16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TUPEU FARA LIMITE – De nervi ca nu mai poate paradi magistrati, DNA spune lucruri trasnite: “A sustine ca procurorii DNA au comis fapte de abuz in serviciu si santaj fata de magistrati nu reprezinta decat alegatii nefondate, nesustinute juridic si menite sa discrediteze institutia si sa aduca atingere probitatii profesionale si independentei magistratilor procurori. Nu exista nicio hotarare definitiva a vreunei instante care sa constate savarsirea presupuselor abuzuri”

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 February 2022 14:18
Vizualizari: 4367

Incredibil de cat tupeu si sfidare poate da dovada Directia Nationala Anticoruptie, condusa de procurorul Crin Nicu Bologa (foto). Ca si cum romanii nu ar sti realitatea, parchetul anticoruptie sustine ca niciun procuror DNA nu a santajat sau comis abuzuri impotriva vreunui magistrat.


 

Halucinanta alegatie se regaseste intr-un comunicat de presa al DNA dat publicitatii marti, 15 februarie 2022, in care parchetul anticoruptie critica proiectul de desfiintare a SIIJ, lamentandu-se ca nu primeste din nou competenta in anchetarea magistratilor. Dar DNA nu se multumeste doar sa conteste proiectul de desfiintare a SIIJ, ci doreste cu tot dinadinsul sa se faca de ras, afirmand ca nu exista nicio hotarare a vreunei instante care sa constate ca parchetul anticoruptie a comis abuzuri impotriva magistratilor.

De altfel, DNA nu tine cont nici macar de constatarile Inspectiei Judiciare, aprobate de CSM, cu privire la ampla operatiune prin care DNA a fabricat dosare impotriva a 3000 de judecatori si procurori, pentru a-i santaja, monitoriza si intimida, astfel incat acestia sa dea solutiile dorite de parchetul anticoruptie.


Iata reactia DNA in legatura cu proiectul de desfiintare a SIIJ:


“In contextul dezbaterilor publice privind desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), Directia Nationala Anticoruptie aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Directia Nationala Anticoruptie s-a exprimat in mod ferm si constant pentru desfiintarea SIIJ si revenirea in competenta sa a faptelor de coruptie si asimilate coruptiei savarsite de magistrati.

Aceasta pozitie ferma a fost adusa la cunostinta opiniei publice si a institutiilor cu atributii in domeniu, in repetate randuri, ea bazandu-se pe argumente temeinice.
Subliniem din nou nevoia Romaniei de a dispune de o structura de combatere a coruptiei, cu precadere la nivelurile cele mai inalte, care sa fie eficienta, functionala, specializata, inzestrata cu un grad inalt de independenta operationala si cu resurse umane si tehnice pe masura. Structura pe care o avem in vedere a fost deja creata inca din anul 2002 si functioneaza de 20 de ani, aceasta fiind Directia Nationala Anticoruptie.

Pentru coerenta urmaririi penale in cauzele de coruptie de nivel ridicat, pentru a valorifica eficient resursele deja alocate, solutia nu este slabirea mecanismului deja creat si functional, ci intarirea lui. Aceasta inseamna, printre altele, asigurarea faptului ca Directia specializata are competenta cu privire la toate sectoarele relevante ale societatii si cu privire la toate functiile publice relevante.
Intr-un stat ca Romania, in care nivelul de perceptie a populatiei cu privire la coruptie ramane ridicat, combaterea coruptiei nu poate pierde din vedere sectoare esentiale pentru functionarea unui stat, asa cum este sectorul judiciar. A rupe din competenta DNA un sector vital pentru societatea romaneasca este de natura sa fragmenteze lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si mediu si sa ii reduca eficienta. Acest lucru a putut fi observat in perioada in care a functionat SIIJ, perioada in care niciun dosar de coruptie in sistemul judiciar nu a mai fost trimis in judecata. In contrast, in perioada in care a avut in competenta fapte de coruptie si asimilate coruptiei savarsite de magistrati (2002 – octombrie 2018), DNA a trimis in judecata 161 de magistrati (76 de procurori si 85 de judecatori), iar pana in prezent au fost deja condamnati 117 de magistrati (56 de procurori, 60 de judecatori si 1 magistrat asistent). Precizam ca mai sunt cauze aflate in continuare in diferite faze de judecata.

Pe de alta parte, nevoia de specializare a procurorilor si de creare a institutiilor specializate in combaterea coruptiei prin mijloace penale, asa cum este DNA, este foarte clar prevazuta in conventiile internationale la care Romania este parte si a fost subliniata in dese randuri de Comisia Europeana si organizatiile internationale. Cu titlu de exemplu, amintim art. 36 din Conventia ONU impotriva coruptiei, sau art. 20 din Conventia Penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei.

Proiectul adoptat de Guvern, desi vizeaza desfiintarea SIIJ, nu reprezinta din pacate un progres in asigurarea eficientei combaterii coruptiei la un nivel inalt, nivel care, indubitabil, ar trebui sa cuprinda si reprezentantii sectorului judiciar. Dimpotriva, solutia adoptata prin acest proiect vizeaza inlocuirea unei singure structuri, SIIJ, cu 16 structuri diferite din cadrul Ministerului Public, cu pastrarea competentei dupa calitatea persoanei, si nu dupa materie, a noilor procurori ce vor fi desemnati. Aceasta reprezinta practic o disipare a resurselor si competentelor de urmarire penala si o perpetuare a ne-specializarii procurorilor care vor instrumenta cauze de coruptie privind magistrati. Mai mult decat atat, fata de prevederile proiectului de lege, competenta noilor procurori desemnati pentru a desfasura urmarirea penala in cauzele privind judecatori si procurori s-ar putea extinde asupra altor persoane, ceea ce ar putea stirbi in continuare din competenta DNA si ar putea afecta activitatea acestei Directii.

Totodata, modalitatea de selectie a procurorilor desemnati este, la randul ei, de natura sa compromita perspectiva efectuarii unor anchete profesioniste si eficiente in ceea ce priveste coruptia in sectorul judiciar. Astfel, pe de o parte, acesti procurori sunt desemnati printr-o procedura necompetitiva, spre deosebire de procurorii DNA care sunt numiti in urma unui riguros concurs. Apoi, unul din criteriile avute in vedere pentru desemnare, respectiv conduita morala ireprosabila, este masurata prin consultarea opiniei formulate de parchetele, instantele de judecata si baroul din raza teritoriala in care candidatul a functionat. Cu alte cuvinte este solicitata tocmai opinia persoanelor care, potential, ar putea fi subiect al anchetelor acestor procurori, ceea ce este foarte ingrijorator. Prin antiteza, procurorii DNA nu sunt selectati in functie de opinia persoanelor din categoria celor pe care le ancheteaza. Mai mult decat atat, un alt element de apreciere a conduitei ireprosabile il reprezinta ”rezolutiile de clasare care privesc activitatea procurorului” emise de Inspectia Judiciara. Aceasta reprezinta o flagranta incalcare a prezumtiei de nevinovatie a procurorului care, la un moment dat, ar fi putut sa fie victima unei plangeri vexatorii, neconfirmate de ancheta disciplinara. Nu in ultimul rand, acestor procurori nu li se pretinde sa aiba experienta profesionala in instrumentarea cauzelor de coruptie, ci doar o experienta generala in supravegherea sau efectuarea urmaririi penale, ceea ce incalca in mod evident cerintele exprimate atat de Comisia de la Venetia cat si de rapoartele MCV.

In acelasi timp, constatam ca discutiile purtate la nivel public in legatura cu justificarea existentei unei SIIJ sau a unei forme alternative a ei sunt insotite de o serie de atacuri la adresa DNA si afirmatii cu privire la presupuse abuzuri comise in trecut de catre anumiti procurori ai acestei directii asupra unor magistrati, afirmatii care tind sa justifice infiintarea unor astfel de structuri. Conducerea DNA respinge din nou, cu fermitate, acest tip de abordari denigratoare care, in ciuda dezmintirilor oficiale facute atat de institutie, cat si de procurorul sef al DNA, continua sa prolifereze in spatiul public.

A sustine ca procurorii DNA au comis fapte de abuz in serviciu si santaj fata de magistrati nu reprezinta decat alegatii nefondate, nesustinute juridic si menite sa discrediteze institutia si sa aduca atingere probitatii profesionale si independentei magistratilor procurori.

Nu exista nicio hotarare definitiva a vreunei instante care sa constate savarsirea presupuselor abuzuri comise de procurorii DNA; numarul de dosare inregistrate la nivelul DNA care vizeaza procurori si judecatori a fost aproape egal pentru ambele categorii de magistrati, iar numarul sesizarilor din oficiu a constituit un procent redus din numarul total de dosare; majoritatea dosarelor cu fapte de coruptie savarsite de magistrati fusesera constituite la plangerile sau denunturile depuse de cetateni.

In ceea ce priveste Raportul Inspectiei Judiciare nr. 5488/IJ/1365/DIP/2018, din data de 05.04.2019 avand ca obiect respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea care este invocat uneori si care a devenit suport al alegatiilor referitoare la presupusele abuzuri ale procurorilor DNA, acest raport a fost contestat conform prevederilor legale. De altfel, chiar si Consiliul Superior al Magistraturii mentioneaza ca Raportul Inspectiei Judiciare - nu produce efecte juridice, nefiind altceva decat 'expresia rezultatelor unui control'.

DNA contesta in continuare rezultatele acestui Raport. Concret, la data de 20 ianuarie 2022, fata de Decizia civila prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie a validat Hotararea Plenului CSM de aprobare a Raportului Inspectiei Judiciare, DNA a formulat o Contestatie in anulare intemeiata pe potentiala existenta a unui caz de incompatibilitate a judecatorului, legat de suspiciunea rezonabila privind lipsa de impartialitate a unuia dintre membri completului de judecata care a pronuntat decizia”.

Comentarii

# M date 15 February 2022 14:29 +166

Golani astia ordinari asa au incasat salarii babane paradind si distrugand cetateni. Nici doi bani nu dau pe acesti calai cu chip de om. Acum li se va alatura si proc.Nicolae Marin alt paraditor si distrugator. Poate da domnu si il ia Tudoran cu el...

# Vasile date 15 February 2022 14:42 +139

Dar acest procurorul Crin Nicu Bologa stie că ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 43 din 4 aprilie 2002 privind Direcția Națională Anticorupție nu a fost niciodată aprobată printro lege? Interesant ar fi dacă procurorul Crin Nicu Bologa ar solicita ca în parlament să se supuna la vot aprobarea acestei ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 43/2002, s-ar putea să aibe surpriza ca aceasta ordonanță să fie respinsă și totodată acest DNA să se desfințeze! Arbei supa la gură de cozi de topor

# # eject d.n.a. date 15 February 2022 14:51 +189

<img src=ops:' /> :eek: :lol: <img src=ops:' /> :P Exista doar o rezolvare: DESFIINTAREA INCHIZITIEI ROMANE, d.n.a.!!! :zzz

# DODI date 15 February 2022 15:21 +191

Poți să fii prost chiar și cu diplomă. Iar PORCurorii din DNA o dovedesc cu prisosință, chiar dacă plagiatoarea legală de 5% nu le mai este șefă. Năravurile nu se schimbă doar proștii care conduc această instituție stroțocămilă, uncat pe plan mondial. Înclusiv în ceea ce privește ”succesurile” avute cu dosarele trimise în instanțe. Vă dați seama care ar fi procentul REAL dacă judecătorii ar fi corecți și nu ar fi (mulți dintre ei) acoperiți ai SRI?

# Dragos Barna date 15 February 2022 15:28 -1

Draga Domnule Crin Nicolae Bologa, te rog sa verifici la DNA.Brasov cum Monica, ulterior prescriptiei a reusit s o determine pe dna jud. C.Ciolacu sa ma condamne la 2 ani cu suspendare iar pe jud. Epure/Lita sa mi reapinga probele pt ca jid Lita /Moisa sa ma condamne la 4,6 ani cu executare. Astelt rwzultatele ckntrolului temeinic, cu multumiri, dragos barna

# nae din dealul feleacului date 15 February 2022 17:00 +203

Uite ce s-a ingrasat si p...cu asta!Face parte din aceeasi promotie a Fac.de Drept UBB Cluj cu Kovesi,Tulus,Boc-primarul Clujului..."somitati"nu gluma!Si uite asa asistam la o formidabila solidaritate a nulitatilor.Acestia sint INCAPABILI sa inteleaga ca statul roman este controlat antidemocratic in toate structurile lui si ca nu se mai poate indrepta pe drumul bun tot cu o ALIFIE DE SISTEM.Statul roman trebuie RECONSTRUIT DIN TEMELII si bazat pe DREPTURI DI OBLIGATII.

# mitica date 15 February 2022 18:32 +151

DNA trebuie desfintata fiind o organizatie terorista si antinationala.

# nae girimea date 15 February 2022 20:16 +25

Criteriul de selectie in DNA : nesimtirea candidatului!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva