21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Tribunalul Bucuresti a respins cererea de arestare preventiva a vicepresedintelui BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca. Avocatul Nasty Vladoiu, aparatorul lui Cercel-Duca: ”Nu au existat probe”. Judecatorii au decis arestarea fostului general DIE, Dragos Diaconescu

Scris de: L.J. | pdf | print

3 November 2012 20:58
Vizualizari: 5792

Vicepresedintele BRD, Alexandru Claudiu Cercel Duca (foto), va fi cercetat in stare de libertate in dosarul privind frauda bancara de 22 de milioane de euro, caz in care sunt implicati si functionari ai statului roman. Tribunalul Bucuresti a respins sambata seara, 3 noiembrie 2012, cererea procurorilor DIICOT de emitere a unui mandat de arestare prevenitiva pe numele lui Cercel-Duca. Vicepresedintele BRD a primit insa interdictia de a nu parasi localitatea.


Avocatul lui Claudiu Cercel-Duca, Nasty Vladoiu, a declarat ca decizia Tribunalului Bucuresti este una normala, in conditiile in care nu exista nicio proba impotriva vicepresedintelui BRD, ci doar doua interceptari care nu au nicio valoare: „Nu au existat probe, nici macar indicii temeinice. A primit interdictia de a nu parasi localitatea. Nu exista nici macar indicii temeinice care sa ateste vinovatia. Probele sunt niste interceptari telefonice, in numar de doua, care au fost facute la doi ani distanta, interceptari care atesta ca s-a invitat la masa cu Diaconescu reciproc. Exista doua mailuri in care domnul Cercel s-a interesat daca i-a fiost comnunicata clientului decizia bancii de a nu acorda credit”.

Fostul general DIE Dragos Diaconescu, aparat de avocatul lui Traian Basescu

In schimb, fostul general DIE Dragos Diaconescu, considerat unul dintre capii gruparii, a primit mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Aparatorul lui Dragos Diaconescu, avocatul Cristian Ene, cel care in trecut l-a aparat si pe presedintele Traian Basescu despre care se spune ca ar fi un cunoscut al generalului, a precizat ca a formulat recurs impotriva deciziei judecatorilor. Cristian Ene a amintit si faptul ca fostul general Diaconescu are o stare medicala nu foarte buna si o varsta inaintata: „Are o varsta de 74 de ani, are o stare medicala precara. Am declarat recurs”.

Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si pe numele lui Mihai Stan si Daniel Ruse, lideri ai retelei, dar si pentru alte trei persoane, printre care si un functionar din Ministerul Economiei. In cazul celorlalti 18 suspecti prezentati in fata instantei pentru emiterea unor mandate de arestare preventiva, judecatorii au decis cercetarea lor in libertate.

Anterior, sambata dimineata, Tribunalul Calarasi hotarase arestarea preventiva a zece persoane implicate in frauda de 22 de milioane de euro.

DIICOT: Aurel Saramet a sprijinit gruparea infractionala

Amintim ca vicepresedintele BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, si generalul (r) Dragos Diaconescu au fost retinuti alaturi de alte 31 de persoane, vineri, 2 noiembrie, in dosarul fraudei bancare de 22 de milioane de euro. In aceasta cauza sunt implicati si mai multi functionari ai statului, precum angajati ai Ministerului Economiei sau directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet, suspendat din functie intre timp. Acesta din urma a fost audiat la DIICOT in noaptea de joi spre vineri, insa procurorii au dispus cercetarea sa in stare de libertate.

Procurorii DIICOT au precizat ca gruparea infractionala implicata in uriasa frauda bancara este formata din 48 de persoane. Potrivit DIICOT, reteaua a reusit sa obtina in doi ani mai multe credite folosind documente false: “In fapt, se retine ca, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate. Se mai retine ca invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre invinuitii Saramet Aurel, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. – uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepresedinte al unei unitati bancare, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Diaconescu Florian Dragos.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este estimata la suma de 22 milioane de euro”.

Comentarii

# Nepriceputeanu date 3 November 2012 21:17 +3

„Nu au existat probe, nici macar indicii temeinice. A primit interdictia de a nu parasi localitatea. Nu exista nici macar indicii temeinice care sa ateste vinovatia. " În atare situaţie sper că a făcut recurs, nu?!. Altfel eşti praf sau ştii că a scăpat ieftin, de data asta. Judecătorul a luat o măsură, deci a reţinut existenţa indiciilor, iar pentru aşa ceva mandatul trebuia făcut în sală, pe picior, altfel trebuia doar să respingă propunerea. În altă ordine de idei ori a fost prea fricos să spună lucrurilor pe nume ori a considerat că nu se impune arestarea pentru că, deh, omu e din înalta societate şi nu suportă detenţia. Arestaţi în continuare hoţul de parizer, ăla e cel mai periculos infractor! Mă gândesc serios să mă apuc de astfel de afaceri. E profitabil şi nu păţeşti nimic.La dracu să vă ia!!

# legea lui arestatu' date 3 November 2012 22:32 +2

Arestarea nu e o pedeapsa, arestarea nu e o pedeapsa. E masura preventiva, sa previna fuga, sustragerea probelor etc. Daca nu ai dovedit existenta acestor imprejurari, il judeci in stare de LI-BER-TA-TE.

# Nepriceputeanu date 3 November 2012 23:19 +1

Repetă, repetă şi poate laşi un criminal, un violator în libertate, care nu are intenţia să fugă, să sustragă probele, etc. La arestare se ţine seama şi de gravitatea faptei, altfel această instituţie nu ar mai exista. Aş vrea să strigi LI-BER-TA-TE şi pentru cel care îţi violează nevasta, copilul etc. Arestarea este o pedeapsă. M-am săturat de judecători cu mintea sucită. Aceste infracţiuni distrug ţară. Avem fraude bancare, avem evaziune fiscală, nu avem salarii decente, nu avem sistem sanitar. Cum plm să se opreasă lumea când judecătorii sunt atât de moi. Reţine existenţa indiciilor, dar nu-l arestează. Ce exemplu dă?!! Libertate vreau şi eu (om cinstit care plăteşte taxele şi care, cu greu, a obţinut un amărât de credit). Un dosar ca acesta, în cel mai fericit caz, ţine cel puţin 5-6 ani, or două, trei luni de arest preventiv nu-i foc. De teorie sunt sătul, aştept să văd judecători tari care apără, mai presus de orice, interesele societăţii.

# Legea bogaţilor date 3 November 2012 23:26 +3

Ai dreptate, în mare parte. Legea se aplică doar pe guşteri. Pentru un furt se arestează imediat. Pentru 22 milioane de euro ne cerem scuze. Interesant. Ar trebui să fie mai bine informaţi cei care fură mărunţişuri.

# legea date 4 November 2012 14:11 +1

Sa lasi un criminal, un violator in libertate? Ai impresia ca toti violatorii si criminalii au fost arestati preventiv inainte de condamnare (= dovedirea prin probe ca el e criminal, violator). Arestezi SUSPECTUL de omor sau viol (nu criminalul, violatorul) daca exista temeiurile prevazute de lege. 

# Nepriceputeanu date 4 November 2012 19:39 +1

Dragă lege, plecam de la prezumţia că există indicii, probe că a săvârşit infracţiunea de omor, viol care, în opinia mea, este suficient pentru a dispune arestarea faţă de gravitatea faptei. Nu-mi mai trebuie altă condiţie- să fugă, să distrugă probe, etc. M-am exprimat pe înţelesul tuturor când am zis criminal, violator. Da cunosc prezumţia de nevionovăţie, nu e criminal până nu e condamnat definitiv. Aplică tu legea aşa şi îţi doresc ca un suspect de viol să-ţi bage proba adânc, undeva. Repet, m-am săturat de teorie. Te legi de chestii care nu ţin de speţa asta. Cum spunea cel de mai sus, legea se aplică pe guşteri. Tu ai judeca pe cineva în libertate pentru o infracţiune gravă doar pentru că nu ai probe că se sustrage sau că va distruge probe?! Nu-mi răspunde, cunosc răspunsul.

# Av. Catalin Racaceanu date 4 November 2012 11:28 +1

:D :D :D ''Arestarea nu-i pedeapsa...'' de aia durata arestarii se socoteste in cazul condamnarii ca executata din pedeapsa. Daca nu te condamna cu executare ai stat legat de pomana.

# Arestarea nu-i pedeapsa date 4 November 2012 11:36 +1

Aşa e, arestarea nu-i pedeapsa, e concediu de odihnă, o vacanţă de 29 de zile. În esenţă, cred, arestarea este o pedeapsă. Eu spun că cineva a stat de pomană în arest doar în situaţia în care se ajunge la o achitare.

# Hihi date 3 November 2012 21:53 -1

Ce draku vrei sa scrie altceva astia? Ca parchetu nu plateste pentru un articol pe luju. Adica pe banu si materialul clientului, cum s-ar zice :P :D

# Iene date 4 November 2012 20:02 +3

Cristian Ene se dadea pe la televiziuni azi cum l-a convins el pe clienta-su sa se predea la Politie. Bai nenea Ene uita-te in oglinjoara ce fata de pacalici murat ai. Si stai mai in umbra ca tocmai ti-au arestat astia clientul, iar alti avocati si-au salvat clientii. Ca esti praf la carte si ca te ia lumea doar pentru ca-ai fost sluga basista, stim toti. Mai putin matale care te crezi vedeta.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva