4 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TARSELOSUL – Klaus Iohannis acuza liderii PSD-ALDE ca ataca Justitia ca sa scape de dosare, dar uita de prima sa mare promisiune de campanie. Inainte de a deveni presedinte, Iohannis se batea cu caramida-n piept: “Primul lucru la care vreau sa renunt este imunitatea”. Dupa 4 ani de mandat, intrebat de Lumea Justitiei ce a facut sa renunte la imunitate, Werner a raspuns: “Informatiile solicitate nu fac parte din categoria informatiilor de interes public”. Sa fie la mijloc frica de dosare?

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

24 February 2019 11:43
Vizualizari: 10267

Presedintele Klaus Iohannis (foto) a uitat de prima sa mare promisiune facuta in campania electorala din 2014. Cu putin timp inainte de a castiga fotoliul de la Palatul Cotroceni, Iohannis s-a batut cu caramida in piept si a sustinut ca primul lucru la care va renunta va fi imunitatea. Au trecut peste patru ani de mandat, am ajuns in 2019, iar Iohannis continua sa fie probabil cel mai imunizat om din Romania. Iar cand este intrebat despre actiunile concrete pe care le-a facut pentru a renunta la imunitate, Werner ne transmite sec faptul ca acestea nu sunt informatii de interes public.

De ce oare nu a renuntat Klaus Iohannis la imunitate, asa cum a promis? Probabil ca a cantarit greu teama ca ar putea fi cercetat in dosare penale, cum ar fi spre exemplu dosarul caselor din Sibiu.


Intai, sa ne amintim ce spunea Iohannis despre imunitatea presedintelui. In 6 noiembrie 2014, asa cum puteti vedea in clipul video de mai jos, candidatul ACL Klaus Werner Iohannis dadea asigurari ca: Primul lucru la care vreau sa renunt este imunitatea presedintelui Romaniei” (vezi video).

 


Iohannis n-are vorbele la el. Presedintia a incurcat articolele de lege

Ne-am adus aminte de aceasta declaratie a lui Iohannis in contextul plangerii penale pe care Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca o va depune impotriva acestuia, pentru abuz in serviciu, din cauza refuzului presedintelui de a o numi in functia de ministru. Vazand arogantele sustinatorilor lui Klaus Iohannis, care luau in deradere demersul Olgutei Vasilescu, sustinand ca acesta este sortit esecului intrucat presedintele are imunitate, ne-am adresat Administratiei Prezidentiale pentru a afla ce s-a intamplat cu promisiunea din noiembrie 2014.

Astfel, la inceputul acestei luni, am trimis o solicitare catre Administratia Prezidentiala, dorind sa stim ce actiuni concrete a intreprins presedintele, in perioada 21 decembrie 2014 – 8 februarie 2019, in sensul renuntarii la imunitatea conferita de functia prezidentiala.

Raspunsul sosit pe 13 februarie a sunat nici mai mult, nici mai putin decat:

Ca urmare a solicitarii dumneavoastra, va transmitem ca informatiile solicitate nu fac parte din categoria informatiilor de interes public, astfel cum sunt acestea definite de articolul 2, litera b din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare” (vezi facsimil).


Problema este ca, dupa toate aparentele, Presedintia a incurcat articolele din Legea 544/2001. In sensul ca art. 2 lit. b defineste informatia de interes public, dar art. 12 lit. b precizeaza ca se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor informatiile privind deliberarile autoritatilor.

Iata ce prevad articolele mentionate:

Articolul 2

In sensul prezentei legi: (...)

b) prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei. (...)

Articolul 12

(1) Se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor, prevazut la art. 1 si, respectiv, la art. 11^1, urmatoarele informatii: (...)

b) informatiile privind deliberarile autoritatilor, precum si cele care privesc interesele economice si politice ale Romaniei, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii”.

Cum ar fi putut suna un raspuns decent

In opinia noastra, Administratia Prezidentiala ar fi putut foarte usor sa iasa din incurcatura, replicand, de exemplu, ca presedintele a avut consultari cu specialisti in drept constitutional sau chiar cu deputati si senatori, spre a analiza oportunitatea constituirii unei noi comisii parlamentare pentru modificarea Constitutiei (ca pe vremea USL), astfel incat in legea fundamentala sa nu mai fie prevazuta imunitatea primului om in stat. Sau ca Iohannis va convoca un referendum consultativ pe tema imunitatii prezidentiale, pe modelul actiunii lui Traian Basescu din 2009. Ori pur si simplu ca acelasi Klaus Iohannis va readuce in discutie subiectul in campania prezidentiala din acest an.

Sa fie teama de dosare?

Oricum: suspiciunea noastra este ca promisiunea din campania prezidentiala a anului 2014 a ramas o simpla vorba-n vant, presedintelui Klaus Werner Iohannis fiindu-i realmente teama ca, imediat dupa renuntarea la imunitate, ar putea deveni suspect in cauza privind casa dobandita prin acte false, instrumentata de PICCJ la sesizarea Lumea Justitiei (click aici pentru a citi). Sau ca i s-ar putea redeschide dosarele in care a fost vizat pe vremea cand era primarul Sibiului. Ne amintim cum, inainte sa devina presedinte, Werner a avut 17 dosare penale la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Toate au fost inchise, doua dintre ele chiar in perioada dintre castigarea alegerilor si preluarea mandatului prezidential: unul pe 20 noiembrie, iar celalalt pe 5 decembrie 2014 (click aici pentru a citi).

De aceea spunem ca presedintele Klaus Iohannis este tarselos. Conform DEX Online, cuvantul este sinonim cu „fricos”, „sperios” si „temator”.

Comentarii

# ion date 24 February 2019 12:14 +17

Tarselos,ticalos,mincinos ,antiroman,hot,... Multe calitati are ,Johannis !

# DODI date 24 February 2019 15:47 +2

Clămpăugul face pe el de frică. Carmen îi schimbă zilnic pamperșii iar când nu mai apucă ciolanis se ascunde câteva zile ca să-i dispară mirosul de... președinție. Un fripturist care a coborât atât de jos importanța funcției de președinte că și Vanghelie îi poate da lecții de conduită civică. Este adevărat că ciolanis NU are conduită civică și nici civilă. El are conduită securistă, fiind vechi militant în acest domeniu. A început timid cu securitatea românească, apoi a trecut la... un nivel superior: la cea germană și austriacă. Acum trădează zilnic atât de mult încât nici nu mai știe cu care dintre cele 3 mari ”puteri” mai defilează și pe care o trădează.

# Mada date 24 February 2019 13:22 +6

Suntem dejala sfarsitul lui februarie 2019 si nici acum nu este desecretizata hotararea CSAT 2005 care a stat la baza protocoalelor ilegale. Foarte ciudat. Nici pana acum acum nu s-au luat masurile reparatorii in urma protocoalelor ilegale, a completelor ilegale de 2,3,5 judecatori( in afara de rezolvarea catorva vipuri printre care si Dragnea). Suntem exact in acelasi stadiu in care eram si in 2016. Coalitia nu a facut nimic. Tot ceea ce fac este doar pt ei insisi. Acum grija alegerilor. Si pe klaus trebuia sa-l suspende inca de cand a iesit in geaca rosie. Nimic. Zero. Mafie peste tot.

# Statu-Palma-Barba-Cot date 24 February 2019 16:44 +4

Bai nene,dacă alianța pesede-alde n-a fost in stare sa-l pună cu botu'pe labele dîn față pe Nero-reincarnat încă din primu'moment când individu' s-a ușurat pe Constituție, acum e prea târziu. Io mă bazez totuși pe statu paralel și mafiot ,unde magistrații au imunitate veșnică și care,cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, când or sa simtă ca nu mai primește un nou mandat,or sa-nceapa asaltul împotriva lui și a soției 'mnealui.Asta pt a demonstra proștilor care vor sa-i creadă ,cât de independenți sunt ei ca magistrați dar și pt a se pune în serviciul noilor potentati.Exact așa i-au făcut vaporeanului cu numai cateva luni inainte de expirarea mandatului.Statu paralel și mafiot e-n stare sa-l priponeasca și pe el și pe soția 'mnealui și sa le dea domiciliu forțat la Rahova ,indiferent dacă sunt sau nu vinovați de ceva.Ce n-a făcut alianța cu legea-n mână o sa facă statu'paralel și mafiot, care e mai presus de lege și care are legile lui,altele decât legile țării.

# E date 25 February 2019 12:37 0

Bun raționamentul dvs. Peste răbdări am așteptat să se întâmple minunea, dar fricile obosiților cărora (eu) le-am dat votul cu multă încredere sunt un obstacol prea mare în calea normalității și a redobândirii demnității. Când vrea Dragnea, nu vrea Tăriceanu și viceversa (că nu este oportun...de frica colonizatorilor universali și de cea a lozincarilor stradali). Nu avem OAMENI DE STAT a căror idealuri, implicare, curaj și spirit de sacrificiu să domine teama.

# ok. mai vezi iohane vot date 24 February 2019 16:49 0

cand vor sbura porcii morti de gripa securistilor.

# Raducanu Vasile Ion date 24 February 2019 18:57 0

Nici o sansa !

# Gilu date 24 February 2019 20:33 +2

Ei si voi ! Ce , nu mai stiti de gluma ? Cum zice poetul : Aber , frace \ Nu sa pringe , ca- i pa space ..." Nu numai tarselos , dar , mai ales un mare mincinos. Este numai " Bon pour la Roumanie , oder fiur Rumenien " . Fiur Dumkopfen . Aferim !

# escu date 25 February 2019 18:12 +1

Dacă moare de dragul justiției și legii de ce pe Carmencita a tot ascuns-o de procurori, pe motive puerile (șpriț englezesc, răceală cu supărăceală etc.), fiind, zic unii, audiată noaptea ca HOȚI.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva