SUSPECTELE DELEGARI – Judecatorul care l-a executat pe dusmanul lui Coldea e tinut de doi ani in functia de presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti prin delegari succesive. Ovidiu Richiteanu-Nastase a fost delegat pentru prima data de CSM la sefia Sectiei I penale a CAB in aprilie 2019. Ultima prelungire a delegarii a avut loc in urma cu cateva zile. Sefia Sectiei I penale a CAB e vacanta din 2017. Sa fie adevarat ca un judecator delegat pe functie ar fi mai usor de controlat?
E tare ciudat ce se petrece la Curtea de Apel Bucuresti in ceea ce-l priveste pe presedintele Sectiei I penale, judecatorul Ovidiu Richiteanu-Nastase, cel care l-a rezolvat pe dusmanul lui Florian Coldea, colonelul SRI Daniel Dragomir. De doi ani, Richiteanu-Nastase este tinut de CSM la conducerea sectiei prin delegari succesive, preferandu-se aceasta modalitate in locul unei numiri definitive.
Ovidiu Richiteanu-Nastase a fost delegat pentru prima data in functia de presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti in aprilie 2019. Astfel, prin Hotararea nr. 525 din 10 aprilie 2019, Sectia pentru judecatori a CSM a decis: “Delegarea in functia de presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti a domnului judecator Ovidiu Richiteanu-Nastase, incepand cu data de 11.04.2019, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”.
A urmat prima prelungire a delegarii lui Ovidiu Richiteanu-Nastase in functia de presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti. Aceasta a avut loc in 15 octombrie 2019, cand Sectia pentru judecatori a CSM a emis Hotararea nr. 1371 prin care a decis: “Prelungirea delegarii in functia de presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti a domnului judecator Richiteanu-Nastase Ovidiu, incepand cu data de 11.10.2019, pana la ocuparea functiei, prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”.
Ulterior, in primavara 2020, Ovidiu Richiteanu-Nastase a primit o noua delegare la sefia Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti. Concret, in 2 aprilie 2020, Sectia pentru judecatori a CSM a emis Hotararea nr. 486 privind: “Prelungirea delegarii in functia de presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti a domnului judecator Richeteanu-Nastase Ovidiu, incepand cu data de 12.04.2020, pana la ocuparea functiei, prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”.
A treia prelungire a delegarii lui Ovidiu Richiteanu-Nastase in functia de presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti s-a produs in 24 septembrie 2020, prin Hotarea nr. 1134 a Sectiei pentru judecatori a CSM: “Prelungirea delegarii in functia de presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti a domnului judecator Richiteanu-Nastase Ovidiu, incepand cu data de 13.10.2020, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”.
Ultima prelungire a delegarii judecatorului Ovidiu Richiteanu-Nastase la conducerea Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti s-a intamplat in urma cu cateva zile. Mai exact, in 8 aprilie 2021, Sectia pentru judecatori a CSM condusa de Bogdan Mateescu (foto) a decis prin Hotararea nr. 436: “Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii domnului judecator OVIDIU RICHITEANU-NASTASE in funcţia de presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti, incepand cu data de 14.04.2021, pana la ocuparea functiei, prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”.
Sa fie un sef cu delegare mai usor de controlat?
Asadar, de doi ani judecatorul Ovidiu Richiteanu-Nastase este tinut prin delegari succesive in functia de presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti. Desigur, totul se intampla in baza legii, care permite acest lucru, dar chiar si asa ne intrebam: de ce se alege o asemenea modalitate in locul numirii definitive a unui presedinte al Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti pe o perioada de 3 ani? Ca nu mai sunem ca o asemenea situatie precum cea din cazul Sectiei I penale a CAB nu face altceva decat sa intareasca speculatiile existente in sistem, in randul avocatilor si printre justitiabili, potrivit carora sefii de sectie tinuti in functii pe delagare ar fi mai usor de controlat, pe motiv ca delegarea ar putea sa nu-i fie prelungita daca nu raspunde anumitor interese, in timp ce un presedinte de sectie numit pe un mandat intreg ar avea o doza de independenta mai mare.
Pe de alta parte, trebuie spus ca, asa cum reisese din hotararile CSM prin care Richiteanu-Nastase a fost delegat succesiv de CSM, sefia Sectiei I penale a Curtii de Apel Bucuresti este vacanta din 2017.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# dixi
12 April 2021 18:30
+5
# santinela
13 April 2021 07:10
+2