2 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TE-AI PRINS, LULUTA? – Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, la bilantul MAI: „Intr-un stat normal, institutiile de forta nu isi etaleaza trofeele obtinute, nu fac defilare prin fata cetatenilor sau prin fata mass-media. Spre deosebire de alte institutii de forta, structurile din MAI nu au incercat sa faca jocuri politice... Ati actionat cu respect pentru drepturile si libertatile cetatenilor, spre deosebire de institutiile de forta, iata MAI nu a facut abuz de forta”

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 March 2017 16:21
Vizualizari: 16455

Bine ca nu a fost prezenta doctorita Laura Kovesi la bilantul Ministerului Afacerilor Interne, care a avut loc miercuri 15 martie 2017, caci nu i-ar fi placut deloc discursul presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu. Liderul ALDE a facut o comparatie intre Ministerul de Interne si institutiile de forta, acuzand practicile abuzive ale parchetului condus de Kovesi, chiar daca nu a pronuntat in clar aceasta din urma institutie.

Concret, Calin Popescu Tariceanu a condamnat spectacolele mediatice puse in scena de institutiile de forta, laudand faptul ca Ministerul de Interne, spre deosebire de alte structuri, a actionat cu respect pentru drepturile si libertatile oamenilor si nu a facut abuz de forta. Seful Senatului a subliniat de asemenea ca Ministerul de Interne nu s-a implicat in jocuri politice, asa cum au facut-o alte institutii de forta. Nu in ultimul rand, Tariceanu a tinut sa precizeze ca exemplul Ministerul de Interne trebuie urmat, astfel incat cetateanul sa se simta protejat si sa nu fie o victima a abuzurilor.


Iata discursul presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu:

Doamnelor si domnilor,

Ma bucur ca sunt astazi prezent la bilantul MAI si doresc sa va felicit pentru activitatea pe care ati desfasurat-o in anul precedent.

In primul rand, ca liberal si sustinator al democratiei, vreau sa va felicit pentru faptul ca desi reprezentati un minister care dispune de mijloace de forta, ati actionat cu respect pentru drepturile si libertatile cetatenilor, spre deosebire de institutiile de forta, iata MAI nu a facut abuz de forta.

O Romanie sigura este o tara in care cetateanul se simte protejat de institutiile statului si nu victima a abuzurilor. Este un pas pe care toate institutiile din Romania trebuie sa il faca si pe care MAI deja l-a facut.

Siguranta si increderea sunt doua caracteristici care se impletesc pentru a da o functionare in deplina normalitate a institutiilor statului roman. Cred ca modul in care structurile MAI au evoluat in acesti ani, performantele pe care le-ati obtinut, arata ca avem institutii de asigurare a ordinii publice competente si capabile in orice moment sa intervina pentru sprijinirea cetatenilor.

In mod paradoxal, faptul ca Politia Romana, Jandarmeria sau alte structuri ale MAI nu au statutul de vedeta in media, arata ca va faceti treaba cum trebuie. Stim ca Politia Romana isi face datoria atunci cand nu este plina presa cu stiri despre activitatea lor; atunci cand institutia este mai interesata sa actioneze in slujba cetateanului, nu sa poarte razboaie politice cu media.

Intr-un stat normal, institutiile de forta nu isi etaleaza trofeele obtinute, nu fac defilare prin fata cetatenilor sau prin fata mass-media.

Apreciez ca, spre deosebire de alte institutii de forta, structurile din MAI nu au incercat sa faca jocuri politice. Drumul spre normalitate despre care s-a tot vorbit de la inceputul acestui an are la baza o colaborare intre institutiile statului, un respect intre acestea si nu o pandire dupa colt.

Angajatii MAI, precum politistii, jandarmii, nu trebuie sa fie vazuti drept dusmani ai autoritatilor locale, centrale, ai cetatenilor si viceversa.

Dorinta mea si promisiunea pe care vreau sa v-o fac este aceea ca veti avea intregul meu sprijin pentru a va pastra independenta si obiectivitatea de care aveti nevoie pentru a fi eficienti.

Va indemn sa continuati sa va faceti datoria fata de cetateni cu strictete, asa cum ati facut-o si pana acum. Este si acesta un pas mare spre normalitate: institutiile care isi fac datoria fata de cetateni, nu care urmaresc promovarea unor agende ascunse.

Va felicit pentru asigurarea desfasurarii in bune conditii a alegerilor locale si generale de anul trecut. Votul liber al tuturor cetatenilor este un bun castigat dupa 1989, iar dumneavoastra aveti un rol important pentru ca romanii sa isi exercite acest drept. Sper ca si pe viitor sa fiti foarte atenti la respectarea tuturor prevederilor legale, sa nu va lasati in niciun fel nici provocati, nici impresionati.

Vreau sa apreciez si masurile luate pentru a imbunatati managementul situatiilor de criza. Ministerul de Interne si structurile din subordinea sa au dovedit in ultimii ani ca sunt institutii solide, serioase pentru care viata romanilor conteaza.

Tragedia de la Colectiv a atras atentia asupra unui aspect crucial din activitatea dumneavoastra: managementul situatiilor de criza.

Ati dovedit in anii care au trecut de la acea tragedie ca v-ati luat rolul in serios pentru a va imbunatati activitatea pe zona de management de situatii de criza.

Doamnelor si domnilor,

MAI a avut un rol esential in operatiuni care au vizat nu doar siguranta cetateanului, ci si activitatea economica, fiind unul din actorii luptei impotriva evaziunii fiscale sau a criminalitatii economice.

Un aspect care imi doresc sa se dezvolte si in cadrul MAI si pe care sunt sigur ca il vom putea realiza prin crearea cadrului legislativ adecvat, este latura preventiva. O lege a preventiei duce, pe de o parte, la incurajarea corectitudinii si, pe de alta parte, la descurajarea criminalitatii.

O initiativa importanta a guvernului Grindeanu, pe care atat partidul pe care il conduc si eu ca liberal o sprijinim, este cea privind adoptarea legii preventiei, un obiectiv pe care actuala guvernare si l-a asumat prin programul de guvernare pe care Guvernul l-a elaborat si Parlamentul l-a aprobat.

Legea preventiei este esentiala pentru ca schimba paradigma relatiei intre institutiile statului si mediul de afaceri. De prea multe ori, reprezentantii mediului de afaceri autohton au vorbit despre faptul ca sunt tratati ca vinovati de serviciu.

Legea preventiei este necesara pentru ca va ajuta oamenii sa respecte legea si sa isi plateasca datoriile la stat.

In acelasi timp va va ajuta pe Dumneavoastra si pe reprezentantii altor institutii cu atributii in domeniu sa va desfasurati cu mai multa eficienta activitatea, pentru ca va veti bucura de mai multa incredere din partea cetatenilor.

Doamnelor si domnilor,

Vreau sa apreciez si faptul ca v-ati ridicat la standardele impuse de parteneriatele pe care Romania le are la nivel international. Politia Romana, Jandarmeria si celelalte structuri ale MAI au demonstrat ca sunt la acelasi nivel cu omoloagele lor din statele europene si NATO.

Traim intr-un context regional complicat, dupa cum stiti, unul in care protejarea granitelor este cruciala. MAI, de la momentul aderarii la NATO si la UE, are un rol important pentru ca Romania sa fie un furnizor de securitate la nivel european.

Desi nu suntem parte a spatiului Schengen, Romania s-a comportat asemenea unui stat cu atributii specifice celor din Schengen iar Ministerul Afarecerilor Interne a dat dovada de profesionalism intr-o perioada in care curentul migrationist s-a revarsat asupra Europei.

Perminteti-mi sa inchei cu o privire spre viitor. Ca liberal, cred ca este foarte bine ca romanii traiesc intr-un stat mai sigur, in care rata criminalitatii a scazut, dar este rau ca traiesc intr-un stat in care drepturile si libertatile lor individuale sunt din ce in ce mai des incalcate de catre diverse institutii ale statului.

Reprezentantii MAI sunt un model pentru societatea romaneasca prin curajul si devotamentul de care dau dovada zi de zi. Multi dintre noi nu stim prin ce trece un politist in actiune, un pompier aflat in interventie sau un jandarm care trebuie sa protejeze cetatenii.

Sper ca activitatea MAI va fi luata ca exemplu si de catre alte institutii al caror principal obiectiv ar trebui sa fie acela de a apara interesele cetatenilor si drepturile acestora.

Va felicit, inca o data, pentru rezultatele obtinute in anul precedent si va doresc mult succes in continuare”.

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 15 March 2017 20:05 +27

cred ca in momentul de fata este singurul politician de virf cu toti boii acasa!!!!!!! si chiar daca are origini grecesti si nu sasesti este SI UN PATRIOT(MULTA SANATATE !!!!)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.03.2024 – Milu si Gluga au zambit pentru poza de grup, dar au stat separati

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva