ULTIMA SPALATURA – Judecatoarele ICCJ Mihaela Paraschiv, Diana Manole, Rodica Zaharia, Veronica Nastasie si Rodica Florica Voicu au albit-o definitiv pe inculpata Laura Kovesi in dosarul disciplinar privind nerespectarea confidentialitatii lucrarilor. Cauza a pornit de la autosesizarea Inspectiei Judiciare dupa ce Kovesi a facut publice stenograme dintr-un dosar DNA deschis ca o contraofensiva la inregistrarile crunte cu paraditorii de la Ploiesti (Minuta)
Nu care cumva sa se atinga vreo instanta de inculpata Laura Kovesi (foto) nici macar c-un deget! Marti, 2 iunie 2020, judecatoarele Mihaela Paraschiv, Diana Manole, Rodica Zaharia, Veronica Nastasie si Rodica Florica Voicu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins recursul Inspectiei Judiciare fata de o hotarare din 2019 prin care Sectia pentru procurori in materie disciplinara stabilise ca Luluta nu se face vinovata de abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „nerespectarea confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii, daca fapta nu constituie infractiune”.
Iata minuta ICCJ din dosarul nr. 3428/1/2019:
„Respinge cererea de suspendare formulata de recurenta Inspectia Judiciara. Respinge recursul formulat de recurenta Inspectia Judiciara impotriva hotararii nr. 5P din 24 iunie 2019, pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru Procurori in materie disciplinara, ca nefondat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica astazi, 2 iunie 2020”.
Prezentam minuta Sectiei pentru procurori in materie disciplinara de la 24 iunie 2019:
„Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Laura Kovesi, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru savarsirea abaterii disciplinare prev. de art. 99. lit. j din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.
Diversiunea lui Kovesi pentru acoperirea lui „Zdreanta”
Totul a inceput in 11 februarie 2018, cand fostul deputat PSD Vlad Cosma a publicat inregistrari nimicitoare legate de felul in care fostul procuror DNA Ploiesti Mircea Negulescu (zis „Portocala” si „Zdreanta”) planuia sa execute intreaga familie Cosma cu denunturi dictate si prejudicii inventate (click aici pentru a citi). Chiar a doua zi, Directia Nationala Anticoruptie – care inca era condusa de Laura Kovesi – a anuntat printr-un comunicat ca deschisese un dosar penal pentru presupuse fapte de santaj si (ceea ce este cel mai grav) a publicat, in acelasi comunicat, stenograme menite sa denigreze familia Cosma (click aici pentru a citi). O saptamana mai tarziu, la 19 februarie 2018, raspunzand unei intrebari adresate de jurnalista Sorina Matei, Inspectia Judiciara a confirmat autosesizarea impotriva Lulutei pentru savarsirea abaterii disciplinare amintite (click aici pentru a citi).
Nu incheiem inainte sa reluam ideea din paragraful de mai sus: DNA a facut diversiunea impotriva lui Vlad Cosma cu acordul Laurei Kovesi, intrucat art. 69 alin. (2) litera e) din Regulamentul de ordine interioara al DNA prevede cat se poate de clar ca niciun comunicat al parchetului nu este lansat fara acordul procurorului-sef: „Biroul de informare si relatii publice (...) intocmeste proiectele comunicatelor de presa, iar dupa aprobarea lor de catre procurorul sef directie, le difuzeaza operativ mass-mediei”.
Toti ochii pe SIIJ
Chiar daca Inspectia Judiciara si-a epuizat, practic, sansele de a o infunda pe Laura Kovesi, Luluta n-ar trebui sa se culce pe-o ureche. Nu de alta, dar in orice moment Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie se poate autosesiza cu privire la compromiterea intereselor justitiei de catre fosta sefa a DNA – fapta prevazuta si sanctionata de art. 277 alin. 2 din Codul de procedura penala:
„Dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala, inainte de a se dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare definitiva a cauzei, de catre un functionar public care a luat cunostinta de acestea in virtutea functiei, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 2 June 2020 17:24 0
# M 2 June 2020 17:31 +3
# Andrei 2 June 2020 17:34 +2
# YES 2 June 2020 17:46 +3
# Mihaela 2 June 2020 18:01 +2
# nae din dealul feleacului 2 June 2020 18:04 +7
# un mizantrop 2 June 2020 18:34 +7
# imun/teanu 2 June 2020 19:27 -1
# Faracatuse 3 June 2020 00:40 +1