Totul despre noul presedinte al Sectiei Penale a Inaltei Curti: Corina Jijiie
Judecatoarea Corina Jijiie (foto stanga) a fost aleasa, luni, presedinte al Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in fata colegului sau judecatorul Iulian Dragomir (foto dreapta) cu 6 - 4 din voturi. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi, de Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecatoarea Jijiie a indeplinit, in ultimele patru luni, functia de presedinte interimar al Sectiei Penale a instantei supreme. Conform CV-ului sau, judecatoarea Jijiie a fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Targoviste din 1980 pana in 1991, apoi, pana in 1996, a indeplinit functia de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita. Din 1996 pana in 2002 a fost procuror sef de sectie la Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita, iar din 2002 a ajuns judecator la instanta suprema.
Jijiie a ajuns la Inalta Curte direct de pe scaunul de procuror sef sectie la un parchet de tribunal
Conform declaratiei sale de avere din 2009, ultima postata pe site-ul CSM, Corina Jijiie detine doua apartamente, ambele in Bucuresti, unul de 53,8 metri patrati, iar celalalt de 70 de metri patrati. De asemenea, judecatoarea mai detine un autoturism Audi A4, fabricat in 2008, doua depozite in lei, unul la CEC si altul la BRD, in valoare de 112.000, respectiv 95.000 de lei, dar si actiuni la “SC Dambovita Constructii SA”, in valoare de 26.190 lei. Jijiie are insa si datorii, un credit de 40.000 de lei si un altul in valoare de 35.000 de lei, care era scadent in anul 2010.
Venitul anual pe care Jijiie il incaseaza ca judecator la instanta suprema este, conform aceleiasi declaratii de avere, de 183.806 lei, spre deosebire de sotul sau, Antonel Jijiie, subprefect de Dambovita, care a incasat doar 70.567 lei.
Judecatoarea Corina Jijiie nu are rude in sistemul judiciar, potrivit declaratiei sale, in afara de sotul verisoarei sale primare, care este jurist la CAS Prahova si de sotul sau, care este subprefect la Dambovita.
Judecatoarea Jijiie a devenit cunoscuta pentru opinia publica dupa ce, in aprilie 2010, a emis mandatele de arestare pe numele oamenilor de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu, dar mai ales pe numele senatorului Catalin Voicu si a judecatorului Florin Costiniu, la acea data presedinte al Sectiei Civile al instantei supreme. Mandatele de arestare, cu exceptia celui emis pe numele lui Catalin Voicu nu au fost confirmate de Completul de 9 judecatori, care a decis punerea de indata in libertate a lui Locic, Casuneanu si Costiniu. Daca despre judecatoarea Corina Jijiie nu se stiu prea multe lucruri, cu exceptia faptului ca a ajuns direct judecator de instanta suprema din postura de procuror sef de sectie la un parchet de tribunal, sotul acesteia, Antonel Jijiie, subprefect de Dambovita, presa a scris, cam in perioada in care Corina Jijiie dadea mandatele de arestare in cazul Costiniu-Voicu, faptul ca este cercetat de procurori pentru ca ar fi intermediat tranzactii imobiliare ilegale, care ar fi dus la prejudicierea statului cu peste 300 de milioane de euro.
Mentinerea, pana la finalul judecarii cauzei, a aparatorului din oficiu, pentru a nu se tergiversa dosarul, o mai buna pregatirea a personalului auxiliar si controlarea arhivarilor, printre obiectivele Corinei Jijiie
In proiectul sau de candidat pentru sefia Sectiei Penale, printre obiectivele pe care Corina Jijiie si le-a propus pentru a fi indeplinite sunt si judecarea mai rapida a fondurilor dosarelor de mare coruptie, schimbarea magistratilor asistenti care: “la acest moment, nu corespund profilului profesional aratat mai sus, situatie in care, in raport si de modul in care aceasta chestiune a fost rezolvata la nivelul celorlalte sectii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, se impune ca si in cadrul Sectiei Penale sa se dispuna masuri de reconfigurare a atributiilor de serviciu a celor care lucreaza in acest compartiment.” De asemenea, judecatoarea Corina Jijiie a propus ca “activitatea serviciilor Sectiei care implica relatia directa cu publicul (registratura, arhiva) va fi verificata sub aspectul integritatii, corectitudinii, civilitatii comportamentului, limbajului folosit, precum si sub aspectul respectarii limbajului folosit, precum si sub aspectul respectarii obligatiilor si atributiilor stabilite de lege pentru personalul din acest compartiment”. O alta propunere interesanta a judecatoarei Jijiie a fost legata de o modificare legislativa cu privire la “institutia asistentei juridice”. Cu alte cuvinte, Jijiie a propus instituirea obligatiei pentru aparatorii din oficiu sa ramana pana la finalul cauzei, in cazul: “absentei nejustificate sau abuzive a acestuia, atributiile sale sa fie preluate de aparatorul din oficiu, evitandu-se, astfel, amanarea cauzei pentru inlocuirea aparatorului care lipseste”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# SocrateS
5 December 2011 21:07
+9
# platon
5 December 2011 22:00
+6
# GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT
6 December 2011 14:33
-1
# costika
6 December 2011 15:56
+3
# Dna Jijie si CSM
6 December 2011 16:03
-1
# radu
4 January 2012 20:57
-1