25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TERMINAL FARA EGAL – 31.383 de metri patrati este suprafata desfasurata a viitorului terminal de pasageri al Aeroportului International Craiova

Scris de: L.J. | pdf | print

7 June 2024 11:19
Vizualizari: 1063

Anul 2024 aduce Craiovei un obiectiv de importanta majora, fara echivalent la nivel national: cel mai mare terminal nou-construit al unui aeroport regional din tara. Cladirea ultramoderna este realizata in cadrul unui proiect cu finantare europeana in valoare de 115 milioane de euro, suma care asigura si amenajarea intregii infrastructuri necesare.Noul terminal de pasageri al Aeroportului International Craiova (AIC), o constructie cu 3 niveluri, va avea o suprafata desfasurata de peste 30.000 de metri patrati si va asigura conditiile pentru procesarea unui numar de aproape 2 milioane de calatori pe an.

Obiectivul este realizat ca parte a unui proiect pentru care AIC a obtinut fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare si care este implementat cu cofinantare asigurata de Consiliul Judetean Dolj.

Cel mai mare terminal nou-construit al unui aeroport regional din Romania este realizat la Craiova, printr-un proiect cu fonduri europene ce presupune extinderea si modernizarea Aeroportului International Craiova. Investitia urmeaza sa fie finalizata chiar in acest an, cu un efort financiar de 115 milioane de euro, creand conditiile pentru dezvoltarea acestui obiectiv si pentru operarea unui flux de pana la 2 milioane de pasageri anual, conform estimarilor facute pentru urmatorii ani”, a declarat presedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile (foto 1).


Parcul fotovoltaic, record national

 In cadrul aceluiasi demers, este finantata si amenajarea intregii infrastructuri necesare noului terminal – o lista cu alte 20 de investitii, care include platforme pentru imbarcare-debarcare si pentru degivrare, cai de rulare pentru aeronave, parcare si drumuri de acces.

Mai mult, noul terminal va beneficia si de cel mai mare parc fotovoltaic destinat in exclusivitate unui aeroport, investitie realizata pe un teren de aproape 2 hectare, pe care vor fi instalate peste 4.400 de panouri solare.

Extindem AIC cu un terminal nou si, in acelasi timp, asiguram tot ceea ce inseamna infrastructura si echipamentele necesare pentru a ne conforma standardelor internationale.

Politica investitionala si manageriala a administratiei judetene si a Aeroportului International Craiova este aceea de a transforma acest obiectiv in principalul pol de crestere economica a intregii regiunii Oltenia”, a afirmat Cosmin Vasile.


Modernizare cu fonduri europene

 Aeroportul International Craiova a beneficiat si de alte transformari majore datorita fondurilor obtinute prin POIM. Astfel, doua proiecte cu finantare europeana, cu valoarea cumulata de 27 de milioane de euro, au asigurat securizarea completa a aeroportului, dar si dotarea cu echipamente moderne pentru intretinerea infrastructurii aeroportuare si pentru situatii de urgenta. Investitiile au inclus realizarea unui drum perimetral prevazut cu instalatie de iluminat si propriul sistem de supraveghere si detectie, extinderea sistemului de monitorizare video a zonelor din interiorul si din vecinatatea terminalelor si achizitionarea de aparatura pentru verificarea bagajelor. Ca rezultat, AIC se situeaza intre primele trei aeroporturi din tara care utilizeaza echipamente de ultima generatie, cu raze X de tip computer tomograf, pentru inspectarea bagajelor de cabina.


Primul pas spre extindere, in 2023

 Cresterea accentuata a numarului de pasageri a impus extinderea actualelor terminale de plecari si de sosiri ale AIC, prin construirea a 2 corpuri de cladire alipite acestora, realizate printr-o investitie a Consiliului Judetean Dolj si date in folosinta in mai 2023. Noile spatii astfel create, totalizand peste 2.200 de metri patrati, au permis suplimentarea portilor de check-in, de la 3 la 8, asigurandu-se posibilitatea gestionarii unui flux anual de calatori de 1.150.000 de persoane.


Comandat de PSD Dolj, executat de SC JURINDEX MEDIA SRL, CUI mandatar financiar 21240002.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva