18 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Turnul „Cathedral Plaza” a fost intabulat in pofida sarcinilor din cartea funciara care vizau anularea autorizatiei de construire si plangeri ale Primariei Capitalei (Documente)

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

14 July 2011 14:26
Vizualizari: 16006

Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Hilton, in 14 iulie 2011, ca va face o noua plangere la CEDO, si va solicita despagubiri de 25 de milioane euro statului roman in urma verdictului Curtii de Apel Suceava, care a mentinut decizia de anulare a autorizatiei de construire a cladirii. Conform celor declarate de Daiana Voicu, managing director al Willbrook Management International, firma controlata de Eyal Ofer (foto), cladirea a fost deja intabulata si a intrat in circuitul civil. In sustinerea acestui anunt, organizatorii conferintei au pus la mapele de presa Incheierea nr. 284137 din 10.06.2011 a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti Sector 1, semnata de registrator Dorina Musat si asistent Daniel Aliman, potrivit careia s-a dispus „Admite justificarea intabularii definitive a dreptului de proprietate asupra imobilului (...) in favoarea SC Millennium Building Development SRL- (vezi facsimil).


Surprinzator, in Incheierea Oficiului de Cadastru se invoca ca la baza intabularii sta o adresa a Directiei Inspectie a Politiei Locale Sector 1, precum si faptul ca „nu exista piedici la inscriere”. Este de notorietate ca in sarcinile imobilului erau inscrise mai multe litigii cu Primaria Capitalei, precum si decizia instantelor de judecata care au anulat autorizatia de construire emisa ilegal in 2006 de primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman. Reporterii Lumeajustitiei.ro au intrebat cum a fost posibil sa se intabuleze o cladire in lipsa autorizatiei de construire si existentei unor  sarcini, (litigii pe rol) in conditiile in care intabularea este un act care permite instrainarea imobilului, intrebari la care avocatii firmei Millennium au replicat ca nici o lege nu ar interzice o asemenea operatiune. Lista cu sarcinile turnului „Cathedral Plaza” o puteti citi la finalul articolului.

Cladirea nu s-a vandut, ci doar s-a semnat o promisiune de vanzare

La conferinta de presa a fost prezent chiar omul de afaceri Eyal Ofer care, pentru prima data a explicat in fata presei care-i sunt supararile in legatura cu legislatia, Justitia si in general, cu autoritatile din Romania. Dupa tot razboiul declansat intre firma sa si Arhiepiscoria Romano-Catolica de Bucuresti. Acesta, alaturi de staff-ul companiei si avocatii Corina Buda si Cezar Cozmaciuc, au pus pe tapet argumentele pe care Millenium Biulding le invoca in sustinerea faptului ca decizia Curtii de Apel Suceava ar fi una „tardiva si suprinzatoare”, aratand ca magistratii au judecat bazandu-se pe normele europene, in conditiile in care Romania a aderat la UE la 1 ianuarie 2007”, iar autorizatia de constructie anulata de instanta suceveana a fost emisa de Primaria Sectorului 1, de primarul Andrei Chiliman, in 2006. Pana la finele conferintei de presa, desi Lumeajustitiei.ro a intrebat in mai multe randuri, conducerea Willbrook Management nu a rostit numele asa-zisului cumparator. Ceea ce, insa, s-a recunoscut in fata jurnalistilor este faptul ca, la ora actuala, nu exista un contract de vanzare cumparare, ci un antecontract, ceea ce reprezinta – juridic – o promisiune, iar obiectul antecontractului il reprezinta atat cladirea, cat si terenul. Numai ca, in ce priveste terenul, Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti a cerut expropierea, iar in ce priveste cladirea, nu are receptia finala care – conform declaratiei av. Cozmaciuc, va fi semnata dupa trei ani de la darea in folosinta a cladirii, existand insa ”un proces verbal de inchere a lucrarii”.

In cuvantul de deschidere a conferintei, omul de afaceri Eyal Ofer a subliniat ca in 1999, cand a achizitionat acest teren, a fost asigurat din punct de vedere juridic cu privire la acest teren, iar ”Primaria Sectorului 1 si cei de la Monumente Istorice si-au dat acceptul”. Ofer a povestit apoi care a fost relatia cu IPS Ioan Robu, cum acesta le-a impus anumite standarde de lucrare si ”dupa satisfacerea celor solicitate ne-a felicitat si ne-a rugat sa continuam”. Omul de afaceri a spus ca IPS Robu a venit, ulterior, cu o alta solicitare, prin care a dorit spatiu comercial si primul etaj si loc cu parcare pentru Biserica si atunci cand i s-a spus ca nu se poate pe gratis si se va negocia, atunci acesta ar fi declarat ca aceasta cladire (n.red.- Cathedral Plaza) nu va fi construita niciodata. Eyal Ofer a spus ca nu stie cum a fost posibil ca IPS Robu, dupa ce i s-au rezolvat toate cerintele, s-a intors impotriva proiectului. El a declarat ca marea greseala pe care a facut-o a fost aceea de a fi fost super-optimist.

Pe de alta parte, Diana Voicu a sustinut ca aceasta cladire este finalizata, ca a fost racordata la utilitati, si ca s-a inceput aducerea de mobilier pentru viitorii chiriasi, numai ca acum, dupa ce a fost data decizia de la Suceava nu se mai poate face acest lucru pana nu se va stii clar ce se intampla mai departe. Avocatii companiei au spus ca pana ce o instanta nu va spune daca se va demola ceva sau nu si daca da, cine ar face-o, nu se poate realiza acest lucru. Eyal Ofer a adaugat ca dupa decizia de la Suceava, nu s-a mai putut popula cladirea cu chiriasi pentru ca orice chirias ”isi doreste siguranta”.

Avocatul Cezar Cozmaciuc a declarat ca, la ora actuala, exista varianta de a se cere autorizatie de construire la primarul general al Capitalei. El a precizat ca nu exista nicio hotarare de demolare a cladirii.

Cu privire la acest aspect, Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri seara, ca este nevoie de o hotarare judecatoreasca pentru demolarea Cathedral Plaza, pentru ca autoritatile locale nu pot sa o faca fara a avea o baza juridica. Oprescu a facut aceasta declaratie dupa ce, marti, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a solicitat autoritatilor statului sa treaca de urgenta la aplicarea deciziei nr. 1989/3.11.2010 a Curtii de Apel Suceava", care stabilea, prin sentinta definitiva si irevocabila, nulitatea autorizatiei de construire a Cathedral Plaza.

* Cititi aici Incheierea de intabulare reusita la 10.06.2011 de proprietarii turnului in care se sustine ca nu exista piedici la inscriere

* Cititi aici Extras din Cartea Funciara cu sarcinile turnului „Cathedral Plaza” inscrise pana la finele lui 2010

Comentarii

# Arnold date 14 July 2011 22:23 +1

Lege nr. 7/1996 privind cadastrul şi a publicitatea imobiliara - "Art. 55. - (1) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza autorizaţiei de construire şi a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, precum şi a unei documentaţii cadastrale." ... Oare cat s-a dat pentru intabularea Cathedral Plaza?!?!?!?

# capatu` satului date 15 July 2011 12:44 +1

vorba cantecului: fara numar; binenteles chestia asta este un fapt uzual pt. militienii si lucratorii din parchetele patriei, ei nu se pot sesiza in acest moment din cauza caniculei.

# Mihai Sebastian C date 30 January 2013 19:09 0

[quote name="Arnold"]Lege nr. 7/1996 privind cadastrul şi a publicitatea imobiliara - "Art. 55. - (1) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza autorizaţiei de construire şi a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, precum şi a unei documentaţii cadastrale." ... Oare cat s-a dat pentru intabularea Cathedral Plaza?!?!?!? [/quote] CE MAI CONTEAZA ? AZI A MURIT DORINA MUSAT REGISTRATORUL SEF CARE A SEMNAT INTABULAREA ----scoatere simpla- a murit faptuitorul....

# Cugetatorul date 20 July 2011 01:04 +1

Romania este pe locul 25 din 27 de state europene, in ceea ce priveste coruptia, potrivit Barometrului Global al Coruptiei publicat joi de Transparency International, care mai arata ca unul din trei romani recunoaste ca da mita. Dintre cele trei asociate ale investitorului, care credeti ca se ocupa cu darea de mita? Cazul Catedralei Sf. Iosif este un caz notoriu de coruptie la cele mai inalt nivel politic si de putere statala, drept pentru care nu este de mirare ca judecatorii de la CA Suceava au declarat autorizatia de construire ilegala. Este interesant sa urmarim care va fi rezultatul cercetarilor cu privire la inscrierea frauduloasa a proiectului in Cartea Funciara.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.01.2025 – Cami vine cu replica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva