16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TRAFIC CU FUNCTII IN CSM – Asociatiile magistratilor ii pun piedica lui Horatius Dumbrava in goana dupa sefia INM, unde vrea sa ajunga cu votul colegilor din Consiliu: „Demisia din CSM nu rezolva problema conflictului de interese”. Dumbrava detine dubla calitate de membru al CSM si candidat la functia de director al INM lasata vacanta de Octavia Spineanu-Matei. AMR si UNJR cer amanarea procedurii de numire la INM pana la instalarea in functie a noului CSM

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

25 October 2016 15:51
Vizualizari: 14361

Membrii CSM Horatius Dumbrava (foto stanga) si Vasilica Danilet (foto dreapta) s-au lins pe bot de INM. Cei doi judecatori au intrat in vizorul asociatiilor magistratilor, dupa ce Lumeajustitiei.ro a dezvaluit ca acestia isi pregatesc niste posturi caldute la Institut. Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Uniunea Nationala a Judecatorilor (UNJR) s-au sesizat din oficiu, marti 25 octombrie 2016, dupa ce au aflat ca Horatius Dumbrava si-a depus in chiar ultima zi candidatura pentru functia de director al Institutului National al Magistraturii, ramasa vacanta dupa plecarea judecatoarei Octavia Spineanu-Matei la Tribunalul UE, si ca Vasilica Danilet se viseaza formator cu norma intreaga la disciplina etica si deontologie profesionala in cadrul INM.


Cele doua mari asociatii profesionale ale magistratilor, conduse de judecatoarele Gabriela Baltag si Dana Girbovan, le-au solicitat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sa amane procedura de numire in functiile de conducere la Institutul National al Magistraturii, pana la instalarea in functie a noului CSM: „Dat fiind ca mandatul actualului CSM se va incheia in cateva luni, este imperativ ca asemenea decizii privind buna functionare a Institutului National al Magistraturii, institutie ce asigura pregatirea profesionala a magistratilor, sa fie luate de catre urmatorul Consiliu”.

AMR si UNJR subliniaza ca demisia lui Horatius Dumbrava din CSM „nu rezolva problema conflictului de interese, in conditiile in care numirea directorului INM se face de catre Consiliul Superior al Magistraturi, adica de cei care au fost colegii lor pe o perioada de aproape sase ani, fapt care, cel putin la nivel de aparenta, creeaza suspiciunea rezonabila a unui avantaj al acestora fata de restul candidatilor”.

Mai multe detalii despre dezvaluirile Lumeajustitiei.ro aici si aici.

Iata comunicatul AMR-UNJR:

25 octombrie 2016

Catre Consiliul Superior al Magistraturii

Stimati Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

In urma vehicularii in presa a faptului ca membrii CSM Horatius Dumbrava si Cristi Danilet vor candida pentru ocuparea functiei de director al Institutului National al Magistraturii, respectiv pentru aceea de formator cu norma intreaga la disciplina etica si deontologie profesionala in cadrul INM, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania va solicita prin prezenta amanarea procedurii de numire in functiile mentionate, pana la instalarea in functie a noului Consiliu Superior al Magistraturii.

Dat fiind ca mandatul actualului CSM se va incheia in cateva luni, este imperativ ca asemenea decizii privind buna functionare a Institutului National al Magistraturii, institutie ce asigura pregatirea profesionala a magistratilor, sa fie luate de catre urmatorul Consiliu.

UNJR si AMR reamintesc celor doi membri ai Consiliului ca, la inceputul mandatului, si-au asumat un standard propriu de integritate publica, printr-o declaratie a carei initiatori si sustinatori publici au fost.

Prin respectiva declaratie, cei doi membri CSM si-au asumat fata de corpul magistratilor obligatia de a nu candida, pe intreaga durata a exercitarii mandatului, pentru promovarea in functii de executie in cadrul instantelor/ parchetelor si de a nu se delega, detasa sau transfera de la instanta/ parchetul de la care a fost ales membru CSM; de a nu candida pe intreaga durata a exercitarii mandatului pentru numirea in orice fel de functii de conducere la instante/ parchete si de a nu candida pe intreaga durata a exercitarii mandatului pentru promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Declaratia de integritate a venit in contextul in care membri din fostul CSM au decis, la final de mandat, sa candideze pentru functii ce implicau Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile profesionale pronuntandu-se si la acea vreme in mod ferm impotriva unor astfel de practici.

In 2010, in contextul inscrierii pentru selectia la ICCJ a doamnei judecator Ana Labus, UNJR a reactionat public, spunand: 'Reamintim doamnei judecator ca atributia numirii in functia pentru care candideaza revine colegilor sai din CSM, ceea ce in mod evident ii creeaza domniei sale un avantaj nepermis fata de ceilalti candidati, aducand atingere principiului egalitarii de sanse. Independent de calitatile profesionale ale domniei sale, numirea in functia (...) chiar de catre colegii sai din actualul Consiliu sta sub semnul subiectivismului si al arbitrariului, dand un semnal extrem de negativ atat in interiorul sistemului judiciar cat si la nivelul intregii societati.'

Tot doamna judecator Ani Labus a solicitat in 2011 detasarea sa la INM, dupa ce aceasta obtinuse calitatea de formator cu norma intreaga in urma unei proceduri de selectie la care participase in calitate de membru al CSM, adica al organismului care avea responsabilitatea organizarii si validarii concursului si care coordoneaza activitatea INM in general.

Cererea sa a fost respinsa, aratandu-se ca hotararea Plenului corespundea standardului de integritate asumat la nivelul noului Consiliu Superior al Magistraturii, avand in vedere criticile privind integritatea membrilor CSM in precedentul mandat 2005-2011, aduse prin rapoartele de monitorizare ale Comisei Europene.

Subliniem ca demisia din CSM nu rezolva problema conflictului de interese, in conditiile in care numirea directorului INM se face de catre Consiliul Superior al Magistraturi, adica de cei care au fost colegii lor pe o perioada de aproape sase ani, fapt care, cel putin la nivel de aparenta, creeaza suspiciunea rezonabila a unui avantaj al acestora fata de restul candidatilor.

In contextul in care increderea in justitie a scazut cu 13% intr-un singur an, este important ca toate institutiile sistemului judiciar sa arate transparenta si responsabilitate deplina, mai ales in ceea ce priveste numirea in functiile de conducere din justitie.

Va solicitam, in consecinta, sa amanati procedura de desemnare in toate functiile din sistemul judiciar, lasand ca noua conducere a INM-ului sa fie decisa de catre noul Consiliu Superior al Magistraturii.

Judecator Dana Girbovan - Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

Judecator Gabriela Baltag - Asociatia Magistratilor din Romania”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 25 October 2016 16:01 +19

o poza face cit o mie de cuvinte!!!!TUSEA SI JUNGHIUL MAGISTRATURII ROMANESTI!!!!!!!vasilica parac/i un ciine care urla a pustiu!!!!!

# nela date 25 October 2016 16:47 +10

Oribila poza...am avortat spontan. :-x

# Offf viata mea ... date 25 October 2016 16:54 +16

Dumbrava si Danilet, simtindu-se bine pe ritmurile idolilor lor, Sorinel Pustiul, Gusta si Salam. Numai in Romania noastra iubita doi analfabeti in drept ca Dumbrava si Danilet se pot pretinde somitati. Cand a dat examen pentru admiterea in barou Dumbrava a picat cu note de 3 si 4. N-a avut loc nici macar in barou insa acum are tupeul sa se cocoate pe scaunul de director INM , institut care pretinde ca pregateste din punct de vedere teoretic si practic viitorii magistrati. Are ca plan de manager introducerea la concursul de admitere in INM a probelor dansului din buric, costumului de baie si celor 400 de pahare

# Tony Montana date 25 October 2016 20:52 +9

ntz ntz ntz ...poza e modificata ... mai lipseste unu :-*

# Case Closed date 25 October 2016 21:50 +11

A iesit scandal. Dumbrava poate sa isi retraga pana joi demisia din Plen. Daca si-o retrage se face de rahat. Daca nu si-o retrage, trebuie sa plece undeva, probabil in instanta. Daca il numeste CSM in functie la INM o sa iasa un scandal monstru si poate sa fie revocat ulterior. Oricum, teapa Dumbrava. Daca se amana procedura pana la noul Plen, iar teapa Dumbrava. Oricum ar fi se prefigureaza o mare teapa. Case closed Dumbrava.

# Alo DNA date 25 October 2016 23:30 +2

Dna de ce nu-i iei pe acesti mishei ce-si vand votul doar pentru ei!

# DODI date 26 October 2016 01:15 +3

Păduricea Dumbravă a picat din lac în puț sau, ca să priceapă și el, din closetul din fundul curții părintești în caz CLOSED dâmbovițean. Mai va până la vară. Dar, vorba orbului: Om trăi și om vedea.

# Deontologus Patrupedus date 25 October 2016 20:18 +16

Ce s-a ales din grupul deontologilor de alta data: Danilet-un apucat, Neacsu un condamnat, Dumbrava-la functii abonat. Treceti la munca patrupezilor. OPORTUNISTILOR

# mitica date 26 October 2016 10:04 +4

Doi ...i care n-au ce cauta in magistratura! Voma! :cry:

# Io și numai Io date 29 October 2016 19:30 -1

Muică, te exprimi de parcă n-ai fost în viața ta la cârciumă! :-x Aaaa... lumea a uitat să-ți facă urări! La Mulți Ani!

# ibra date 26 October 2016 10:45 +1

Recrutarea a unui formator cu normă întreagă în domeniul Etică şi deontologie profesională în cadrul Departamentului de formare continuă - Centralizarea rezultatelor în urma parcurgerii primelor etape ale procedurii de selecţie din perioada 5 mai 2016 – 12 octombrie 2016 – În baza prevederilor art. 108 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară cu modificările şi completările ulterioare, INM a declanșat procedura de recrutare pentru ocuparea unui post de formator cu normă întreagă în domeniul Etică şi deontologie profesională, în cadrul Departamentului de formare continuă. La data de 5 mai 2016 a fost declanșată procedura de recrutare pentru acest post, cu respectarea formelor de publicitate impuse de prevederile Statutului personalului de instruire al INM (aprobat prin Hot. CSM 531/2012), termenul limită pentru depunerea candidaturilor fiind 6 iunie 2016. În urma publicării anunţului, au fost înregistrate următoarele candidaturi: 1. Horațiu Dumbravă, jude

# george date 26 October 2016 13:53 0

În urma publicării anunţului, au fost înregistrate următoarele candidaturi: 1. Horațiu Dumbravă, judecător Curtea de Apel Târgu Mureș, membru CSM 2. Dumitru Hantea, judecător Judecătoria Timișoara 3. Vasilică Cristi Danileț, judecător Judecătoria Oradea, membru CSM Într-o primă etapă, eliminatorie, comisia de selecţie a evaluat, pe baza documentaţiei transmise, admisibilitatea dosarului de înscriere sub aspectul îndeplinirii următoarelor cerinţe, stabilite de Statutul personalului de instruire: a) respectarea termenului limită pentru depunerea candidaturilor; b) respectarea documentaţiei de înscriere indicate în anunţul cu privire la recrutare; c) vechimea în magistratură sau în profesie şi o bună reputaţie în domeniul în care activează; d) experienţa profesională în domeniul specific postului scos la concurs; e) lucrările publicate, dacă este cazul; f) cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională; g) cunoştinţe operare calculator.

# george date 26 October 2016 13:54 0

Până la data susținerii interviului, candidatul Dumitru Hantea s-a retras din concurs. Interviul s-a desfăşurat la datele de 14 septembrie 2016, respectiv 12 octombrie 2016, potrivit programării comunicate candidaților. După susţinerea probei interviului, comisia de selecţie a întocmit clasamentul candidaților, acordând puncte de la 1 la 10 pentru fiecare dintre criteriile indicate mai sus, constatând că ambii candidați rămași în concurs au întrunit punctajul minim 8, necesar calificării pentru următoarea probă constând în susţinerea unei secvenţe demonstrative de seminar. Programarea în vederea susţinerii secvențelor demonstrative de seminar va fi comunicată în timp util candidaților.

# Eu date 26 October 2016 13:19 +2

Rusine,parazitilor!!!!!!Pardon...De unde atata rusine la niste personaje triste ca voi?!

# Taranu de la Tara date 26 October 2016 13:44 0

E clar! Cei doi, recrutati(!!!) de mai multi ani, trebuie ,,plantati" intro zona fertila, pentru a-si putea continua ,,munca" in slujba campului tactic... Unde? La INM, acolo unde se formeaza viitorii magistrati, unde recrutarile sunt mai facile (prin cei doi ,,D") si de unde poate fi controlat tot sistemul judiciar. Miscare, aparent inteligenta. Numai aparent! Aranjorii fiind deconspirati, sistemul judiciar este obligat sa-si activeze si sustina anticorpii. E un pas important. Ei, nu vor ceda. Vor cauta noi ,,formule" de penetrare in mediu. Asa ca: ATENTIE! DUSMANUL, NU DOARME!

# Alex date 26 October 2016 14:32 0

Ma întreb cum a reușit Vasilica sa ajungă judecător... în timp ce oameni inteligenți, profesioniști și cu bun simt sunt respinși la interviu... se pare ca nu au corespuns cerințelor profesiei. În schimb, Vasilica e judecătorul ideal. Rușine justiției române!

# bogdan date 31 October 2016 18:39 -1

Cu cine seamana Danilet ? https://cristidanilet.files.wordpress.com/2007/07/img_7807-mic.jpg?w=112&h=150 Cu Nicolschi. http://www.badpolitics.ro/wp-content/uploads/2012/11/nicolschi1.jpg

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva