa zisele bratari nu au legatura cu aurul dacic, nici dpv fizico-chimic, dar mai ales nici dpv tehnologic, al tehnicii de prelucrare. Erau niste falsuri, unele pregatite si altele folosite pentru piata neagra.

# CI date 1 April 2016 14:40 +18

Omul e deștept, e cunoscut de profesioniști, nu e isteric și vine din producție. Spre deosebire de ceilalți candidați a mai și muncit...Dacă te uiți pe cv-ul lui Kovesi, ca să iau un exemplu la întâmplare, constați că ea e de profesie șefă, că nu s-a întâlnit vreodată cu un dosar cât de cât mai serios! Păi, să te mai mire atunci că nu ai cu cine vorbi, că nu înțelege pașii unei anchete și că femeia are în cap numai arestări și spectacole mediatice cu cătușe? Pe Augustin Lazăr putea foarte bine să-l pună șef la DNA; vă garantez că nu mai ieșeau din instituție dosare cu prim-ministri care ar fi comis ”evaziuni fiscale fără prejudiciu”!

# braconier prin situri date 2 April 2016 17:16 +1

Nu garanta,ca pierzi.Din 2005 a facut doar 3 dosare (aurul dacic)cu mari lacune in urmarirea penala,chiar daca unul a fost solutionat de instante prin condamnari.In acest dosar,unii inculpati au fost trimisi in judecata pentru fapte legate de 13(?) bratari iar ulterior parchetul a revenit aratand ca este vorba despre un numar mai mic de bratari,diferenta,,apartinand,,altor persoane,inca netrimise in judecata.Profesionism?PS astea se discuta prin judetul Hunedoara

# Mirela date 1 April 2016 14:50 +8

Codrutismul (Codrut + Codruta) nu a putut fi realizat in plenitudinea lui. :lol:

# pelin date 1 April 2016 15:25 +13

Incep sa cred ca avand la pupitrul Procuraturii Generale un profesionist de talia D-lui AUGUSTIN LAZAR,vom reusi sa mai reparam putin din imaginea justitiei romane,care a reusit sa se distanteze de increderea cetatenilor,prin spectacolele absolut penibele,chear grotesti,prezentate zi de zi,fiind incalcate in mod grosolan,drepturile si libertatile catatenesti,la orginea carora se afla o procuroare care la viata ei a solutionat doar 3 dosare,este vorba L.C.KOVESI,aflata la conducerea DNA.Acest lucru a fost dezvaluit de Tr.Basescu,iar rezultatul se vede.

# Clint date 1 April 2016 15:54 -6

Imi pare rau, pelin. Justitia inseamna instante judecatoresti (serios, poti sa verifici Constitutia). Si atunci parchete nu inseamna justitia.

# Dora date 1 April 2016 15:59 0

Sper ca nu este doar o pacaleala de 1 aprilie a d-nei Pruna.

# Butikaru date 1 April 2016 16:39 +7

Iar "Scoala Ardeleana" ? Iar "Grupul de la Cluj" ? Iar urmashii iobagilor aredeleni ? Astia cand trec muntii, din cauza inaltimii la care ei cred ca au ajuns, pentru ca apare si se instaleaza "hipoxia existentiala" raman cu fantasmele si fanteziile alpiniste, ei crezand ca au "viziuni" !!! Este o diferenta de cultura sociala si rezultatul este o inadaptare si o inadecvare...

# falcone date 1 April 2016 21:30 +7

Prietene , sunt ardelean dar ai spus totul . Treaba cu iobagii ardeleni e plastica rau dar cam reala . Din pacate tot ce am trimis peste Carpati a fos esec , Ciorbea, Boc, Ciolos.... lista poate continua. Nobilimea din Ardeal s-a cam dus , am stat pe la Aiud , Gherla , Sighet , suntem la Rapa Robilor aia cu sange albastru . Mai suntem putini de tot din astia  care ne tragem din familii sanatoase din Ardeal , iobagimea ca la voi razasimea sau serbimea , putin mai instarita iobagimea noastra dar tot cu mentalitate de sluga. Aia care au stramosi romani cu scoala la Budapesta , Viena si Berlin sunt  cativa. Maior e unul dintre ei . Pacat ca nici noi Ardealul nu mai putem ajuta patria Romania.

# Maria date 1 April 2016 17:03 +2

Si daca e doar o premiere(pentru curatirea de dosar penal) si o fidelizare(pt a nu rascoli mai mult lucrurile in legatura cu faptele penale savarsite de persoana curatata)? Intr-un comentariu, la un post de televiziune, se mentiona ca gloaba ravasitoare, zisa si Prima Doamna si sotie a Romaniei, ar fi beneficiat de o clasare a unei cauze penale, pe motiv de prescriptie, legat de falsurile savarsite in dobandirea ... ghinionista ... a celor multe case, CHIAR DIN PARTEA PARCHETULUI DE PE LANGA CURTEA DE APEL ALBA.

# goe date 1 April 2016 18:03 +5

Nu este o surpriza prea mare.Sistemul ,inclusiv Kovesi SI Coldea si altii au vrut-o in functia de procuror general pe O. haineala.Numai ca presedintele ,care are ultimul cuvant si ultima semnatura l-a vrut pe Lazar.Sunt cunostinte vechi.Acuma sunt multe speculatii dar fara temei.

# Butikaru date 1 April 2016 19:08 +2

Omu* este tot un prokuror komunist/ceaushist ? Pai daca are 34 de ani vechime in prokuratura, deci are 8 ani de prokuratura komunista !!! Se incadreaza perfekt in politika de kadre ... ! Niciodata un prokuror komunist si niciun pui de.al lor... nu va putea fi ... ceea ce se sune ca este ! Vivat Prokuror Republik ! (n.are rost sa mai dau exemle din "galeria"/"garnitura" de (dez) onoare ... La urmatoarea Revolutie o sa fie mai greu, n.avem gloante destule... si nici Targovisti suficiente !

# Un procuror comunist date 1 April 2016 19:40 +1

Un procuror comunist..... Ce a făcut cu avionul picat in Apuseni? Cine a fost condamnat in dosarul care l a instrumentat? Romasa? Isu ? Smurd? A murit tânara aura ion degeaba!!!! Domnilor Treziți-vă 

# Oare? date 1 April 2016 22:17 +3

Am inteles ca acest domn s-a ocupat si de anumite retrocedari din Ardeal, printre care si cele care implic familia Iohannis. sa fie nominalizarea asta un sah la Iohannis? Daca nu semneaza, iese mare scandal national, daca semneaza, pune in functie un procuror care stie! Asta daca dl. procuror trece de interviul de la CSM.

# Ion date 2 April 2016 07:46 +1

Oare de ce dna. Kovesi a tinut sa precizeze in mod expres ca acest domn nu are conection cu membri familiei sale ? Eu nu am vazut sa o fi intrebat cineva asta. A fost un raspuns anticipat ?

# Salvamar date 3 April 2016 14:26 +1

Si trebuie sa o credem pe madam Kovesi? dar va atrag atentia la altceva. Am senzatia ca si aici selectia a facut-o Ambasada SUA - A fost decorat, în 2000, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” și a primit un premiu de apreciere de la Departamentul de Justiție al SUA. Sa nu uitam ca Augustin Lazăr a fost şeful Secţiei a II-a de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul general intre 1998 si 2001. Surse judiciare citate de Romaniacurată.ro spun că Augustin Lazăr este printre cei care i-au adus la București pe procurorii Daniel Morar, Lucian Papici şi Ovidiu Buduşan. Ce va spun toate astea?

# Ion date 2 April 2016 07:51 +1

Oare de ce dl. Berbeceanu, zis comisarul catani, cel salvat de DNA dupa cheile facute de anumiti procurori, a tinut sa-si puna pe FB un mesaj laudativ si apreciativ ? Este o recomandare buna cand vine de la dl. Berbeceanu. Sa vedem cum se adapteaza la stilul Miticilor tehnocrati. Oare este vreo sansa sa nu avem obedienta si sa avem un adevarat procuror general ? Care se bazeaza pe lege si care nu are comportamente politice ?

# pelin date 2 April 2016 08:54 +3

Pentru Clint:Prof.iniv.Dr.VIOREL MIHAI CIOBANU DEMASCA INTERESELE IN PROPAGAREA IDEI CA PROCURORII INFAPTUIESC JUSTITIEA/UN MINISTRU AL JUSTITEI PROMOVEAZA IDEEA CA JUSTITIA SE REFERA SI LA PROCURORI.PICCJ NU FACE PARTE DIN PUTEREA JUDECATOREASCA,CI DIN AUTORITATEA JUDECATOREASCA,IAR COMENTARIILE POT CONTINUA.

# TITULESCU date 2 April 2016 11:08 +1

SECURIST?

# Salvamar date 3 April 2016 18:00 +1

DA! numai ca nu se stie pentruce servicii lucreaza...probail tot FBI, Secret service si CIA. ca atat i-am injurat pe ai nostri din servicii, dar am lasat serviciile secrete americane sa faca prin intermediul DNA epurare politica impotriva tuturor care s-ar opune planurilor americane pentru COLONIA Romania. Bineinteles ca dusmanii sunt ”stanga” si cativa liberali prea patrioti romani pentru gusturile ”internationalist-globaliste” ale SUA.

# Schlossadler date 2 April 2016 18:35 +3

Cârdășia asta din România, denumită pompos „justiție”, în fapt este doar „un grup mafiotic securist, un cancer social ce frânează dezvoltarea țării” (apud Dan Puric) Proba verității? Acilea: O babă ia 4 ani cu executare pentru o găină dată mită și șobolanii din dosarul Microsoft, cu mite de 60 de milioane de euro încasează 2-13 ani cu executare. http://www.activenews.ro/stiri-justitie/O-batrana-de-72-de-ani-condamnata-la-4-ani-de-inchisoare-pentru-o-gaina.-Cea-mai-grea-pedeapsa-din-dosarul-Microsoft-e-de-trei-ani-131706#.Vv_eF7X00tQ.facebook

# Statistica - Puncte slabe date 2 April 2016 20:39 +1

Din Raportul de bilanț pe anul 2015 al Ministerului Public referitor la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia: nu a fost trimis în judecată niciun inculpat pentru fapte de corupție (deci 0 rechizitorii); au fost achitați definitiv 114 inculpați (din care 1 inculpat arestat preventiv), depășindu-se astfel cu mult procentul național; printre parchetele cu cei mai mulți arestați preventiv, netrimiși în judecată (13 inculpați); printre parchetele cu cele mai multe cauze restituite de instanțele de judecată pentru refacerea urmăririi penale - 12 cauze;  printre parchetele cu cele mai multe cauze nesoluționate cu autori necunoscuți la urmărirea efectuată personal de procuror - 71 cauze; operativitate mică de soluționare a cauzelor (39,8% în 2015 față de 80,4% în 2007); număr mic de cauze preluate de la unitățile subordonate pentru a le ajuta în activitate (307 cauze față de 1955 cauze preluate de Parchetul din Vrancea).

# Golan date 3 April 2016 01:06 0

De la ''sinistra kaghebista''cum perfect i-a spus fostul prim.min.,e imposibil sa vina ceva ''intelept''.De unde ati mai scos-o si pe asta, cand daca-i ''sinistra'',tot ce intreprinde e sinistru,cum in fond e tot guvernul asta al SRI.

# sisi lica date 4 April 2016 01:53 0

Bravo! Iar in dosarul bratarilor, sa stiti ca s-a muncit foarte mult pentru solutionare si foarte mult pe cooperare internationala, pe comisii rogatorii. A fost o munca de durata si dificila. Cred ca omul e bun la sefia PICCJ.

# aurul dacic date 4 April 2016 09:37 0

Lazar a obtinut declaratii false prin constrangere ! A amenintat martorii si a obtinut foloase grase necuvenite ! Intrebati-l pe Adrian Nastase.

# Anti date 26 April 2016 19:07 0


Citeza pe aurul dacic
Lazar a obtinut declaratii false prin constrangere ! A amenintat martorii si a obtinut foloase grase necuvenite ! Intrebati-l pe Adrian Nastase.
Poate ne raspunde dl.Lazar cum au ajuns banii destinati rascumpararii bratarilor asa zis dacice in contul unei persoane fizice care a avut si calitatea de martor si expert ..." prin multa cooperare internationala"

# Pro-anti date 26 April 2016 22:13 0

....si cu care a scris carti,articole etc.O experta care habar nu are de cultura dacica si care nu are pregatire superioara in acest sens.

# ARGUS date 27 April 2016 06:43 0

Indiferent cum a facut ancheta,Lazar nu a beneficiat material de nimic.Acestea sunt smecherii pentru a-l compromite.Sub acest aspect,lazar este un tip corect,nemanjit ca altii.

# Aron date 4 April 2016 09:44 0

18 ani functie de conducere? 35 de ani de activitate? Pai sa iasa la pensie!!! Securitatea lui Ceausescu va reveni la putere! Pacat ca am iesit in strada la Revolutie! Parca acum e mai nasol decat pe vremea comunistilor! Coruptia este in floare pentru toti cei de la putere! Dosarele lor sunt in sertarele procurorilor. Se lucreaza doar la dosare de 2 lei bidonul. De cele mari nu au voie sa se atinga. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva