1 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TARCEA SCAPA TURMA – Fosta presedinta ICCJ Cristina Tarcea este singurul magistrat suprem trimis in judecata disciplinara in ultimul deceniu. Din 2012 pana in prezent, Inspectia Judiciara a primit peste 700 de sesizari disciplinare impotriva unor judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (Statistica)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

13 July 2022 13:57
Vizualizari: 5076

Faptul ca Inspectia Judiciara nu se atinge de Inalta Curte de Casatie si Justitie este o realitate, nu un mit. O spune Inspectia insasi, in statistica privind ultimul deceniu, trimisa la solicitarea Lumea Justitiei.Mai exact, in intervalul 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2021, un singur magistrat suprem a fost trimis in judecata disciplinara. Chiar daca Inspectia Judiciara nu precizeaza vreun nume, este vorba despre judecatoarea Cristina Tarcea (foto), presedinta ICCJ din perioada 2016-2019. Amintim ca ea a fost trimisa in judecata disciplinara in decembrie 2018 (deci cand inca se afla la conducerea Inaltei Curti) pentru refuzul de a respecta Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, in sensul de a trage la sorti toti judecatorii din Completurile de 5 ICCJ (click aici pentru a citi). In cele din urma, dosarul disciplinar a fost trantit pe procedura de catre Sectia pentru judecatori in materie disciplinara (click aici pentru a citi).

Dar in afara de Tarcea, niciun alt judecator suprem nu a fost trimis in judecata disciplinara in ultimii zece ani, arata Inspectia Judiciara. Si vorbim despre mai mult de 700 de sesizari primite in 2012-2021. Mai exact, IJ a comunicat pentru Lumea Justitiei ca in perioada 2012-2021 a primit un total de 719 sesizari disciplinare impotriva unor magistrati de la Inalta Curte.


Iata ce a intrebat Lumea Justitiei:


In baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, va rugam sa ne comunicati, defalcat pe fiecare an al perioadei 1 ianuarie 2012 – 1 ianuarie 2022:

- numarul de sesizari disciplinare primite vizand judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie;

- numarul de sesizari din oficiu ale Inspectiei Judiciare fata de judecatori ICCJ;

- din numarul total de dosare deschise (sesizari + autosesizari), cate au fost clasate;

- numarul dosarelor in care Inspectia Judiciara a exercitat actiuni disciplinare fata de judecatori ai Inaltei Curti”.


Redam raspunsul complet al Inspectiei Judiciare (vezi facsimil):


Ca urmare a solicitarii dumneavoastra din data de 22.06.2022, va comunicam faptul ca evidentele Inspectiei Judiciare permit identificarea urmatoarelor date statistice:

In perioada 2012-2015, au fost identificate 624 sesizari privind judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie: 171 seslzari in anul 2012, 135 sesizari in anul 2013, 159 sesizari in anul 2014 si 159 sesizari in anul 2015.

In anul 2018, a fost exercitata o actiune disciplinara impotriva unui judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca urmare a unei sesizari din oficiu.

In anul 2021, au fost identificate 67 de sesizari privind judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dintre care 59 au fost finalizate cu rezolutie de clasare, iar in anul 2022 un nr. de 28 sesizari privind judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, 19 fiind finalizate cu rezolutie de clasare.

 Ulterior, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Alin Alexandru, a explicat ce inseamna arhivarea lucrarilor:


In cazul in care pentru aspectele sesizate s-a dispus anterior clasarea, cercetarea disciplinara, respingerea sesizarii sau exercitarea actiunii disciplinare, lucrarile de inspectie repartizate in vederea efectuarii verificarilor prealabile se inainteaza inspectorului-sef de catre inspectorii desemnati cu propunerea de arhivare. Masura privind arhivarea lucrarii se comunica autorului sesizarii, daca pentru aceeasi lucrare nu sa dispus anterior o astfel de masura.

Sesizarile ulterioare care privesc aceeasi fapta si aceeasi persoana se conexeaza la prima lucrare inregistrata la Inspectia Judiciara, pe baza referatului inspectorilor desemnati pentru solutionarea sesizarilor ulterioare”.

Comentarii

# santinela date 13 July 2022 14:06 +369

Alaturi de Livia Stanciu,Tarcea este cea mai sisnistra figura de la ICCJ de cind s-a infintat aceasta ! Adepta "protocoalelor" cu SRI,sluga politica si obraz "subtire"(ca talpa), doamna in cauza a facut numai rau sistemului de justitie din Romania.

# Dragos barna date 13 July 2022 17:41 0

Daca asa stau lucrurile oei Inspectia trebuie desfiintata ori trebuie facute verificari ale modului de solutionare a olan gasesti erilor iar dc se constata abateri ale insoectorilor, trebuie sesizat.SUPC

# Tarcea , Stanciu si Lazar trebuie inchisi pe viata ! date 15 July 2022 17:28 +59

Ca Udrea ! Au distrus imaginea a ceea ce inseamna actul de justitie ; au facut praf munca atator magistrati cinstiti si adevarati profesionisti ! Huuooo !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.09.2022 – Premiu pentru procurorul Nita, palma pentru judecatoarele Panioglu si Gulutanu (Galerie foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva