5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TRAIAN BASESCU RECUNOASTE POLITIA POLITICA – Fostul presedinte, despre „campul tactic” din justitie: „Declaratia domnului general Dumbrava a fost neinspirata. Pe de alta parte, nu pot sa nu recunosc ca eu am cerut structurilor de securitate, SRI-ului in mod deosebit, sa aiba grija ca procesele sa nu fie denaturate de interventii la judecatori. Modul cum ei au facut-o este deja problema lor... E o problema de legalitate sau de independenta a justitiei”

Scris de: A.P. | pdf | print

13 January 2016 12:39
Vizualizari: 7085

Modul cum ei au facut-o este problema lor”. Asta a declarat Traian Basescu, referindu-se la sefii SRI, dupa ce in prealabil a admis ca el a fost cel care, din postura de presedinte al statului, a solicitat Serviciului Roman de Informatii „sa aiba grija ca procesele sa nu fie denaturate de interventii la judecatori”. Dupa nefericitele declaratii ale generalului SRI Dumitru Dumbrava (foto) despre „campul tactic” din justitie, dar mai ales ale sefului SRI Eduard Hellvig, care a recunoscut ca Serviciul urmareste „sa nu existe judecatori care pe drum au uitat ca servesc statul roman”, afirmatia fostului presedinte nu face decat sa intareasca suspiciunea ca Romania inca se confrunta cu actiuni de politie politica.


Invitat de jurnalistul Victor Ciutacu la „Editia de seara” din 12 ianuarie 2016, emisiune difuzata de postul Romania TV, Traian Basescu a abordat mai multe subiecte fierbinti din zona sistemului judiciar, printre care si chestiunea implicarii serviciilor in „campul tactic” din justitie. Intrebat daca justitia este controlata prin ofiteri acoperiti, fostul presedinte al Romaniei a evitat un raspuns direct, insa, in context, a amintit imediat de afirmatia sefului Directiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbrava, pe care a catalogat-o „neinspirata”.

Iata dialogul dintre jurnalistul Victor Ciutacu si Traian Basescu pe tema „campului tactic” din justitie:

Victor Ciutacu: „Domnule presedinte Basescu, a produs stupoare la un moment dat declaratia dintr-un interviu a domnului general Dumbrava de la SRI, care spunea ca justitia e un 'camp tactic' pentru serviciu. Poate, este controlata justitia prin ofiteri acoperiti?

Traian Basescu: „Imi e foarte greu sa va spun”.

Victor Ciutacu: „Nu va lasa secretul?

Traian Basescu: „Nu ma lasa multe, in primul rand calitatea de fost sef de stat nu ma lasa sa fac aprecieri legate de acest lucru. Ce pot spune este ca declaratia domnului general Dumbrava a fost neinspirata. Pe de alta parte, nu pot sa nu recunosc ca eu am cerut structurilor de securitate, SRI-ului in mod deosebit, sa aiba grija ca procesele sa nu fie denaturate de interventii la judecatori. Adica modul cum ei au facut-o este deja problema lor, dar...

Victor Ciutacu: „Cred ca e problema noastra a tuturor”.

Traian Basescu: „Asa este, este o problema de legalitate sau de independenta a justitiei. Insa nu pot sa ma derobez de responsabilitatea pe care mi-am asumat-o atunci cand am cerut Serviciului Roman de Informatii, stiind ca sunt destui care reusesc sa ajunga, prin avocati, prin cunostinte, prin nu stiu ce, sa influenteze hotararile. Si aveam experienta de cand fusesem primar. Si degeaba ne zbateam in procesele de restituire si aveam documente ca acel imobil nu apartine nu stiu cui, hotararea judecatoreasca era sa i-l dam. Deci plecand de la aceasta experienta pe care am dobandit-o cand eram primar, am atentionat Serviciul Roman de Informatii ca angajarea lor in lupta impotriva coruptiei trebuie sa vizeze si supravegherea celor care ar putea sa faca interventii la judecatori. Acum, ca Dumbrava a avut nefericita exprimare cu campul tactic…

Victor Ciutacu: „Nu a fost trecut in rezerva sau trimis la pensie”.

Traian Basescu: „Acum, sincer sa fiu, nici eu nu l-as fi trimis, ci l-as fi pus sa dea o explicatie”.

Victor Ciutacu: „Pai una e sa ii supraveghezi si altceva e sa controlezi prin ei, domnule presedinte”.

Traian Basescu: „Aici trebuie sa lamureasca Dumbrava explicatia la termenii pe care i-a folosit. Iar solicitarea mea a fost catre cei interesati sa faca interventii, nu sa fie supravegheati judecatorii. Si cred ca Dumbrava nu a vrut sa spuna ca ei supravegheaza judecatorii”.

Victor Ciutacu: „Si au gasit-o pe judecatoarea din dosarul Transferurilor care se tinea cu Borcea. Haideti, domnul presedinte...

Traian Basescu: „Bun, cum au gasit-o si pe judecatoarea de la Slatina, ca nu se mai stie, au ramas 200 de mii la frate-miu sau s-au dus la judecatoarea de la... la presedinta Tribunalului Slatina, care a fost retinuta pentru ca ar fi luat de la familia Bercea 200 de mii. De asta spuneam, e foarte important sa va uitati pe documentele din dosarul public in care se vad stenogramele de dupa reclamatia fratelui meu”.

Generalul Dumbrava: "Daca in urma cu cativa ani ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei, in prezent ne mentinem interesul/ atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze"

Declaratiile sefului Directiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbrava, au scandalizat opinia publica, presa si asociatiile magistratilor din Romania. Ele au fost facute intr-un interviu postat, la sfarsitul lunii aprilie 2015, pe site-ul juridice.ro, in care Dumbrava a vorbit despre limitele implicarii Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie, explicand ca SRI nu se mai retrage din "campul tactic" odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, asa cum facea in urma cu cativa ani, ci isi mentine interesul/ atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze:

Fenomenul coruptiei, ca amenintare la adresa securitatii nationale, a intrat relativ recent in portofoliul SRI. Incercam sa ne convingem ca este doar o etapa, determinata de persistenta acestui fenomen social si, mai ales, de consecintele grave pe care le genereaza, data fiind amploarea sa deosebita, cu forme variate si complexe manifestate la toate nivelurile societatii.

Angajarea SRI in aceasta lupta, pana la urma, de asanare morala a societatii s-a facut ca structura de suport a autoritatilor judiciare cu atributii in materie si ma bucur ca, in prezent, nivelul de incredere si calitate a cooperarii a atins o cota de neimaginat intr-un trecut nu prea indepartat. Saltul evolutiei in acest demers a fost facut odata cu adoptarea unui concept integrat in combaterea coruptiei, focalizand secvential instrumentele investigative pe toata lungimea lantului trofic judiciar. Concret, daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/ atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, in opinia mea, ca sistemul judiciar isi dezvolta anticorpii necesari vindecarii acestei patologii.

Sa nu uitam ca, inainte de orice, procurorii sunt cei care instrumenteaza diferitele fapte de coruptie savarsite de catre magistrati, iar niste judecatori ii condamna”.

Seful SRI Eduard Hellvig: "Urmarim sa nu existe judecatori, procurori, care pe drum au uitat ca servesc statul roman si au avut alte preocupari decat a servi statul roman"

Ulterior, cu prilejul lansarii volumului "25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015", din 23 mai 2015, seful Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, a incercat sa mai atenueze din gravitatea afirmatiilor generalului Dumbrava despre imixtiunea SRI in justitie, insa declaratia sa nu a facut decat sa tulbure si mai mult spiritele. Practic, Hellvig a lasat de inteles ca SRI urmareste toti judecatorii si procurorii, pentru a-i identifica pe aceia care "au uitat ca servesc statul roman".

Iata ce a afirmat directorul SRI Eduard Hellvig despre declaratia subordonatului sau Dumitru Dumbrava:

E o declaratie care e foarte simpla si care incearca sa clarifice oarecum ceea ce s-a intamplat. Serviciul Roman de Informatii lucreaza bine, dar din pacate are momente cand comunica prost. Daca la acea afirmatie ar fi fost o virgula in care s-ar fi spus 'in limitele legilor si competentelor stabilite pentru Serviciul Roman de Informatii', aceasta discutie nu exista. A fost, ca sa spun asa, o declaratie, sau un interviu, care a fost data la o revista de specialitate care poate trebuia un pic mai atent, mai ales in circumstantele lumii in care traim astazi. Daca s-ar fi comunicat ca doar in ceea ce tine de competentele legislatiei a Serviciului Roman de Informatii, evident ca lumea ar fi inteles ca urmarim ca procesul in sine nu ne intereseaza pe noi in faza procesuala, dar sa nu existe persoane cum au fost in trecut, judecatori, procurori, care pe drum au uitat ca servesc statul roman si au avut alte preocupari decat a servi statul roman”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 13 January 2016 13:05 +10

cum va spuneam p/asta imi este imposibil sa/l cred daca/mi spune cum il cheama si cu buletinul in mina!!!!!!tot unde a zis ca ,,eu nu,, inseamna CA EL LE/A SAPUS ,,SA FACA,,unde/i o negatie de fapt este o afirmatie ,,ca el le/a spus sau i/a indemnat,,.cum mai ziceam si zice si vorba ,, sint satul de minciunile mele d/apai sa/l mai cred pe imperiul raului,justitie,presedinte,prim ministru,politicieni.m/am invatat minte de la ponta ca ,,dreptate pina la capat,s/apoi sa/mi spuna ca a fost un slogan de campanie

# mulder, agentul mulder date 13 January 2016 13:40 +14

Revin la o afirmatie mai veche de-a mea: dna ese inventat de matelot cu sprijinul sri dupa ce li s-a refuzat pachetul de legi privind siguranta/securitatea nationala. In acel pachet era sti******t ca ofiterul juridic al sri facea cercetare penala. Parlamentul nu a adoptat pachetul si s-a reinventat politia politica. Simplu.  :-x

# unul din lumea cea mare date 13 January 2016 14:21 +9

ptr mulder//cine a fost mai intii oul sau gaina?? eu stiu ca a fost inventat de nastase, PNA la cererea brx/lui,apoi s/a metamorfozat in dna dupa venirea imperiului raului,imperiul raului trebuia sa dea impresia ca a venit el cu JUCARIA RAULUI,avea nevoie de trompeta ca sa/l condamne pe nastase pentru ,,fonduri la alegeri,,......acum nu vrea sa mai auda de aceste ,,fonduri,,.nastase (sa zicem)ca a furat bani de alegeri,dar oricum A FOST UN MIC VIRUS,PE LINGA CIT A FURAT IMPERIUL RAULUI SU SLEATCA,si vad ca nu mai sint adusi 900 si ceva de martori,mai multt si aia care/s sint bagati la tacere(CA SI MARTA ,MARTOR PROTEJAT DE SRI).in mermelica totul se mermeleste PENTRU AFLAREA ADEVARULUI(acum intelegi de ce am sustinut mereu sa se schimbe sintagma,,judecatorul urmareste aflarea adevarului,, cu ,,acuzatul sa aduca probe PENTRU AFLAREA ADEVARULUI,,(oricum nu o lua ca ma contrazic cu tine,esti mai bine informat decit sint eu)

# mulder, agentul mulder date 13 January 2016 15:36 +9

corect este PNA-Nastase! practic, dna-basescu, iar ultimul a desavarsit opera ceruta de strainii patroni ai Romaniei in folos propriu. Numai ca, asa cum stii, nu am identificat vreun dosar dus la cap de PNA,, dosar de sunet/rasunet... pe cand de la dna, sunt satul de esecuri si deseuri....politice sau apolitice

# unul din lumea cea mare date 13 January 2016 15:50 +4

ptr mulder//mulder ma vad nevoit sa/ti atrag atentia ca nu sti cum se scrie corect,dupa ,,limbista sau buzista,, nemului se scie ,,ESECE,,(sper ca nu te deranjeaza ca am glumit)

# mulder, agentul mulder date 13 January 2016 15:58 +6

:lol: retinut! data viitoare sunt mai vigilent.... :-* adica 10% din ce fac guvernantii (si pamatuful care se plimba printre spp-isit zicand ca se plimba prin gloata!) cand se apleaca cu urechea la doleantele poporului.. :eek:

# mulder, agentul mulder date 13 January 2016 16:00 +3

:lol: retinut! data viitoare sunt mai vigilent.... :-* adica 10% din ce fac guvernantii (si pamatuful care se plimba printre spp-isit zicand ca se plimba prin gloata!) cand se apleaca cu urechea la doleantele poporului.. :eek:

# remember date 13 January 2016 19:49 +5

Cand e vorba de voi, nu puteam sa nu ma bag si eu ca musca-n lapte.Mi-a placut " pe asta nu-l cred chiar daca-mi spune cum il cheama, cu buletinul in mana".Nici eu dar incerc sa activez securistul din mine si sa chitesc mesajele cifrate pe care le transmite.Si daca-ati fost atenti, el a spus clar ca securistii au castigat teren dupa revolutie "step by step" dar venirea lui la putere s-a realizat in urma pactului prin care le-a promis "tara la picioarele lor".Dar si securistii i-au indeplinit cam toate "pohtele".In prima faza securistii au inceput prin as elimina dusmanii economici, subordonarea justitiei in totalitate si dupa ce si-au indeplinit "pohtele" au inceput si epurarea politica.Acum s-a ajuns in situatia in care daca nu esti afiliat intr-un fel serviciilor, nu ai nici o sansa la o viata corecta profesional, linistita si decenta.In ce-i priveste pe Helving si Dumbrava,reprezentanti de frunte ai molimei securiste, sunt ca toti securistii, nici prea frumosi,nici prea destepti! :roll: :roll: :roll: :roll: :sigh: :sigh: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' />

# mulder, agentul mulder date 13 January 2016 20:23 +6

Daca tot te-ai bagat, remembares-te-ne din ce grup ocult facea parte intratul in adormire (nu pot sa spun ca presedintele actual, deoarece acesta din urma nu "a intrat" fiindca doarme touts les temps...) care raspunde la numele evreiesc, de putin timp romanesc pur sange - hellvig? Culmea e ca nu face parte din loja lui ghiordunescu!  :zzz

# remember date 14 January 2016 20:42 +3

Mulder, si pentru mine "adormitul" este inca un mister.Din cate stiu eu, are ceva proptele la cia,ceva sprijin din partea Mosadului, este antibasist.Daca-ar fi dupa Helving ar baga toata camarila lui Bassecu la "beciul domnesc" dar monomul CO l-a pus in garda de la inceput ca are ordin sa nu se atinga de el, situatie cu care Ciolanis a fost deacord, probabil gandindu-se ca si lui i se va termina mandatul (si intre noi vorbind, nu cred sa prinda 2). :P :P :P :P :P :P :roll: :roll: :roll: :roll: :eek: :eek: :eek: :eek:

# SRI lucreaza bine, dar din pacate are momente... date 15 January 2016 20:51 -1

HELLVIG se straduie sa fie la inaltimea colaboratorilor: "Serviciul Roman de Informatii lucreaza bine, dar din pacate are momente cand comunica prost. Daca la acea afirmatie ar fi fost o virgula in care s-ar fi spus 'in limitele legilor si competentelor stabilite pentru Serviciul Roman de Informatii', aceasta discutie nu exista. A fost, ca sa spun asa, o declaratie, sau un interviu, care a fost data la o revista de specialitate care poate trebuia un pic mai atent, mai ales in circumstantele lumii in care traim astazi."

# Stilul original de lucru al SRI date 15 January 2016 20:59 +1

Stilul original de lucru al SRI: „Din punctul nostru de vedere, nu am avut niciun motiv să ţinem ascuns cazul. Nu ştiu dacă era cazul să ieşim atunci când s-a întâmplat”. Poliția a declarat: „bătaie între boschetari, că, într-adevăr, a murit un om, dar nu a fost implicat nimeni de la SRI”. http://www.ziarulring.ro/stiri/200455/Angajatii-SRI-care-au-omorat-un-om-sunt-in-libertate--De-ce--Gen--r--Dan-Voinea-----Intr-o-tara-cu-democratie-dezvoltata--sefii-serviciului-si-ar-fi-dat-demisia----

# unul din lumea cea mare date 13 January 2016 22:53 +6

ptr mulder// chiar esti dat dracului si IMI PLACE!!!,mulder nu/i cazul sa discutam aici despre ,,adormiti si sau somnorosi,,(astia de acum sint veniti pe cai de lemn si ei cred in forta ,,unguent sau elan,,azi a fost o stire pe care nimeni nu a bagat/o in seama si o redau concentrat,,au inceput sa fie primiti studenti la cluburile de aviatie din fiecare AEROCLUB DE judet ,si vor face 2 luni scoala si apoi practica,,.deci eu o traduc asa RAZBOIUL CALD SE APROPIE CU PASI MARI SI REPEZI(scoala de la bobocul si medias nu mai fac fata,de unde dracului vor lua avioanele caci au distrus craiova si bacaul,ghimbavul mai rasufla).deci cineva gindeste cam ca nemtii,uitindu/ma la circul bush,care a strins informatiile,legiunea condor si lufthansa care au fost pepiniera luftwafe. in sua sau australia sint si pusti de 13/15 ani care zboara sint convins mulder si remember ca stiti(intuiti) despre ce/i vorba,din nefericire au distrus sentimentul patriotic,patriotismul a ajuns

# mulder, agentul mulder date 14 January 2016 08:28 +4

iti jur ca am ascultat stirea cu cele 1000 de locuri de pilot, cu varstele viitorilor piloti, cu parasutisti care tb sa treaca si examenul medical si ma miram ca e prima data cand aud o asemenea solicitare la radio - nu stiam daca e reclama si , in plus, vb si la telefon. Totusi acum mi-ai deschis ochii si pe partea asta (nu le putem gandi chiar pe toate singuri, d-aia ne mai ajuta prietenii, nop?). Acum ma intreb unde o fi pilotul Berceanu, pilotul Prigoana etc ?  :eek:

# unul din lumea cea mare date 14 January 2016 11:17 +4

ptr mulder@co// va asigur de cea mai distinasa pretuire de pen pal,si ma ,,upgradez,, din postarile voastre(si mie mi/au folosit stirile de la voi)

# gen. 2D incompatibil cu SRI date 15 January 2016 22:27 +2

Generalu' 2D viseaza sa aresteze oameni. A declarat asta in mod repetat. SRI nu are in atributii asa ceva. Cum de facu cariera acest personagiu?

# ARGUS date 16 January 2016 14:08 +2

Desigur,exista diferente intre Securitate si SRI.Iata cateva:securistii munceau din greu,sereistii asculta telefoanele;securistii se ocupau(urmareau) doar persoane intrate in vizor,sereistii urmaresc pe toti(poate iasa ceva);securistii se ocupau doar de ce aveau in competenta,sereistii se ocupa de toate;de securisti le era teama doar unora(si in  nici un caz activistii de partid,etc),sereistii au bagat spaima in toti.Inca ceva:pe v remea cealalta oamenkii erau mai corecti,mai cinstiti.Acum,puteti constata si voi cam de unde a disparut cinstea si corectitudinea.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva