Tertipuri murdare pentru concedierea jandarmilor de la paza instantelor si parchetelor
Jandarmilor care asigura protectia magistratilor din instante si parchete, precum si pe cea a justitiabililor, li s-a pus gand rau. Aproximativ o treime dintre acestia sunt in pericol de a fi scosi din schema de personal, ca urmare a reducerilor de cheltuieli pe care intentioneaza sa o faca Ministerul de Interne. Jandarmii nu pot fi dati afara printr-o simpla concediere, astfel ca sefii lor au gasit alte metode pentru a-i face fie sa plece singuri, si sa nu protesteze in momentul in care sunt dati afara. Controalele facute de superiorii jandarmilor din instante si parchete, din trei in trei zile, au devenit regula, fara nicio motivatie din partea comandantilor.
Controale in exces - pretexte pentru concediere
Jandarmii insarcinati cu paza Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a instantei supreme, Curtii de Apel Bucuresti si Tribunalului Bucuresti sunt controlati din trei in trei zile, in conditiile in care pana in primavara, controalele se desfasurau cel mult o data la o luna. Dupa ce Executivul a cerut ministerelor sa faca reduceri de cheltuieli, mai marii Jandarmeriei cautat solutii pentru a restrange activitatea si costurile, astfel ca au inceput controalele dese pentru cei din instante si parchete, pe orice teme. Din cauza statutului lor militarizat, jandarmii pot fi dati afara mai greu ca un functionar public. Dar pot fi tracasati si determinati sa plece, si asta nu implica nicio cheltuiala din partea Ministerului de Interne. Asa ca, de doua ori pe saptamana, cei care asigura paza instantelor si parchetelor sunt luati la intrebari de diversi superiori veniti in control: cum raspunzi la statie, cum te prezinti, unde-ti sunt actele si tot asa... La una dintre instante, un superior venit in control s-a scandalizat dupa ce jandarmul i-a permis unui reprezentant al postei speciale de la Serviciul Roman de Informatii sa intre inarmat in institutie. Pentru superiorul in cauza nu a contat ca angajatul SRI era in misiune si conform atributiilor sale, nu avea voie sa-si lase arma la poarta. Rezultatele controalelor nu le sunt aduse la cunostinta jandarmilor, si, daca un comandant considera de cuviinta, in urma unui astfel de control, este liber sa sesizeze Comisia de Disciplina a institutiei, pentru sanctionarea unui subaltern. Odata ajuns cazul la comisie, jandarmul poate fi dat afara fara multe formalitati, adica fara salarii compensatorii si fara dreptul la pensie. Si pentru ca rezultatul controlului nu i-a fost adus la cunostinta imediat, nici nu are mari sanse sa se apere.
Multi dintre cei care lucreaza pentru a asigura paza institutiilor se asteapta din zi in zi sa fie pusi pe liber. Singura speranta pentru a-si pastra locul de munca vine din salariile compensatorii pe care Ministerul ar trebui sa le plateasca celor disponibilizati, jandarmii sperand ca sefii lor nu vor fi de acord sa le dea aceste sume pentru a nu mai veni la munca.
Controalele nu se fac dupa program
Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, capitanul Marius Teodorescu ne-a declarat ca “nu exista un program dinainte stabilit dupa care sa se controleze jandarmii de la o anumita institutie”. Intrebat care este ratiunea intetirii controalelor, capitanul ne-a precizat: “fiecare comandant, conform fisei postului si atributiilor sale isi poate controla subalternii cand doreste, pentru a preintampina unele incidente, pentru a se asigura ca toate lucrurile sunt in ordine, in functie de informatiile pe care le primeste. Este liber comandantul sa dispuna controlul cand doreste, nu are o limita sau o ingradire in acest sens”. Cu alte cuvinte, controalele sunt dispuse pentru ca se poate.
Cu banii luati, dar avansati in grad
Nemultumirile in randurile jandarmilor sunt din ce in ce mai mari. Acestia se afla printre cei ale caror salarii au fost taiate cu 25% din luna august dar, ca o ironie, ei continua sa fie avansati in grad. Sub protectia anonimatului, multi dintre ei spun exact cum sunt tratati la locul de munca: ”Ne dau grade mai mari, cand ajungem la termen, sunt obligati prin lege sa o faca, dar un grad mai mare iti aduce la salariu 20 de lei. Nicio pereche de trese nu poti sa iti iei de banii astia, si alea costa 30 de lei. Plus ca ne-au taiat si din bani. E bataie de joc”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Alex
18 August 2010 10:40
+4
# Mihai
18 August 2010 10:42
+4
# Nicky
24 August 2010 17:43
+2
# vvvvvvvvvv
3 September 2010 10:46
0
# matei
19 June 2011 23:21
+2
# gheorghe
6 July 2011 22:11
0